GoĹÄ: Warszawiak IP: *.zielona.net.pl 03.02.09, 15:48 Jestem studentem Automatyki i Robotyki, czy jest to perspektywiczny kierunek? Jak wygląda rynek pracy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Sla Re: Automatyka i Robotyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 16:11 Witam. Kierunek wydaje się perspektywiczny, a tak naprawdę ofert pracy jako automatyk (nie mówiąc o robotykach) za dużo nie ma. Wiem, bo skończyłem w ubiegłym roku automatykę i robotykę a pracuję jako informatyk/programista. Przez długi czas nie mogłem znaleźć pracy jako robotyk (taką wybrałem specjalność), bo ani ofert nie było, ani nie skończyłem typowo informatyki i do tego nie miałem większego doświadczenia. Żałowałem, że nie poszedłem na informatykę. To zależy jeszcze co lubisz. Moim zdaniem perspektywy masz dwie: albo pójdziesz w maszyny (sterowniki, linie produkcyjne itp), albo programowanie (u nas trochę było projektów typowo programistycznych). Z czego jak wiadomo, więcej ofert znajdziesz dla programistów. Co ważne, jeśli możesz zacznij pracować na studiach. Samo wykształcenie niewiele Ci pomoże na rynku pracy, musisz koniecznie podeprzeć to doświadczeniem. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Warszawiak Re: Automatyka i Robotyka IP: *.zielona.net.pl 03.02.09, 17:55 no tak zamierzam łapac się wszystkich możliwości praktyk, ale najszybciej po II roku tak podejrzewam. Tak jak myślałem kierunek piękny perspektywy również a kończy się jako programista:/ Odpowiedz Link Zgłoś
joymachine Re: Automatyka i Robotyka 04.02.09, 14:09 Ja także skończyłem AiR, ze specjalnością robotyka. Ofert pracy niewiele, a żeby coś osiągnąć to trzeba się dobrze/szczęśliwie załapać i piąć po szczeblach, na których konkurencja jest liczna. Aktualnie tak jak kolega wyżej jestem programistą: web - i raczej nie żałuję bo zawsze mi się to podobało. Widziałem kilka ofert pracy związanych ze sztuczną inteligencją itp, czyli to co ciekawego robiliśmy na robotyce - może w przyszłości się na to przerzucę - bo stanie przy sterownikach dla mnie tak ciekawe nie jest;) I nie żałuję że nie poszedłem na informatykę, na automie robi się wiele ciekawych rzeczy i w wiele różnych ciekawych kierunków kariery można sie później udać - o ile rynek pracy oferuje takie warunki. Ciekawe rzeczy z automy są dopiero na 4 i 5 roku, wtedy można się zdecydować w co uderzać wybierając jakąś wąską działkę, a na dany temat pisać prace mgr. Ja pisałem o rozpoznawaniu obrazów, ale żeby czymś takim się zajmować, to droga chyba zbyt daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Warszawiak Re: Automatyka i Robotyka IP: *.zielona.net.pl 04.02.09, 17:23 a jak z praktykami? Pracowałes w trakcie studiów jak tak to na którym roku jestem w stanie załapac się na cos takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
joymachine Re: Automatyka i Robotyka 05.02.09, 08:43 Jedyne co robiłem to obowiązkowe praktyki na 5 roku (albo 4?). Oprócz tego prywatnie pisałem www. Studiowałem dziennie więc o pracy w żadnej firmie nie było mowy, no chyba że na 5 roku. Ale ofert jest na tyle mało, że dobrze się zgłosić nawet za darmo... Jeżeli chcesz mieć jakiekolwiek doświadczenie w temacie, musisz szukać. No i pytanie czego, stoisz przy sterowniku czy może projektujesz systemy przemysłowe... Automatyka to szerokie pojęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert.powermedia Re: Automatyka i Robotyka 05.02.09, 10:34 Witam, Jeśli chodzi o możliwości zawodowe po studiach na kierunku Automatyki i Robotyki to mimo wielu opinii są one dość duże i rozbudowane. Zarówno osoby ukierunkowane technicznie, jak również absolwenci wykazujący zdolności sprzedażowe mogą znaleźć swoje miejsce na rynku pracy głównie w charakterze specjalistów ds. automatyzacji, doradców technicznych czy inżynierów. Obecnie częściej w obrębie branży energetycznej, głównie z powodu widocznej recesji np. w branży motoryzacyjnej. Trzeba oczywiście zaznaczyć, że w okresie studiów warto odbywać praktyki (nie tylko te obowiązkowe) dzięki temu w momencie zakończenia studiów wiedza akademicka będzie miała poparcie w doświadczeniu komercyjnym. W nadchodzących miesiącach zachęcam do odwiedzania strony firmy Power Media, gdzie po okresie przerwy znów pojawi się ogłoszenie na stanowisko Inżyniera ds. automatyzacji pracy elektrowni. www.power.com.pl/pl/praca/aktualne_oferty_pracy Pozdrawiam, Jan Witowski Mł. Specjalista ds. Rekrutacji Power Media SA Odpowiedz Link Zgłoś
paktom Żadnych perspektyw! Chyba że zaraz po studiach 22.02.09, 14:10 planujesz emigrację do Niemiec. Kierunek świetny, automatyzacja procesów produkcyjnych, komputerowe systemy sterowania, marzenie! Niestety mieszkamy w bantustanie trzeciego świata, a tutaj jest miejsce dla montowni a nie dla zaawansowanego przemysłu jak właśnie projektowanie/programowanie/produkcja systemów automatyki. tutaj na przykład oferty programista PLC dla Gdańska: praca.money.pl/programista;plc,gdansk,oferta,605550.html Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ktoś Re: Żadnych perspektyw! Chyba że zaraz po studiac IP: 188.33.85.* 26.03.10, 08:54 Witam, skończyłem automatykę i robotykę, jednak do ukończenia studiów ciut mi brakło - napisać prace mgr. Szukam osoby, która mogłaby mi pomóc w tym temacie. Bardzo proszę o info! aniurka@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Żadnych perspektyw! Chyba że zaraz po studiac IP: 192.168.6.* 08.11.10, 13:58 witam, szukam osoby (dziewczyny) która ma pojęcie o automatyce i robotyce i zda za mnie egzamin na początku grudnia 2010 w Warszawie :-) proszę o kontakt: salomea78@op.pl oraz o podanie ceny pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Re: Żadnych perspektyw! Chyba że zaraz po studiac IP: *.gemini.net.pl 09.11.10, 12:12 Dziecko, wez sie za gary a nie nauki. Po co ci edukacja. Wystarczy bogaty maz, bachory, kosciolek. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asbierzeraz Re: Automatyka i Robotyka IP: *.dyn.optonline.net 10.11.10, 01:36 Znam dziewczyne, ktora kilka lat temu skonczyla cos takiego i od niedawna zaczela programowac w cobolu. Naprawde jest zadowolona z tego co robi. Ale pewnie w Polsce dbaja o absolwentow lepiej niz w Stanach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zefoxop Re: Automatyka i Robotyka IP: *.147.160.180.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.04.11, 21:39 Wszystko o robotyce na www.fabrykaabstrakcyjna.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: edek Re: Automatyka i Robotyka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.03.14, 23:11 hej mam pytanie, czy ktos poleci jakąś dobrą firmę inżynierską z automatyką przaemyslową? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tenneco_Gliwice Re: Automatyka i Robotyka IP: *.pl 02.05.14, 06:30 Polecam www.armex.biz.pl Zrobili dla nas kilka sterowań i maszyn. Wszystko w czasie i zgodnie z sztuką. Odpowiedz Link Zgłoś
umproject Re: Automatyka i Robotyka 10.02.18, 14:34 sprawdź ten wpis strefainzyniera.pl/index.php/artykul/85/automatyka-i-robotyka--praca-i-studia Odpowiedz Link Zgłoś
xulag Re: Automatyka i Robotyka 15.05.18, 11:27 Duże zapotrzebowanie na automatykę przemysłową i robotykę jest w firmach zajmujących się techniczną ochroną mienia systemy alarmowe, czy też systemy monitoringu wizyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś