Gość: hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 18:07 kazdy mial prace nie bylo wyzysku, wyscigu szczurow, ludzie byli dla siebie zyczliwsi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rabart Re: PRL byl lepszy 05.05.10, 18:10 To prawda. Też wolałbym żyć w PRL. PZPR to pryszcz w porównaniu z praniem mózgów w korporacjach i donosami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: PRL byl lepszy IP: *.chello.pl 05.05.10, 19:23 wyscieg szczurów też był ale inny pieniadze nie były tak ważne jak władza to co mamy w korporacjach jest chore ale pzpr tez był chojowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janna Re: PRL byl lepszy IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.10, 19:35 To oczywiste, że PRL był lepszy. Komuno wróć chciałoby się krzyknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: PRL byl lepszy 05.05.10, 19:38 zawsze śmieszy mnie w wyborczej ta propaganda "sukcesu" z okazji obalenia PRL A ja jakoś wolałbym by go nie obalono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddxxxx Re: PRL byl lepszy IP: *.chello.pl 05.05.10, 19:42 a teraz słyszymy polska gospodarczym mistrzem europy , polska prymusem ue , gospodarczy tygrys .a pracy po studiach już rok szukam... Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: PRL byl lepszy 05.05.10, 19:48 No popatrz za PRL też nam mówiono że jesteśmy prymusem. Inna sprawa, że to chociaż miała przełożenie z realnej produkcji krajowej. Choć czasem nierozsądnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: PRL byl lepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 19:51 Nadal chciałbyś czekać na nowy samochód 10-20 lat? Stać 2 doby po pralkę i 2 godziny po chleb? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: PRL byl lepszy IP: *.chello.pl 05.05.10, 19:57 może i tak ale człowiek był mniej zestresowany niż teraz Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: PRL byl lepszy 05.05.10, 20:03 Samochodu nie mam. Na pralkę mnie nie stać gdybym miał kupić. Chleba nie jadam. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: PRL byl lepszy 05.05.10, 20:04 Zresztą wtedy wystarczyło wyjechać na trochę na zachód by to uzyskać bez problemu-także i mieszkanie. A dziś ? Szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka-mi-la789 Re: PRL byl lepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 23:31 > Zresztą wtedy wystarczyło wyjechać na trochę na zachód by to uzyskać bez > problemu-także i mieszkanie. Toć przecie dzisiaj jest dokładnie taka sama sytuacja - wystarczy wyjechać "na zachód", żeby wszelkie dobra były w zasięgu ręki. Jedyna różnica polega na tym, że dziś wyjazd nie wymaga zgody ubecji. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: PRL byl lepszy 05.05.10, 23:33 Przy obecnych cenach, nawet wyjazd nie pomoże zbytnio na nabycie stosownych dóbr. W PRL były tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka-mi-la789 Re: PRL byl lepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 23:41 Co z tego, że były tańsze (teoretycznie), skoro były niedostępne z powodu niedostatecznej podaży? Poza tym, skoro trzeba było szorować gary w Rajchu, żeby je kupić, to chyba jednak nie były aż tak tanie, jak utrzymujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
profesorbeton Re: PRL byl lepszy 06.05.10, 11:00 Byly dostepne, po prostu trzeba bylo miec nie tylko pieniadze, ale tez i czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: PRL byl lepszy IP: 193.136.157.* 05.05.10, 20:13 Kogo dzis w Polsce, poza zlodziejami, stac na nowy samochod? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: PRL byl lepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 20:25 Mój kolega np. od 18 roku pracuje - jest magazynierem za 1500 zł. W wieku 19 lat wziął nową Fabię na raty. Teraz ma 23 lata i kończy ją spłacać. Oczywiście mieszka z rodzicami. Mam znajomego - robola. Pracuje za 2500 jako niewykwalifikowany - w latach 90 zbudował dom + kupił nowy samochód. Kupienie nowego samochodu jest banalne. Zbudowanie domu nie jest banalne, ale realne. Wystarczy się ogarnąć. Możliwości są duże. Moi rodzice nie są złodziejami, na wszystko pracowali sami i mają dwa nowe samochody oraz wybudowany dom. Malkontenci byli, są i będą. A ja przed 30 rokiem życia chcę założyć rodzinę i zbudować domek - za własne pieniądze. Na razie - jako 26 letni inżynier mam jedynie 3500 na rękę. Potrzebują zarabiać ok. 5000-7000, żeby zacząć budowę domu. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: PRL byl lepszy 05.05.10, 20:39 Witam. Posiadam ukończone dwa kierunki studiów na państwowym uniwersytecie. Znam doskonale dwa języki obce. Jestem bezrobotny. Zarabiam 0złoty. Proszę mi wytłumaczyć jak mam kupić samochód. Dziękuję z góry za odpowiedż. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: PRL byl lepszy 05.05.10, 20:42 wyjedź na Białoruś - tam masz PRLbis. No może z tą różnicą że można oglądać TV satelitarną. Łukaszenko da ci pracę. Da swidania. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: PRL byl lepszy 05.05.10, 20:50 Ziewek farmerze aronku wracaj do świnek. Odpowiedz Link Zgłoś
profesorbeton Re: PRL byl lepszy 06.05.10, 11:05 Aronie, a poza tym to co ci dzis nowego powiedzial Telewizor? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: PRL byl lepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 21:00 Witam Pana. Najpierw musi Pan znaleźć pracę. Nie szukać - znaleźć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: PRL byl lepszy 05.05.10, 21:07 Woooow. Świetna odpowiedż. Naprawdę głębokie.Świetna porada. Odpowiedz Link Zgłoś
profesorbeton Re: PRL byl lepszy 06.05.10, 11:05 Znalezc, ale gdzie, skoro jej w Polsce nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaustrofobia Re: PRL byl lepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 13:30 Naprawdę nie znasz ani jednej osoby, która ma pracę? Bezrobocie wynosi 13 proc., więc większość jednak ma pracę:) Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: PRL byl lepszy! 07.05.10, 13:56 Realna stopa bezerobocia w Polsce jest ponad 20%. Dochodza do tego masy nierobow w urzedach, KK, rzadzie i sejmie oraz w senacie. A dla tych, co znaja angielski: Cost of Unemployment Cost of unemployment is high, even if potential losses in GDP caused by unemployment are not taken under consideration. For example in UK between 1979 and 1985, unemployment benefits amounted to 33 billion pound sterling. There is also a significant loss of tax revenue, since people who are out of work do not pay taxes, but receive benefits from the government. There is also, frequently neglected, negative effect of unemployment on aggregate demand and savings, as unemployed have, for obvious reasons, lower income than employed, and even employed persons, because of fear of losing work, have lower propensity to consumption. This drop in propensity to consumption is not matched by increase in propensity to savings, as under condition of high unemployment even people, who have jobs, are afraid to invest long term because of the fear of becoming unemployed. Lower aggregate demand, caused by unemployment, makes also recessions to last longer and bit harder . There is also significant cost to the budget, as more spending on health (as unemployed suffer more medical problems than employed), including more spending on psychiatric care and on detoxication, as well as more spending on police, courts, prisons etc. The highest social costs are probably those linked to worsening of medical condition of unemployed and breakdown of their families, which affects not only the present, but also the next generations. Thus, even full employment would be re-introduced, the society will suffer in many years to come, because of the present-day unemployment. Costs of unemployment can be divided into : • Direct: o additional expenditure on social security benefits for the unemployed (mostly, but not exclusively, on the dole, i.e. variously named unemployment benefits); o less income from taxation and levies (direct and indirect) because of lower consumption of unemployed; o costs of social pathology (increased levels of alcoholism, illegal drug abuse and crime caused by unemployment) and o costs of increased social tensions. • Indirect: o additional spending on programs counteracting unemployment; o lower income from taxation, because of various relieves for the unemployed and regions/industries suffering from high unemployment; o cost of increased employment in ‘black’ and ‘grey’ sectors (as people cannot find work in the legal sector, they are more likely to seek employment in the illegal or semi-legal sectors) and o cost of lower GDP caused by unemployment, i.e. by underutilisation of labour. Above all, from an economic point of view, unemployment decreases GDP. For example, if in year 2008 (a year with relatively low unemployment) there would be no unemployment, than GDP of Poland would be higher by at least 3% . Thus the total loss of GDP in years 1990 to 2009 can be estimated to be at least USD 184 bln , i.e. almost as much as whole Polish GDP in year 2001 or almost 50 % of Polish GDP in year 2008 – see also Table 4. I have not tried to assess the impact of the multiplier, as on one hand there is no reliable estimation of the multiplier for Poland in years 1990-2008, and, on the other, it works both ways, i.e. up and down, so in a sense its effects were already present in the actual GDP being lower than potential. Sadly, this very important economic dimension of unemployment is frequently omitted, mostly because of ideological and political reasons, as unemployment is seen as a positive phenomenon by the capitalists, who, thanks to unemployment, can pay lower wages and salaries and this way can lower their costs and by the governments, who see unemployment as a tool to control inflation, by slowing down the growth of nominal wages. Unfortunately, the loss of GDP caused by unemployment is neglected in the economic literature, as well as the demand-side effects of unemployment. However, the truth is that by keeping wages down, unemployment causes drop in aggregate demand because not only the unemployed spend less (or nothing), but also because the employed spend less as well, as they receive less income and because of fear of losing work, they have lower propensity to consumption. The monetary costs of unemployment in today’s Poland consist mostly of losses caused by exclusion of up to 5 million people from the active labour force due to unemployment and forced earlier retirements see Figure 2. Those costs are of a similar structure in other OECD countries. According to Junankar and Kapuściński (1992), if the Australian unemployment rate could be cut from 11.4% (the late 1992 level) to 6.5%, then the economy could produce additional goods and services of at least $23 billion (6% of 1992 GDP). When the $830 million costs of the labour market programs to relieve unemployment and almost $1 billion unemployment benefits administrative costs are added, then almost $25 billion or 6.5% of GDP is lost in Australia due to unemployment. As this $25 billion does not include the benefits paid to unemployed and lost tax and the relatively high (for Australia) 6.5% unemployment rate was assumed to be a level of a full employment, the real costs of unemployment in Australia are (most likely) to be at least 10% of GDP, and close to Kabaj's 1993 estimate for Poland . According to Kabaj increase of unemployment in Poland in years 1999-2001 by 1.3 mln. persons caused loss of GDP of around PLN 115 bln. (approximately USD bln. 30, according to exchange rate for that period i.e. around 4 PLN per USD), that is almost 16% of GDP and more than 80% of budget income. Kabaj’s estimate is close to my approximation for that period: around USD 26 bln. Additional costs of social security benefits for this period were, according to Kabaj, around PLN 5.3 bln (more than USD 1 bln). lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
profesorbeton Re: PRL byl lepszy 06.05.10, 11:04 To proste: ukradnij 20 tys. zl i masz na samochod! Odpowiedz Link Zgłoś
profesorbeton Re: PRL byl lepszy 06.05.10, 11:03 Mowa byla o kupnie za gotowke, a nie na lichwiarski procent! I po co ci ten dom? Aby byc uwazanym do konkretnego miejsca? Ja sie poczulem naprawde wolny, jaki splacilem kredt i sprzedalem ten w 100% splacony dom... Teraz to bym kupil dom wylacznie z agotowke, NIGDY na lichwiarski kredyt (byly lata, kiedy bank bral ode mnie za dom 18% rocznie, przy inflacji oficjalnie ponizej 5%). Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 won na Białoruś 05.05.10, 20:44 na Białorusi każdego stać na nowy samochód i willę dlatego piewcy PRLu już dziś zrzeknijcie się obywatelstwa Katolickiej Polski i wyjedźcie na Białoruś. Rydzyk paszportów wam nie zabrał, nikt was tu na siłę nie trzyma. Łukaszenko da wam pracę. Będziecie śledzić Andżelikę, a on będzie wam za to płacił. Da swidania tawariszczi. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: won na Białoruś 05.05.10, 23:13 przecież jesteś wyborcą PiS partii "Polski Solidarnej" vivat związki zawodowe, dotacje i socjalizm ala PRL buhahahahahahahahahahahahaha podparczewski komuch się odezwał Odpowiedz Link Zgłoś
profesorbeton Re: won na Białoruś 06.05.10, 11:06 Zrozum, ze szczescie polega na byciu wolnym, a nie na byciu przywiazanym do willi i samochodu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: PRL byl lepszy IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.10, 11:18 każdego. Dla wielu "nowy" nie musi znaczyć "nowy z salonu" Odpowiedz Link Zgłoś
profesorbeton Re: PRL byl lepszy 06.05.10, 11:37 Nowy to znaczy prosto z fabryki, a nie "tylko lekko uzywany"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: PRL byl lepszy IP: 193.136.157.* 05.05.10, 20:12 Bez watpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: PRL byl lepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 20:35 Dwie rzeczy dobrze wspominam z PRL'u: - praca w Polmozbycie jako kierownik warsztatu - czułem się jak król, kładłem wizytówkę na stół w sklepie, i ludzie za załatwienie części do samochodów dawali mi pod ladą całe skrzynki pysznych wędlin :) Taksówkarze płacili mi za części w kartkach na paliwo :) - Łada 2107 1500, którą wtedy posiadałem - silnik nie do zajechania, choć palił olej, to często zapomniało się dolewać, wyjmowało się przy sprawdzaniu suchy bagnet, a silnik dalej chodził jak zegarek. Ponadto odpalał za 2-3 obrotami rozrusznika nawet przy -20. Rewelacyjny samochód. Teraz jestem kierownikiem serwisu, nie mam już mieszkania 40m w bloku, a mam swój wolnostojący, jednorodzinny 220m dom. Nie jeżdżę już Ładą, a 4-letnią Mazdą 6. Już nikt mnie nie traktuje jak króla z racji stanowiska, ale żyje się lepiej. Lepsze warunki i dużo większe możliwości osiągnięcia czegokolwiek - niczym nie przydławiona gospodarka. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: PRL byl lepszy 05.05.10, 20:40 > > Lepsze warunki i dużo większe możliwości kombinowania czegokolwiek - niczym nie > przydławiona mafia. Poprawiłem twoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: PRL byl lepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 21:03 Pamiętasz tamte czasy? Chyba nie. Wtedy to dopiero było pole manewru do kombinacji - kto dobrze kombinował to żył jak prawdziwy król. Teraz jest ciężej pod tym względem. Z tym że jednak kiedyś był przemysł. Inżynierowie mieli prawdziwą pracę. Teraz Polska przekwalifikowała się na handel - inżynierowie są mniej potrzebni. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: PRL byl lepszy 05.05.10, 21:09 Wtedy było mniej do kradzenia i złodzieje nie mieli dużo więcej niż przeciętny człowiek w porównaniu do dzisiejszych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: PRL byl lepszy 05.05.10, 21:09 Teraz Polska przekwalifikowała się na handel - inżynierowie są mniej potrzebni. Teraz Polska to kraj w którym 30% społeczeństwa jest bez pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: PRL byl lepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 21:18 Bzdury. Zobacz sobie statystyki GUS i nie bredź. Osobiście np. nie znam żadnego bezrobotnego. Oczywiście - przebywając na tym forum można odnieść wrażenie, że 1/3 a nawet 2/3 to bezrobotni, a 2000 netto to cud. Jednak statystyki nie kłamią - pracę w Polsce mają prawie wszyscy, statystycznie za 2500 netto. Ponadto większość bezrobotnych to nieudacznicy/knury/menele/lenie/głupcy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: PRL byl lepszy 05.05.10, 21:47 >Osobiście np. nie znam żadnego > bezrobotnego A ja żadnego inżyniera-wniosek taki że inżynierów nie ma. >pracę w Polsce mają prawie wszyscy, Tak, tak a ulice są ze złota. > Ponadto większość bezrobotnych to nieudacznicy/knury/menele/lenie/głupcy itp. Tak najlepiej-obrazić 4,5 mln ludzi którzy w Polsce są bez pracy, zamiast przyznać się jakim szwindlem były przemiany po 89roku i jakim zacofanym krajem jest Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
profesorbeton Re: PRL byl lepszy 06.05.10, 11:10 Slyszales o fallacy of composition? To, ze ty nie znasz zadego bezrobotnego, to nie znaczy, ze ich nie ma. Oficjalnie w Polsce jest ponad 10% bezrobocie, a realnie to stopa bezrobocia jest ponad 25%. Swiadczy to o bankructwie kapitalizmu rynkowego, przynajmniej w polskich warunkach... I srednia arytmetyczna o niczym nie swiadczy. Np. ja zarabiam milion, a ty zlotowke, srednio wiec kazdy z nas ma okolo pol miliona! Taki z ciebie inzynier, jak ze mnie chinski cesarz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: PRL byl lepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 21:05 Powtarzam Ci - teraz każdy ma gdzieś moje części. Nie mam jak kombinować - i nie muszę, bo mogę sobie kupić tonę mięsa jak chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: PRL byl lepszy 05.05.10, 21:12 A za co mają kupować jedzenie ci którzy pracy nie mają ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: PRL byl lepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 21:19 Za pieniądze. Jeżeli ich nie mają, to zaleca się znaleźć pracę. Ale nie szukać - znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: PRL byl lepszy 05.05.10, 21:27 Jeżeli ich nie mają, to zaleca się znaleźć pracę No tak zapomniałem. Pracodawcy tylko czekają z ofertami pracy dla tych 2mln co nie może pracy dostać i 2,5 mln którzy wyjechali za pracą z kraju. Ale nie szukać > - > znaleźć. Kretyński tekst. Jak mają znależć pracę skoro jej nie ma ? Chyba że żyjesz w jakiejś narkotycznej wizji, że praca istnieje dla każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: PRL byl lepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 21:35 Praca jest. praca.money.pl/ Tutaj jest jej 50 000. Ale dla tych co chcą mieć wszystko na tacy - może i nie ma. Wystarczy się ogarnąć - tego nie uczą w szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: PRL byl lepszy 05.05.10, 21:45 > Praca jest. > > praca.money.pl/ > Tutaj jest jej 50 000. > Bezrobotnych w Polsce jest 2mln. Wyjechało za pracą 2.5mln Dajesz śmieszne 50.000 dla 4,5mln osób i twierdzisz że każdy może znależć pracę? Żałosny jesteś. > Wystarczy się ogarnąć - tego nie uczą w szkołach. A gdzie uczą jak z 50.000 miejsc pracy dać pracę 2.000.000 osób ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: PRL byl lepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 22:58 Czyli jednak 2,5-4,5 mln? To nie jest 30%... Ja daję tylko jedną ze stron. Ich jest w Polsce kilkaset, z czego kilkadziesiąt ogólnopolskich i kilkaset regionalnych, lokalnych. Ja nie rozdaję pracy. Ale proszę - aż 50 000 ofert podaję na tacy. Dla nieudaczników nie ma pracy (była w PRL) - dla nich ogłoszenia są durne, fikcyjne, rekrutanci są be, nie warto wysyłać CV, bo pewnie 1500 na rękę. Tacy ludzie - powtarzam - byli, są i będą. Dla nich zawsze będzie źle - bo nikt im nie daje pracy na tacy. To, co podałem, to tylko JEDNA strona. Spokojnie można sobie to pomnożyć przez 50 - 2 500 000 ofert pracy w internecie. Kolejnych ileś tam tysięcy w gazetach, telegazetach, ulotkach, ścianach, słupach reklamowych. Pracy jest ogrom! Ale zawsze znajdą się ludzie, którzy potrafią tylko narzekać. Właśnie! Za komuną tęsknią nieudacznicy i lenie - do nich praca sama przychodziła. Teraz trzeba chcieć pracować, żeby pracować :) Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: PRL byl lepszy 05.05.10, 23:30 > Czyli jednak 2,5-4,5 mln? To nie jest 30%... 30% czego? > Ja daję tylko jedną ze stron. Ich jest w Polsce kilkaset Nie ma ich w Polsce kilkaset tylko góra kilkadziesiąt. Ogłoszenia na nich się pokrywają w większości, także nie jest tak, że co strona to nowe oferty. > Ja nie rozdaję pracy. Ale proszę - aż 50 000 ofert podaję na tacy. Dla 2mln ludzi? Och ty szczodry ofiarodawco. > Dla nieudaczników nie ma pracy (była w PRL) - Tak-te 4,5mln nieudacznicy. W przeciwieństwie do ludzi pokroju pani/pana Zupy który pracę dostał w ministerstwie uczciwą pracą chociażby... dla nich ogłoszenia są durne, > fikcyjne, rekrutanci są be, nie warto wysyłać CV, bo pewnie 1500 na rękę. Głuptasku-ludzie wysyłają po 300 CV nawet rok i odpowiedzi nie dostają. Jakbyś troszkę się znał to byś wiedział, że znaczna część ogłoszeń są fikcją do wyciągania danych osobowych lub pozorowanymi rekrutacjami. > Spokojnie można sobie to pomnożyć przez > 50 - 2 500 000 ofert pracy w internecie. Kolejnych ileś tam tysięcy w gazetach, > telegazetach, ulotkach, ścianach, słupach reklamowych. LOL. Biedni ci pracodawcy. Mają miliardy ofert pracy tylko żli bezrobotni nie chcą pracować. Podałeś jedną stronę z 50.000 ofertami. Odrzuć najpierw mądraliński fikcyjne oferty, odrzuć wyciągające dane osobowe, odrzuć te które są reklamami i wtedy pogadamy. I nie bredż że mnoży się je przez portale z pracą-one wszystkie pokrywają się co do ofert w większości. Proponujesz marne 50.000 ofert dla 2.000.000 mln osób i twierdzisz że praca jest dla wszystkich ? Żenujący jesteś i żenująca twoja ignorancja. Za komuną tęsknią uczciwi ludzie i nie umiejący kraść - do nich praca sama > przychodziła. Teraz trzeba chcieć kraść i oszukiwać, żeby wyzyskiwać :) Poprawiłem twoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boss Re: PRL byl lepszy IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.10, 08:57 Podana została tu strona money.pl. Niestety muszę zmartwić Pana Inżyniera.... Money.pl to jest zbiór ofert pracy z prawie wszystkich najpopularniejszych polskich portali pracy. Niestety ale nie da rady tego przemnożyć przez 50. Odpowiedz Link Zgłoś
profesorbeton Re: PRL byl lepszy 06.05.10, 11:22 Pan "inzynier" mnozy a la GUS, ktory w ten sam sposob podkolorowuje wzrost PKB. Odpowiedz Link Zgłoś
profesorbeton Re: PRL byl lepszy! 06.05.10, 11:21 Otoz to: 1. Olbrzymia wiekszosc tych ofert sie pokrywa, gdyz ta sama praca jest oglaszana w kilku miejscach. 2. Spora czesc (conajmniej 1/4) ogloszen to sa lipne oferty, sluzace glownie sondowaniu rynku pracy. 3. Wiekszosc oferowanych parc jest tak nedznie oplacana, ze nie warto ich brac. Odpowiedz Link Zgłoś
profesorbeton Re: PRL byl lepszy 06.05.10, 11:18 Czlowieku! W Polsce jest conajmniej 2 i pol miliona bezrobotnych, a wszystkich ofert pracy, lacznie z lipnymi, sluzacymi badaniu rynku pracy, gora 100 tysiecy. To daje conajmniej 25 osob na jedna oferte pracy! Oto dane statystyczne: Ilość bezrobotnych w Polsce na 1 wolne miejsce pracy Rok 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 Bezr./Oferte 21.0 74.1 109.6 133.2 112.6 71.0 . . 251.0 385.0 Rok 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 Bezr./Oferte 473.0 374.0 . . . 144.0 64.0 39.0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: PRL byl lepszy IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.10, 11:24 Popieram Cię ża praca jest. Trzeba tylko chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
profesorbeton Re: PRL byl lepszy 06.05.10, 11:36 KONKRETNIE. Gdzie jets wiec ta praca, dla kogo i na jakich warunkach? Odpowiedz Link Zgłoś
profesorbeton Re: PRL byl lepszy 06.05.10, 11:12 Pokaz mi PRAWDZIWE ofrerty pracy, a nie te, ktore sluza tylko sondowaniu rynku pracy, aby stwierdzic, czy nie da sie przypadkiem dalej obnizyc plac (jelsi na dane ogloszenie odpowie spora ilosc kandydatow). Odpowiedz Link Zgłoś
profesorbeton Re: PRL byl lepszy 06.05.10, 11:11 Szczescie nie polega na posiadaniu tony miesa, a na byciu wolnym i niezaleznym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm PRL byl lepszy...dla nieudaczników IP: 94.75.88.* 05.05.10, 21:52 Tak, był lepszy dla leniwych i mało zdolnych. Obecny ustrój premiuje przedsiębiorczych, pracowitych i inteligentnych. Coś za coś. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: PRL byl lepszy...dla nieudaczników 05.05.10, 22:00 Obecny ustrój premiuje > bezwględnych, wyrafinowanych i cwanych złodziei Poprawiłem twoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: PRL byl lepszy...dla nieudaczników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 23:05 Jakich złodziei? Jak mnie takie coś wkurza. Typowe gadanie polaków, którym się nie powiodło, "jak ma to pewnie ukradł, nie możliwe przecież, żeby się dorobił, skoro ja się nie dorobiłem". Żałosne na maksa :) Działają mi na nerwy takie przymuły. Niech lepiej wyjeżdżają, będzie weselej! Obecny ustrój wycenia pracę człowieka. I nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: PRL byl lepszy...dla nieudaczników 05.05.10, 23:33 Jak mnie takie coś wkurza. A co? Masz coś na sumieniu? Znajomości, układziki? . Typowe gadanie polaków, którym się > nie powiodło, "jak ma to pewnie ukradł, nie możliwe przecież, żeby się dorobił, > skoro ja się nie dorobiłem". Żałosne na maksa :) Och. W końcu w Polsce nikt nigdy niczego nie ukradł, nie dostał pracy po znajomości, nie wykorzystał układów :) > Obecny ustrój wycenia ile kto może ukraść i na ile jest bezwględny wobec innych. I nic więcej. Poprawiłem twoje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: PRL byl lepszy...dla nieudaczników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 23:55 Żałosne jest to Twoje poprawianie zdań - dla Ciebie jak ktoś posiada, to na pewno ukradł, a nie dorobił się. Układziki? To chyba lepiej, jak tatuś zatrudni synka, zamiast zapisywać się za PRLu do partii, żeby z podstawowym wykształceniem pracować w zakładzie jako dyrektor? Na takich jak Ty nie ma lekarstwa, zawsze będzie Ci źle, zawsze miał pretensje, "że nie nikt nie da Ci pracy". Tak jak zaradnym trzeba być, żeby założyć i utrzymać przedsiębiorstwo, o tej samej mocy zaradnością powinni wykazać się też szukający pracy. W końcu nie wchodzisz z kapitałem, to bądź łaskaw przejść się po firmach i poroznosić CV, a nie wysyłać je na maila, żeby trafiło do Kosza/SPAMu. Zaprezentuj się, zareklamuj się godnie jako towar - pracownik, tak samo jak pracodawca reklamuje siebie. Wiesz ile kosztuje jedno ogłoszenie pracy na gazecie? Od 560 do 1460 zł. Nie ma nic na tacy, nie jesteś dzieckiem, jesteś dorosły! I nie przerabiaj moich zdań, nie życzę sobie! Nie obrażaj ludzi, którzy ciężką pracą osiągnęli sukces w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: PRL byl lepszy...dla nieudaczników 06.05.10, 00:09 - dla Ciebie jak ktoś ukradł, to na > pewno jest zły, a nie zaradny. Poprawiłem twoje zdanie. Układziki? To chyba lepiej, jak tatuś zatrudni synka, Acha. To już wiemy na czym polega twoje rozumienie zaradności-urodzenie się we właściwej rodzinie. I tacy pouczają bezrobotnych. > I nie przerabiaj moich zdań, nie życzę sobie! A ja sobie nie życzę żeby ktoś kto twierdzi iż praca jest dla wszystkich bo na sieci jest 50.000 ofert pracy dla 2.000.000mln bezrobotnych dalej śpiewał jakim rajem jest Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: PRL byl lepszy...dla nieudaczników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 00:32 Nie przerabiaj moich zdań, parchu jeden :] Nie mówię o sobie. Ja pracę za każdym razem znalazłem z ogłoszenia - pracodawcy cenili moje wykształcenie, doświadczenie i umiejętności. Od razu po studiach oczywiście doświadczenia prawie nie miałem - tyle co z praktyk. Okay, skoro nie widzisz innej opcji na zarobienie pieniędzy, jak kradzież, to proszę bardzo. Nawet już nie szukaj tej pracy, skoro wg Ciebie wszyscy ludzie prócz bezrobotnych to złodzieje. Szukaj pracy w gazetach. Lubisz przekręcać, poprawiać, cytować i przede wszystkim siać famę! Z takim podejściem nie wróżę Ci znalezienia pracy. Ty potrafisz tylko wysyłać CV. Odpowiedz Link Zgłoś
profesorbeton Re: PRL byl lepszy dla uczciwych ludzi! 06.05.10, 11:28 Oj, "panu" "inzynierowi" nerwy puscily, i wyszedl z niego antysemita! Gość portalu: inżynier napisał(a): Nie przerabiaj moich zdań, parchu jeden :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: PRL byl lepszy...dla nieudaczników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 00:37 W sieci ofert jest więcej niż 50 000. 50 000 to jest na jednej stronie. A sieć to tylko jedno ze źródeł ogłoszeń pracy. Ogłoszenia to tylko jedna z metod szukania pracy. Szukanie pracy to tylko jedna z metod zatrudnienia. Możliwości masz milion pińćset sto dziwińśet, ale ich nie widzisz. I nie możliwości kradzieży, a uczciwego zarobienia pieniędzy. A jeżeli jeszcze raz przerobisz moje zdanie, to znaczy że jesteś niereformowalnym przedstawicielem tej głupszej części bezrobotnych. Mnie to w sumie wali, jak sobie przerobisz moje zdanie, ale w ten sposób pokazujesz, jak jesteś ograniczony. Odpowiedz Link Zgłoś
ricardopl77 Re: PRL byl lepszy...dla nieudaczników 06.05.10, 00:44 Wszystkie "oferty pracy" we wszystkich gazetach to fikcja pracodawcy tylko udają że rekrutują a ogłoszenia te sa fikcyjne bo sa to tylko reklamy a pracodawcy tylko kłamia wszystkie rozmowy kwalifikacyjne to fikcja wszyscy tylko po znajomości zatrudniają. Jestes kłamca , tatus ci na 25 piętrze biurowca prace załatwił to sie mądrzysz a przedsiebiorcy to złodzieje i okradają pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
profesorbeton Re: PRL byl lepszy dla uczciwych ludzi 06.05.10, 11:29 OTOZ TO: ricardopl77 napisał: Wszystkie "oferty pracy" we wszystkich gazetach to fikcja pracodawcy tylko udają że rekrutują a ogłoszenia te sa fikcyjne bo sa to tylko reklamy a pracodawcy tylko kłamia wszystkie rozmowy kwalifikacyjne to fikcja wszyscy tylko po znajomości zatrudniają. Jestes kłamca, tatus ci na 25 piętrze biurowca prace załatwił to sie mądrzysz a przedsiebiorcy to złodzieje i okradają pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: PRL byl lepszy...dla nieudaczników 06.05.10, 01:32 > 50 000 to jest na jednej stronie. Gdybyś kiedyś szukał pracy, zamiast dostać ją od tatusia, to byś wiedział że ogłoszenia o pracy na tych stronach są powielane w 80-90%. > A sieć to tylko jedno ze źródeł ogłoszeń pracy. Jedno z najlepszych, obecnie dominujące. Wątpię by poza siecią było 1.950.000 ofert pracy. > Szukanie pracy to tylko jedna z metod zatrudnienia. No tak-można się jeszcze urodzić w rodzince ustawionej dzięki układzikom. Tłumacząc na twój język-być "zaradnym". > Możliwości masz milion pińćset sto dziwińśet, O proszę-nawet po polsku nie potrafisz pisać, gdy próbujesz przekazać wizje twojego umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
ricardopl77 Inzynier łże jak pies 06.05.10, 00:32 Wszystkie "oferty pracy" we wszystkich gazetach to fikcja pracodawcy tylko udają że rekrutują a ogłoszenia te sa fikcyjne bo sa to tylko reklamy a pracodawcy tylko kłamia wszystkie rozmowy kwalifikacyjne to fikcja wszyscy tylko po znajomości zatrudniają. Jestes kłamca , tatus ci na 25 piętrze biurowca prace załatwił to sie mądrzysz a przedsiebiorcy to złodzieje i okradają pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: Inzynier łże jak pies IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 00:47 Tiaaa, a wszystkie blondynki są głupie. Najwyższa dotychczasowa średnia krajowa 3493,42 brutto w marcu tego roku to też ściema. Tak samo, jakbym napisał, że wszyscy bezrobotni to łajzy, a tak nie napiszę, bo tak nie jest. Ale większość z nich tak - patrz: rabart. Oprócz mnie, znam dziesiątki osób, które znalazły pracę z ogłoszenia. Kilkunastu zresztą sam zatrudniałem - jako kierownik. Zleciłem Pani w HR, aby ogłosiła wakaty, przyprowadzała mi rekrutów, wybrałem najlepszych i pracują dla mnie nadal! Zdziwienie? Może jestem jedynym takim wspaniałym kierownikiem w Polsce? Kolejny "pozytywny". Was się nie przekona, że się da. Nie ma opcji. Wam nie można pomóc, dlatego bezrobocie nie spadnie. Z takim podejściem wyjedźcie do jakiegoś kraju, gdzie jest obowiązek pracy - będziecie mieli z głowy. A i oszczędzicie przykrości uczciwym ludziom oskarżając ich o kradzież. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: Inzynier łże jak pies 06.05.10, 01:27 > Tiaaa, a wszystkie blondynki są głupie. Najwyższa dotychczasowa średnia krajowa > 3493,42 brutto w marcu tego roku to też ściema. > Tak to ściema: praca.money.pl/wiadomosci/artykul/wzrost;plac;to;fikcja;dla;wiekszosci;polakow,128,0,541312.html Tymczasem cykliczne badanie płac Money.pl, w którym wzięło udział blisko 24 tysiące internautów, kolejny raz pokazało, że przeciętny Polak zarabia znacznie mniej. Przeciętna płaca brutto w Polsce wynosi 2550 złotych. Skąd taka różnica? GUS podaje średnią arytmetyczną. Money.pl natomiast posługuje się w wynikach bardziej oddającą obraz społeczny medianą, odrzucającą jednostkowe wartości skrajne niskie i skrajanie wysokie. (Licząc średnią arytmetyczną z wyników badań, uzyskaliśmy zbliżoną do GUS wartość 2972,43 zł). Wam nie > można pomóc, dlatego bezrobocie nie spadnie. Tak, te 2 mln ludzi wcale nie szuka pracy(ktorej w Polsce jest 10mld ofert). Weż człowieku-żyjesz w innej rzeczywistości twojego umysłu z prawdziwym życiem nie mającej nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
profesorbeton Re: Inzynier łże jak pies 06.05.10, 11:33 Srednia krajowa? Czy ty wiesz, co to jest srednia arytmetyczna? Czemu GUS nie podaje ochylenia standardowego i mediany? Juz ci pisalem: ja zarabiam milion, ty zlotowke, srednio obaj mamy okolo pol miliona, tyle, ze to tylko ja widze te pieniadze, a nie ty... Dzisiaj w Polsce Kaczynskich, Tuska, Balcerowicza i Michnika to tylko zlodziejom i oszustom sie dobrze powodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: Inzynier łże jak pies IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 00:49 forum.gazeta.pl/forum/w,23,111013727,111013727,Znalazlem_prace_z_ogloszenia_A_jednak_da_sie_.html Jakoś mu się udało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: Inzynier łże jak pies IP: 217.98.20.* 06.05.10, 07:12 Ręce opadają :) Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: Inzynier łże jak pies IP: *.tpnet.pl 06.05.10, 07:45 Jak ja szukałem pracy to nie było internetu - znalazłem pracę w gazecie lokalnej. Teraz macie 100x więcej ogłoszeń a nadal pracy znaleźć nie możecie. Bezrobocia się nie zlikwiduje. Mniej na uwadze że ok 50% bezrobotnych nie chce mieć pracy albo np. nie potrafi napisać CV. Odpowiedz Link Zgłoś
sigurimix Re: Inzynier łże jak pies 06.05.10, 10:28 Tylko że CV nikt nie czyta wszystkie rekrutacje sa robione pro forma!!! Odpowiedz Link Zgłoś
profesorbeton Re: Inzynier łże jak pies 06.05.10, 11:34 To, ze tobie tatus zalatwil po znajomosci prace, nie znaczy, ze zalatwi on prace kazdemu! Odpowiedz Link Zgłoś
profesorbeton Re: PRL byl lepszy dla uczciwych ludzi! 06.05.10, 11:27 Zareklamuj sie godnie? Zebrzac o prace? Odpowiedz Link Zgłoś
profesorbeton Re: PRL byl lepszy...dla nieudaczników 06.05.10, 11:26 Wyjezdzaja nie nieudacznicy, ale najlepsi z Polakow, ktorzy nie widza przyszlosci w Polsce Balcerowicza i ski, Polsce z olbrzymim bezrobociem, Polsce rzadzonej przez bande zlodziei i oszustow z POPiSu... :( Odpowiedz Link Zgłoś
elrzepo Re: PRL byl lepszy...dla nieudaczników 06.05.10, 12:45 Nigdy nic w zyciu nie ukradlem. Nie jestem tez bezwzgledny. Nie mam tez zadnych "znajomosci" ani ukladzikow. Skonczylem studia w zeszlym roku i znalazlem bez problemu dobrze platna prace - ba, mialem wrecz w reku 3 oferty do wyboru. Pensja pozwala mi utrzymac siebie a jednoczesnie miec troche kasy na przyjemnosci. Zyje mi sie dobrze a perspektywy na rozwoj, awans i powiekszenie zarobkow sa bardzo optymistyczne. Jesli ktos jest inteligentny i pracowity to prace znajdzie. Jesli ktos oczekuje, ze pracodawca do niego przyjdzie i go laskawie poprosi o podjecie pracy za dwukrotnosc sredniej krajowej na poczatek - to bedzie siedzial i narzekal jak jest zle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POPiSuar Re: PRL byl lepszy dla uczciwych IP: 193.136.157.* 06.05.10, 12:50 Nawet jesli tak jest, to o niczym to nie swiadczy. W najlepszym razie jestes wyjatkiem potwierdzajacym regule, a jest ona taka, za w dzisiejszej Polsce najlepiej sie zyje zlodziejom i oszustom, stad najbardziej wartosciowi Polacy (mlodzi, zdrowi, enegiczni i inteligentni) wyjechali z Polski albo zamierzaja z niej wkrotce wyjechac (szczegolnie licza oni na otwarcie dla Polakow niemieckiego rynku pracy). Twoj post wyglada zas jak przedwyborcze ogloszenie PO. Odpowiedz Link Zgłoś
elrzepo Re: PRL byl lepszy dla uczciwych 06.05.10, 13:20 Wsrod moich blizszych znajomych (glownie ze studiow) mam okolo 40 osob. Kazda z nich, ktora chce pracowac, ma prace. Jedni sa z niej zadowoleni, inni mniej. Jesli im sie nie podoba to prace zmieniaja - i znajdujda kolejna. Czesc tez prowadzi wlasne firmy - i calkiem niezle im to idzie. Wiec nie uwazam sie za wyjatek - bardziej za regule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: PRL byl lepszy dla uczciwych IP: 217.98.20.* 06.05.10, 13:52 Nie produkuj się. Im nie wytłumaczysz. Dla nich nie ma pracy i koniec. My mamy pracę, z mojego 26-osobowego biura (w którym jestem kierownikiem) tylko 2 osoby znalazły pracę z polecenia - reszta przechodziła cały proces rekrutacyjny - CV, 1 rozmowa z HR, 2 rozmowa ze mną, okres próbny, ocena i umowa. Te dwie osoby jedynie ominęły CV i pierwszy etap. 2/26, czyli 7,7% ma pracę po koneksji. I nie płacę marnie, nawet w stosunku do zawyżonej średniej krajowej (wyższej od mediany) NETTO: Na wstęp 1800-2200 (zależy od - hierarchicznie zaczynając od najważniejszego - umiejętności, doświadczenia, wykształcenia) Po okresie próbnym z 2200-2800, w zależności od efektów pracy w okresie próbnym. Przewiduję jeszcze dwie podwyżki, po roku i po dwóch. Pracownicy pracujący u mnie dłużej niż 2 lata zarabiają ok 2500-3500 netto. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! 06.05.10, 14:19 Te 26 osob to ma byc reprezentatywna probka? Czlowieku, ty chyba kupiles sobie dyplom inzyniera albo studia zrobioles po znajomosci... :( I liczysz procenty z populacji mniejszej niz 100 jednostek? I rozumiem, ze te place to sa miesiecznie, w euro i netto (na reke). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! IP: 217.98.20.* 06.05.10, 14:34 Te kwoty to pln netto, głupcze. Jakbyś pooglądał statystyki wynagrodzeń (prawdziwe) www.wynagrodzenia.pl/moja_placa.php to byś wiedział, że 3000 euro to zarabiają u nas dyrektorzy, i to jak dobrze będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! 06.05.10, 14:36 Bys sie wstydzil tak wyzyskiwac ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! IP: *.tpnet.pl 06.05.10, 14:44 Załóż firmę, utrzymaj ją i zobaczymy na jakie pensje dla pracowników będzie Cię stać. A na razie stul pysk, bo jako parobek nie masz pojęcia skąd się biorą wysokości wynagrodzeń i jak to wszystko działa. Ty potrafisz jedynie przyjść, odklepać swoje i najchętniej 100 000 pln miesięcznie na rękę dostać. Takich jak Ty jest na pęczki. Ale już wykazać się w pracy to nie ma komu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Knur Re: PRL byl lepszy dla uczciwych IP: *.89-10-17.nextgentel.com 07.05.10, 18:43 Ojajebię, co za lumpenpracodawca! To 2 lata temu zwykli magazynierzy w Warszawie zarabiali 2,5 kzł, operatorzy wózków widłowych 3,0 a 18 letnie chłopaki na ciężarówce bez przyczepy koło 3,5 netto. Pracodawca zapewniał dodatkowo obiady i catering. A ten łoś płaci inżynierom 2 tys. z kawałkiem. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: PRL byl lepszy dla uczciwych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 22:03 A żebyś wiedział, że pomimo tego chętnych do pracy inżynierów mam mnóstwo ;] Jak na dzisiejsze stawki to i tak dużo płacę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: PRL byl lepszy dla uczciwych IP: 194.65.73.* 08.05.10, 21:51 Przy realnej stopie bezrobocia ponad 20%, to nic dzwnego, ze ludzie pracuja w "wolnej" Polce nawet za tysiac zl na miesiac. Oto wyniki "reform" a la Balcerowicz... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: PRL byl lepszy dla uczciwych IP: 91.200.94.* 09.05.10, 11:00 no dziwne, bo na Białorusi płacą 1000 euro miesięcznie kasjerce z marketu. Tam Balcerowicza nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! 06.05.10, 13:55 Te 40 osb, to zadna reprezentatywna probka. Gdzies ty skonczyl studia, skoro nie masz pojecia o tym, ze nie mozna wyciagac wnioskow o calosci na podstawie niereprezentywnej probki. JA NP. PISZE Z WIEZIENIA, I WSZYSTKIE OSOBY, KTORE ZNAM TO ALBO WIEZNIOWIE ALBO STRAZNICY. WNIOSEK? WSZYSCY POLACY SA ALBO WIEZNIAMI ALBO STRAZNIKAMI WIEZIENNYMI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! IP: *.tpnet.pl 06.05.10, 14:26 Podaje PRZYKŁAD, który znam osobiście, głąbie. Jak tak z Ciebie cwaniak, to pokaż mi jakąś wiarygodną statystykę odnośnie tego ile ludzi ma pracę po znajomości. W takim razie niech bezrobotni nie piszą, że nie ma w Polsce pracy, bo piszą to na podstawie swojej sytuacji - niereprezentatywna próbka bezrobotnych. To tak jakbym był bezdomny i powiedział że w Polsce nie ma mieszkań, nie ma szans posiadać mieszkanie, a kto je ma ten je ukradł. Do dzisiaj było mi żal bezrobotnych, ale teraz widzę, że to nadęte ch*je, które na nią nie zasługują - no chyba że to tylko Wy - członkowie niereprezentatywnej próbki :] Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! 06.05.10, 14:46 Jesli bys czytal literature naukowa, to bys wiedzial, ze im wyzsze stanowisko, tym wieksza jest szansa, ze objete zostalo one po znajomosci. Bzerobotni pisza prawde, ze nie ma dla nich pracy, co tez potwierdzaja statystyki bezrobocia i emigracji. I nie popisuj sie swym chamstwem, bo ci napisze, ze sam jestes nadetym choojem, ktory po znajomosci dostal synekurke, na ktorej sobie dobrze zyje, pasozytujac na podatnikach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 14:51 Mnie to wali, co sobie napiszesz. Jesteś zwykłym knurem, choojowo reprezentujesz brać bezrobotną. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! 06.05.10, 14:53 Sluchaj poyebancu! Ja ciebie qurva o nic nie prosilem, wiec jak sie qurva ode mnie nie odpyerdolisz, to ci tak qurva dam ryja, ze ruski miesiac popamietasz, qutasie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! IP: *.tpnet.pl 06.05.10, 14:59 Daj ryja, daj. To Ci nakopie do niego i dodam coś extra od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! 06.05.10, 15:02 Uwazaj qurva, bo u nas na Balutach to sporo jest dobrze zbudowanych bezrobotnych chlopakow! Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! 07.05.10, 13:40 Musiał się pojawić w końcu taki silny argument:D Odpowiedz Link Zgłoś
elrzepo Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! 06.05.10, 15:50 > Jesli bys czytal literature naukowa, to bys wiedzial, ze [b]im wyzsze > stanowisko, tym wieksza jest szansa, ze objete zostalo one po znajomosci. Jest to oczywiste. Na wysokie stanowiska czesto sciaga sie sprawdzonych ludzi. Potrzebuje dyrektora odpowiedzialnego za xxx osob to nie biore kogos z ulicy, o kim wiem tylko tyle co jest w jego CV, ale szukam po moich kontaktach - moze z kims takim wspolpracowalem kiedys, znam jego dokonania, wiem co potrafi itp. I wtedy sciagam go do mojej firmy - po znajomosci. Jest to absolutnie normalne na calym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! 06.05.10, 15:59 Nie! Po prostu w polityce, administracji i big biznesie im wyzsze stanowisko, tym mniejsze sa wymagania. Oczywiscie po przekroczeniu pewnego progu, np. kapitana statku, kierownika warsztatu czy tez wykladowcy na wyzszej uczelni. Stad tez np. taki kompletny balwan jak Walesa mogl byc prezydentem Polski, mimo, iz nikt by go nie zatrudnil w prywatnej stoczni na stanowisku wyzszym niz pomocnik elektryka... A tam, gdzie szuka sie fachowca, to sie oglasza otwarty konkurs i dobiera kompetentnych, nziezleznych jurorow, a nie przyjmuje kogos po znajomosci czy z klucza partyjnego... Odpowiedz Link Zgłoś
elrzepo Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! 06.05.10, 16:28 W polskiej polityce i administracji - moze tak. W duzym biznesie jak najbardziej nie - o ile to nie jest rzecz jasna firma panstwowa, ale wtedy to nie jest biznes tylko polityka. Na najwyzsze stanowiska nie prowadzi sie zadnej otwartej rekrutacji bo to sygnal dla konkurencji, ze firma jest oslabiona bo np "dyrektor X odchodzi, wiec mu nie zalezy". Zmiane na stanowisku oglasza sie, gdy juz wszystko wiadomo, kto kogo ma zastapic itp. Kandydatow na stanowisko szuka sie poprzez znajomosci (tzw. networking) lub przez head hunterow ktorzy tez robia to dyskretnie i poprzez swoje wlasne znajomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! 06.05.10, 16:34 Pracowalem w wielkich firmach typu np. Compaq czy Barclays Bank, i moge cie zapewnic, ze dzialaja one dokladnie tak jak urzedy panstwowe. Stad tez maja one czesto tak powazne klopoty, gdyz po prostu do ich kierownictwa dostaje sie zbyt duzo osob niekompetentych... I bez przesady. Odejscie CEO to w big biznesie normalka. Czesto nawet tylko obiecana zmiana CEO prowadzi do podwyzki kursu akcji danej spolki. Gielda nie lubi firm, w ktorych jest zastoj! A heaa huntres to tylko dostarczaja kandydatow po wstepnej selekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
elrzepo Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! 06.05.10, 14:33 Czyli nie jestesmy w stanie nic powiedziec nt sytuacji na rynku pracy o ile nie znamy bardzo blisko i nie sledzimy poczynan 1000 osob z losowych miejscowosci w Polsce? Te 40 osob to wystarczajaca probka by powiedziec, ze tam gdzie mieszkam nie ma wiekszych problemow ze znalezieniem pracy dla mlodego czlowieka po sensownych studiach. Gdyby cos bylo nie tak to przynajmniej czesc z nich byla by dotknieta ta sytuacja. Zreszta - 40 osob to sa moi blizsi znajomi z ktorymi utrzymuje w miare regularny kontakt. Do tego oczywiscie dochodzi masa osob z ktorymi rozmawiam raz na jakis czas, lub ktore spotykam przy roznego rodzaju okolicznosciah i z ktorymi rozmawiam. I ci co nie moga znalezc pracy to sa wyjatki. Ba, wiekszosc osob jest wrecz zadowolona ze swojej pracy i robi to czym chce sie zajmowac w zyciu. I nie mieszkaja pod mostem, nie chodza w szmatach ani z glodu nie przymieraja - wiec cos tam jednak zarabiaja. Praca jest - dla ludzi zdolnych i pracowitych. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! 06.05.10, 14:42 Oczywiscie, ze nie jestesmy w stanie nic powiedziec na temat sytuacji na rynku pracy o ile nie sledzimy systematycznie poczynan conajmniej 1000 osob losowo wybranych z roznych miejsc w Polsce. Co wiecej, dla tak malej probki, to musi byc losowanie warstwowe, aby byli w niej ludzie z roznych miejscowosci (duzych i malych miast i wsi), w roznym wieku i z roznym wyksztalceniem i roznej plci. Jesli tego nie rozumiesz, to znaczy, ze skonczyles pseudouczelnie, albo kupiles sobie dyplom... Pracy w Polsce nie ma, i tyle. Stad tak wysokie bezrobocie, i to mimo tego, ze ponad 2 miliony Polakow ucieklo ostatnio z Polski, oraz miliony przeszly na wczesnejsze emerytury oraz roznego rodzaju renty. Odpowiedz Link Zgłoś
elrzepo Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! 06.05.10, 15:55 Oczywiscie, ze na podstawie takiej probki mozemy juz dojsc do pewnych wnioskow - nie nt. sytuacji w calej Polsce, ale o sytuacji w moim miescie, dla ludzi podobnych do mnie (pod wzgledem wyksztalcenia itp). Nikt nie neguje, ze sytuacja w malych miasteczkach lub wsiach jest diametralnie inna od tej w duzych miastach - ale tak jest nie tylko w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! 06.05.10, 16:02 Widze, ze troche wracasz do realu... Ale co bezrobotnemu gornikowi w Walbrzychu z tego, ze w Miedzyzdrojach poszukuja dzis kucharzy znajacych sie na daniach rybnych? Odpowiedz Link Zgłoś
wispipik.0 Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! 07.05.10, 16:51 Pracy w Polsce nie brakuje. Czy zdarzyło się komuś z was, że nie było czegoś do zrobienia ? Bo mnie nigdy. [1] W Polsce brakuje organizacji na poziomie parlamentu i rządu. To są ludzie przez nas wybrani do "synchronizacji" aktywności obywateli. Jak się wybiera paproków, obiecywaczy, agentów i innych nierobów, to trzeba z torbami na zachód zasuwać. [1] - www.victoryintheworkplace.net Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! 07.05.10, 17:02 Pracy nie brakuje, ale brakuje etatow. Odpowiedz Link Zgłoś
wispipik.0 Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! 07.05.10, 18:22 popisuar napisała: > Pracy nie brakuje, ale brakuje etatow. Etaty to struktura. Coś ponad infrastrukturą, czyli różnymi kablami i rurami wod.-kan. w ziemi. Trzeba myśleć na poziomie innym, niż "łopata". Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! 07.05.10, 18:40 Przeciez bezrobotni nie tyle cha pracowac, co chca miec etat i pobiertac pensje. Oni chca zyc, jak np. polsowie, ktorzy przeciez nic nie nie robia, a najwyzej to psuja... Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! 07.05.10, 18:41 Mialo byc oczywiscie: polsowie nic nie nie robia, a najwyzej to psuja... Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: PRL byl lepszy dla uczciwych! 07.05.10, 18:42 Znow za duzo tych NIE! polsowie nic nie robia, a najwyzej to psuja... (polska jezyka byc mnostwo za trudna i miec za duzo wyjatkow) Odpowiedz Link Zgłoś
profesorbeton Re: PRL byl lepszy dla uczciwych ludzi! 06.05.10, 11:23 Otoz to. A obecny ustroj prferuje oszustow, zlodziei i innego rodzaju swolocz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mędżec Goryszewski Słuchejcie IP: 80.48.227.* 06.05.10, 06:41 Polska nie musi być bogata! Najważniejsze żeby była katolicka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: playazzz Re: PRL byl lepszy IP: *.szczecin.mm.pl 06.05.10, 10:41 Za PRLu musiałbym pracować jak każdy robol. A za kapitalizmu siedze sobie w domu przed komputerem i zarabiam na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
profesorbeton Re: PRL byl lepszy 06.05.10, 11:35 Komputer ci placi pieniadze? A poza tym to co ci UFOtki wczoraj powiedzialy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tukan Re: PRL byl lepszy IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.05.10, 14:43 Zgadzam się PRL nie był jak to się teraz przestawia "złem absolutnym". Każdy miał pracę adekwatna do wykształcenia. Nie było tyle poniżenia. TERAZ praca jest luksusem. Tylko dla najlepszych i najzdolniejszych. Bez znajomości i układów cieżko. Za PRL każdy miał zagwarantowane godne życie Teraz nie. Zwolnili mnie w pracy gdzie zapierd...... jak osioł. Uznali, że trzeba zacząć od najmłodszych (mam 26 lat) bo sobie poradzą na rynku pracy. Teraz szukam czegoś w swoim zawodzie i nic. Diękuję za taką wolność. Mój wybór polega na tym czy dalej walczyć i szukać czy sznur. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: PRL byl lepszy 06.05.10, 14:50 teraz tez kazdy ma zagwarantowane godne zycie. Wystarczy zrzec sie obywatelstwa Katolickiej Kapitalistycznej Polski i poprosic o azyl na Bialorusi. Nikt paszportu nikomu nie zabral. Emigrujcie towarzysze do bialoruskiego raju socjalnego gdzie Lukaszenko bedzie was pasl kawiorem. Najblizszy bus do Terespola o 16.40. Da swidania. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: PRL byl lepszy 06.05.10, 14:54 A ty znow o swej nieodwzajemnionej milosci do Backi? Od tego to sa chyba fora "sercowe"! Odpowiedz Link Zgłoś
wycofany KKP, dobrze że nie KPP 06.05.10, 18:02 wtedy byłaby Komunistyczna Partia Polski, czyli partia w sam raz dla ciebie, populisto... Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: KKP, dobrze że nie KPP 06.05.10, 18:12 Polska jest wyraznie w III swiecie, gdyz, w odroznieniu od panstw "starej unii" nie ma jej parlamencie komunistow! Odpowiedz Link Zgłoś
wycofany Re: KKP, dobrze że nie KPP 06.05.10, 18:24 Wystarczą prawdziwi socjaliści, ale ich też nie ma. Jest PiS który mało różni się od aferałów PO...SLD od gejów i feministek oraz PSL uprawiający swoistą formę walki klas, tzn. walczący o socjal, ale tylko dla wieśniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: KKP, dobrze że nie KPP 06.05.10, 18:28 Socjalistow ani socjaldemokratow to w Polsce dzis nie ma. Nie mowie, zeby tworzyc od razu masowa kompartie typu marksistowskiego, ale przydala by sie w Polsce prawdziwa lewica, taka jak np. Die Linke w Niemczech! Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: PRL byl lepszy 06.05.10, 20:18 przecież PiS zmierza do komunizmu gospodarczego - Polska Solidarna, Zabrać bogatym dać biednym itp, znowu nie wiesz co piszesz głuptaku. Kapitalistyczna to jest PO. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: PRL byl lepszy! 07.05.10, 12:29 PO i PiS proponuja dokladnie te sama polityke niskich plac i wysokiego bezrobocia, gdyz obie te partie sa finansowane przez zagraniczny kapital. Odpowiedz Link Zgłoś
wycofany Owszem, był lepszy 06.05.10, 18:08 Bo PRL w nie był komunizmu. PoPisowskim półgłówkom polecam lekturę Lenina. Może wtedy coś załapiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: Owszem, był lepszy 06.05.10, 18:13 Oczywscie, ze w PRLu nie bylo ani komunizmu, ani tez socjalizmu, a jedynie bolszewicki model kapitalizmu panstwowego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Owszem, był lepszy IP: 91.200.94.* 06.05.10, 18:27 nie ma czegoś takiego jak "kapitalizm państwowy". Kapitalizm charakteryzuje się przewagą własności prywatnej. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Owszem, był lepszy 06.05.10, 22:27 kapitał należny do systemu państwowego korzyści czerpią ludzie w strukturach władzy, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: PRL byl lepszy IP: 95.178.34.* 06.05.10, 20:34 PRL-U WRÓĆ !!! mam juz dosc tego kapitalistycznego szamba i cwaniackich gnojkow mowiacych z usmiechem ze praca jest tylko trzeba byc "ambitnym". szukam pracy juz 2 lata bez rezultatow. tym co pisza ze praca jest proponuje wejsc na portal infopraca ktory zlicza ilosc aplikacji wyslanych na pojedyncze ogloszenie i zobaczyc ze na jedno stanowisko kandyduje 500-1500 osob. kapitalizm jest zbrodniczym systemem w ktorym garstka bogatych zyje kosztam calej reszty. bezrobocie obecnie jest ogromne (duzo wieksze niz oficjalne), a najwieksze wsrod ludzi mlodych bez doswiadczenia lub z niewielkim. dostanie sie do pracy bez znajomosci graniczy z cudem, a pracownikow trakuje sie jak niewolnikow. kapitalizm to nic innego jak niewolnictwo najemne a bezrobocie jest celowo utrzymywane by straszyc pracujacych w fatalnych warunkach za fatalne stawki ze na ich miejsce czeka juz 100 nastepnych. caly czas tylko te gadki ze trzeba byc najlepszym, konkurencyjnym, ambitnym, zorientowanym na cel, sukces, dynamicznym itp itd. mamy tego dosc !!! pewnie, trzeeba byc najlepszym zeby dostac ponizajaca prace sposrod innych 500set kandydatow by miec ledwo na chleb. KAPITALIZM TO ZBRODNICZY SYSTEM !!! KAPITALIZM = KANIBALIZM !!! A KOMUNIZM JESZCZE NADEJDZIE I ZROBI PORZADEK ZE WSZYSTKIMI WYZYSKIWACZAMI I CWANIACZKAMI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: PRL byl lepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 22:38 Wystarczy być fachowcem, posiadać faktyczną wiedzę i umiejętności. Czyli 99% humanistów: politologów, polonistów, filologów i innych filozofów odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: PRL byl lepszy 07.05.10, 12:22 Dla inzynierow tez w Polsce pracy nie ma, gdyz Balcerowicz zniszczyl polski przemysl i jego zaplecze badawczo-rozwojowe (R&D). Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: PRL byl lepszy! 07.05.10, 12:27 Masz 100% racji 'asd' piszac, ze kapitalizm jest zbrodniczym systemem w ktorym garstka bogatych zyje kosztam calej reszty. Przeciez bezrobocie obecnie jest ogromne (duzo wieksze niz oficjalne), a najwieksze wsrod ludzi mlodych bez doswiadczenia lub z niewielkim. Zas dostanie sie do pracy bez znajomosci graniczy dzis w Polsce z cudem, a pracownikow trakuje sie jak niewolnikow. Tak wiec kapitalizm to nic innego jak niewolnictwo najemne a bezrobocie jest celowo utrzymywane by straszyc pracujacych w fatalnych warunkach za fatalne stawki, ze na ich miejsce czeka juz 100 nastepnych. lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi zalecam lecytynkę! 06.05.10, 22:24 > ...ludzie byli dla siebie zyczliwsi tak zwłaszcza w kolejkach a w donosach to na pewno pełno było "życzliwych" >nie bylo... wyscigu szczurow, za to były inne konkurencje typu "łubu dubu..." > nie bylo wyzysku tak oczywiście! byli tylko równi i równiejsi... a koniak- trunek klasy pracowniczej wypijali jej przedstawiciele > kazdy mial prace co więcej każdy musiał mieć pracę... skoda tylko że ze stawką 10 - 30$ za miesiąc... chcesz mieć taką pracę? nie ma sprawy! mam działkę do skopania - w ramach czynu społecznego :P Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar W PRL bylo lepiej! 07.05.10, 12:25 Skad wziales te 10 do 30 dolarow za miesiac? Sila nabywcza przecietnych ('medialnych') zarobkow byla za Gierka taka jak dzis, jak nie wyzsza. Popelniasz bardzo powazny blad przeliczajac dolary po kursie czarnorynkowym zamiast przeliczac je po PPP (Purchasing Power Parity, czyli po sile nabywczej waluty)... Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: W PRL bylo lepiej! 07.05.10, 16:35 masz rację... takich uwzywam przeliczników są tak samo dobre jak Twoje albo inaczej one są realne a twoje? co z tego że oficjalnie maluch kosdztował (powiedzmy) 20 pensji gdy w takiej cenie nie mogłeś go kupić... masz rację okres gierkowski był stosunkowo dobrym czasem tyle że krótkim. dodatkowo czasem w którym zyliśmy na kredyt... i problem powstał gdy się w końcu okazało że trzeba go spłacić... i pewnie masz rację obecnie też czeka nas spłata kredytów leka ręką zaciągniętych przez budowniczych rp nr 3, 4, ... pewnie tez masz rację ze obecnie dla wielu warunki życia nie sa lepsze niż za prlu... ale też nie wciskajmy sobie ciemnoty że prl to był raj na ziemi! Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: W PRL bylo lepiej! 07.05.10, 17:11 1. Jesli chodzi o dobra luksusowe, a samochody byly takim dobrem w PRLu ze wzgledu na b. dobrze rozwiniety i tani transport publiczny, to powinnismy uzywac cen rynkowych dla samochodow. I pamietam, jak sprzedawalem samochod na wiosne roku 1981. Gielda samochodowa w Warszawie, ktora sie miescila wowczas na Okeciu, byla tak zapchana przez sprzedajacych, ze nie mozna bylo sie na nia dostac samochodem. Mialem szczescie, ze znalazlem kupca, a ceny samochodow byly wowczas smiesznie niskie... 2. Jesli zas chodzi o zywnosc czy energie, to ceny w Polsce byly wrecz smieszne, np. bilet tramwajowy ok 1 centa USA. 3. Dzis tez zyjemy na kredyt, tyle, ze caly dlug Gierka to pozyczamy dzis nie w dekade, ale w mniej niz rok. 4. Jedyna nadzieja, ze UE, USA, NATO i euro padna, i ze nie bedziemy musieli nikomu splacac naszych obecnych dlugow... 5. Nie twierdze, ze PRL byl rajem na Ziemi (bo sam z niego emigrowalem), tylko ze PRL byl mniejszym zlem niz dzisiejsza RP. Pozdr. lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: W PRL bylo lepiej! IP: 91.200.94.* 07.05.10, 19:43 to ciekawe towarzyszu Kaganie, że u mnie na wsi za komuny były 3 samochody, a dziś jest 100 PRL był lepszy - wymarznąć się na przystanku w oczekiwaniu na PKS - bezcenne Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: W PRL bylo lepiej! 07.05.10, 21:55 > 1. Jesli chodzi o dobra luksusowe, a samochody byly takim dobrem w PRLu ze wzgl > edu na b. dobrze rozwiniety i tani transport publiczny, weź mnie nie rozśmieszaj! wiecznie zatłoczone , spóźniające się (nawet po 2h) zdezelowane, brudne i przestarzałe środki transportu nazywasz dobrze rozwiniętym transportem publicznym? jak zapomniałeś jak to było to idź na dworzec i przejedź się jakąś osobówką lub zwykłym pospiechem to sobie przypomnisz... .... > 5. Nie twierdze, ze PRL byl rajem na Ziemi (bo sam z niego emigrowalem), tylko > ze PRL byl mniejszym zlem niz dzisiejsza RP. to już kwestia dyskusyjna, punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia pewnie sam bym potrafił znaleźć parę argumentów na poparcie Twojej tezy ale tak jak neguję zachwyty nad "osiągnięciami" rpx tak samo będę negował zachwyty nad prlem pewnie porównując różne aspekty raz jeden raz drugi system będzie wypadał lepiej.. ale nie zachwycajmy się np. tym że w prlu wszyscy mieli pracę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: W PRL bylo lepiej! IP: 194.65.73.* 08.05.10, 21:53 1. Byly czystsze niz dzis, mino iz byly o wiele tansze! 2. PRL byl o wiele mniejszym zlem niz obecna RP. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: W PRL bylo lepiej! 09.05.10, 08:12 > ..Byly czystsze niz dzis, Dziadek Ci opowiadał? a może upiększasz bo to były czasy Twojej młodości... syf jaki był na kolei panuje tam do dziś (no może poza ic) jest dokładnie tak jak pamiętam jak było (a pamiętam dobrze bo wtedy dość sporo jeździłem koleją) jedynie co można powiedzieć pozytywnego to to że pociągi kursowały częściej... ale tylko pociągi bo już komunikacja miejska w moim mieście (nawet jeśli dalej na nią narzekam) kursuje częściej i punktualniej (pomimo jebitnych codziennych korków) >..byly o wiele tansze! byc może, trudno to teraz porównywać na pewno tak jeśli będziemy porównywać wg oficjalnych kursów $ > 2. PRL byl o wiele mniejszym zlem niz obecna RP. dla wielu na pewno! i nie chodzi mi tylko o ludzi ówczesnego aparatu władzy i tych co obecnie żyją z zbierania po śmietnikach. gdzieś znalazłem informacje że mediana zarobków na osobę w rodzinie jest poniżej granicy minimum socjalnego... to na pewno nie jest osiągnięcie... co do mediany to ostatnie dane jakie widziałem (sprzed 2 lat) że wynosi około 1,2 tys do tego dodajmy około 20% bezrobocie oficjalne (o ukrytym emigracji i dziwnie wysokim zatrudnieniu w rolnictwie też by należało wspomnieć chociaż rzetelnych danych brak) jednak też znaczna część społeczeństwa zyskała na przemianach... (popatrz po wyposażeniu mieszkań, samochodach, nowopowstajacych osiedlach domków (nie patrz na nowe blokowiska - bo to syf ;))... nie ma SB, ZOMO, ... tak więc Twoja opinia pewnie jest uprawniona ale moim zdaniem to zbyt skomplikowane by tak jednoznacznie oceniać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciężko jest Re: PRL byl lepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 22:58 Znaleźć obecnie pracę bez znajomości to wyczyn. www.infopraca.pl/praca/przedstawiciel-handlowy/piastow/1414283 Tu masz typowy wakat handlowca za 1500 brutto. 320 chętnych. Bądź najlepszy z 320 ludzi. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
marzannasz Re: PRL byl lepszy 07.05.10, 13:36 Albo jestem nieudacznikiem albo takie czasy, ale moi rodzice po podstawowym wyksztalceniu w latach 80 byli w stanie zbudowac dom bez zadnych kredytow bankowych, prowadzac tylko male gospodarstwo rolne. Teraz moja wies wyglada na wymarla, wszyscy mlodzi wyjechali, zostalo praktycznie pokolenie moich rodzicow, gospodarstwa rolne swietnie prosperujace w latach 80, poczatek 90 opustoszale. Rozmawiam z sasiadami, rodzicami moich przyjaciol z dziecinstwa, - nie ma jak zyc, czy zeby zyc na przyzwoitym poziomie musisz byc przedsiebiorczy, miec 3 fakultety , biegla znajomosc jezykow, umiejetnosc zareklamowania sie i bycia super, kombinowania, miec znajomosci - bo teraz w wiekszosci tylko Tym sie powodzi i udaje. A samochod czym jest jesli nie masz go przed czym zaparkowac, z czego utrzymac, wszystkie te dobra materialne w zasiegu reki ale poza zasiegiem portfela. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: PRL byl lepszy! 07.05.10, 13:52 Oto kwintesencja kapitalizmu i jego nieracjonalnosci: wszystkie te dobra materialne (sa) w zasiegu reki ale poza zasiegiem portfela (marzannasz). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: PRL byl lepszy IP: 91.200.94.* 07.05.10, 19:45 to przyjedź na wieś na ścianie wschodniej w niedzielę pod kościół. Za komuny stało 100 rowerów, dziś stoi 100 samochodów. Z biedy to wszystko oczywiśćie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: PRL byl lepszy IP: 194.65.73.* 08.05.10, 21:56 Stoi 100 wrakow, uratowanych z niemieckich szrotow. Jak w Afryce.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: PRL byl lepszy IP: 91.200.94.* 09.05.10, 10:51 tak pewnie to lepiej stać na przystanku i marznąć jak za komuny niź jeździć wrakiem weź się udaj Kagan w zimie na swoją ukochaną Białoruś i poczekaj na pociąg pół godziny na mrozie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: PRL byl lepszy IP: 91.200.94.* 09.05.10, 10:59 no niestety w Afryce raczej nie stać ludzi na samochód za 1000 euro. W Polsce jest 261 samochodów na 1000 mieszkańców ( z czego większość ma powyżej 10 lat). Ale np. na Białorusi jest 109 samochodów na 1000 mieszkańców ( z czego 90% to nówki z salonu a reszta ma do 5 lat). Za to na Białorusi jest lepiej rozwinięty transport kolejowy - jest 2 x więcej pociągów na mieszkańca niż w Polsce. Natomiast najbardziej "zasobny" w samochody kraj afrykański to RPA - 146 samochodów na 1000 mieszkańców. Co ciekawe Portugalia ma 537 samochodów na 1000 mieszkańców. Kolei tam nie ma czy co? Tak wiem jest jedna linia Lizbona - Porto i nocny pociąg do Madrytu ale czy coś poza tym? Dlatego wszyscy przeciwnicy samochodów-wraków i wielbiciele transportu publicznego powinni wyemigrować na Białoruś. No ewentualnie do RPA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apoloniusz Re: PRL byl lepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 18:42 Bredzicie tawarisze. Bezrobotni są nieudacznikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: PRL byl lepszy IP: 194.65.73.* 08.05.10, 21:57 Bezrobotni to ofiary zwyciestwa tzw. solidarnosciowego etosu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL A ja tam się ciesze, że PRL zdechł IP: *.know.cable.virginmedia.com 07.05.10, 22:36 PRL to był kraj zamordystyczny pod Ruską okupacją. Choćbym miał w nowej Polsce głodem przemierać, to wolę wolną Polske od tego PRL-owskiego trupa. Możecie sobie za nim płakać i wzdychać, a chuj wam w dupe sprzedawczyki, debile co sobie nie dajecie rady na wolnym rynku. Zdechło i nie wróci, i zwycięstwo nasze. Vivat Solidarność !!! A jak się wam w wolnej Polsce nie podoba, to wypierdalać, tylko nie na zachód, bo to jest strefa wolności i dobrobytu, którego u nas niema dzięki 40 latom w komuniźmie. Prosze spierdalać w kierunku wschodu, krzyżyk na drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: A ja tam się ciesze, że PRL zdechł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 23:06 BRAWO! BRAWO! Nareszcie ktoś powiedział prawdę, bez cenzury. Popieram w 100%. Wolny rynek to raj dla ludzi zorganizowanych i dramat dla ludzi, którzy nie potrafią NIC (większość bezrobotnych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buahaha Re: A ja tam się ciesze, że PRL zdechł IP: 194.117.241.* 08.05.10, 09:08 Polska i wolny rynek?! Weź chłopie oprzytomnij! Wolny rynek w Polsce w tym rynek pracy to jedynie karykatura kapitalizmu o mentalności komunistycznej. Nie ma nic gorszego jak spotkać polskiego kapitalistę dorobkiewicza z mentalnością komunisty która nakazuje mu "kraść i kombinować" byle by tylko drugi nie miał więcej od niego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: A ja tam się ciesze, że PRL zdechł IP: *.know.cable.virginmedia.com 08.05.10, 12:45 Jak porównać dzisiejszą wolną Polske, do zdechłego PRL-u, to tu panuje wolny rynek. Oczywiście obecna Polska, nie jest idealna i mądrzy ludzie zastanawiają się co zrobić by w wolnej Polsce było lepiej, czy gospodarka powinna być więcej liberalna czy może nieco więcej solidarna społecznie. Głupcy natomiast prowadzą dyskusje czy PRL był lepszy czy też wolna Polska, z tymi co wychwalają PRL niema co dyskutować, bo to wariaci i sprzedawczyki, takich należy tylko wyśmiać i zwyzywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joareee Re: A ja tam się ciesze, że PRL zdechł IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.05.10, 16:47 Po co dyskutować jak wiadomo, że prl był lepszy. Teraz tak fajnie jest praca, tyle ofert (tylko, że dupę można sobie nimi wytrzeć), nie szukaj a znajdź,tylko trzeba chcieć-pierdolamenty ,wiadomo jak tak gadają to ktoś ich niesie na plecach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: A ja tam się ciesze, że PRL zdechł IP: *.know.cable.virginmedia.com 08.05.10, 20:41 Twój PRL diabli wzieli frajerze, jak sobie niemożesz dać rady na wolnym rynku, to idź żebraj pod kościół, a najlepiej stąd wyjedź na wschód. Pracy w Polsce jest mało, ale lamenty za PRL-em nic nikomu nie pomogą, ciamajdy życiowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan A ja tam się ciesze, że kapitalizm zdycha! IP: 194.65.73.* 08.05.10, 21:32 Na naszych oczach! Wysoke bezrobocie zas przyspiesza jego zdychanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: A ja tam się ciesze, że kapitalizm zdycha! IP: *.know.cable.virginmedia.com 08.05.10, 23:03 Jak mnie cieszy twoja furia Kagan, wypisujesz stek bzdur, widać, że szlak cie trafia. Tak jak mówiłem z tymi co wychwalają PRL, nie dyskutować, wyśmiewać i wyzywać. Z wariatami co wzdychają za trupem zbankrutowanym od 20 lat się nie dyskutuje. Vivat solidarność, Vivat demokracja, Vivat wolny rynek !!! Zwyciężyliśmy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan A ja tam się ciesze, że kapitalizm zdycha! IP: 194.65.73.* 08.05.10, 21:34 Brak pracy to niezawodny znak, ze kapitalizm sie konczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan A ja tam się ciesze, że kapitalizm zdycha! IP: 194.65.73.* 08.05.10, 21:37 Tzw. wolny rynek prowadzi tylko do powszechnego bezrobocia, a wiec i braku popytu, co musi spowodowac krach kapitalkizmu! Niestety, ale Polske sprzedali w roku 1989 zachodniemu kapitalowi tacy zdrajcy jak Walesa, Mazowiecki, Michnik, Kaczysnscy i oczywiscie Balcerowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan A ja tam się ciesze, że kapitalizm zdycha! IP: 194.65.73.* 08.05.10, 21:41 Tzw. homo oeconomicus, w warunkach wolnego rynku, bedzie krasc i rabowac, gdyz to jest w kapitalizmie najlatwiejsza i najszybsza oraz najpewniejsza droga do bogactwa. Uczciwa praca to sie jeszcze nikt w kapitalizmie nie dorobil niczego, moze poza chorobami zawodowymi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: A ja tam się ciesze, że kapitalizm zdycha! IP: 91.200.94.* 09.05.10, 10:53 dokładnie - więc wyemigruj na Białoruś gdzie się dorobisz uczciwą pracą. Ktos cię tu trzyma w tym wrednym kapitaliźmie? Rydzyk? Balcerowicz? Kołodko? Ktoś inny? Kto ci zabrał paszport i nie pozwala wyjechać do socjalnego białoruskiego raju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mędżec Re: A ja tam się ciesze, że kapitalizm zdycha! IP: 80.48.227.* 10.05.10, 18:27 Polska nie musi być bogata musi być katolicka! Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: A ja tam się ciesze, że kapitalizm zdycha! 27.05.10, 21:57 Gość portalu: mędżec napisał(a): Polska nie musi być bogata musi być katolicka! - Dodalbym RZYMSKO-katolicka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Ciesze sie z konca kapitalizmu! IP: 194.65.73.* 08.05.10, 21:43 Wolny rynek to raj dla roznego rodzaju oszustow i zlodziei i dramat dla ludzi uczciwych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Ciesze sie, ze kapitalizm zdycha! IP: 194.65.73.* 08.05.10, 21:49 PRL byl krajem wolniejszym i bardziej niezaleznym niz obecna RP. Niestety, tacy zdrajcy i sprzedawczyki jak Balcerowicz, Kaczynscy, Kuron, Michnik, Mazowiecki czy Walesa oddali Polske, za garsc srebrnikow, pod wladze zachodnigo kapitalu, co musialo doprowadzic do upadku polskiej gospodarki, powszechnego bezrobocia, drastycznego spadku urodzin i masowej ucieczki Polakow z Polski... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Tyle wam na koniec jeszcze powiem. IP: *.know.cable.virginmedia.com 09.05.10, 23:41 Był czas, że ja przez półtora roku w wolnej Polsce byłem bez pracy, bez zasiłku, 33-letniego faceta utrzymywała matka z ojcem. Niewszystko mi się w tym kraju podoba. Ale żebym mnie trąd obsypał, żeby mnie poskręcało, żeby Bóg o mnie zapomniał jakbym miał się wyrzec wolnej Polski i wzdychać za tym komunistyczny syfem jakim był PRL, kraj rządzony przez komunistycznych debili, którzy strzelali do robotników co z biedy wychodzili protestować na ulice. Co w latach 50-tych pomordowali najlepszych patriotów, a przez reszte czasu patrioci byli obywatelami drugiej kategorii. Jak ja się ciesze, że ten nikczemny i szaleńczy ustrój się zawalił i go diabli wzieli. Ci co tak bezwstydnie wychwalają komunistyczną utopię, myslę robią to po to, bo myslą, że jak tak głośno będziemy chwalić ten PRL, to może taki Tusk czy kto inny da nam jakieś zasiłki po 1000 zł, czy prace na tacy czy co innego, żebyśmy już tak nie jęczeli, i tak nie narzekali na Polskę, taka postawa HomoSovieticusa, mi się należe żeby mi dawali, to się będe głośno upominał i obrażał. Oj uważajcie drodzy panowie i panie, bo jak tak będziecie wychwalać ten zbrodniczy komunizm, to może wam ktoś wkońcu da.. ale po mordzie i wam się w dupach wtedy dobrze poustawia. Howgh!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mędżec polska nie musi być bogata IP: 80.48.227.* 10.05.10, 18:23 "Nie jest ważne, czy w Polsce będzie kapitalizm, wolność słowa, czy będzie dobrobyt – najważniejsze, aby Polska była katolicka". Goryszewski Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Wielu by chciało... 27.05.10, 22:06 ...opierdalać się w pracy i mieć niewielkim wysiłkiem kasę na byle jakie życie. Ale niestety, ktoś do takiej gospodarki musi dopłacać. A chętnych nie ma. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Wielu by chciało... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.10, 19:19 W dzisiejszej Polsce najlepiej maja nie ci, ktorzy ciezko pracuja, a roznego rodzaju oszusci, zlodzieje i spekuklanci. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wielu by chciało... 07.06.10, 12:53 Gość portalu: Kagan napisał(a): > W dzisiejszej Polsce najlepiej maja nie ci, ktorzy ciezko pracuja, a > roznego rodzaju oszusci, zlodzieje i spekuklanci. Złodzieje, oszuści i spekulanci - tak nazywają ludzi, którym się udało ci , którzy im zazdroszczą. Tak przy okazji. Co to jest spekulant ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuarka Re: Wielu by chciało... 05.07.10, 11:28 Spekulant - ktos, kto czerpie zyski z destrukcyjnej gry na rynku (gl. gieldzie). Glownym problemem obecnej, schylkowej fazy kapitalizmu jest to, ze najlepiej wynagradzani sa osobnicy bezproduktywni a nawet destruktywni, glownie finansisci i prawnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: PRL byl lepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.10, 09:56 Tiaaa, PRL był lepszy... dla knurów. Każdy miał pracę, ale jaką pracę, wg zasady "każdemu gówno ale po równo". Taka gospodarka przynosiła straty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: PRL byl lepszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.10, 19:17 Straty sa widoczne w pelni dopiero w obecnym systemie, ktory wyslal ponad 10% Polakow ns bezrobocie i drugie tyle ns emigracje zarobkowa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: PRL byl lepszy IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.06.10, 00:42 iaaa, PRL był lepszy... dla knurów. Każdy miał pracę, ale jaką pracę, wg zasady "każdemu gó... ale po równo". Taka gospodarka przynosiła straty. ,,, a ta gospodarka to nieprzynosi jedziemy na kredycikach zagranicznych że aż miło zadłużenie z komuny to pikuś w porównaniu z obecnym Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: PRL byl lepszy! 07.06.10, 09:53 Otoz to. Gość portalu: q napisał(a): jedziemy na kredycikach zagranicznych że aż miło, zadłużenie z komuny to pikuś w porównaniu z obecnym. Odpowiedz Link Zgłoś