Dodaj do ulubionych

RATUNKU - ZAB !

IP: 209.177.239.* 31.07.01, 17:47
Czy ktos moze mi pomoc. Rok temu usuneli mi nerw z zeba. Ale dentysta przebil
sie przez zab, chyba przez pomylke, i pojechal wiertlem w dziaslo pod tym
zebem - jak to dzisiaj inny dentysta stwierdzil. Powiedzial tez, ze od roku
jest zapalenie pod tym zebem. Powiedzial mi, ze moj organizm caly czas walczy z
tym zapaleniem. Strasznie duzo juz na ten zab wydalem, a okazalo sie, ze chyba
bedzie trzeba go usunac, mimo, ze calkiem dobrze wyglada. Czy jest jakis inny
sposob aby uratowac ten zab i wyleczyc zapalenie, bez koniecznosci wyrywania
zeba? Niestety studiuje za granica, i trudno mi tutaj z kims o tym porozmawiac.
Prosze o pomoc. Dziekuje. jasiek
Obserwuj wątek
    • Gość: Glen Re: RATUNKU - ZAB ! IP: *.usask.ca 31.07.01, 22:02
      Popros o skierowanie do lokalnej chirurgii szczekowej. W przypadku toczacego
      sie zapalenia mozna jeszcze jako ostatnia deske ratunku zrobic operacje z
      zewnatrz dziasla (od wewnatrz jamy ustnej wszakze). W znieczuleniu lokalnym
      chirurg szczekowy przecina dziaslo od zewnetrznej strony, dlutuje przez kosc i
      dochodzi do czubka korzenia zeba tzn do tego miejsca gdzie zwykle toczy sie
      zapalenie. Obcina ten koniec korzenia i usuwa, zaklada plombe na zab od dolu.
      Czasem trzeba wziasc antibiotyk.
      Powodzenia
    • Gość: if Re: RATUNKU - ZAB ! IP: *.man.bialystok.pl 01.08.01, 07:27
      Mam nadzieję że uda ci się znaleźć jakieś inne rozwiązanie poza wyrwaniem.
      Który to ząb ? Jezeli jakiś mało widoczny, ja bym ci proponowała go usunąć.
      Sama miałam podobne problemy z zębem. Przez parę lat ciągle coś się działo i
      nawet kiedy było wszystko ok, ja i tak byłam niespokojna. Zawsze w najmniej
      odpowiednim momencie zaczynał boleć. W końcu zdecydowałam się go wyrwać i mam
      spokój. Wyrywanie, przy obecnym stanie medycyny wcale nie boli. Powodzenia.
      • Gość: jasiek Re: RATUNKU - ZAB ! IP: 172.16.1.* / 207.232.186.* 01.08.01, 20:49
        Bardzo dziekuje za wasze listy. Bardzo mi pomogly, poniewaz moglem z kims o tym
        porozmawiac. To jest zab trzonowy, i gdy bylem w zeszlym roku na wakacjach to
        mialem zapalenie tego zeba, i nikt nie mogl powiedziec z jakiego powodu. Mialem
        potem goraczke 103F ( nie wiem ile to w celsjuszach). I tu zaczal sie problem,
        poszedlem ostatkiem sil do dentysty, zabral mi fure pieniedzy, powiedzial, ze
        wszystko da sie zrobic. Ale po wizycie u niego lezalem umierajac trzy dni w
        strasznej goraczce i nic z wakacji. Potem wrocilem do swojego miasta i przez
        rok mialem klopoty, chyba sie postarzalem o piec lat przez ten zab. Teraz
        przeswietlenie pokazalo, ze tron zeba jest przebity przez wiertlo i cos sie pod
        nim dzieje. Znowu zapalenie. Aha, wcale nie ma co narzekac na polskich
        dentystow, naprawde. Przesylam pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka