Dodaj do ulubionych

Automatyka i Robotyka

IP: *.zielona.net.pl 03.02.09, 15:48
Jestem studentem Automatyki i Robotyki, czy jest to perspektywiczny kierunek?
Jak wygląda rynek pracy ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Sla Re: Automatyka i Robotyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 16:11
      Witam. Kierunek wydaje się perspektywiczny, a tak naprawdę ofert pracy jako
      automatyk (nie mówiąc o robotykach) za dużo nie ma. Wiem, bo skończyłem w
      ubiegłym roku automatykę i robotykę a pracuję jako informatyk/programista. Przez
      długi czas nie mogłem znaleźć pracy jako robotyk (taką wybrałem specjalność), bo
      ani ofert nie było, ani nie skończyłem typowo informatyki i do tego nie miałem
      większego doświadczenia. Żałowałem, że nie poszedłem na informatykę. To zależy
      jeszcze co lubisz. Moim zdaniem perspektywy masz dwie: albo pójdziesz w maszyny
      (sterowniki, linie produkcyjne itp), albo programowanie (u nas trochę było
      projektów typowo programistycznych). Z czego jak wiadomo, więcej ofert
      znajdziesz dla programistów. Co ważne, jeśli możesz zacznij pracować na
      studiach. Samo wykształcenie niewiele Ci pomoże na rynku pracy, musisz
      koniecznie podeprzeć to doświadczeniem.
      Powodzenia.
      • Gość: Warszawiak Re: Automatyka i Robotyka IP: *.zielona.net.pl 03.02.09, 17:55
        no tak zamierzam łapac się wszystkich możliwości praktyk, ale najszybciej po II
        roku tak podejrzewam. Tak jak myślałem kierunek piękny perspektywy również a
        kończy się jako programista:/
      • joymachine Re: Automatyka i Robotyka 04.02.09, 14:09
        Ja także skończyłem AiR, ze specjalnością robotyka. Ofert pracy niewiele, a żeby
        coś osiągnąć to trzeba się dobrze/szczęśliwie załapać i piąć po szczeblach, na
        których konkurencja jest liczna.
        Aktualnie tak jak kolega wyżej jestem programistą: web - i raczej nie żałuję bo
        zawsze mi się to podobało. Widziałem kilka ofert pracy związanych ze sztuczną
        inteligencją itp, czyli to co ciekawego robiliśmy na robotyce - może w
        przyszłości się na to przerzucę - bo stanie przy sterownikach dla mnie tak
        ciekawe nie jest;)
        I nie żałuję że nie poszedłem na informatykę, na automie robi się wiele
        ciekawych rzeczy i w wiele różnych ciekawych kierunków kariery można sie później
        udać - o ile rynek pracy oferuje takie warunki. Ciekawe rzeczy z automy są
        dopiero na 4 i 5 roku, wtedy można się zdecydować w co uderzać wybierając jakąś
        wąską działkę, a na dany temat pisać prace mgr. Ja pisałem o rozpoznawaniu
        obrazów, ale żeby czymś takim się zajmować, to droga chyba zbyt daleka.
        • Gość: Warszawiak Re: Automatyka i Robotyka IP: *.zielona.net.pl 04.02.09, 17:23
          a jak z praktykami? Pracowałes w trakcie studiów jak tak to na którym roku
          jestem w stanie załapac się na cos takiego?
          • joymachine Re: Automatyka i Robotyka 05.02.09, 08:43
            Jedyne co robiłem to obowiązkowe praktyki na 5 roku (albo 4?). Oprócz tego
            prywatnie pisałem www. Studiowałem dziennie więc o pracy w żadnej firmie nie
            było mowy, no chyba że na 5 roku. Ale ofert jest na tyle mało, że dobrze się
            zgłosić nawet za darmo... Jeżeli chcesz mieć jakiekolwiek doświadczenie w
            temacie, musisz szukać. No i pytanie czego, stoisz przy sterowniku czy może
            projektujesz systemy przemysłowe... Automatyka to szerokie pojęcie.
    • ekspert.powermedia Re: Automatyka i Robotyka 05.02.09, 10:34
      Witam,

Jeśli chodzi o możliwości zawodowe po studiach na kierunku Automatyki i Robotyki to mimo wielu opinii są one dość duże i rozbudowane. Zarówno osoby ukierunkowane technicznie, jak również absolwenci wykazujący zdolności sprzedażowe mogą znaleźć swoje miejsce na rynku pracy głównie w charakterze specjalistów ds. automatyzacji, doradców technicznych czy inżynierów. Obecnie częściej w obrębie branży energetycznej, głównie z powodu widocznej recesji np. w branży motoryzacyjnej. Trzeba oczywiście zaznaczyć, że w okresie studiów warto odbywać praktyki (nie tylko te obowiązkowe) dzięki temu w momencie zakończenia studiów wiedza akademicka będzie miała poparcie w doświadczeniu komercyjnym.

W nadchodzących miesiącach zachęcam do odwiedzania strony firmy Power Media, gdzie po okresie przerwy znów pojawi się ogłoszenie na stanowisko Inżyniera ds. automatyzacji pracy elektrowni.

www.power.com.pl/pl/praca/aktualne_oferty_pracy

Pozdrawiam,
      Jan Witowski
      Mł. Specjalista ds. Rekrutacji
      Power Media SA
    • paktom Żadnych perspektyw! Chyba że zaraz po studiach 22.02.09, 14:10
      planujesz emigrację do Niemiec.
      Kierunek świetny, automatyzacja procesów produkcyjnych, komputerowe systemy
      sterowania, marzenie! Niestety mieszkamy w bantustanie trzeciego świata, a tutaj
      jest miejsce dla montowni a nie dla zaawansowanego przemysłu jak właśnie
      projektowanie/programowanie/produkcja systemów automatyki.

tutaj na przykład oferty programista PLC dla Gdańska:
      praca.money.pl/programista;plc,gdansk,oferta,605550.html
      • Gość: ktoś Re: Żadnych perspektyw! Chyba że zaraz po studiac IP: 188.33.85.* 26.03.10, 08:54
        Witam, skończyłem automatykę i robotykę, jednak do ukończenia studiów ciut mi
        brakło - napisać prace mgr. Szukam osoby, która mogłaby mi pomóc w tym temacie.
        Bardzo proszę o info! aniurka@o2.pl
        • Gość: gość Re: Żadnych perspektyw! Chyba że zaraz po studiac IP: 192.168.6.* 08.11.10, 13:58
          witam,
          szukam osoby (dziewczyny) która ma pojęcie o automatyce i robotyce i zda za mnie egzamin na początku grudnia 2010 w Warszawie :-) proszę o kontakt: salomea78@op.pl oraz o podanie ceny
          pozdrawiam
          • Gość: a Re: Żadnych perspektyw! Chyba że zaraz po studiac IP: *.gemini.net.pl 09.11.10, 12:12
            Dziecko, wez sie za gary a nie nauki.
            Po co ci edukacja.
            Wystarczy bogaty maz, bachory, kosciolek.
    • Gość: asbierzeraz Re: Automatyka i Robotyka IP: *.dyn.optonline.net 10.11.10, 01:36
      Znam dziewczyne, ktora kilka lat temu skonczyla cos takiego i od niedawna
      zaczela programowac w cobolu. Naprawde jest zadowolona z tego co robi.

Ale pewnie w Polsce dbaja o absolwentow lepiej niz w Stanach.
    • Gość: Zefoxop Re: Automatyka i Robotyka IP: *.147.160.180.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.04.11, 21:39
      Wszystko o robotyce na www.fabrykaabstrakcyjna.pl/
      • Gość: edek Re: Automatyka i Robotyka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.03.14, 23:11
        hej mam pytanie, czy ktos poleci jakąś dobrą firmę inżynierską z automatyką przaemyslową?
        • Gość: Tenneco_Gliwice Re: Automatyka i Robotyka IP: *.pl 02.05.14, 06:30
          Polecam www.armex.biz.pl
          Zrobili dla nas kilka sterowań i maszyn.
          Wszystko w czasie i zgodnie z sztuką.
    • umproject Re: Automatyka i Robotyka 10.02.18, 14:34
      sprawdź ten wpis strefainzyniera.pl/index.php/artykul/85/automatyka-i-robotyka--praca-i-studia
    • xulag Re: Automatyka i Robotyka 15.05.18, 11:27
      Duże zapotrzebowanie na automatykę przemysłową i robotykę jest w firmach zajmujących się techniczną ochroną mienia systemy alarmowe, czy też systemy monitoringu wizyjnego.
    • umproject Re: Automatyka i Robotyka 11.05.19, 12:40

umproject.pl/praca/ <--
    • olieto Re: Automatyka i Robotyka 14.03.25, 11:51
      Zastanawiam się nad zmianą branży i automatyka wydaje mi się ciekawą opcją. Czy ktoś może powiedzieć, jak to wygląda w praktyce? Czy praca jest trudna, czy da się dobrze zarobić? No i czy rynek w Polsce ma jeszcze zapotrzebowanie na automatyków, czy lepiej od razu patrzeć na zagranicę?
      • skyre Re: Automatyka i Robotyka 14.03.25, 13:02
        Automatyka to spoko kierunek, bo zapotrzebowanie na specjalistów cały czas jest, szczególnie jak ogarniasz PLC i robotykę. Praca potrafi być wymagająca, zwłaszcza na początku, jak się wszystkiego uczysz, ale z czasem nabiera się wprawy. Jeśli chodzi o kasę, to zależy od doświadczenia i firmy – na start może być średnio, ale z czasem zarobki są naprawdę solidne. W Polsce też są dobre opcje, ale jak ktoś chce więcej, to za granicą można zarobić lepiej. Jak nie masz doświadczenia, to warto ogarnąć jakieś kursy, np. tutaj są materiały do nauki: pidlaboratory.com/pl/kursy/. Może być dobry punkt startowy, żeby sprawdzić, czy to dla Ciebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka