21.10.06, 23:48
czy cukrzyca ma przyczynę?Jakie jest właścwie źródło zachorowania?
Obserwuj wątek
    • podyanty Re: cukrzyca 22.10.06, 05:57
      rojew84 napisała:

> czy cukrzyca ma przyczynę?Jakie jest właścwie źródło zachorowania?

Google zabrali?
      pl.wikipedia.org/wiki/Cukrzyca
    • michaska_123 Re: cukrzyca 22.10.06, 20:18
      Nie do konca wiadomo. Przynajmniej taka odpowiedz dal mi profesor diabetologii
      kiedy nagle znalazlam sie w szpitalu z diagnoza "cukrzyca typu 1". (jestem
      mloda, szczupla osoba, nikt z mojej blizszej i dalszej rodziny nie choruje/-
      owal na cukrzyce i byla to ostatnia choroba na jaka spodziewalam sie
      zachorowac).

• rojew84 Re: cukrzyca 22.10.06, 22:50
        a jak Ci wykryto chorobę?
        • michaska_123 Re: cukrzyca 17.11.06, 22:50
          Hmmmm.... No coz - to "niezla historia". Od pewnego czasu czulam sie fatalnie,
          pilam jak smok, bylam senna, oslabiona ale lekarka do ktorej sie zglosilam w
          ogole nie skojarzyla tego faktu z cukrzyca, tylko zmierzyla mi cisnienie
          (wynik - jak u harcerza) i na odczepnego zlecila mi wykonanie roznych badan
          (ale bez cukrow :(. A, ze wyniki wyszly b. dobrze (b. dobry cholesterol,
          morfologia itd.) wiec stwierdzila, ze nic mi nie jest oprocz tego, ze pewnie
          zle znosze upaly (bylo lato...). Uspokojona ta diagnoza stwierdzialam, ze moze
          rzeczywiscie to wplyw niemozebnych upalow (chociaz wydawalo mi sie to mocno
          dziwne). A, ze do tego zaczelam niesamowicie chudnac, zasypiac wszedzie,
          wypijac tony wody itd. itp. wiec dla "spokoju" poszlam do drugiego lekarza. I
          zrobilam to doslownie w ostatnim momencie. Bo w tej samemej chwili,
          z "astronomicznymi" cukrami, trafilam w trybie pilnym do szpitala ....
          • filut Re: cukrzyca 18.11.06, 08:51
            Daj namiary na tego 1. lekarza. Aby go z daleka omijać!!!
    • basiasiama Re: cukrzyca 18.11.06, 16:08
      przypomnij sobie, czy przed wystapieniem tych objawow mialas jakas infekcje,
      ktora leczylas antybiotykami??
      • wcyrku1 Re: cukrzyca 18.11.06, 19:16
        Mój wnuczek mial grypę + silny stres, lekarz przepisał antybiotyk którego małym
        dzieciom nie powinno sie podawać.
        W ciągu 6 tyg od zachorowania na grypę okazało się że ma cukrzycę typu II
        • basiasiama Re: cukrzyca 19.11.06, 03:58
          wspolczuje Ci wcyrku1. Niestety jest to mozliwe, ze antybiotyk uszkodzil
          trzustke. Najnowsze antybiotyki, zwlaszcza te o szerokim spektrum dzialania sa
          bardzo silne i zbyt malo przebadane, zwlaszcza na dzieciach i ludziach
          starszych.
          W Kanadzie przebadano ponad 1200 pacjentow w starszym wieku,w okresie 2 lat
          (2002-2004), ktorzy wyladowali w szpitalach z objawami cukrzycy. Wzieto pod
          uwage tylko tych, co wzieli antybiotyk w domu i w ciagu miesiaca znalezli sie w
          szpitalu.Najwiecej bylo przypadkow cukrzycy po antybiotykach z grupy
          fluoroquinolone (Tequine- gatofloxacin).
          • snajper55 Re: cukrzyca 19.11.06, 11:12
            basiasiama napisała:

> Wzieto pod uwage tylko tych, co wzieli antybiotyk w domu i w ciagu miesiaca
            > znalezli sie w szpitalu.Najwiecej bylo przypadkow cukrzycy po antybiotykach z
            > grupy fluoroquinolone (Tequine- gatofloxacin).

Gdyby wzięto pod uwagę tylko tych, co mają samochody, odkryto by jaka marka auta
            najczęściej powoduje cukrzycę.

S.
            • basiasiama Re: cukrzyca 19.11.06, 14:55
              Wyniki badan opublikowano w tym roku w The New England Journal of Medicine 30
              marca.
              Mozna sobie o tym poczytac za darmo
              content.nejm.org/content/vol354/issue13/index.shtml
              • wedrowiec2 Re: cukrzyca 19.11.06, 15:44
                Za darmo mozna przeczytac tylko streszczenie.
                Obawiam się, że źle zrozumiałas tekst.
                Autorzy wyciagają z badań następujący wniosek:
                Należy ograniczyć leczenie domowe (poza szpitalem) antybiotykami z grupy
                fluorochinolonów ze względu na mozliwość wystąpienia obniżonego lub
                podwyższonego stężenia glukozy. Ryzyko to nie ma związku z obecnością (lub nie)
                cukrzycy.
                • basiasiama Re: cukrzyca 20.11.06, 01:53
                  Trzeba sie zalogowac, zeby przeczytac calosc.
                  Na szczescie glowny producent wstrzymal produkcje gatifloxacinu.
                  Znam osobiscie kilka starszych osob z utrwalonym podwyzszonym stezeniem
                  glukozy=hyperglycemia=cukrzyca na lekach p/cukrzycowych po stosowaniu tego
                  antybiotyku.
                  Powodowal on rowniez przypadki zapalenia/zerwania sciegien i arrytmie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka