grubenson 12.01.09, 15:13 Witam. Mam na imie Kuba mam 14 lat. Mam problemy z nadwagą ... mianowicie mam 167 cm wzrostu a waze 68 kg. Koledzy przezywają mnie Gruby . Niesprawia mi to przyjemności... czekam na pomoc :) z góry dziękuje . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artur.kalinski Re: Nadwaga 14.01.09, 22:19 Kubo, ludzie w Twoim wieku potrafią zauważyć i niestety wytknąć wszelkie niedoskonałości osób ze swojego otoczenia - nie tylko rówieśników. Niestety ci, którzy wyśmiewają się najgłośniej nie zdają sobie sprawy jak dużą przykrość wyrządzają innym. Bardzo często w ten sposób chcą też odwrócić uwagę od swoich wad! Ja również, będąc w Twoim wieku, miałem w klasie kolegę, którego wszyscy przezywali "gruby", mimo, że - podobnie jak Ty - wcale nie był bardzo otyły, tylko nieco pulchny. On pogodził się ze swoim przezwiskiem i sam potrafił z niego żartować. Dzięki temu ci, którzy z niego drwili szybko się tym znudzili widząc, że to go nie złości. Natomiast my - jego prawdziwi koledzy dalej się z nim przyjaźniliśmy, mimo że czasami przezywaliśmy się nawzajem. Parę miesięcy temu (po 15 latach) spotkałem "grubego" i co się okazało - nie dość, że waży teraz mniej ode mnie, to na dodatek jest bardziej wysportowany. Powiedział mi, że przez te złośliwości, z jakimi miał do czynienia w wieku kilkunastu lat postanowił udowodnić wszystkim, że mimo iż jest większy od pozostałych, to potrafi być równie sprawny, a nawet bardziej wysportowany jak oni. I rzeczywiście udało mu się. Uprawiał dżudo i pływanie, dzięki czemu tłuszcz zamienił na mięśnie. Myślę że to jest najlepszy sposób na Twój problem. Nie będziesz potrzebował specjalnej diety, jeżeli będziesz dużo i regularnie się ruszał a może nawet uprawiał jakiś sport. Wówczas organizm sam zacznie domagać się lepszego pożywienia. Pamiętaj jednak, że słodycze i fast-food powinny stanowić jedynie okazjonalne urozmaicenie Twojego jadłospisu a nie codzienną dietę. Życzę powodzenia Kubo. Odpowiedz Link Zgłoś