Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Swiadectwo pracy - poprawne?

IP: *.acn.waw.pl 22.06.10, 10:09
    Dostałam świadectwo pracy. Na nim jest napisane, że mam mieć wypłacony
    ekwiwalent za 13 dni urlopu. W rzeczywistości mam jeszcze dodatkowo 12 dni
    zaległego urlopu za 2009 rok, którego nie zdążyłam pobrać. Czy na świadectwie
    nie powinna się więc znaleźć suma 13 = 12 czyli 25 dni ekwiwalentu do
    wypłacenia? Czy może to jest ok, że są tylko te dni za 2010 rok a pracodawca
    i tak ma obowiązek wypłacić pieniądze za niewykorzystany urlop z 2009 roku?
    Obserwuj wątek
      • soniaaa Re: Swiadectwo pracy - poprawne? 22.06.10, 11:25
        W swiadectwie pracy podaje sie informacje o urlopie dotyczacym biezacego roku.
        • Gość: ewa Re: Swiadectwo pracy - poprawne? IP: *.acn.waw.pl 22.06.10, 12:01
          Czyli zupełnie ok jest to, że nie ma tam tych 12 dni z poprzedniego roku a
          pracodawca powinien mi je i tak wypłacić? Mam nie odwoływać się do pracodawcy że
          błędnie wystawił świadectwo? A jak nie zapłaci za 12 dni z 2009 to potem jak do
          sądu złożę pozew to nie będą podważać, że nie sprostowałam świadectwa?
          • zolzatoja Re: Swiadectwo pracy - poprawne? 22.06.10, 12:30
            Już wyżej masz odpowiedź. Świadectwo pracy jest wypisane prawidłowo,
            od czego chcesz się odwoływać? Zamieszcza się wyłącznie informację o
            urlopie przysługującym w roku rozwiązania umowy o pracę, i to bez
            podziału na urlop wykorzystany w naturze i wypłacony ekwiwalent.
            • Gość: ewa Re: Swiadectwo pracy - poprawne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.10, 19:11
              U mnie jest wymieniony ekwiwalent więc jednak z podziałem.
              • zolzatoja Re: Swiadectwo pracy - poprawne? 23.06.10, 06:43
                Bez podziału, pisałam wyżej.
                • miamia Re: Swiadectwo pracy - poprawne? 23.06.10, 10:32
                  A ja odpisałam Ci, że z podziałem także na moich poprzednich świadectwach pracy :-)
                  • zolzatoja Re: Swiadectwo pracy - poprawne? 23.06.10, 12:09
                    To, że tak masz napisane na swoich św. pracy, nie znaczy, że tak
                    jest poprawnie.
                    Świadectwo pracy wypełnia się zgodnie z Rozporządzeniem Ministra
                    Pracy i Polityki Socjalnej z 15 maja 1996 r. w sprawie szczegółowej
                    treści świadectwa pracy oraz sposobu i trybu jego wydawania i
                    prostowania (Dz. U. Nr 60, poz. 282 z 30 maja 1996 r., z późn. zm.).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka