Dodaj do ulubionych

abonament<>?

10.09.04, 13:19
No to mamy placic, czy nie, juz nic nie rozumien, niby nielegalnie pobierany,
ale placic mamy?
Obserwuj wątek
    • naata Re: abonament<>? 10.09.04, 13:24
      .. i tak nie mam z czego..poczekam aż zmiejszy się bezrobocie i nastapi wzrost
      gospodarki ;P
      • anaiss Re: abonament<>? 10.09.04, 17:52

Sentencja wyroku:

www.trybunal.gov.pl/Rozprawy/2004/Dz_Ustaw/k_02s03.htm
        Pozdrawiam
        anaiss
        • naata Re: abonament<>? 10.09.04, 18:11
          Dzięki An! Czyli mozna juz wpuszczać kanary? Ale po co, jak kablówka
          zapłacona? ;-))
          • anaiss Re: abonament<>? 10.09.04, 18:29
            No, w końcu TVP musi mieć stały dostep do środków na realizację tej _misji_ o
            której tyle słyszymy, ale której nikt oczywiście nie widzi ;-)
            • parkowy Re: abonament<>? 10.09.04, 20:15
              Płacę od zawsze,jednak szlag mnie trafia widząc na co idą pieniądze.Najbardziej uśmiałem sie dziś,kiedy usłyszałem ,że w W.Brytanii płaci się pięciokrotnie więcej.To się zgadza,tyle,że najniższa stawka godzinowa jest szesciokrotnie większa niż u nas.
              • naata Re: abonament<>? 10.09.04, 20:20
                ..to mogłaby potwierdzić Alex, powiada, że niedługo bedzie miała internet,
                kosztuje to parę groszy w porównaniu do zarobków. Nie mówię też o sprzęcie, nie
                trza tak jak najczęściej u nas kupować na raty... My zawsze silni ale nie tam
                gdzie trzeba..:(
                • toja50 Re: abonament<>? 10.09.04, 20:47
                  Wlasnie, zapomnielismy o Alex, pozdrawiamy i czekamy.My nie mamy co sie
                  porownywac ze stara unia, przeciez wiadomo, ze tam sie inaczej placi, ale i
                  zarabia sie inaczej, wlasnie o to caly szum podatkowy.
                  • naata Re: abonament<>? 10.09.04, 20:50
                    Przekażę! ;-) niedługo sama Was pozdrowi ;-))
                    • parkowy Re: abonament<>? 10.09.04, 20:53
                      jasne.:)) Czekamy już tak dłuuuugo.
                      • toja50 Re: abonament<>? 10.09.04, 20:56
                        Ale sie doczekamy!!!!!!!Predzej jak Naaty w G.
                        • naata Re: abonament<>? 10.09.04, 21:15
                          Na pewno sie doczekacie, jak mnie w G. odwiedzi ;P
                          • toja50 Re: abonament<>? 10.09.04, 21:26
                            Haha, ale wymyslila, fajnie by bylo, no nie?
                            • naata Re: abonament<>? 11.09.04, 09:13
                              Dla mnie fajnnie, mam nadzieję, że nie byłabym uciążliwym towarzyszem spotkań
                              ;-)))
                              • anaiss Re: abonament<>? 11.09.04, 19:02
                                Ostatnio ktoś z telewizji tak ładnie wypowiadał się o tej misji TVP
                                wspominając, że musi dbać o krzewienie języka polskiego (dokładnie nie
                                zacytuję, ale coś w tym rodzaju). Pewnie objawia się to nadaniem o godz. 10.00
                                rano półgodzinnej "Ojczyzny-polszczyzny".
                                Idiotyzm z tym krzewieniem języka i kultury. A nadają tylko bzdurne telenowele
                                i jakieś biesiady :-((
                                • naata Re: abonament<>? 11.09.04, 19:13
                                  Nie wiem An, o co chodzi, osobiście nie oglądam żadnych telenoweli a "Ojczyzna
                                  polszczyzna" i owszem, zawsze znajdę coś nowego ;) Za najlepszego "krzewiciela"
                                  ładnego języka uwżam książkę ;) Pozdrawiam
                                  • anaiss Re: abonament<>? 11.09.04, 19:51
                                    No właśnie ja też nie wiem o co chodzi. Tylko po co ciągle kierownictwo TVP
                                    szumnie opowiada o szczególnej roli telewizji publicznej w życiu narodu,
                                    podczas gdy telewidzowie, delikatnie ujmując, mają dość krytyczny stosunek do
                                    wszelkich inicjatyw TVP, jej działaczy, programu i owej misji. Prawda jest
                                    taka, że nikt nie chce na tą rozdmuchaną administrację i wyciągane raz po raz
                                    powtórki płacić.

anaiss
                                    • anaiss Re: abonament<>? 11.09.04, 19:54
                                      Aha, dodam jeszcze, że polityka kadrowa w TVP, szczególnie w programach
                                      informacyjnych, stawia pod dużym znakiem zapytania jej obiektywizm.
                                      • anaiss Re: abonament<>? 11.09.04, 20:00
                                        Trochę pięknych idei:

[...] Zadaniem i rolą dziennikarza jest realizacja prawa każdego człowieka do
                                        informacji oraz do udziału w debacie publicznej znajdującej swój wyraz w
                                        programie telewizyjnym.
                                        Racją wyprodukowania i emitowania programu winno być domniemane zainteresowanie
                                        odbiorców i/lub dobro publiczne, a nie interes autora, redaktora czy wydawcy.
                                        [...]

[...] Informacje należy oddzielać od opinii. Informacja powinna być rzetelna,
                                        dokładna i bezstronna. Opinie powinny być uczciwe, nie mogą przeinaczać faktów,
                                        nie mogą też być formułowane wskutek ingerencji czy to osób prywatnych, czy
                                        instytucji. [...]

[...] W relacjach o zdarzeniach sensacyjnych i tragicznych należy starać się o
                                        maksymalną ścisłość i unikać wywoływania dodatkowych napięć i obaw u odbiorców.
                                        Informacje o metodach leczniczych i lekach muszą być oparte na wiarygodnych
                                        danych, tak by nie budziły przedwczesnych nadziei i rozczarowań.
                                        Programy przedstawiające horoskopy, wróżby i podobne tematy nie mogą sugerować,
                                        że wynikają z nich godne zaufania wskazówki postępowania. [...]

[...] Należy czytelnie oddzielać swoją prywatną działalność od pracy w
                                        telewizji publicznej.
                                        Prezenterzy, reporterzy, publicyści nie powinni wykonywać zajęć podważających
                                        niezależność dziennikarską: pełnić funkcji w partiach politycznych,
                                        uczestniczyć w kampaniach wyborczych, zasiadać w organach przedstawicielskich.
                                        Nie powinni także podejmować pracy podważającej dziennikarską niezależność, np.
                                        w biurach prasowych, oraz w roli rzeczników prasowych, w reklamie i firmach
                                        public relations.
                                        Dziennikarz nie może, bez wiedzy i zgody przełożonych, przyjmować kosztownych
                                        prezentów, propozycji darmowych wyjazdów, testować wartościowych przedmiotów.
                                        Dziennikarze nie powinni wykorzystywać do prywatnych celów uzyskanych
                                        informacji, zanim nie będą one ogólnie dostępne. [...]

Źródło: Zasady Etyki Dziennikarskiej w TVP S.A.
                                        www.tvp.pl/etyka/teksty.asp?id=zasadyetyki.htm
                                        • toja50 Re: abonament<>? 11.09.04, 22:25
                                          O Rany! An! jedni sie bawia, drudzy pracuja, a Ty tak powaznie. Nie wiem czy o
                                          tej porze jeszcze cos wykrzesam z siebie, ale przyznaje Ci racje w calosci. Ja
                                          kicham na telewizje, juz dawno nic nie krzewi, nie propaguje, nie uczy, nie
                                          bawi, tylko sama siebie zadowala i ma dobre samopoczucie. Mozna bylo zobaczyc
                                          to u bylego prezesa a widac to i u obecnego, niestety. Wole ksiazke, gazetki,
                                          no i WAAAAASSSSSSS mili moi.
                                          • naata Re: abonament<>? 11.09.04, 23:24
                                            OOO! Nasza An, pracowita bardzo! Przyznam, że nie wiem co napisać, bo nie do
                                            końca uważnie, jeszcze, nie przeczytałam. Ale najważniejsze, jak wynika, nie ma
                                            kumpli w tym zawodzie ;P Toż to bardziej święty zawód aniżeli ksiadz he he he A
                                            na poważnie; i bardzo dobrze, musimy komus wierzyc. Choć też trza uważać na to
                                            co w gazetach stoi ;-) i co w tvi jest grane ;-)
                                            Uważam, ze temat ciekawy, na czasie, tym bardziej, ze znowu kogos łapska swędza
                                            by ograniczyc swobode wypowiedzi.

Pozdrawiam pracowita An ;-)
                                            • naata Re: abonament<>? 11.09.04, 23:26
                                              Toju! Ja tez się cieszę, że mam WAS! ;-)
                                              • toja50 Re: abonament<>? 11.09.04, 23:29
                                                Jutro Najsztub pyta prezydenta, podobno nie ma pytan, ktorych nie moze zadac!
                                                hehe, zobaczymy!
                                                • anaiss Re: czytając Rzeczpospolitą 12.09.04, 14:49
                                                  Pozwólcie, że pociągnę jeszcze ten medialny wątek :-)
                                                  W sejmie padła ostatnio propozycja aby ograniczyć prawa dziennikarzy.
                                                  Oczywiście to pomysł Samoobrony, LPR, PSL (któżby inny!?!)Poseł PSL Wiesław
                                                  Woda zaproponował, żeby dziennikarzy gazety "Fakt" nie wpuszczano do sejmu.
                                                  Genialne, prawda? Można by od razu zakazać wstępu jakimkolwiek dziennikarzom,
                                                  żeby jakaś sprawiedliwość była. Wtedy posłowie mogliby wreszcie obradować
                                                  efektywnie i w spokoju.
                                                  Ręce opadają.

an.
                                                  • parkowy Re: czytając Rzeczpospolitą 12.09.04, 19:10
                                                    Czasem przeglądam Fakt i muszę przyznać,trochę różni się od Superekspresu.Wyłapują różne przekręty i kłamstwa naszych politykierów,które potem bez skrupułów opisują okraszając fotkami.:) Oj, nie podoba się to co niektórym pOsłom.:)
                                                  • anaiss Re: czytając Rzeczpospolitą 12.09.04, 22:52
                                                    Kupiłam pierwszy numer, ale nie podoba mi się takie dziennikarstwo.

Pozdrawiam
                                                    anaiss
                                                  • toja50 Re: czytając Rzeczpospolitą 13.09.04, 10:21
                                                    po pierwszym mialam dosyc, sensacje i zdjecia, normalnie oglupiajace. Ale
                                                    widze, ze sporo osob szczegolnie starszych kupuje Fakt jako wiadmosci w
                                                    pigulce, no i jest o czy gadac w maglu :-(
                                                  • chetor Re: czytając Rzeczpospolitą 13.09.04, 10:31
                                                    Nie kupiłem żadnego nru i prawdopodobnie nie kupię, też nie cierpię takiego
                                                    dziennikarstwa. Nie znaczy to jednak, że całkowicie nie znam tego co tam się
                                                    wypisuje. Wystraczy czasem poczytać Onet lub Wp, które zamieszczają bardziej
                                                    "pikantne polityczne" sensacyki. Czy takie pismo jest całkowicie niepotrzebne?!
                                                    Sądze, ze mimo wszystko powinno istnieć, chociażby po to, aby zamieszaczać
                                                    czasami pewne historie, o których "porządne" pisma nie bardzo chcą wpominać. I o
                                                    to pewnie chodzi Parkowemu.
                                                    Pzdr
                                                  • toja50 Re: czytając Rzeczpospolitą 13.09.04, 10:50
                                                    Ale, my rozmawiajac o tym i o owym, nie mamy ochoty napadac. Parkowego, no co
                                                    Ty Chetorku, kazdy lubi poczytac rozne roznosci. Przeciez kazdy moze miec swoje
                                                    zdanie, no nie?
                                                  • chetor Re: czytając Rzeczpospolitą 13.09.04, 11:28
                                                    A gdzie ja pisałem o napadaniu, jakoś się nie doczutuję?!
                                                  • toja50 Re: czytając Rzeczpospolitą 13.09.04, 12:04
                                                    Nie doslownie, ale jednak brales , moze lekko, Parkowego w obrone. :-))))
                                                  • chetor Re: czytając Rzeczpospolitą 13.09.04, 12:12
                                                    Tak leciutko tak, przecież aż One Trzy lekko Go poszturchały tym Faktem faktycznie.
                                                    Pzdr :)))
                                                  • naata Re: czytając Rzeczpospolitą 13.09.04, 15:04
                                                    Jestem za pełna wolnością prasy. Fakt, czy Expres, obojętnie, dziennikarze maja
                                                    prawo do wiadomości, szczególnie z sejmu! Politycy muszą zdawać sobie sprawę z
                                                    tego, ze to naród ich wybiera i rozlicza.
                                                    Lubie sobie poczytać różne gazety, oczywiście w internecie i chwała tym
                                                    gazetom, ze daja za darmochę ;-) Moim skromnym zdaniem "brukowce" tez muszą
                                                    być, ja dzięki jednemu "Bildowi" szlifowałam język, wiadomości krótkie,
                                                    wścibskie, czasem przeginaja ale tak jak w życiu- różności. Są ludzie którzy
                                                    czytaja tylko takie gazety.Mamy wolność i demokrację ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka