Gość: pracownik roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 19:04 Ja pije dużo! Wspieram gospodarkę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kruk51 Browary i gorzelnie zwalniają. Mniej pijemy? 10.09.09, 19:09 W czym problem ? A no systemem komuny. Władający nami jak mają proble my finansowe podnoszą akcyzy na alkohole. Tłumacząc głupim skatolicza łym ludziom, że to dla ich dobra. I uzyskują akceptację albo milczące przyzwolenie. I tak się to kręci. O ekonomii żaden cymbał nie pomyśli. Rząd i Kościół lubię pieniądze. Ale nie chcą wiedzieć jak się je robi. Sami widzą, że spożycie alkoholu i tego mocnego i tego słabszego spada. Spada, i to nie z powodu cen. Po prostu podnosi się kultura picia alkoholi. Zagramanicznicy piją dożo więcej i nie są alkoholikami. Rzecz należy przemyśleć ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nobo mniej pijemy, wiecej cpamy IP: *.hsd1.pa.comcast.net 10.09.09, 20:33 czyli z cyklu dobra i zla wiadomosc lol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GB Re: mniej pijemy IP: *.icpnet.pl 10.09.09, 21:17 Zwolnienia w KP nie są spowodowane tylko spadkiem spożycia piwa, załoga płaci za przerosty innych pionów, złe zarządzanie, menadżerów- amatorów (wielu takich ostatnio przyjęto), za specjalistów od budowania wyssanej z palca ideologii, pochopne zakupy, kosztowne imprezy dla wybranych, nepotyzm i kolesiostwo. Kryzys to dobra wymówka, personalne i strategiczne błędy mszczą się boleśnie ... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Browary i gorzelnie zwalniają. Mniej pijemy? 10.09.09, 21:15 Po prostu pounowoczesniano zaklady i wlasciwie wszedzie sa w stanie wyprodukowac 2-3 razy wiecej niz standardowo, jednakowo smakujacego niezaleznie od miejsca produkcji piwa. W zwiazku z tym czesc browarow jest zamykana a w pozostalych zwiekszaja produkcje sezonowo. Jesli jakas znana marka piwa ma na etykiecie napisana - "jesli na denku A to zaklad X na wybrzezu, jesli B to zaklad Y w gorach" - i nie ma to zwiazku ze smakiem danego piwa, to nie ma co sie dziwic zamykaniu czesci browarow. Jesli chodzi o mocniejsze alkohole, to sadze , ze spory wplyw ma przemyt i nielegalna produkcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cooleczka Re: Browary i gorzelnie zwalniają. Mniej pijemy? IP: *.promax.media.pl 10.09.09, 22:13 Piszę komentarz popijając piwko ;) Generalnie pije piwo praktycznie codziennie, w weekend więcej, czasem łychę, średnio nijak nie wychodzi mi te 9l na łeb rocznie, u mnie to chyba na 2 tygodnia norma ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Browary i gorzelnie zwalniają. Mniej pijemy? IP: *.chello.pl 10.09.09, 22:17 9 litrów czystego spirytusu na głowę na łeb czyli w piwach 1 litr to jakieś 18 piw, czyli 146 piw to 9 litrów chyba nie wypijasz tyle w 2 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzemski Re: Browary i gorzelnie zwalniają. Mniej pijemy? IP: 89.108.215.* 10.09.09, 22:57 odkąd zasmakowałem w piwie naturalnym przestałem pić szczyny którymi raczą nas wielkie browary. Po tygodniu na Naturalnym z browaru amber, żywiec smakował koszmarnie, jak woda z dolanym czymś gorzkim i dolewanym spirytem (co jest prawdą, byłem w kilku browarach i widziałem jak się te popłuczyny robi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek. Browary i gorzelnie zwalniają. Mniej pijemy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 08:17 Spróbujcie piwa i wina domowego bez chemii, spróbujcie potem kupnego ..... akcyza zostaje tam gdzie jej miejsce.Czego się człowiek nie dotknie zrobi lepiej niż kupne, przykładem wędliny domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawad Browary i gorzelnie zwalniają. Mniej pijemy? IP: 217.98.89.* 11.09.09, 09:14 Osoby z wyżu demograficznego właśnie pokończyły studia , więc jest i skutek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: temp "Piwowarstwo" zmierza w kierunku Coli - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.09, 09:23 my przywieziemy koncentrat (zgodny z naturalnym), a wy dodacie trochę spirytusu i rozlejecie toto w instalacjach przez nas zaplombowanych i sterowanych z CENTRALI poprzez Sieć. Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Browary i gorzelnie zwalniają. Mniej pijemy? 11.09.09, 10:18 Tak, pijemny mniej. Właściwie w ogóle nie pijemy gówna produkowanego przez KP, CP i GŻ. Odpowiedz Link Zgłoś
swojski_fr_1 Kombinat Tyskiego Szczocha niszczy male browary 11.09.09, 10:43 to nie kryzys, ale polityka Kompani Piwowarskiej: kupic male dobrze prosperujace browary, by w nastepstwie je zamknac, ludzi zwolnic a dobre lokalne piwa zastapic wielkoprzemyslowym tyskim szczochem. Nawet poznanskiego Lecha Pils ukatrupili. Kompania bryluje w segmencie: Zubr, Debowe Mocne i Tyskie. Browar w Kielcach robil smaczne piwo, cenowo silnie konkurujace z tymi co powyzej. Lubelska Perle, tez KP zamknela. Bardziej oplaca sie tam widocznie wozic taniego tyskiego szczocha. Jaki na to sposob - trwac przy lokalnych markach produkowanych w nieduzych browarach,w innym wypadku Kombinat Tyskiego Szczocha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Kombinat Tyskiego Szczocha niszczy male browa IP: *.cable.ubr30.sgyl.blueyonder.co.uk 11.09.09, 11:31 Niestety, ale to co produkuje wiekszosc browarow z piwem niewiele ma wspolnego. Dodatkowo zmiany sa na gorsze - po wykupieniu zmienil sie smak Zywca czy Warki Strong - etykieta ta sama, zawartosc inna - i jak mam dalej to kupowac skoro staraja mi sie wcisnac jakies g...? Amatorow piwa zachecam do poszukania w sklepach piw z mniejszych browarow, np. piw "zywych" - naprawde jest roznica w smaku. Roznica w cenie tez nie jest jakas tragiczna, za dobre piwo placilem ostatnio w Pl 4zl, gdy sikacze z KP byly po 3,3zl. Nie pijam piwa w przemyslowych ilosciach, wole doplacic i czuc smak - a nie posmak spirytusu. Ot i przyczyna - obnizanie jakosci odbilo sie czkawka, okazuje sie, ze na panach spod budki z piwem interesu sie nie zrobi, oni wola tanie wina, a ci ktorzy maja smak uciekaja od tych wynalazkow zwanych piwem. Odpowiedz Link Zgłoś
swojski_fr_1 R: Kombinat Tyskiego Szczocha niszczy male browar 11.09.09, 12:10 oj, nie do konca sie zgodze... grunt to woda, i naprawde z gorskich zrodel mozna uzyskac taki material wyjsciowy, jakiego zadne przemyslowe uzdatnianie nie nadgoni. Poznan i Tychy - wiadomo jakiej jakosc jest tam woda w kranach, a lepszej do browarow nie pompuja. Do tego ta PGR-owa polityka KP wyjalowia potencjal i szanse na dobre lokalne piwa, jakie dawaly browary w Kielcach, czy Lublinie. KP przejela browary i zaprzepascila szanse na budowanie naprawde dobrej jakosci piwa piorac mozgi piwoszom patetycznymi spotami. Tam gdzie czaila sie jakosc i smak - tam zwalniaja i zamykaja. Kombinat Tyskiego Szczocha z poznanskim zarzadem spolki walcuje jakosc na grubosc nalesnika, czy raczej scianki aluminiowej puszki. Zaniedbania inwestycyjne w Perle i Kielcach byly celowe - tyski kombinat nie byl zaniedbywany. Zamiast rozlozyc rowno produkcje w 4 strategicznych miejscach - firma postanowila masowo produkowac sieczke w dwoch, dwa pozostale ukatrupiajac. A teraz chce swoje decyzje sprzedac pod plaszczykiem kryzysu (za wielka woda chyba). Bo tak naprawde kryzysu w Polsce nie ma, jest ciagly wzrost gospodarczy. Gość portalu: as napisał(a): > Niestety, ale to co produkuje wiekszosc browarow z piwem niewiele ma wspolnego. > Dodatkowo zmiany sa na gorsze - po wykupieniu zmienil sie smak Zywca czy Warki > Strong - etykieta ta sama, zawartosc inna - i jak mam dalej to kupowac skoro s > taraja mi sie wcisnac jakies g...? Amatorow piwa zachecam do poszukania w sklep > ach piw z mniejszych browarow, np. piw "zywych" - naprawde jest roznica w smaku > . Roznica w cenie tez nie jest jakas tragiczna, za dobre piwo placilem ostatnio > w Pl 4zl, gdy sikacze z KP byly po 3,3zl. Nie pijam piwa w przemyslowych ilosc > iach, wole doplacic i czuc smak - a nie posmak spirytusu. Ot i przyczyna - obni > zanie jakosci odbilo sie czkawka, okazuje sie, ze na panach spod budki z piwem > interesu sie nie zrobi, oni wola tanie wina, a ci ktorzy maja smak uciekaja od > tych wynalazkow zwanych piwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Dżony Łoker translejt IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.09, 11:41 Johnny Walker to nie zeaden Jaś Wędrownieczek tylko Janek Spacerowicz 'ałtorku-matouku'. Jaś Wędrowniczek byłoby Johnny Wayfarer lub Johnny Rambler. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Dżony Łoker translejt 11.09.09, 11:56 Gość portalu: Jack napisał(a): > Johnny Walker to nie zeaden Jaś Wędrownieczek tylko Janek Spacerowicz 'ałtorku- > matouku'. Jaś Wędrowniczek byłoby Johnny Wayfarer lub Johnny Rambler. Pogooglaj...... Zycie nie konczy sie na slowniku ang.-polsk. Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Wracamy do korzeni czyli do bimbru. 11.09.09, 14:02 Niech żyje rok 1410. Dzisiejsza policja chyba nie będzie ścigać tak jak kiedyś milicja. Odpowiedz Link Zgłoś