18.12.20, 13:12
Od kilku tygodni zauważam bardzo niepokojący mnie objaw, tzn. niewielkie błyski światła w zewnętrznym kąciku oka (w lewym lub prawym oku, nie w obydwu na raz, częściej w lewym). Zdarza się to codziennie w ciemnym oświetleniu lub w nocy, kiedy się schylam, ziewam, zmieniam pozycję podczas zasypiania. Najpierw myślałam, że coś jest nie tak z oczami. Byłam u dwóch okulistów i mówią, że z oczami jest wszystko ok, że możliwe, że to od przemęczenia oczu, albo od mojej krótkowzroczności i mętów, które widzę. Teraz sobie wmawiam guza mózgu... Jak się stresuję to oczywiście widzę tych błysków więcej. Czytałam na zagranicznych stronach, że może to być objaw nerwicy i przewlekłego stresu. Widzę też śnieg optyczny (od wielu lat). Czy ktoś z Was coś takiego miał/ma?
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: Błyski 18.12.20, 21:43
      pirsze objawy migreny
      udać się w normlanym trybie do neurologa
      zrobić eeg
      stwierdzić czy to migrenowe
      jeśli nie migrenowe to nerwica
      jesli migrena są na to leki
      • tuttifrutti1234 Re: Błyski 18.12.20, 23:35
        sp9tcu napisał:

> pirsze objawy migreny
        > udać się w normlanym trybie do neurologa
        > zrobić eeg
        > stwierdzić czy to migrenowe
        > jeśli nie migrenowe to nerwica
        > jesli migrena są na to leki

jeśli migrena, to nie ma seksu
      • myka01 Re: Błyski 19.12.20, 11:34
        Ale przy migrenie raczej nie miałabym tego codziennie. Miałam 'teleporade' z neurologiem, mówiła, że według niej to może być migrenowe, tym bardziej, że zarówno mama jak i siostra mają migreny. Albo coś z krążeniem, gorsze krążenie w mózgu. Na migrenę mi to nie wygląda.
    • horpyna4 Re: Błyski 18.12.20, 21:45
      Mierzyłaś ciśnienie? Bo przy nadciśnieniu mogą pojawiać się różne zaburzenia w widzeniu.

Powinnaś kontrolować, a dodatkowo mierzyć w sytuacjach stresowych.
      • myka01 Re: Błyski 19.12.20, 11:32
        Ja mam bardzo niskie ciśnienie, norma u mnie to 90/60
        • horpyna4 Re: Błyski 19.12.20, 12:50
          To też może być powodem; wydaje mi się, że masz zdecydowanie za niskie. Lekarza to nie zaniepokoiło?

Jak dużo płynów wypijasz? Bo może powinnaś więcej, przynajmniej co pewien czas szklankę wody.
          • myka01 Re: Błyski 19.12.20, 23:30
            No w sumie mało piję, najwięcej chyba kawy, wiadomo jakie to niezdrowe... Lekarze ogólnie niskie ciśnienie mają gdzieś i je ignorują, mówiąc że problemem jest wysokie, a niskie to sobie może być.
            • horpyna4 Re: Błyski 20.12.20, 11:16
              Przy niskim ciśnieniu można łatwo stracić przytomność, a to bywa niebezpieczne. Wyobraź sobie, że mdlejesz podczas przechodzenia przez jezdnię, albo wchodząc po schodach.

Pij dużo wody, dodatkowo zapobiegniesz kamicy nerkowej.
            • sp9tcu Re: Błyski 20.12.20, 18:34
              kawa mówi wszystko
              napięcie nerwowe
              migrena
              a jak pijesz kawe to krazenie mózgowe pada
              idż do lekarza i zacznij leczyć migrene
              co ciekawe głowa bolała mnie kiedys dwa tygodnie
              miąłem też zaburzenia wzroku
              tabletki nie pomagałt
              to bylo dawno
              krurował veramid
              nie pomagał
              wypięłm herbaty z cytryną i przeszło
              • myka01 Re: Błyski 11.01.21, 11:16
                Ale ja nie mam migren, nie boli mnie głowa. To jest coś innego :( boję się, że mam jakiegoś guza mózgu czy tętniaka.
    • nirwana100 Re: Błyski 14.01.21, 11:28
      Witam. Błyski w oczach ( nie podajesz ile masz lat) są objawem odwarstwiania się siatkówki. Poważna sprawa, na Cito okulista. Czasem widzenie mętów i światełka pojawiają się wraz z wiekiem. Ciało szkliste się niestety obkurcza.
      • myka01 Re: Błyski 14.01.21, 12:18
        Byłam już u dwóch okulistów o czym już pisałam... Gdyby to było odwarstwienie siatkówki to już dawno bym oślepła, mam to od dwóch miesięcy. To nie jest to. Mam 28 lat więc ciało szkliste raczej jest ok, chociaż męty mam już od dawna (mam sporą krótkowzroczność).
      • aneta_89 Re: Błyski 21.01.21, 13:13
        Witam czyw okulista mierzył Pani ciśnienie w oczach?
        • myka01 Re: Błyski 22.01.21, 09:25
          Nie mierzył, ale nie trafiłam nigdzie na informacje, żeby takie coś występowało przy jaskrze
          • koziorozka Re: Błyski 23.01.21, 17:05
            myka01 napisał(a):

> nie trafiłam nigdzie na informacje, żeby takie coś występowało przy jaskrze
            ---------------------
            Nieprawidłowe (za wysokie, za niskie) ciśnienie może pomóc zdiagnozować twój problem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka