Dodaj do ulubionych

Ucisk w gardle oraz szyi tylko po prawej stronie

11.10.24, 21:01
Mój problem trwa już od kilku lat z przerwą w czasie gdy byłam w ciąży i na urlopie macierzyńskim.

Pewnego dnia poczułam gulę w gardle, usg, gastroskopia, rtg kręgosłupa, krew, tarczyca wszysko ok- stwierdzono refluks. Mimo diety tabletek uczucie pozostawało, ale nagle cudownie minęło właśnie w okolicach ciąży i macierzyńskiego.

Po kilku latach problem powrócił i to znacznie intensywniej: odczuwam silny ucisk w krtani (okolice dołka w szyi, ale to uczucie jest mi znane). Doszły natomiast nowe bardzo niepokojące mnie objawy: przeczulica skóry szyi po prawej stronie, uczucie, że coś mnie przydusza/ dusi. Momentami drętwienie prawej strony twarzy, bóle ucha, bóle dziąsła, ból obojczyka a ostatnio obniżenie głosu.
USG, tarczyca, wyniki krwi ok, jeden laryngolog nie stwierdził nic, drugi wytrawienie prawej strony przez refluks.
Czy ktoś z Was miał takie kombo symptomów? Wybieram się do kolejnego lekarza, ale jestem już załamana. Uczucia te sa paskudne, zabierają mi radość z życia... sama się nakręcam, obawiam najgorszego i nie myślę racjonalnie. Z rozesmianej i wyluzowanej dziewczyny stałam się kłebkiem nerwów właśnie przez te fatalne objawy.
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: Ucisk w gardle oraz szyi tylko po prawej stro 12.10.24, 03:16
      Sprawy nowotworowe jeden na 2 miliony zawsze mówię bo w internecie krążą różne plotki co to może być to może być od zgagi od refluksu może to być też przyczyna spływającej i wydzieliny zatok ja coś coś takiego mam A może być też od kręgosłupa szyjnego Jeśli od zgagi Jeśli od zgagi co należy wypić lekarstwa na zgagę polecam Controloc 20 Jeśli od nerwów No cóż psychiatra lub lepki uspokajający Jeśli od zatok to poczytaj moje wypoczyny o zatokach sprawa poważna niepoważna ale tego się nie naprawi za dwa tygodnie może to być nawet do końca życia Natomiast jeśli chodzi o kręgosłupa szyjnego podstawową badaniem będzie tomografia kręgosłupa szyjnego
      • joannad11111111111111111111111 Re: Ucisk w gardle oraz szyi tylko po prawej stro 14.10.24, 09:12
        bardzo dziękuję Ci za odpowiedź !!

Czy nikt z forumowiczów nie borykał się z takimi objawami? Czy znaleźliście rozwiązanie?
        • sp9tcu Re: Ucisk w gardle oraz szyi tylko po prawej stro 14.10.24, 09:45
          Nie ma sprawy Pamiętaj tylko że forum Nie służy Nie zastępuje lekarza natomiast natomiast Napisz mi szczerze czy masz następujące objawy ja będę pisał poszczególne objawy a ty mi tylko powiedz które z tych objawów masz oczywiście nie musisz mieć wszystkich ale ja po prostu pisze Co może być czy masz następujące objawy czy masz katar boli głowa bolą zatoki masz spływającą wydzielinę w tyle gardła czy kaszlesz Czy boli cię gardło czy Masz zgagę czy masz ucisk w przełyku czy masz bóle w klatce piersiowej Czy boli cię żołądek czy masz nudności czy masz wymioty czy masz gorączkę czy masz osłabienie Co cię boli
          • joannad11111111111111111111111 Re: Ucisk w gardle oraz szyi tylko po prawej stro 14.10.24, 10:24
            Jestem w trakcie diagnostyki. Komplet badań przeszłam około 2019 roku- nic nie wykazały. 2020-2022 spokój, a teraz znowu jazda.
            - katar miewam
            - głowa nie boli
            - zatoki i wydzielina- tak
            - kaszle- nie
            - gardło czasem pobolewa, czasem piecze ale bez dramatów
            - ucisk w przełyku- tak,
            - bóle klatki- nie- -bół żołądka nie,
            - nudnosci, wymioty, gorączka nie
            - osłabienie- wręcz przeciwnie, biegam, trenuje, pracuje, zajmuje się domem i dziećmi i nie narzekam :)
            - Na dobra sprawę nic mnie nie bolie, ewentualnie pobolewa- gardło, ucisk szyi, ogólny bó obojczyka (głównie prawa strona), czasem kłujący ból ucha.
            • joannad11111111111111111111111 Re: Ucisk w gardle oraz szyi tylko po prawej stro 14.10.24, 10:49
              Po prostu tych symptomów jest TYLE i są tak nieostre w odbiorze, a już szczególnie w wytłumaczeniu lekarzowi, że nikt nie bierze mnie na poważnie.
              A ja czuję się fatalnie bo o ile nie cierpię w sensie fizycznym to jestem wykończona psychicznie i jestem gotowa na wiele aby rozwiązać swój problem ...
              • sp9tcu Re: Ucisk w gardle oraz szyi tylko po prawej stro 14.10.24, 17:58
                A ja mam jeszcze jedno pytanie jaką co w ramach tej diagnostyki robisz
                • joannad11111111111111111111111 Re: Ucisk w gardle oraz szyi tylko po prawej stro 15.10.24, 13:17
                  Za pierwszym razem krew, tarczyca, usg tarczycy, rtg kęgosłupa, gastroskopia, gastrolodzy i chyba ze 3 laryngologów. Nikt nie widzi problemu.

Teraz krew, usg szyi, dwóch laryngologów.
                  • sp9tcu Kłaniają się Zatoki 15.10.24, 14:25
                    Ja P………..

Za pierwszym razem
                    krew, -obowiązkowo
                    tarczyca, -obowiozkowo
                    usg tarczycy, - bardzo dobrze
                    rtg kęgosłupa, - jakiego ?
                    gastroskopia, - po co
                    gastrolodzy - po co
                    i chyba ze 3 laryngologów. -chyba pseudo laryngologów

Nikt nie widzi problemu.

Teraz krew, usg szyi, dwóch laryngologów. – dobrze

Wyrok jest taki
                    Przewlekły stan zapalny zatok
                    Jak dojde do komórki napisze dość dużo głosowo
                    Po co gastrologia
                    pierwsze się robi RTG ZAROK , potem usg szyji by wykluczyć poważniejsze sprawy
                    potem podejmuje się leczenie zatok
                    bardzo trudne tylko łagodzi się objawy
                    na końcu w odstępach pół roku
                    tomografia zatok i kręgosłupa szyjnego
                    które pierwsze ustali lekarz
                    jak dojde do komórki napisze więcej
                    • sp9tcu Re: Kłaniają się Zatoki 15.10.24, 17:48
                      Teraz już piszę za pomocą translatora głosowego więc mogę mówić to masz na 90% z zatok sam powiedziałeś że masz katar chore zatoki a więc 90% z zatok sprawy nowotworowe Ja zawsze mówię bo tłumaczę sprawy nowotworowe jeden na 2 miliony a może jeden na jeden milion a więc żadne czy to jest poważna sprawa to znaczy można z tym żyć i przyzwyczaić się do tego Ale jest to bardzo upierdliwe tak jak mi mówi znajomy lekarz to się ciężko bardzo ciężko leczy Zaznaczam mój wywód będzie bardzo długi tło Zacznijmy od tła może to być tło oczywiście o którym będę mówił to bakteryjne alergiczne lub bakteryjnoalergiczne i to trzecie ja mam w tej chwili jest najgorsze ponieważ na to nie ma lekarstwa po pierwsze antybiotyki nie pomogą przejdzie na tydzień dwa i potem wróci po drugie nawraca się często i to może wrócić w każdej chwili na przykład teraz były problemy z tym że było zimno nie dało się jak się ubrać No i zatoki mi nawaliły moje święte zatoki a po trzecie przewlekły przewlekły stan jest również stanem od ale typu alergicznego to znaczy że po prostu długi stan alergiczny robi nadkażenia bakteryjne jak Jakie są objawy No właśnie mówisz o ucisku w gardle i spływającej wydzielinie z nosa No i masz to co ja mam to jest najtypowszy objaw choroby zatok paradoksalnie jest to dobry objaw dlaczego Dlatego gdyby dysk jakby były zatoki zatkane to będziesz miał taki straszny silny ból głowy trwający nawet dwa trzy tygodnie lub do czterech że nie wytrzymiesz i będziesz miał dość wtedy niektórzy kończą na bardzo silnych antybiotykach a nawet na punkcjach ja funkcji nie mam natomiast ty masz spływa ci ta wydzielina do gardła i drażni gardło i dlatego masz ucisk boli cię gardło będziesz miał zaczerwienione gardło może zacząć kaszleć może dostać może dojść do zapalenia gardła zapalenia krtani zapalenia tchawicy a nawet zapalenia oskrzeli kiedy najwięcej te Objawy występują Aha no i najważniejsze objawem który może się dołączyć po kaszel tak kaszel nie od zatok kaszel często męczył No i zrobiłem sobie diagnostykę Zrobiłem sobie rentgen klatki piersiowej Oczywiście ze skierowania lekarza bo dawniej jak chodziłem do innej przychodni to nie robili i za trzy miesiące Ponownie zrobiłem rentgen klatki piersiowej dwóch lekarzy dokonało sprawdzenia No i wszystko już wiadomo płuca czyste itd itd kłaniają się zatoki diagnostyka diagnostyka jest ważna i bardzo ważna ja bym zaczął od testów alergicznych tak od testów alergicznych Jeśli testy alergiczne nie wyjdą to znaczy że nie masz alergii Ale to też nie jest takie do końca bo alergię można dostać w każdej chwili może to być nawet alergia pokarmowa nych badań na te na zatoki No bo ja już słyszałem różne w internecie rzeczy że trzeba robić punkcję gardła wycinki itd itd Nie czytaj tego głupstwa diagnostyka zatok obejmuje Po pierwsze USG tarczycy i szyi węzłów węzłów chłonnych jest to bardzo ważne badanie ja miałem zero węzłów chłonnych jeśli węzły chłonne są powiększone no to wtedy alarm bo to mogą być poważniejsze sprawy Należy również wykonać USG ślinianek przy alergii ja robiłem jest czysto kolejna część diagnostyki to w pierwszej kolejności zdjęcie rtg zatok a jak nie pomoże to tomografia zatok oraz prześwietlenie klatki piersiowej w twoim przypadku zrobiłbym też jeszcze jeśli masz kłopoty z kręgosłupem tomografię kręgosłupa szyjnego oczywiście badania krwi typu CRP OB itd itd leczenie leczenie jest bardzo trudne i skomplikowane musiałbym tu chyba pisać z 15 minut ale na to nie mam czasu zasadnicza sprawa leczenie jest tylko objawowe i jest bardzo trudne zatoki się leczy bardzo bardzo trudne Pozdrawiam Aha i jeszcze jedno pytanie było ważne czy poczytaj moje wypowiedzi Jakie są objawy przy tym A pytanie jest czy przewlekły stan zapalny zatok przy tym gardła itd itd może doprowadzić do spraw nowotworowych Odpowiedź Jeden na 2 miliony czyli nie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka