gamdan 20.05.10, 12:44 Znowu to samo. Rzygać się chce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dziadek Re: ZUS wyłapuje symulantów IP: *.xdsl.centertel.pl 20.05.10, 13:17 A kto wyłapie symulantów siedzących na państwowych posadach i udających iż coś robią.Dyletanci rządzą Polską.Tzw wały mają się dobrze,wystarczy na nich nie wchodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kato ZUS wyłapuje symulantów IP: *.chello.pl 20.05.10, 13:47 znac, ze katolicki kraj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian ZUS wyłapuje symulantów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 13:51 Jakość nikt nie zauważył, że polacy mają coraz mniejszy dostęp do lekarzy pierwszego kontaktu i specjalistów. Na badania czeka się miesiącami, a na operację latami. Polak niedożywiony, nie leczony i żyjący w stresie jest bardziej narażony na zachorowanie. Kontroluje się wszystkich tych po operacjach i chorych onkologicznie. Dawno minęły czasy kiedy pracownik brał zwolnienie lekarskie, aby zarobić na budowie. Dzisiaj pracownik boi się zachorować, aby go nie zwolniono z pracy. Kontrole ZUS to tylko sposób na szukanie pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bla Re: ZUS wyłapuje symulantów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 14:18 Gość portalu: Marian napisał(a): >Polak niedożywiony... gdzie ty widzisz niedożywionych Polaków?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark Re: ZUS wyłapuje symulantów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 14:52 Proponuje przejsc sie do pierwszej lepszej szkoly podstawowej na tzw. scianie wschodnie. Tam 40 procent dzieci jest niedozywionych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark ZUS to najwiekszy symulant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 14:51 Najpierw przez 40 lat zdziera skladki, a potem jak dochodzi do wyoplaty emerytury to symulujee, ze to robi. Precz z ZUS! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka ZUS wyłapuje symulantów IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.05.10, 15:15 MProwadzę z mężem firmę budowlaną z oddziałem w Niemczech. Kiedy kończy się kontrakt, pracownicy zjezdżają do kraju i natychmiast ida na zwolnienia lekarskie. Gdy pracownik jest kiepski i podejrzewa szybkie zwolnienie z pracy wyjeżdża na weekend do kraju, a wponiedziałek otrzymujemy zwolnienie. Wiele razy panie z działu kadr informowały fundusze zdrowia, ZUS, Dzwoniły do lekarzy, niestety nie było żadnego odzewu. Kiedy z kontraktu zjeżdża 30 osób, a 10 przedstawia chorobowe, cos jest nie tak... Odpowiedz Link Zgłoś
dodek-on-line Re: ZUS wyłapuje symulantów 20.05.10, 15:35 Gość portalu: mirka napisał(a): > MProwadzę z mężem firmę budowlaną z oddziałem w Niemczech. Kiedy > kończy się kontrakt, pracownicy zjezdżają do kraju i natychmiast ida > na zwolnienia lekarskie. Gdy pracownik jest kiepski i podejrzewa > szybkie zwolnienie z pracy wyjeżdża na weekend do kraju, a > wponiedziałek otrzymujemy zwolnienie. Wiele razy panie z działu kadr > informowały fundusze zdrowia, ZUS, Dzwoniły do lekarzy, niestety nie > było żadnego odzewu. Kiedy z kontraktu zjeżdża 30 osób, a 10 > przedstawia chorobowe, cos jest nie tak... Musisz ich niezle wykorzystywac, ze im tak zdrowie pada... Zajezdziliscie na tych budowach facetow tak mocno, ze co trzeci choruje. A moze jest w twojej firmie mobbing czy warunki pracy szkodzace zdrowiu? To nie jest normalne, ze tyle ludzi choruje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Re: ZUS wyłapuje symulantów IP: *.chello.pl 20.05.10, 18:46 chyba na chorobe alkoholowa!!!!budowlancy to pijacy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szesze Re: ZUS wyłapuje symulantów IP: *.city.net.pl 29.04.13, 13:20 A poza tym większość takich przypadków powinna być karana! Zwolnieniem dyscyplinarnym. Oszuści i nic więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
kazjenka Re: ZUS wyłapuje symulantów 20.05.10, 17:17 W artykule nie podano, ile osób przynoszących fałszywe zwolnienia samemu opłaca sobie składki ZUS. Łatwo się mówi o wyłudzeniach, ale rozumiem osoby, które przynoszą lewe zwolnienia, gdy nic w danym miesiącu nie zarobiły, a ZUS płacić muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aks Re: ZUS wyłapuje symulantów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.05.10, 08:14 jak sie nie zarabia to sie nie pracuje a jak sie nie pracuje to maja utrzymywac was ci co cale zycie uczciwie zarabiaja??? jak sami sobie oplacacie skladki to niby wyzsze niz te ktore sa sciagane z pensji tych co sa na umowach o prace??? co to w ogole za tlumaczenie... a sezonowcy??? latem maja prace a zima na zasileczek... DO ROBOTY!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: ZUS wyłapuje symulantów IP: 109.243.51.* 21.05.10, 10:46 Widać że nigdy nawet nie próbowałeś prowadzić własnego interesu! Inaczej byś wiedział że tzw. "Przedsiębiorca" - musi odprowadzić ZUS od kwoty 18887,60 a zdrowotne od kwoty 2592,46 złotych ! Czyli 761,29 zł plus wypadkowe - i nikogo nie obchodzi czy coś zarobił i ile! Wyciągają jakąś średnią i musisz płacić - niezależnie od tego ile rzeczywiście zarabiasz! Ale komu ja to mówię... Co do "sezonowców" - widzę jakim jesteś ignorantem - żeby otrzymać zasiłek z UP - trzeba przepracować rok! Więc o jakim zasiłku bełkoczesz? Może najpierw pomyśl, a później ewentualnie pisz - jak już MUSISZ. Odpowiedz Link Zgłoś
kazjenka Re: ZUS wyłapuje symulantów 02.06.10, 13:18 Gość portalu: aks napisał(a): > jak sie nie zarabia to sie nie pracuje a jak sie nie pracuje to maja utrzymywac > was ci co cale zycie uczciwie zarabiaja??? jak sami sobie oplacacie skladki to > niby wyzsze niz te ktore sa sciagane z pensji tych co sa na umowach o prace??? Jest dokładnie tak, jak kolega wyżej napisał. Poza zanim się nie założy działalności gospodarczej, nie wie się, jak pójdzie. Jak się prowadzi ją dłużej, to zawsze można mieć słabsze miesiące i mieć nadzieję na lepsze zarobki. Składki ZUS wynoszą 340 / 350 zł przed pierwsze 2 lata działalności gospodarczej, a potem są takie, jak Max napisał. Już lepiej jest ze skarbówką, bo tam płaci się podatki dochodzie na czysto ok.3900 zł po odjęciu kosztów. Ale ZUS trzeba płacić bez względu na wszystko, a na emeryturze dostanie się 30% - 40% podstawy składki (czyli 1887). Etatowcy zaś dostaną 40-60% ostatniej pensji. Oto, jak nasz kraj wpiera przedsiębiorców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracodawca MiŚP Re: ZUS wyłapuje symulantów IP: *.city.net.pl 29.04.13, 13:26 Zgadza się! Ja mam właśnie pracownika na chorobowym. Wiedział ze zostanie zwolniony i poszedł wysępic chorobowe na 2 tyg. Szlag mnie trafia jak o tym pomysleć. I jak tu takiemu dyscyplinarki nie dać? Jak? Ale nie można bo nie ma dowodów. ehh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilka Re: ZUS wyłapuje symulantów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.13, 15:41 ale on może iść na zwolnienie nawet jak dasz mu wypowiedzenie. W czym problem? Może biedak o tym nie wie. Poza tym nie wiem czy wiecie ale są wśród społeczeństwa równiejsi, którzy mają prawo do 366 dni zwolnienia, niektórzy z nich nie płacą podatków ( tak tak są takie grupy i nie są to ci na Cyprze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfgdfgd Re: ZUS wyłapuje symulantów IP: 91.150.139.* 21.05.10, 12:59 swoją drogą to nie wiadomo czy jak dożyjemy wieku emerytalnego to coś od nich dostaniemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poszkodowany ZUS wyłapuje symulantów IP: 94.254.181.* 20.05.10, 17:24 W 2008 roku skutkiem długotrwałej pracy przy monitorach i wystąpienia u mnie tzw. syndromu Sicci zacząłem tracić wzrok w obu oczach, co finalnie zakończyło się usunięciem i wszczepieniem u mnie w obu oczach soczewek. Mimo tego, że miałem w okresie przed operacjami duże kłopoty z widzeniem ZUS uznawał mnie za osobę w pełni zdrową i nie chciał przyznać mi okresowej renty z tytułu ograniczonej niezdolności do pracy. Dopiero postępowanie przed sądem zmieniło negatywną decyzję ZUS na korzystną dla mnie. W postępowaniu sądowym ZUS kłamał i przedstawiał sfałszowaną dokumentację do sprawy. Pewnie w opinii tej "firmy", która lubi kasować pieniądze, a nie wypłacać - uważany jestem za wyłudzającego świadczenia, ale mam to głęboko w d.......! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po-zus Re: ZUS wyłapuje symulantów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 05:46 ZUS to banda !!! Za cofanie zwolnień pewnie mają niekiepskie nagrody !!! Jak płacić i wysokie składki to owszem,ale sami wypłacać już nie chcą.Za duża zbiurokratyzowana firma.Na emerytury,zasiłki chorobowe nie ma.A zobaczyć wystarczy jakie mają siedziby . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sais Re: ZUS wyłapuje symulantów IP: *.centertel.pl 21.05.10, 09:06 pobujałem sie ostatnio po ZUSach i wcale te siedziby nie są takie kolorowe a co do nagród za cofanie zwolnien to zapewniam cie ze nie ma żadnych a za takie psie pieniadze jakie te panie tam zarabiaja to pewnie bys sie zastanawial czy nie zmienic pracy na jakas sprzataczke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roypen Re: ZUS wyłapuje symulantów IP: 94.254.234.* 21.05.10, 10:30 chcesz mi wmówić, że lekarz orzekający ZUS'u siedzi tam za psie pieniądze? zgodzę się z tym, że zarobki w Zusie są duże ale począwszy od kierowników w górę. Referent zarabia mniej niż sprzątaczka. Co do wyłudzeń to sama Góra pokazuje jak trzeba postępować. Pan Kropiwnicki jak go odwoływali ze stanowiska Prezydenta Łodzi to nagle podupadł na zdrowiu i poszedł na zwolnienie lekarskie. Różnica polega na tym, że ja jak byłem chory dostawałem 1300 zł, a on 8 tyś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek C Re: ZUS wyłapuje symulantów IP: 84.38.160.* 24.05.10, 12:28 hahahahhahahahahihihihihihihihahahaha już dawno nic mnie tak nie ubawiło jak ten Twój komentarz, po prostu świetny żart. Może pomyśl o założeniu jakiegoś kabaretu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gremlin1976 Re: ZUS wyłapuje symulantów IP: *.multimo.pl 21.05.10, 09:54 Zgodzę się przedmówcą. Pięć lat temu mój rodzony Brat pracował w prywatnej firmie jako handlowiec. Zarobki miał adekwatne od wyników w pracy. Dochody netto jego osiągały 10 - 15 tyś złotych. Pracodawca skrupulatnie odprowadzał od tych zarobków przez 2 lata zkłądki do ZUSu. Gdy brat dowiedział się że ma nowotwór i zaczął żmudne leczenie, ZUS uznał, że brat symuluje mimo przedstawienia dokumentów ze szpitala itp. Dwa i pół roku walczył z chorobą i z ZUSem w sądzie... nie dożył wyroku, który był oczywiście na jego korzyść. Oby tego, który wydawał opinię nie trafiła podobna przykrość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max ZUS wyłapuje symulantów IP: 109.243.51.* 21.05.10, 11:01 Że ZUS - to jedna banda - wiadomo nie od dziś! A orzecznicy? To dopiero! Lekarze! Śmiech na sali! Po 12 latach na rencie - wysyłają człowieka w końcu już starszego po 50-tce do pracy - czytaj na bezrobocie, a co wycięte przecież nie odrosło i zdrowie raczej się nie poprawiło! A tu cud! Podczas gdy zdrowy bysiorek za kasę rentę stałą dostaje, bo gdzieś go strzyka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max ZUS wyłapuje symulantów IP: 109.243.51.* 21.05.10, 11:10 A teraz - artykuł. To nic dziwnego że piekarze uciekli - skoro zatrudnieni na czarno! Ja myślę że przyczyną jest niechęć do uczciwego wynagradzania pracy przez pracodawców. Jak taki zatrudnia tylko na minimalną , nie ma systemu motywacyjnego , a tylko donosy - to tak mu ludzie pracują! Jakby wszystko było dobrze - pracownik nie szukał by pracy na czarno!!! Swoją drogą - ten zatrudniający na czarno - nie lepszy krwiopijca. A wystarczyło by żeby pracownicy mieli np. 100% premii motywacyjnej, należnej przy braku spóźnień i absencji , potrącane 1 % za spóźnienie , 10% za każdy dzień nieobecności itp - rzecz jasna z premii. To opłacało by się takiemu nieprzyjść do pracy? Rachunek jest prosty! Bezmózgowi tzw. "pracodawcy" wolą orać pracownikiem i donosić , zamiast ustalić sensowny system wynagradzania. A gdzie tam wspominać o programach lojalnościowych zapobiegających rotacji pracowników... Zambia jakaś, nie Europa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zapłać pracować ZUS wyłapuje symulantów IP: *.subscribers.sferia.net 21.05.10, 12:44 Pomysłowość "cwaniaków" nie zna granic.... Chciałbym przypomnieć tzw. legislatorom, że ustawa o wolności gospodarczej "Wilczka" z roku 1988 liczyła 4 strony. Teraz sama tylko ustawa o podatku VAT liczy 2200 stron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: venom ZUS wyłapuje symulantów IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.10, 13:07 ciekawe czy swoich pracownikow tez kontrolowali ,przeciez zus to te pracodawca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc ZUS wyłapuje symulantów IP: 188.33.83.* 21.05.10, 15:06 nie ma się co dziwić,że ludzie korzystają z zusu ile tylko mogą, lepiej jest zarabiac 1300 - podroze do pracy- obiady zostaje Ci ok 800 zl, cyz lepiej siedziec w domu i miec wiecej za nic nie robienie niech pracodawcy zaczna lepiej doceniac swoich pracownikow, to problemy tego typu sie skoncza szkoda,ze Niemcy nas nie rozebrali w 1795 moze wtedy zyloby sie lepiej, POLSKA zalosny kraj jak bardzo ja kocham...tak bardzo nienawidze, za ta cala durna sytuacje na rynku pracy w banku na zachodzie zarabialbym 5 razy tyle co tutaj... wyzsze wyksztalcenie, 2 fakultety. angielski, niemiecki, i CO??? 1300 na reke ZALOSNE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: ZUS wyłapuje symulantów 21.05.10, 15:22 Problemem jest to, ze Polacy, nie sluchajac madrych rad Kosciuszki, poszli za Napoleonem zdobywac kresy wschodnie d. RP. A tak, to Warszawa bylaby dzis zamoznym, nowoczesnym miastem pruskim! Austostrady i linie szybkiej kolei laczyly by ja z Posen, Breslau, Krakau, Bromberg, Thorn, Kattowitz, Oppeln, Lemberg, Danzig, Koenigsberg, Stettin i oczywiscie z Berlinem! Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi ulubiona metoda zusu jest 21.05.10, 15:54 odbieranie świadczeń i czekanie na odwołania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina ZUS wyłapuje symulantów IP: *.gsp.bellsouth.net 21.05.10, 19:25 ZUS powinien wyłapać nierobów w firmie i dyrektorów zarabiejących krocie (przykład złodzieja dyrektoraz ZUS ze Szczecina zarobek 70 tys miesięcznie plus przewałki) a nie biednych ludzi ..beszczelność kto utzymuja ta cała śitwe? pracowników pracujących w tych ogromnych budynkach ?? ja za to płace i inni.. wole utrzymywać niby symulantów niz towarzystwo nierobów ... szukajcie piniedzy w swoich pensjach i wydatkach i calej biurokracji NIEROBY okradający szarych ludzi !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Strecz ZUS wyłapuje symulantów IP: *.gdynia.mm.pl 21.05.10, 22:00 Jak zauważyłm ZUS w moim przypadku wyłapał takiego. Czyli mnie.:-) Jestm chory na raka strecza, mam niewydolność nerki bo drugiej nie mam, mam trbiele na nerce, cukrzycę II stopnia, mażdżycę naczyń krwionośnych. lefluks żołądka, mam ostrą ostrooporozę. Według ZUS i Sądu Pracy jestem zdrowy jak ryba. O rentę walczę prawe 1,5 roku. Mam adwokata z urzędu. Zaświadczenia lekarskie i badania są od różnych lekarzy i różnych szpitali. Mam drugą grupę niepełnosprawności. Niedługo stawim się na komisje na I grupę. Efekt. ZUS uzdrawia na siłę naród. Chorzy nagle zdrowieją. ZUS górą. Może są tacy symulanci ale w moim przypadku chyba tak nie jest. Pozdrawiam Rak strecz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx ZUS wyłapuje symulantów IP: *.chello.pl 23.05.10, 09:34 To niech do cholery dadzą pożądną pracę człowiekowi za pożądne pieniądze to ludzie nie bedą symulować!!!a nie dopieprzać się do pracownika który chce zarobić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek C ZUS wyłapuje symulantów IP: 84.38.160.* 23.05.10, 18:43 No cóż symulanci polują na symulantów :-) Jedni symulują chorobę, drudzy uczciwość i pracę. Zakład Utylizacji Szmalu jest kulą u nogi naszej gospodarki i czas zastanowić się nad zasadnością istnienia takiego złodzieja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TyZUS ZUS wyłapuje symulantów IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.10, 08:16 Czy nie prościej by było nie płacić ZUSu? Są na to legalne sposoby. Wtedy nie trzeba ściemniać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek C Re: ZUS wyłapuje symulantów IP: 84.38.160.* 24.05.10, 12:42 Przyjacielu powiedz proszę jak im nie płacić. Proszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość ZUS wyłapuje symulantów IP: *.009.c73.petrotel.pl 24.05.10, 14:21 Znam osobiście kilku symulantów będących na zwolnieniu, z powodu np. chorego kręgosłupa i jednocześnie aktywnie i wydajnie pracujących na własnej lub własnych dzieci budowie domu. Dlatego ZUS powinien rzeczywiście sprawdzać wszystkich, no chyba że przeszedł jakąś operację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mz250 ZUS wyłapuje symulantów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.10, 00:12 zus to instytucja ktorej wiecznie brakuje na utrzymanie swoich urzednikow !!!!!o emerytach juz dawno zpomnieli!!!cieple posadki dla politykow i ich rodzin,handel rentami ,luksusowe siedziby!!!TYM SIE ZAJMUJE ZUS!!!!nie ma w calej europie takiej istytucji jak POLSKI ZUS!!!!kazda rzadzaca partia z tego korzysta wiec.....nikt tego g...... nie ruszy...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi prędzej odbiera świadczenia chorym. 29.04.13, 18:18 prawda jest taka ze zwykle symulanci dobrze wiedza w jakie papiery się zabezpieczyć by nie było możliwości podważyć zasadności świadczenia. dodatkowo jestem przekonany że wielu z nich to znajomi urzędników i polityków. zaś chorzy zwykle nie za bardzo wiedzą jak się w tym gąszczu poruszać, mają problemy z uzyskaniem leczenia a co dopiero odpowiedniej dokumentacji więc są łatwym celem dla zusowskich uzdrawiaczy.... "na podstawie danych z komisji orzekających Zakładu Ubezpieczeń Społecznych." nic tylko pogratulować rzetelnego źródła informacji, i wysokich standardów dziennikarstwa. (zus jest "sędzią we własnej sprawie" i jedynym źródłem informacji) Odpowiedz Link Zgłoś