Dodaj do ulubionych

Automatyka i Robotyka

IP: *.zielona.net.pl 03.02.09, 15:48
Jestem studentem Automatyki i Robotyki, czy jest to perspektywiczny kierunek?
Jak wygląda rynek pracy ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Sla Re: Automatyka i Robotyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 16:11
      Witam. Kierunek wydaje się perspektywiczny, a tak naprawdę ofert pracy jako
      automatyk (nie mówiąc o robotykach) za dużo nie ma. Wiem, bo skończyłem w
      ubiegłym roku automatykę i robotykę a pracuję jako informatyk/programista. Przez
      długi czas nie mogłem znaleźć pracy jako robotyk (taką wybrałem specjalność), bo
      ani ofert nie było, ani nie skończyłem typowo informatyki i do tego nie miałem
      większego doświadczenia. Żałowałem, że nie poszedłem na informatykę. To zależy
      jeszcze co lubisz. Moim zdaniem perspektywy masz dwie: albo pójdziesz w maszyny
      (sterowniki, linie produkcyjne itp), albo programowanie (u nas trochę było
      projektów typowo programistycznych). Z czego jak wiadomo, więcej ofert
      znajdziesz dla programistów. Co ważne, jeśli możesz zacznij pracować na
      studiach. Samo wykształcenie niewiele Ci pomoże na rynku pracy, musisz
      koniecznie podeprzeć to doświadczeniem.
      Powodzenia.
      • Gość: Warszawiak Re: Automatyka i Robotyka IP: *.zielona.net.pl 03.02.09, 17:55
        no tak zamierzam łapac się wszystkich możliwości praktyk, ale najszybciej po II
        roku tak podejrzewam. Tak jak myślałem kierunek piękny perspektywy również a
        kończy się jako programista:/
      • joymachine Re: Automatyka i Robotyka 04.02.09, 14:09
        Ja także skończyłem AiR, ze specjalnością robotyka. Ofert pracy niewiele, a żeby
        coś osiągnąć to trzeba się dobrze/szczęśliwie załapać i piąć po szczeblach, na
        których konkurencja jest liczna.
        Aktualnie tak jak kolega wyżej jestem programistą: web - i raczej nie żałuję bo
        zawsze mi się to podobało. Widziałem kilka ofert pracy związanych ze sztuczną
        inteligencją itp, czyli to co ciekawego robiliśmy na robotyce - może w
        przyszłości się na to przerzucę - bo stanie przy sterownikach dla mnie tak
        ciekawe nie jest;)
        I nie żałuję że nie poszedłem na informatykę, na automie robi się wiele
        ciekawych rzeczy i w wiele różnych ciekawych kierunków kariery można sie później
        udać - o ile rynek pracy oferuje takie warunki. Ciekawe rzeczy z automy są
        dopiero na 4 i 5 roku, wtedy można się zdecydować w co uderzać wybierając jakąś
        wąską działkę, a na dany temat pisać prace mgr. Ja pisałem o rozpoznawaniu
        obrazów, ale żeby czymś takim się zajmować, to droga chyba zbyt daleka.
        • Gość: Warszawiak Re: Automatyka i Robotyka IP: *.zielona.net.pl 04.02.09, 17:23
          a jak z praktykami? Pracowałes w trakcie studiów jak tak to na którym roku
          jestem w stanie załapac się na cos takiego?
          • joymachine Re: Automatyka i Robotyka 05.02.09, 08:43
            Jedyne co robiłem to obowiązkowe praktyki na 5 roku (albo 4?). Oprócz tego
            prywatnie pisałem www. Studiowałem dziennie więc o pracy w żadnej firmie nie
            było mowy, no chyba że na 5 roku. Ale ofert jest na tyle mało, że dobrze się
            zgłosić nawet za darmo... Jeżeli chcesz mieć jakiekolwiek doświadczenie w
            temacie, musisz szukać. No i pytanie czego, stoisz przy sterowniku czy może
            projektujesz systemy przemysłowe... Automatyka to szerokie pojęcie.
    • ekspert.powermedia Re: Automatyka i Robotyka 05.02.09, 10:34
      Witam,

Jeśli chodzi o możliwości zawodowe po studiach na kierunku Automatyki i Robotyki to mimo wielu opinii są one dość duże i rozbudowane. Zarówno osoby ukierunkowane technicznie, jak również absolwenci wykazujący zdolności sprzedażowe mogą znaleźć swoje miejsce na rynku pracy głównie w charakterze specjalistów ds. automatyzacji, doradców technicznych czy inżynierów. Obecnie częściej w obrębie branży energetycznej, głównie z powodu widocznej recesji np. w branży motoryzacyjnej. Trzeba oczywiście zaznaczyć, że w okresie studiów warto odbywać praktyki (nie tylko te obowiązkowe) dzięki temu w momencie zakończenia studiów wiedza akademicka będzie miała poparcie w doświadczeniu komercyjnym.

W nadchodzących miesiącach zachęcam do odwiedzania strony firmy Power Media, gdzie po okresie przerwy znów pojawi się ogłoszenie na stanowisko Inżyniera ds. automatyzacji pracy elektrowni.

www.power.com.pl/pl/praca/aktualne_oferty_pracy

Pozdrawiam,
      Jan Witowski
      Mł. Specjalista ds. Rekrutacji
      Power Media SA
    • paktom Żadnych perspektyw! Chyba że zaraz po studiach 22.02.09, 14:10
      planujesz emigrację do Niemiec.
      Kierunek świetny, automatyzacja procesów produkcyjnych, komputerowe systemy
      sterowania, marzenie! Niestety mieszkamy w bantustanie trzeciego świata, a tutaj
      jest miejsce dla montowni a nie dla zaawansowanego przemysłu jak właśnie
      projektowanie/programowanie/produkcja systemów automatyki.

tutaj na przykład oferty programista PLC dla Gdańska:
      praca.money.pl/programista;plc,gdansk,oferta,605550.html
      • Gość: ktoś Re: Żadnych perspektyw! Chyba że zaraz po studiac IP: 188.33.85.* 26.03.10, 08:54
        Witam, skończyłem automatykę i robotykę, jednak do ukończenia studiów ciut mi
        brakło - napisać prace mgr. Szukam osoby, która mogłaby mi pomóc w tym temacie.
        Bardzo proszę o info! aniurka@o2.pl
        • Gość: gość Re: Żadnych perspektyw! Chyba że zaraz po studiac IP: 192.168.6.* 08.11.10, 13:58
          witam,
          szukam osoby (dziewczyny) która ma pojęcie o automatyce i robotyce i zda za mnie egzamin na początku grudnia 2010 w Warszawie :-) proszę o kontakt: salomea78@op.pl oraz o podanie ceny
          pozdrawiam
          • Gość: a Re: Żadnych perspektyw! Chyba że zaraz po studiac IP: *.gemini.net.pl 09.11.10, 12:12
            Dziecko, wez sie za gary a nie nauki.
            Po co ci edukacja.
            Wystarczy bogaty maz, bachory, kosciolek.
    • Gość: asbierzeraz Re: Automatyka i Robotyka IP: *.dyn.optonline.net 10.11.10, 01:36
      Znam dziewczyne, ktora kilka lat temu skonczyla cos takiego i od niedawna
      zaczela programowac w cobolu. Naprawde jest zadowolona z tego co robi.

Ale pewnie w Polsce dbaja o absolwentow lepiej niz w Stanach.
    • Gość: Zefoxop Re: Automatyka i Robotyka IP: *.147.160.180.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.04.11, 21:39
      Wszystko o robotyce na www.fabrykaabstrakcyjna.pl/
      • Gość: edek Re: Automatyka i Robotyka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.03.14, 23:11
        hej mam pytanie, czy ktos poleci jakąś dobrą firmę inżynierską z automatyką przaemyslową?
        • Gość: Tenneco_Gliwice Re: Automatyka i Robotyka IP: *.pl 02.05.14, 06:30
          Polecam www.armex.biz.pl
          Zrobili dla nas kilka sterowań i maszyn.
          Wszystko w czasie i zgodnie z sztuką.
    • umproject Re: Automatyka i Robotyka 10.02.18, 14:34
      sprawdź ten wpis strefainzyniera.pl/index.php/artykul/85/automatyka-i-robotyka--praca-i-studia
    • xulag Re: Automatyka i Robotyka 15.05.18, 11:27
      Duże zapotrzebowanie na automatykę przemysłową i robotykę jest w firmach zajmujących się techniczną ochroną mienia systemy alarmowe, czy też systemy monitoringu wizyjnego.
    • umproject Re: Automatyka i Robotyka 11.05.19, 12:40

umproject.pl/praca/ <--

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka