rojew84 21.10.06, 23:48 czy cukrzyca ma przyczynę?Jakie jest właścwie źródło zachorowania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
podyanty Re: cukrzyca 22.10.06, 05:57 rojew84 napisała: > czy cukrzyca ma przyczynę?Jakie jest właścwie źródło zachorowania? Google zabrali? pl.wikipedia.org/wiki/Cukrzyca Odpowiedz Link Zgłoś
michaska_123 Re: cukrzyca 22.10.06, 20:18 Nie do konca wiadomo. Przynajmniej taka odpowiedz dal mi profesor diabetologii kiedy nagle znalazlam sie w szpitalu z diagnoza "cukrzyca typu 1". (jestem mloda, szczupla osoba, nikt z mojej blizszej i dalszej rodziny nie choruje/- owal na cukrzyce i byla to ostatnia choroba na jaka spodziewalam sie zachorowac). Odpowiedz Link Zgłoś
michaska_123 Re: cukrzyca 17.11.06, 22:50 Hmmmm.... No coz - to "niezla historia". Od pewnego czasu czulam sie fatalnie, pilam jak smok, bylam senna, oslabiona ale lekarka do ktorej sie zglosilam w ogole nie skojarzyla tego faktu z cukrzyca, tylko zmierzyla mi cisnienie (wynik - jak u harcerza) i na odczepnego zlecila mi wykonanie roznych badan (ale bez cukrow :(. A, ze wyniki wyszly b. dobrze (b. dobry cholesterol, morfologia itd.) wiec stwierdzila, ze nic mi nie jest oprocz tego, ze pewnie zle znosze upaly (bylo lato...). Uspokojona ta diagnoza stwierdzialam, ze moze rzeczywiscie to wplyw niemozebnych upalow (chociaz wydawalo mi sie to mocno dziwne). A, ze do tego zaczelam niesamowicie chudnac, zasypiac wszedzie, wypijac tony wody itd. itp. wiec dla "spokoju" poszlam do drugiego lekarza. I zrobilam to doslownie w ostatnim momencie. Bo w tej samemej chwili, z "astronomicznymi" cukrami, trafilam w trybie pilnym do szpitala .... Odpowiedz Link Zgłoś
filut Re: cukrzyca 18.11.06, 08:51 Daj namiary na tego 1. lekarza. Aby go z daleka omijać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
basiasiama Re: cukrzyca 18.11.06, 16:08 przypomnij sobie, czy przed wystapieniem tych objawow mialas jakas infekcje, ktora leczylas antybiotykami?? Odpowiedz Link Zgłoś
wcyrku1 Re: cukrzyca 18.11.06, 19:16 Mój wnuczek mial grypę + silny stres, lekarz przepisał antybiotyk którego małym dzieciom nie powinno sie podawać. W ciągu 6 tyg od zachorowania na grypę okazało się że ma cukrzycę typu II Odpowiedz Link Zgłoś
basiasiama Re: cukrzyca 19.11.06, 03:58 wspolczuje Ci wcyrku1. Niestety jest to mozliwe, ze antybiotyk uszkodzil trzustke. Najnowsze antybiotyki, zwlaszcza te o szerokim spektrum dzialania sa bardzo silne i zbyt malo przebadane, zwlaszcza na dzieciach i ludziach starszych. W Kanadzie przebadano ponad 1200 pacjentow w starszym wieku,w okresie 2 lat (2002-2004), ktorzy wyladowali w szpitalach z objawami cukrzycy. Wzieto pod uwage tylko tych, co wzieli antybiotyk w domu i w ciagu miesiaca znalezli sie w szpitalu.Najwiecej bylo przypadkow cukrzycy po antybiotykach z grupy fluoroquinolone (Tequine- gatofloxacin). Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: cukrzyca 19.11.06, 11:12 basiasiama napisała: > Wzieto pod uwage tylko tych, co wzieli antybiotyk w domu i w ciagu miesiaca > znalezli sie w szpitalu.Najwiecej bylo przypadkow cukrzycy po antybiotykach z > grupy fluoroquinolone (Tequine- gatofloxacin). Gdyby wzięto pod uwagę tylko tych, co mają samochody, odkryto by jaka marka auta najczęściej powoduje cukrzycę. S. Odpowiedz Link Zgłoś
basiasiama Re: cukrzyca 19.11.06, 14:55 Wyniki badan opublikowano w tym roku w The New England Journal of Medicine 30 marca. Mozna sobie o tym poczytac za darmo content.nejm.org/content/vol354/issue13/index.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: cukrzyca 19.11.06, 15:44 Za darmo mozna przeczytac tylko streszczenie. Obawiam się, że źle zrozumiałas tekst. Autorzy wyciagają z badań następujący wniosek: Należy ograniczyć leczenie domowe (poza szpitalem) antybiotykami z grupy fluorochinolonów ze względu na mozliwość wystąpienia obniżonego lub podwyższonego stężenia glukozy. Ryzyko to nie ma związku z obecnością (lub nie) cukrzycy. Odpowiedz Link Zgłoś
basiasiama Re: cukrzyca 20.11.06, 01:53 Trzeba sie zalogowac, zeby przeczytac calosc. Na szczescie glowny producent wstrzymal produkcje gatifloxacinu. Znam osobiscie kilka starszych osob z utrwalonym podwyzszonym stezeniem glukozy=hyperglycemia=cukrzyca na lekach p/cukrzycowych po stosowaniu tego antybiotyku. Powodowal on rowniez przypadki zapalenia/zerwania sciegien i arrytmie. Odpowiedz Link Zgłoś