Dodaj do ulubionych

W grupie groźniej

IP: *.ds9.univ.gda.pl 10.02.05, 00:11
To sie potwierdzilo w moim przypadku. Majac 17 lat zdalem egzamin na Prawo Jazdy a juz 2 miesiace pozniej majac wypadek jadąc z czterema kolegami. Jechałem za szybko i nieuważnie, źle wszedłem w zakręt i wpadłem na chodnik.
nawet teraz, 3 lata po tym zdarzeniu, zdarza mi sie mocniej "depnąć" jadąc z rówieśnikami, mimo iż gdy w aucie siedzą ludzie starsi o kilka lat jestem raczej chwalony za spokojną i płynną jazdę. Wszystko sprowadza się do atmosfery panującej w środku.
Obserwuj wątek
    • Gość: a.g. Dlaczego ludzie mają odpowiadać za średnią? IP: *.BPTNet.PL / *.telbank.pl 10.02.05, 12:00
      Przeprowadzający to badanie nie są godni miana naukowców. To co oni zrobili to
      tak naprawdę najpierw podzielili ludzi na grupy wg czynników niemerytorycznych
      (wiek). Dla tych grup sprawdzili eksperymentalnie jakie jest najbardziej
      typowe (średnie) zachowanie. Następnie dokonali uogólnienia zachowania średniego
      na całą grupę. Wyszło, że żaden człowiek nie jest odpowiedzialny jeżeli ma 18 lat.

Jest to strasznie krzywdzące dla tych młodych ludzi którzy są odpowiedzialni.
      Podszywający się pod naukowców partacze w ogóle zapomnieli o ich istnieniu. I
      trudno się dziwić, bo podanie jakiegoś rozkładu wymaga znajomości statystyki i
      ciężkiej pracy (analiza danych). Dla ludzi mniej zdolnych i leniwych prostsze
      jest rzucanie haseł.
    • Gość: DYLO Re: W grupie groźniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 13:57
      To nie wiek ale predyspozycje do pewnych czynności mają znaczenie.Proponuję
      rzetelne badania dla wszystkich kandydatów na kierowców.Badanie ma dać
      odpowiedż; Czy ja jestem gotowy być kierowcą? Badanie psychotechniczne dla
      każdego ale nie na zasadzie;<Płacę za pozytywny wynik > tylko <Płacę za
      zbadanie moich predyspozycji>Człowiek który po raz pierwszy sara się o Prawo
      jazdy powinien mieć już swoją kartotekę,dostaje skierowanie na badania do
      lekarza, a ten powinien brać pieniądze przed badaniem i dopiero wtedy gościa
      badać.Jeśli jest zdolny to proszę bardzo , jest pozytywna opinia ale gdy mu
      czegoś brakuje ,niestety przykro mi ;Jesteś niezdolny.ALE TEGO NIE WPROWADZIMY
      BO ŻADEN LEKARZ NIE PONOSI ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA WYDANE ZAŚWIADCZENIE
      • lukassszzz Re: W grupie groźniej 10.02.05, 21:15
        Dokladnie to nie wiek warunkuje to czy ktos lubi szybka jazde czy nie...
        Jedni maja sklonnosc do ryzyka, lubia adrenaline inni nie...
        Prosty przyklad - ja mam 21 lat - teoretycznie jestem w grupie zagrozonej -
        faktycznie lubie "andree" (adrenaline) zreszta uprawiam sporty extramalne wiec
        to jest nieodlaczny element.
        Natomiast moj kumpel ma 38lat i jesli wiezyc naukowcom, to on tez bylby w
        grupie ryzyka :) Tez pociaga go extrema, tym samym musze stwierdzic, ze wiek
        nie ma wplywu (albo w nieznacznym stopniu ma wplyw )na to jak sie
        zachowujemy :) Jesli ktos lubi szybka jazde wozem, to czy bedzie mial 20 lat
        czy 40 to i tak bedzie to robil...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka