Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Egis Poland

24.10.09, 05:32
    Czy jest ktoś w stanie napisać coś więcej na temat tej firmy? Interesują mnie
    ogólne standardy panujące w firmie, atmosfera, traktowanie pracowników i
    podejście do jego obowiązków ale i praw mu przysługujących. Jeżeli byłby ktoś
    w stanie napisać coś także o stronie finansowej to również będę wdzięczny.
    Zamierzam ubiegać się tam o pracę i bardzo bym chciał zebrać jak najwięcej
    informacji.
    Obserwuj wątek
      • niedoceniony Re: Egis Poland 30.10.09, 11:13
        v
        • crass Re: Egis Poland 01.11.09, 12:30
          Jak mam to rozumieć?
      • wolnosc.kocham.i.szanuje Re: Egis Poland 08.04.24, 14:51
        Mam za sobą doświadczenie pracy w tej firmie, ale zdecydowanie nie polecam nikomu podjęcia zatrudnienia w jej strukturach. Firma ta okazała się być kompletną porażką pod wieloma względami. Przede wszystkim nie zapewniała ona żadnej formy stabilności zatrudnienia, co sprawiało, że pracownicy nie mogli czuć się pewnie i komfortowo. Najlepszym rozwiązaniem było być zatrudnionym na umowę B2B, aby uniknąć wszelkich nieprzewidzianych konsekwencji, jakie niesie ze sobą rozwiązanie umowy.

Sytuacja była tak zła, że rozwiązanie umowy mogło nastąpić praktycznie z dnia na dzień, bez jakiegokolwiek wyjaśnienia. Co gorsza, podstawą do takiego działania mogły być nawet oszczerstwa wytoczone przez pojedynczą osobę, której zdanie było uznawane za decydujące. To wszystko sprawiało wrażenie, że firma funkcjonuje według własnych, często niesprawiedliwych reguł.

Dodatkowo, świadomość techniczno-organizacyjna dyrekcji Egis w Polsce pozostawiała wiele do życzenia, co miało bezpośredni wpływ na funkcjonowanie firmy jako całości. Nie było więc możliwe oczekiwanie na jakiekolwiek pozytywne zmiany czy poprawę warunków pracy.

Po rozwiązaniu kontraktu pracownik był zwykle zaszokowany brakiem jakiejkolwiek empatii ze strony firmy. Otrzymywał jedynie krótkie pismo informujące o rozwiązaniu umowy, przy jednoczesnym zaznaczeniu, że wszelkie działania przeciwko firmie mogą spotkać się z konsekwencjami prawno-sądowymi. To sprawiało, że pracownik czuł się zastraszony i bezsilny wobec potencjalnych działań ze strony firmy.

Ogólnie rzecz biorąc, moje doświadczenie w tej firmie było bardzo negatywne. Nie polecam nikomu podjęcia współpracy z Egis, zwłaszcza jeśli zależy im na stabilności zatrudnienia i godziwych warunkach pracy. Warto szukać alternatyw, które będą bardziej odpowiednie i sprawiedliwe dla pracowników.
        • akle2 Re: Egis Poland 08.04.24, 16:28
          Nie wiem, czym się zajmuje firma Egis, ale może sami nie byli pewni ciągłości zleceń od klientów, więc dlaczego mieliby brać na siebie obietnice stabilności zatrudnienia? Niestety, dożyliśmy takich czasów, że firma musi się tłumaczyć w formularzu umowy o pracę, dlaczego daje umowę na czas określony. A przecież jedyne, do czego powinna być zobowiązana, to terminowe wypłaty, realistyczne oczekiwania i wydanie niezbędnych narzędzi pracy. I oczywiście szkolenie bhp. A czy w tym roku potrzebuje 10 osób, w następnym 50, a w jeszcze kolejnym 5, nie powinno być dla niej problemem; w mojej ocenie taka elastyczność powinna być możliwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka