Dodaj do ulubionych

Niepokojący pieprzyk

02.09.21, 08:16
Witam. Od zawsze na ciele mam bardzo dużo pieprzyków - myśle ze po mamie bo tez ma ich mnóstwo. Nigdy szczególnie nad nimi się nie zastanawiałam No żaden nie wzbudzał raczej podejrzeń a tez przy ilości która posiadam ciężko było zauważyć jeden nowy. Niemniej, kilka dni temu zauważyłam kilka cm nad nadgarstkiem pieprzyk. Myśle Hm ciemny trochę, chyba nie miałam tu takiego. Zaczęłam się mu przyglądać i zastanawiać skąd się wziął. Przeanalizowalam zdjęcia i raczej jest nowy, w sensie może sprzed roku ? Ciężko powiedzieć, ale na zdjęciu w lutym znalazłam, ze był malutką kropką. Dziś ma ok 3,5mm średnicy. Raczej jest symetryczny i ma równe krawędzie, ale jak się mu przyglądam jest bardzo brzydki. Ma niejednolity kolor, środkiem aż czarny. Powierzchnia nie jest kalafiorowata, raczej gładka. Jest pieprzykiem który trochę odstaje od naskórka. W sensie czuć go gdy przejeżdżam palcem. Jestem przerażona, tym ze urósł i tym ze chyba go wcale nie było kiedyś i ze ma taki brzydki kolor. Umówiłam się oczywiście do dermatologa prywatnie na wideodermatoskopie ale termin nawet prywatnie mam dopiero za półtorej tygodnia. Nie wiem czy powinnam czekać na tego dermatologa czy może pójść po skierowanie do rodzinnego do chirurga aby mieć już termin ? Czy może pójść prywatnie zamiast do dermatologa to do chirurga onkologa ? Proszę o radę, bo myśli mam czarne i spędza mi to sen z powiek. Nic nie robię tylko czytam forum o czerniaku, a w domu mała córeczka.. Dziękuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kiniaaaxd11 Re: Niepokojący pieprzyk 02.09.21, 08:19
      Jeśli zdjęcie się załączy to tak wygląda
      • kiniaaaxd11 Re: Niepokojący pieprzyk 02.09.21, 08:43
        .
    • horpyna4 Re: Niepokojący pieprzyk 02.09.21, 10:17
      Mam podobny na udzie. Dopóki był gładki, nie przejmowałam się, bo pieprzyków mam sporo. Ale kilka lat temu wyczułam przypadkiem, że pośrodku pojawiła się wypukłość, jakby zaczęła wyrastać z niego czarna kulka.

Pomalowałam go świeżym sokiem z glistnika i szybko zrobił się gładki. Od czasu do czasu (nie częściej, niż co rok, a czasem rzadziej) znowu staje się wyczuwalny, więc znów go maluję i znika.

Alkaloidy zawarte w soku glistnika niszczą komórki szybko narastające, dlatego wpadłam na ten pomysł. Okazał się zadziwiająco skuteczny. Spróbuj, na pewno nie zaszkodzi. Wiesz, jak wygląda glistnik?
      • kiniaaaxd11 Re: Niepokojący pieprzyk 02.09.21, 10:49
        To się kupuje w aptece ? Sklepie zielarskim ? Dodam ze gdy go dotykam, pocieram - nie czuje żadnego pieczenia, bólu, swędzenia.. jednak w całym przedramieniu czuje jakiś taki dyskomfort. Nie potrafię tego nazwać jakieś mrowienie czy coś. Ewidentnie coś.. może sobie wkręcam, chciałabym. Do dermatologa i tak muszę z tym iść wiec może lepiej tego nie ruszać i nie smarować niczym przed wizyta ?
        • horpyna4 Re: Niepokojący pieprzyk 02.09.21, 12:18
          Nie, on musi być świeżo zerwany. Rośnie wszędzie, jest rośliną ruderalną - pojawia się przy dzikich wysypiskach śmieci i na zaniedbanych miejskich trawnikach, czasem w żywopłotach; popularna nazwa to jaskółcze ziele.

Koniecznie wyguglaj sobie, jak wygląda (jeżeli akurat nie kwitnie, to łatwo poznać go po charakterystycznych liściach). W środku ma intensywnie pomarańczowy sok, który wysychając brązowieje. Jest z rodziny makowatych, dlatego właśnie ma ten lekko narkotyczny sok. Kwiaty ma żółte, niewielkie, czteropłatkowe, przypominające trochę kwiaty rzepaku.

Jak znajdziesz to rosnące, to tylko odrywasz jeden liść i przykładasz go do zmiany skórnej miejscem oderwania, żeby ją pomalować sokiem. Soku nie wcierasz, on po prostu musi pokryć cały pieprzyk; szybko wyschnie i zbrązowieje. Jeżeli pomalujesz przy okazji zdrowy kawałek skóry, to nic się nie stanie, bo ten sok działa tylko na zmiany.

Zabezpieczać tego miejsca przy myciu nie trzeba, woda może po nim spływać. Ale nie należy szorować.

U mnie poprawa była już następnego dnia, a po kilku dniach pieprzyk był zupełnie gładki i nic się pod palcem nie wyczuwało. Czasem pomaga tylko jednorazowe pomalowanie, ale lepiej powtarzać je codziennie przez kilka dni.
    • waga170 Re: Niepokojący pieprzyk 03.09.21, 05:09
      Jak zauwazysz ze na tym pieprzyku rosnie jego wlasny pieprzyk to wtedy bedzie powod do niepokoju.
    • sp9tcu Re: Niepokojący pieprzyk 03.09.21, 15:02
      Kobieto nie słuchaj dziwnych info o lekarstwach cudach

kiedy masz wizyte u dermatologa
      • kiniaaaxd11 Re: Niepokojący pieprzyk 03.09.21, 15:30
        W przyszły piątek
        Liczę ze na strachu się skończy
        Dzięki za wyczerpujące odpisanie pod drugim postem, trochę się ogarnelam
        Fakt, potwierdzam hipochondryzm, niestety
        Pewnie gdyby każde podejrzane znamię było czerniakiem, miałaby go co druga czy trzecia osoba
        Trzeba chyba się trochę ogarnąć bo takim myśleniem to przez całe życie to chyba wszystkie nowotwory można sobie wmówić..
        Postaram się cierpliwie poczekać do wizyty, a potem do wyników ew badań tego okazu
        Oby było ok
        Dzięki
      • kiniaaaxd11 Re: Niepokojący pieprzyk 09.09.21, 11:41
        Udało mi się wcześniej uzyskać wizytę u dermatologa. Pani Doktor obejrzała znamię wideodermatoskopem (tak jak i inne - niektóre kazała skontrolować za pół roku) co do tego konkretnego pieprzyka powiedziała, że trzeba by go usunąć skoro tak nagle zrobił się ciemny w środku i brzydki, aby coś się złego z niego nie zrobiło. Ze na chwile obecną po obejrzeniu nie jest to nic złego. Ale żeby usunięcie zrobić w miarę szybko ponieważ to miejsce narażone na słońce i z racji ze urósł to tak najlepiej prywatnie żeby nie czekać kilka miesięcy na termin..
        Mam mieszane uczucia.
        Czy powinnam się uspokoić i po prostu usunąć go prywatnie jak radziła żeby nic złego go nie spotkało , czy może nie do końca chciała mi powiedzieć lub nie mogła się wyznać dlatego zaleciła go tak szybko usunąć ?
        • sp9tcu Re: Niepokojący pieprzyk 09.09.21, 16:02
          Wtw
          1 jesli jest coś podejrzanego to się wycina ,taki jest standart żaddnych laseró i pół srodków
          2 jeśli chcesz szybko usuń prywatnie choć ja usunąłem tylko 1 zmianę na około 30 które miałem
          usuwałem z powodu covida i phania się po szpitalau moja pani onkolog Chirurg pracuje w centrum onkologi
          w tym przypadku obowiązkowe jest badanie hispatologiczne
          nie danie na badania hispatologiczne to błłąd lekarski i takie usuwanie nie ma sensu
          3 można na fundusz najlepie u dobrego chorirga chiruirga onkologa w przychodni przy szpitalnej
          co do usuwania
          znieczulenie miejscowe
          szwy obowiązkowe
          zabieg trwa do 15 minut
          po zabiegu posiedzieć w przychodni lub lekarza prywatnie
          zakaz kierowania
          przyjechać z kierowcą
          mozna tez jechać autobusem

i pamietaj
          badanie hispoatologiczne obowiązkowe
          • kiniaaaxd11 Re: Niepokojący pieprzyk 09.09.21, 16:08
            Dobrze rozumiem ze usuwałeś 30 znamion w tym 1 prywatnie ? Czy 1 z 30 usunąłeś ? Jeśli aż 30 to czy wszystkie miały wskazania ?
            Dziękuje za cenne wskazówki, wzięłam skierowanie od ogólnego i zaraz będę dzwonić dowiadywać się gdzie jakie terminy na fundusz, bo prywatnie dostałam namiar do chirurga od dermatolog u której byłam i tam termin byłby za 3 tyg około 600 zł wraz z hist pat
            • sp9tcu Re: Niepokojący pieprzyk 09.09.21, 20:54
              Jeszcze raz
              usuwałem tylko 1 zmianę prywatnie powód był covid

w sumie usunąłem około 30 do 32 zmian skórnych
              z tego 2 do 3 wskazania do usuniecią
              reszta mój wymysł taka moda
              bardzo ważne !!!!!!!!!
              wszystkie wyniki były dobre ,żadna zmiana nie byłą podejrzana
              co do zmian było wszystko
              2 lub 3 naczyniaki ( nie potrzebnie usuwane )
              5 moze 7 zmiana barwnikowa czyli pieprzyk z tego moze się zrobić czerniak 1 na 3000 przyapdków moze 2000 opinia hispatologa najlepszegow Krakowie
              reszta to smieci włoniaki łojokoty których się nie usuwa
              co do gojenia

Wszystko ok
              niestety kosa trafią na kamień
              była usuwana zmiana na nodrze na moje żeczenie

i okazało się wyprysk ( zmiana na tle alergicznym )
              jak to to pani onkololog to zaniemówiła
              w czym sęk
              z takich zmian nigdy nie powstanie rak
              bo to alergia skórna
              pierońsko długo się goi i pozostanie blizna
              • kiniaaaxd11 Re: Niepokojący pieprzyk 09.09.21, 21:16
                Bardzo dziękuje za kolejną obszerną odpowiedz. Tez jestem z Krakowa.
                Dziś podzwoniłam i jestem w szoku. Medicina na Barskiej wyznaczyła mi termin na konsultacje na najbliższy poniedziałek, następnie po konsultacji termin usunięcia znamienia będzie ok tygodnia. Super bo będzie nawet szybciej niż poszłabym prywatnie. Nie wierzyłam w nasza służbę zdrowia a tu proszę :)
                Cieszę się ze uda się tak szybko. Nadal się stresuje jednak głęboko liczę ze będzie ok.. nawet jeśli by nie było wiem ze czas działa na korzyść wiec tutaj cieszę się ze cokolwiek się okaże będzie już niedługo wiadomo. Postaram się nie zwariować do poniedziałku. Zobaczymy co „na oko” powie chirurg onkolog a potem co powiedzą wyniki histo pat po usunięciu. Dziękuje za wsparcie !!!!!
                • sp9tcu Re: Niepokojący pieprzyk 09.09.21, 21:48
                  świetnie że trafiłaś na chirurga onkologa
                  jestem z Andrychowa
                  mam nadzieje że podasz wynik
                  uuuuuuuuuuuu
                  to chyba pojade kilka zmian usunąć do krakowa
                  ja tez jestem hipohondrykiem
                  grunt to zaufanie u lekarza

co do zabiegu
                  nigdy na czczo
                  jednak bez przesady
                  można wypić coś na uspokojenie
                  • kiniaaaxd11 Re: Niepokojący pieprzyk 10.09.21, 03:08
                    Jasne, wynik podam
                    Mam nadzieje ze będą dobre wieści
                    Pozdrawiam i do usłyszenia
                  • kiniaaaxd11 Re: Niepokojący pieprzyk 14.09.21, 16:11
                    Wczoraj wizyta kwalifikacyjna a dziś już zabieg bo wczoraj po wizycie kwalifikacyjnej jak umawiałam się na zabieg akurat ktoś zrezygnował :) i wskoczyłam na jego termin
                    Usunięte, za 2 tyg zdjęcie szwów i wyniki histo pat.
                    No udało się ekspresem z czego się bardzo cieszę !
                    Jednak czuje pewien niedosyt- mianowicie wczoraj na wizycie kwalifikacyjnej chirurg nawet niezbyt dokładnie przyjrzał się pieprzykowi. Nawet go nie obejrzał. Zapytał tylko czy widział dermatolog, czy było badanie dermoskopem oraz co mnie zaniepokoiło. Czy urósł, zmienił się czy co. I tyle. Umówić się na zabieg.
                    Dziś podczas zabiegu ani słowa na temat pieprzyka. Upewnił się przed zabiegiem czy to ten do wycięcia, wyciął i kazał umówić się na usunięcie szwów.
                    Nie wypowiedział się w ogóle na temat pieprzyka. Czytałam ze to chirurg onkolog który miedzy innymi specjalizuje się w czerniaku, wiec myślałam ze oceni, wypowie się, No nie wiem.. cokolwiek.
                    Jezuuu ze tez na te badania histo pat trzeba tyle czekać. Wykończę się.
                    • sp9tcu Re: Niepokojący pieprzyk 14.09.21, 23:15
                      Głupaś idź się leczyć polecam szpital psychiaytryczny
                      • kiniaaaxd11 Re: Niepokojący pieprzyk 15.09.21, 06:36
                        Skoro polecasz, to zapewne korzystałeś z usług :) ale nie, dziękuje.
                        Natomiast w krakowskim mam wtyki.
                        Jak byś potrzebował ponownie, służę :)
                        Pozdrawiam
                        • sp9tcu Re: Niepokojący pieprzyk 17.09.21, 22:58
                          Nie wytrzymałem
                          A co ma go macać
                          Oglądał na 1 wizycie
                          Usunął i dał na badania hispatologiczne
                          Mam nadzieje ze napiszesz wynik
                          Chirurg onkolog usunął już chyb a z 10 000 zmian
                          Zrobił wywiad i swoje
                          2 tygodnie to dużo ,ja ściągałem po tygodniu

a na pewno go widział
                          daje 90 % że to znamie barwnikowe
                          brak komórek złośliwych
                          usuniete w całości
    • aduerin Re: Niepokojący pieprzyk 19.09.21, 20:22
      nic Ci nie bedzie, to zwykly pieprzyk, ale w miedzyczasie mozesz poćwiczyć znajomość języka polskiego - półtorej, to może być szklanki - rodzaj żeński. Półtora! tygodnia.
    • evee1 Re: Niepokojący pieprzyk 04.10.21, 00:56
      No i jakie wyniki?
      • kiniaaaxd11 Re: Niepokojący pieprzyk 14.10.21, 22:41
        Znamię barwnikowe dysplastyczne. Usunięte w całości. Wszystko ok
        • evee1 Re: Niepokojący pieprzyk 15.10.21, 09:32
          No to dobrze, ze sie tego pozbylas. Przynajmniej masz juz spokoj.
    • terencjusz.09 Re: Niepokojący pieprzyk 05.11.21, 11:50
      Warto skonsultować głębsze dolegliwości z dermatologiem. Mniejsze pieprzyki nie są szkodliwe i można się ich bez problemu pozbyć w klinikach. Przy gorszych i dużych, należy wykonać odpowiedni zabieg chirurgiczny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka