Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

szukam eksperta- kodeks pracy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.04, 19:19
    szukam osoby zorientowanej w sprawie obliczania urlopów dla osób pracujących
    na mniej niż cały etat
    Obserwuj wątek
      • Gość: ona Re: szukam eksperta- kodeks pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.04, 14:21
        znalazła Pani, słucham?
        • Gość: miki Re: szukam eksperta- kodeks pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.04, 18:57
          Pracuję w supermarkecie, mam umowę na pół etatu. Płacą mi od godziny, a
          miesięcznie wyrabiam około 140 godzin. Jak będzie wyglądał mój urlop????
          Pracuję na zmiany, niedziele i święta też. Proszę o pomoc
      • Gość: annah Re: szukam eksperta- kodeks pracy IP: *.media4.pl / *.media4.pl 14.01.04, 12:33
        praca.gazeta.pl/praca/1,47406,1248393.html
        Art. 154 [Wymiar]

§ 1. Wymiar urlopu wynosi:

1) 18 dni roboczych - po roku pracy,

2) 20 dni roboczych - po 6 latach pracy,

3) 26 dni roboczych - po 10 latach pracy.

§ 2. Za dni robocze uważa się wszystkie dni, z wyjątkiem niedziel oraz świąt
        określonych w odrębnych przepisach.

§ 3.Dni wolnych od pracy, wynikających z rozkładu czasu pracy w pięciodniowym
        tygodniu pracy, nie wlicza się do urlopu.

§ 4. Pracownikowi objętemu jednym z systemów czasu pracy, o których mowa w art.
        1294 i 142, jeżeli rozkład jego czasu pracy przewiduje większą liczbę dni
        wolnych od pracy w okresie rozliczeniowym niż przypadająca w tym okresie łączna
        liczba niedziel, świąt i dni wolnych od pracy, wynikających z rozkładu czasu
        pracy w pięciodniowym tygodniu pracy, urlopu udziela się w dni, które są dla
        tego pracownika dniami pracy i dniami wolnymi od pracy, w takiej proporcji, w
        jakiej te dni występują w czasie wykonywania pracy, zgodnie z obowiązującym go
        rozkładem czasu pracy.

§ 5. Przepis § 4 stosuje się także do pracownika zatrudnionego w niepełnym
        wymiarze czasu pracy, którego rozkład czasu pracy przewiduje dni pracy i dni, w
        których nie ma on obowiązku wykonywania pracy.
        • Gość: Jo Re: szukam eksperta- kodeks pracy IP: *.icpnet.pl 14.01.04, 12:54
          Niestety przytacza Pani już nieaktualny kodeks pracy - od 1 stycznia weszła w
          zycie jego nowelizacja.
          • Gość: miki Re: szukam eksperta- kodeks pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 16:56
            i co po nowelizacji???????
      • Gość: annah Re: szukam eksperta- kodeks pracy IP: *.media4.pl / *.media4.pl 14.01.04, 23:14
        bap.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?id=&comm=jednostka&akt=nr16799360&ver=-1&jedn=-1

Art. 154. (83) § 1. Wymiar urlopu wynosi:
        1) 20 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony krócej niż 10 lat,
        2) 26 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony co najmniej 10 lat.
        § 2. Wymiar urlopu dla pracownika zatrudnionego w niepełnym wymiarze czasu
        pracy ustala się proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy tego pracownika, biorąc
        za podstawę wymiar urlopu określony w § 1; niepełny dzień urlopu zaokrągla się
        w górę do pełnego dnia.
        § 3. Wymiar urlopu w danym roku kalendarzowym, ustalony na podstawie § 1 i 2,
        nie może przekroczyć wymiaru określonego w § 1.
        • iza.b Re: szukam eksperta- kodeks pracy 15.01.04, 16:54
          dzięki za teorię, ale co z praktyką???
          czy mam tylko pół urlopu, bo mam w umowie pół etatu, czy ponieważ wyrabiam
          więcej to mam więcej urlopu
          • asia.su Re: szukam eksperta- kodeks pracy 15.01.04, 20:56
            myślę, że to ile masz urlopu nadal zależy od tego
            -czy pracujesz codziennie - ale mniej niż 8 godzin - wtedy masz urlop tyle samo
            dni co pracujący na cały etat
            - czy pracujesz tylko w niektóre dni - po 8 godzin- i wtedy masz urlopu mniej -
            bo przecież mniej dni też pracujesz
            Mam nadzieję.......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka