Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Długosc okresu wypowiedzenia ???

16.02.10, 19:51
    Witam, jestem zatrudniona na umowe o prace od 1.01.2007 roku (po 3
    mies. okresie probnym dostalam umowe na czas nieokreslony). Ile mam
    okresu wypowiedzenia jesli zloze wypowiedzenie pod koniec lutego? 3
    m-ce? Z gory dziekuje !
    Obserwuj wątek
      • helena_5 3 miesiące - do końca maja 16.02.10, 19:57
        Pracujesz ponad 3 lata, więc masz 3-miesięczny okres wypowiedzenia.
        Pamiętaj, że wypowiedzenie liczy się od 1. dnia miesiąca następującego po
        miesiącu, w którym złożono wypowiedzenie. Czyli jeśli złożyłabyś wypowiedzenie
        1.02 czy 28.02 nie ma różnicy, bo bieg wypowiedzenia zacznie się 1.03.

Zawsze możesz spróbować dogadać się z pracodawcą, żeby skrócić wypowiedzenie,
        jeśli Ci na tym należy.
        • drimgerl Re: 3 miesiące - do końca maja 16.02.10, 19:59
          ale to niewazne ze mialam 3 m-ce okresu probnego najpierw a od
          kwietnia umowe na czas nieokreslony-na pewno 3 lata?
          • drimgerl Re: 3 miesiące - do końca maja 16.02.10, 21:52
            na pewno 3 m-ce?
            • Gość: abc Re: 3 miesiące - do końca maja IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.10, 22:00
              > na pewno 3 m-ce?

Czy ten artykuł jest taki trudny do zrozumienia?
              Art. 36.

§ 1. Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na czas nie określony jest uzależniony od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy i wynosi:

1) 2 tygodnie, jeżeli pracownik był zatrudniony krócej niż 6 miesięcy,

2) 1 miesiąc, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 6 miesięcy,

3) 3 miesiące, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 3 lata.
            • drimgerl Re: 3 miesiące - do końca maja 17.02.10, 18:45
              a jaka date mam wpisac na wypowiedzeniu? Wypowiadam umowe zawarta 1
              stycznia 2007?
              • snajper55 Re: 3 miesiące - do końca maja 18.02.10, 00:46
                drimgerl napisała:

> a jaka date mam wpisac na wypowiedzeniu? Wypowiadam umowe zawarta 1
                > stycznia 2007?

Datę dnia, w którym będziesz pisać wypowiedzenie.

S.
                • tosia-84 Re: 3 miesiące - do końca maja 18.02.10, 01:08
                  Ała..no to nieźle..Ja mam miesiąc wypowiedzenia i to jak dla mnie jest za
                  długo(chcę zmienić pracę, a pracodawcy z reguły chcą kogoś znacznie szybciej niż
                  "za miesiąc"). A teraz jeszcze się dowiedziałam, że wypowiedzenie się liczy od
                  nowego miesiąca..Czy na pewno wszędzie tak jest? Bo jeżeli załóżmy, nowy
                  pracodawca zaproponuje mi zatrudnienie 2.03,to miesiąc mojego wypowiedzenia
                  zacznie się liczyć dopiero od 1.04 co daje dwa miechy:/ Bardzo proszę o
                  potwierdzenie tego co Ktoś wyżej napisał:)
                  • snajper55 Re: 3 miesiące - do końca maja 18.02.10, 02:56
                    tosia-84 napisała:

> Ała..no to nieźle..Ja mam miesiąc wypowiedzenia i to jak dla mnie jest za
                    > długo(chcę zmienić pracę, a pracodawcy z reguły chcą kogoś znacznie szybciej niż
                    > "za miesiąc"). A teraz jeszcze się dowiedziałam, że wypowiedzenie się liczy od
                    > nowego miesiąca..Czy na pewno wszędzie tak jest? Bo jeżeli załóżmy, nowy
                    > pracodawca zaproponuje mi zatrudnienie 2.03,to miesiąc mojego wypowiedzenia
                    > zacznie się liczyć dopiero od 1.04 co daje dwa miechy:/ Bardzo proszę o
                    > potwierdzenie tego co Ktoś wyżej napisał:)

Potwierdzam.

S.
                  • drimgerl Re: 3 miesiące - do końca maja 18.02.10, 11:21
                    no jesli zlozysz teraz, to do konca marca...wiec zatrudnienie od kwietnia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka