Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Za mało rąk do pracy

07.04.10, 22:27
    Rąk do pracy mamy pod dostatkiem, tylko pracodawcy chcą jeszcze tańszych
    pracowników. Osobiście nie mam nic przeciwko azjatom, którzy do nas imigrują,
    bo większość rzeczywiście chce tu pracować, byle arabów nam się tu nie
    namnożyło, bo skończymy jak na zachodzie.
    Obserwuj wątek
      • Gość: olo Re: Za mało rąk do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 13:17
        Średnio inteligenty arab będzie nas omijał szeroki łukiem, wybierze
        francję albo anglię.
        • Gość: olo Re: Za mało rąk do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 13:21
          Zresztą niedługo azjaci też, nawet sąsiedzi za wschodniej granicy. I
          wtedy może jaśnie pan jeden z drugim pomyśli i zatrudni swojego
          murzyna, polskiego murzyna i zapłaci mu godziwie.
          • dystansownik Re: Za mało rąk do pracy 08.04.10, 17:37
            Za kilkanaście lat będziemy mieć masę emerytów na utrzymaniu, społeczeństwo
            wykształciuchów, którym w większości nie do honoru będzie złapać za łopatę, to
            będziemy brać każdego imigranta jaki się trafi, a są kraje, gdzie jest przecież
            jeszcze gorzej niż u nas (tak wiem, ciężko w to uwierzyć, ale jeszcze kilka
            takich się znajdzie).
            • spgm-1903 Re: Za mało rąk do pracy 09.04.10, 13:27

• dystansownik Re: Za mało rąk do pracy 09.04.10, 15:53
                Polacy się uczą, bo wmówiono im, że nauka zagwarantuje im super pracę i super
                zarobki. Oczywiście ja rozumiem te chęci i sam je podzielam. Jednak sam fakt
                nauki nie jest motywowany jedynie kasą. Obecnie często robotnik budowlany czy
                operator maszyn potrafi zarobić więcej niż niejeden człowiek z wyższym
                wykształceniem, nawet inżynier.
                Tu pojawia się druga kwestia motywacyjna, czyli wizerunek danego zawodu w
                społeczeństwie. Samo wykształcenie już wpływa na postrzeganie człowieka. Komuś
                kto ukończył dobrą uczelnie automatycznie przypisuje się cechy takie jak np.
                inteligencja.
                Tak samo jest z pracą. Wiele osób mając do wyboru pracę na budowie za 4k, albo
                pracę urzędasa za 2k, weźmie tą drugą. Nie tylko dlatego, że zapewne jest
                lżejsza, ale dlatego, że nawet pomimo sporo niższych zarobków, to właśnie ta
                praca będzie postrzegana społecznie jako zawodowy "sukces".

Ja się mogę przyznać, że dlatego wybrałem ścieżkę wykształcenia, bo do prac
                fizycznych się po prostu nie nadaję. Nie chodzi o to, że uważam się za zbyt
                dobrego i gardzę taką pracą, tylko wiem, że długo bym w takiej nie wytrzymał.
          • Gość: Beck's Re: Za mało rąk do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 10:47
            Do olo: Nie masz racji!! Polska jest i będzie dla nich krajem
            atrakcyjnym. Fakt, że lepiej im będzie na zachodzie, ale nie każdy
            ma tam możliwość wyjazdu. Poza tym np. wielu Ukrainców chce
            pracy "blisko domu" i czuć się jak u siebie(pod względem
            kulturowym), więc wybiorą Polskę, gdzie zarobiłby 3-6krotnie więcej
            niż u siebie.
      • Gość: gryzikruszek Re: Za mało rąk do pracy IP: *.cdma.centertel.pl 08.04.10, 14:51
        mamy bezrobocie prawie 13 procent i brakuje rąk do pracy. szukam pracy prawie
        rok - od maja 2009 - i nikt mnie nie chce a ja chce zarobić tylko te 1100-1200
        zł nawet na umowe zlecenie albo o dzieło. próbowałem na sprzątacza na pół etatu
        za 660 zł to powiedzieli ze mam za wysokie kwalifikacje bo mam wykształcenie
        średnie i studiuję zaocznie.
        • dystansownik Re: Za mało rąk do pracy 08.04.10, 17:33
          > próbowałem na sprzątacza na pół etatu
          > za 660 zł to powiedzieli ze mam za wysokie kwalifikacje bo mam wykształcenie
          > średnie i studiuję zaocznie.

No i dlatego się nie nadajesz. Oni szukają kogoś, kto jak wpadnie w to bagno, to
          nie będzie próbował się zbyt szybko wyczołgać. Ty jako człowiek już dość
          wykształcony i dokształcający się nadal, nie jesteś atrakcyjnym kandydatem na
          takie stanowisko, bo zapewne od razu szukałbyś czegoś lepszego.

Ewentualnie trzeba było pominąć w CV wykształcenie, albo w liście motywacyjnym
          wspomnieć, że ta praca jest Twoją życiową pasją. ;)
          • spgm-1903 Re: Za mało rąk do pracy 09.04.10, 13:33
            racja.
            drażni to podejście, ale prawda jest taka, jaką przedtawił dystansownik.
            aż przypomina mi się skecz kabaretu Czesuaf z rozmową kwalifikacyjną w tle.
            "-pan ma wykształcenie wyższe!
            -ależ skąd szefie, jakżebym mógl!
            -tak wypowiada się osoba z wyższym wykształceniem!
            -to niech pan jeszcze raz powie.
            -pan ma wykształcenie wyższe!
            -hyhy... wyższe, hyhy..."
      • wycofany Tyleeee pracyyyyy...... 08.04.10, 16:33
        To czemu mnie nie zatrudnią?
      • Gość: R W Polsce przecież jest 20% bezrobocie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 16:53
        W Polsce przecież jest 20% bezrobocie(uwzględniajac liczbę emigrantów)?
        A pracodawcom brakuje rąk do pracy? Powiedzmy inaczej-brakuje im niewolników
        do pracy po 12godzin za 1317 brutto, by oni sami mogli dalej zarabiać 40.000
        miesięcznie.
        • Gość: x Re: W Polsce przecież jest 20% bezrobocie? IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.10, 17:02
          Pewnie jest tak jak mówisz. Ale nie wydaje mi się żeby ktokolwiek z
          jakiegokolwiek kraju skusił się na "nasze polskie" 1317 zł brutto.
          Przecież z tego nijak nie idzie się utrzymać.....
          • dystansownik Re: W Polsce przecież jest 20% bezrobocie? 08.04.10, 17:30
            > Pewnie jest tak jak mówisz. Ale nie wydaje mi się żeby ktokolwiek z
            > jakiegokolwiek kraju skusił się na "nasze polskie" 1317 zł brutto.
            > Przecież z tego nijak nie idzie się utrzymać.....

Utrzymać się można, ale w trybie przetrwalnikowym. Czyli życie o chlebie i
            wodzie, mieszkanie byle gdzie w byle jakich warunkach i zero perspektyw w danym
            kraju.
            Z krajów gdzie jest taniej i o pracę jeszcze gorzej ktoś się może skusi.
            • Gość: R Re: W Polsce przecież jest 20% bezrobocie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 17:44
              To będzie musiała być Afryka.
              Ukraińcom opłaca się bardziej jechać do Rosji.
              • Gość: gryzikruszek Re: W Polsce przecież jest 20% bezrobocie? IP: *.cdma.centertel.pl 08.04.10, 18:36
                kiedyś starałem się o pracę w małej firmię to na koniec rozmowy kwalifikacyjnej
                prezes tej oto firmy zatrudniającej 3 osoby stwierdził że mam załatwić sobie
                prace interwencyjne na tym stanowisku - up miałoby wypłacać mi co 2 pensję a to
                było 1300 zł. jak mu szkoda pieniędzy na pracownika to po co go szuka.
            • Gość: Jan Kran Re: W Polsce przecież jest 20% bezrobocie? IP: *.pl 09.04.10, 17:37
              jak to brak perspektyw!

za 0,9 k peelenów masz w huj perspektyw:

kawalerka wynajęta w sześciu to zaledwie 0,2 k na łeb
              żarcie 0,1 k/tydz. = 0,4 k
              dojazd do pracy 0,05-0,09 k
              telefon odbierający połączenia 0,00 k

obrotny ukrainiec zaoszczędzi 0,3 k miesięcznie!, a przecież można
              mieć drugą pracę i kupę hajsu do rodzinnego kraju posłać, niech
              białoruś rozkwita

• Gość: Beck's Re: W Polsce przecież jest 20% bezrobocie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 10:52
          Bezrobocie w Polsce wynosi najwyżej 10%, bo większość
          zarejestrowanych w pośredniakach to albo nieroby, albo zwykłe
          menelstwo, albo poprostu ludziwe, którzy nie wezmą pracy za grosze,
          bo tak jak ktoś tu powiedział nie po to się człowiek całe zycie uczy
          by machać łopatą(mimo, że tu więcej zarobi niż w zawodzie. Poza tym
          ten wskaźnik jest wystandaryzowany w całej Unii i obejmuje tylko
          tych, co chcą pracować
      • Gość: przegrany PL Za mało rąk do pracy IP: *.CNet.Gawex.PL 08.04.10, 18:47
        zniszczyliście(władza)personel medyczny, i wiele innych, sukcesywnie niszczy
        się małe firmy, haracze(opłaty i podatki)są horrendalnie wysokie, więc zostaną
        w tym kraju sami emeryci bez emerytur a "rząd się zawsze wyżywi" jak ktoś
        kiedyś nam uświadamiał, w Polsce musi być okupant, władca, car, despota, ktoś
        kto spowoduje że wróci strach,
        serdeczność, pomoc wzajemna, uczciwość, przyjaźń, itd, teraz tworzy się
        sztucznie klasę bogaczy(wierchuszka) a motłoch niech zdycha byle powoli bo
        czas pracuje dla zamożnych.
      • Gość: Wolny Strzelec Za mało rąk do pracy IP: *.net.euron.pl 08.04.10, 21:08
        TO CZEMU BEZROBOCIE JEST POWYŻEJ 35 % ???
      • Gość: adam Za mało rąk do pracy IP: *.aster.pl 09.04.10, 01:35
        Mam 55 lat. Jestem wykształconym człowiekiem o dwóch fakultetach i trzech
        językach. Niestety od paru lat nie mogę znaleźć Zatrudnienia z uwagi na wiek.
        W wymysły w artykule to jakaś totalna bzdura, w kraju gdzie bezrobocie sięga
        30% populacji. Ciekawe że przez ostatnich dwadzieścia lat na rynku pracy się
        pogarsza a coraz trudniej zwalić wszystko na komunistów. Mili Państwo, władza
        to nie wszystko, jeszcze trzeba się na niej znać. Nie ma to jak ludzie którzy
        wyszli z ....... sięgając po władzę nie mając zielonego op niej pojęcia.
      • Gość: grzegorzb Za mało rąk do pracy IP: 89.206.21.* 09.04.10, 09:38
        Za mało imigrantów, a ja od ponad roku nie mogę znaleźć pracy.Jestem w wieku
        50+ i mam cztery zawody, ogłoszeń sporo w tych kierunkach i nic.Nikt nie chce
        z dziadkami rozmawiać. A miało być tak pięknie jak "obiecywał" pan Tusk i
        dziadkowie nie będą mieli problemów na rynku pracy. Mamy ponad 2 mln ludzi
        bezrobotnych oficjalnie zgłoszonych,a co z tymi nie zgłoszonymi? W połowie lat
        90-tych minister pracy stwierdził,że gdy bezrobocie osiągnie powyżej 8% to
        będzie tragedia.Dziś mamy prawie 13% i co?Głosowałem na pana,panie Tusk. Jak
        pan myśli,zagłosuję na pana dzisiaj również?
        • Gość: gryzikruszek Re: Za mało rąk do pracy IP: *.cdma.centertel.pl 09.04.10, 11:51
          ale to nie tylko osoby powyżej 50 roku zycia mają ciężko. młodym ludziom tez
          niełatwo jest znaleźć pracę. większość pracodawców szuka kogoś z doświadczeniem
          10 letnim, mającego 25 lat, znającego 4 języki, chcącego pracować za 1000 zł
          albo żeby był stażystą i siedział w pracy po 12 godzin z bezpłatnymi nadgodzinami.
          • Gość: gryzikruszek Re: Za mało rąk do pracy IP: *.cdma.centertel.pl 09.04.10, 11:56
            i jeszcze pan tusk mówi w tv że młodym łatwiej jest znaleźć pracę. bezrobocie
            wśród młodych wynosi 25 procent co jest tragedią. panie premierze statystyki nie
            kłamią.
            te teksty że młodzi mają łatwiej to jedna wielka ściema i próba ratowania
            swojego wizerunku.
            • Gość: KUBA Re: Za mało rąk do pracy IP: *.pub.krusz-lan.pl 09.04.10, 12:55
              Sło0wa Dzrzewieciego Dziki Kraj - Święte Słowa. Brak rąk do pracy
              co za debil wymyśłił ten tytuł !!!!!!! Potrzebyją do pracy żebyś
              robił za 900 zł - dojazdy to tam potrzebują do pracy gdzie ci
              zostanie 300 400 złotych miesięcznie Kuroniówka jest wieksza
          • Gość: Beck's Re: Za mało rąk do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 10:54
            hm...może u ciebie tak jest. Ja mieszkam w krakowie i 1000 złotych
            oferuje się tu tylko sprzątaczkom czy kasjerkom(choć w takiej Almie
            mają nawet 1500-1700 na ręke).
        • Gość: Cuda, Panie, cuda Re: Za mało rąk do pracy IP: *.acn.waw.pl 09.04.10, 14:29
          A widzisz Panie grzegorzb, trzeba było się zastanowić głosując na kogo należy oddać głos. Uwierzył Pan i miliony innych w cud jaki Tusk obiecał i teraz są tego konsekwencje.
          Oczywiście nie tylko winny jest obecny rząd. Dla każdego rządu decyzje strategiczne to takie najdalej na 4 lata (kadencja). Dlatego trzeba się jak najszybciej nakraść, załatwić fuchy, przetargi i stołki rodzienie i znajomym, zagwarantować późniejszą przyszłość i .... już nie starcza czasu na rządzenie :)

Z tego powodu jak również dlatego, że słabość demokracji polega na tym, iż największą ilość głosów oddają jednostki najmniej uświadomione społecznie i najsłabiej wykształcone nigdy z tego bagna się nie wyrwiemy a różnica pomiędzy Polską a krajami rozwiniętymi będzie się pogłębiać.
      • Gość: krzsiek Za mało rąk do pracy IP: *.swidnica.mm.pl 09.04.10, 17:32
        pitu pitu pitu taki jest pracodawca wiecznie mu malo i za malo a
        moze zamiast sciagac cudzoziemcow to dac zarobic naszym i wtedy
        przestana pracowac w szarej strefie bo kto normalny chce pracowac za
        najnizsza pensje w swiatek piatek i niedziele a na dodatek ciagle
        sluchajac ze na twoje miejsce jest 10 chetnych wielc pracodawcy
        przestancie pitolic jak wam ciezko i zle i ze nie ma kto pracowac
        dajcie zarobic wtedy rece do pracy znajda sie tu w kraju
      • Gość: GOSC Za mało rąk do pracy IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.04.10, 21:17
        To ciekawe,bo pracy po prostu nie ma.Sam szukam od roku,a jestem
        wykwalifikowanym fachowcem.
        • Gość: Beck's Re: Za mało rąk do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 10:55
          Jakabyś był wykfalifikowany, to pracę dawno byś znalazł!!
      • magiza Za mało rąk do pracy 09.04.10, 23:19
        Brakuje nam przede wszystkim akwizytorów, telemarketerów i przedstawicieli
        handlowych, a jak ktoś nie chce pracować w/w zawodach niech spada na drzewo...
        • Gość: realny Re: Za mało rąk do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.10, 00:05
          Magiza masz u mnie setkę czystej, o ile mieszkasz w moim regionie..
          Niestety ci biedni studenci/absolwenci tego nie kumają..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka