Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kursy zawodowe o profilu budowlanym

07.08.10, 21:00
    Witam. Mam obecnie 20 lat i w tym roku pisałem maturę. Sądziłem, że tak jak inni po napisanej maturze, zgodnie z ogólnoprzyjętym zwyczajem, pójdę grzecznie na studia... Lecz niestety obserwując rynek pracy dla absolwentów uczelni wyższych doszedłem do wniosku, że ucząc się na kierunkach które mnie interesują zmarnowałbym tylko czas i pieniądze.

Zastanawiając się co chciałbym robić w życiu aby przyniosło mi to dość dobre pieniądze, zainteresowałem się kursami zawodowymi, a szczególnie tymi związanymi z budownictwem. Szukając w internecie można po prostu dostać oczopląsu od różnego rodzaju ofert kursów budowlanych, więc chciałbym tutaj zadać kilka pytań:

- O jakim profilu wybrać kurs? Moją uwagę przykuło szczególnie glazurnictwo, płytkarstwo i brukarstwo z uwagi na zarobki - aczkolwiek przyznaję, że nie wiem na ile są one prawdziwe.
    - Czy kurs zawodowy jest równy kursowi zawodowemu? Tzn czy warto wybrać jakieś sprawdzone szkoły organizujące takie kursy, czy jest to generalnie bez różnicy?
    - Jaką wartość ma dla pracodawcy kurs zawodowy i czy wiedza zdobyta w czasie jego trwania naprawdę przyucza pracownika do wykonywania danego zawodu?

Na koniec dodam, że temat ten jest dla mnie bardzo ważny. Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam!
    Obserwuj wątek
      • Gość: maniek zostan fliziarzem IP: *.chello.pl 07.08.10, 22:46
        1) na glowe nie pada i nie swieci slonce
        2) mozesz samodzielnie klasc plytki bez karmienia swoja robota zwierzchnictwa, bruki to grubsze zlecenia wiec ciezej wystartowac ci bedzie

p.s.
        gratuluje przytomnosci umysłu
        za 5 lat bedziesz juz ustawiony, a frajerzy po polskich studiach beda plakac ze nic nie umieja i nie ma dla nich pracy

• Gość: bud-men Re: zostan fliziarzem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.10, 01:07
          facet,po kursach to będzie zarabiał i owszem,ale na tobie twój szef->
          ->chcesz mieć fach to robisz tak
          -idziesz na budowę jako pomocnik i do policealnej
          najpierw rocznej-technolog robót wykończeniowych lub renowator zabytków
          architektury,po roku zdajesz egzamin i...
          idziesz do szkoły dwuletniej technik instalacji sanitarnych(najlepiej),lub
          technik elektryk tudzież technik budowlany lub technik technologii drewna-
          w międzyczasie biegasz na kursy i robisz uprawnienia-elektryczne
          SEP,gazowe,ciepłownicze,tudzież spawalnicze(o prawie jazdy B nie wspominam).
          Po 3 latach ciężkiego zasuwania na budowie i nauki wyciągniesz
          pracując 60 godzin tygodniowo(we własnej firmie)te kilka tysięcy
          jeżeli po kursie zarobisz więcej niż 1500 złotych mieś to się ciesz...

Koniec ględzenia ile to się zarabia w budownictwie!!!
          Inżynier z uprawnieniami zarabia te parę tysięcy albo rzemieślnik z n-letnim
          doświadczeniem i rzeszą klientów,

a nie dzieciaki po liceum z 2 miesięczną praktyką w charakterze pomocnika ...
          :D
      • krzysztofsf Re: Kursy zawodowe o profilu budowlanym 08.08.10, 01:17
        A jak juz bedziesz mial zawod i stale zarobki, to wieczorowo warto zrobic np.
        historie - lekkie ciekawe studia dla samych studiow.
        • marian446 Re: Kursy zawodowe o profilu budowlanym 08.08.10, 15:31
          Bardzo Cie proszę Krzyśku, ale przestań pisać pierdoły bo niedobrze robi. Co do
          tematu, to po co robić w ogóle jakiekolwiek kursy czy inne pierdołowate szkoły.
          Jeżeli jesteś z Warszawy, pochodź po firmach budowlanych, załap się jako
          pomocnik i gitara. Po 2-3 latach masz taki fach i zarobki, ze studenciakom gul
          skacze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka