Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Facebook najlepszym pracodawcą?

IP: *.mentorg.com 29.11.10, 14:55
    Amerykański serwis Glassdoor.com... nie wiem co podaje w raporcie, ale ich wyszukiwarka podaje coś innego. Facebook nie jest tam najlepiej opłacajacym pracodawcą dla programistów.
    Obserwuj wątek
      • cracovpl Facebook najlepszym pracodawcą? 29.11.10, 15:00
        Programista w Cisco zarabia 114,249 tys. dolarów rocznie, a bagażowy na lotnisku 100tyś. dolarów rocznie chyba ktoś się pomylił.
        • sselrats Re: Facebook najlepszym pracodawcą? 29.11.10, 16:09
          Dlaczego myslisz, ze to ktos sie pomylil a nie Ty?
        • Gość: google Re: Facebook najlepszym pracodawcą? IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.10, 21:42
          na pewno pomyłka - albo lenistwo autora (tłumacza?), wystarczy w google wpisać: airport baggage handler salary - żadna z 10 pierwszych stron nie pokazuje więcej niż 40k$/year
          • Gość: sroogle Jeszcze większe jest lenistwo forumowiczów IP: 95.108.69.* 29.11.10, 22:57
            Pogdaczą, pokwaczą, ale sprawdzić podanego źródła im się nie chce.

A w artykule jest podane wprost:
            "(dane na podstawie raportu o najbardziej przepłacanych zawodach w Stanach Zjednoczonych, opublikowanego przez wynagrodzenia.pl)"

Wklejamy tą frazę do Sroogli i na pierwszym miejscu wyskakuje:
            hrstandard.pl/2009/11/26/najbardziej-przeplacane-zawody-w-usa/
            a tam:
            "Ciekawy przykład przepłacanej grupy zawodowej stanowią bagażowi. Ich oficjalne zarobki nie przekraczają 30 tys. USD rocznie, jednak ponad dwa razy tyle trafia do ich kieszeni w gotówce, w postaci napiwków. Ponadto, ich praca jest bezstresowa, gdyż nie ponoszą oni żadnej odpowiedzialności za ewentualne zagubienie lub zniszczenie bagażu. Poza tym, by zostać bagażowym, nie jest wymagane żadne wykształcenie."

Ale co se popluli na autora / tłumacza / cyklistę to ich...

• Gość: gosc Re: Jeszcze większe jest lenistwo forumowiczów IP: *.dhs.gov 30.11.10, 00:00
              Bagazowi na wielkim miedzynarodowym lotnisku (jest ich w Stanach raptem kilka) zarabiaja sporo, ale to nie znaczy, ze wszyscy bagazowi na wszystkich lotniskach tak zarabiaja.
              Natomiast roznica $ 2000 w skali rocznej jest nieistotna, zreszta nie tylko wysokosc zarobkow swiadczy na korzysc pracodawcy, wazna jest tez atmosfera w pracy. Sama bym zarabiala mniej w przyjemnej atmosferze, niz wiecej w stresie z nieprzyjemnym szefem i wspolpracownikami.
              • Gość: asas Najbardziej stresujący jest zawód informatyka IP: 89.76.144.* 30.11.10, 00:26
                tak wskazują prawie wszystkie badania. Bagażowy to luzacki zawód... i przykład że wykształcenie żadko chodzi w parze z zarobkami. Warto o tym pamiętać tak po prostu dla siebie :)
                • Gość: aaa Bzdura, link poniżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.10, 09:33
                  gizmodo.pl/gadgets/3477/najbardziej_stresujace_zawody_swiata.html
                • Gość: pozdrufko Re: Najbardziej stresujący jest zawód informatyka IP: 208.53.168.* 30.11.10, 10:50
                  Sądząc po twoim wykrzałceniu musisz ciongnoć kasem to namy.

Najwiency to zawsze zarabiajom te niewykrztałcone, zwłarzcza w komunie.
                  Dlatego omijajta z dala szkoły a jak ktoś was chce do jakijś posłać to
                  uciekajta albo go walta w ryło, bo jak mu sie uda to bedzie dla was wielgie nieszczynście.

Pamientajta, rze najwiynksze bidoki to te adwokaty, notariusze, likorze i ksiundze
                  i majom dyskopatie, a najlepi to majom opaciaże bo ony taplajom się w zocie.
        • Gość: gość Nie pomylił się :) IP: 62.148.91.* 30.11.10, 11:12
          Informatyków jest juz tylu, ze za chwilę te proporcje sie zmienią - bagażowy będzie zarabiał więcej :) Troszkę ironizuję , ale nie przeceniajmy informatyków, czy raczej programistów... Rozumiem, że większosć wypowiedzi tutej na temat bagażowego to urażona duma informatyków, ale wygląda na to że nawet kelner jest w stanie zarobić więcej :)
      • Gość: a Re: Facebook najlepszym pracodawcą? IP: *.home.aster.pl 29.11.10, 15:11
        W Polsce zarobki takie same tylko ze w zlotowkach. :) Tylko bagazowy zarabia pewnie 2,5 raza mniej.
        • Gość: -- Re: Facebook najlepszym pracodawcą? IP: 82.177.83.* 29.11.10, 16:54
          żebyś sie nie zdziwił ;D 100tyś pln dla programisty? heheeheheh zapomnij!! to jakies 8000miesiecznie - czyli 3x za dużo! Bajki dal 15-letnich geeków ;))))

Największa firma IT w Polsce jest w Rzeszowie, płacą poniżej 2500 brutto ludziom z doświadczeniem 5+ lat, i na ich miejsca są dziesiątki innych geeków.

Jak ja jeszcze zarabiałem 2500 lata temu - to kumple tam mieli 1200netto. Raczej już zapomnieli o marzeniach że mnie dościgną kiedykolwiek finansowo, o atmosferze pracy w branży IT nie wspominając.

W USA:
          bagażowy na lotnisku - $7/h ,
          programiści 2x tyle = $35000 rocznie
          murarz, cieśla, płytkarz $30/h

Tam tylko własna firma, zerowe koszty starowe, brak VAT i ZUS.
          1 rozliczenie roczne.

w UK podobnie, tylko VAT 15% jest jak ktoś chce.
          • aut0mat Re: Facebook najlepszym pracodawcą? 29.11.10, 17:46
            Chlopie, Ty sie chyba szaleju najadles - piszesz bzdury i dodatkowo kompletnie bez ladu. To, ze w Rzeszowie tak placa nie oznacza ze w calej Polsce tak jest.

Stawka programisty w USA tez wyssana z palca.
            • Gość: ccc Re: Facebook najlepszym pracodawcą? IP: *.icpnet.pl 29.11.10, 20:37
              na moje to przynajmniej dwukrotnie zbyt nisko ;)
          • Gość: Krakow Re: Facebook najlepszym pracodawcą? IP: 195.150.86.* 29.11.10, 18:17
            Haha, Aseco zasze szukalo frajerow. Smiech na sali - 2500 tys. W Polsce developerzy zarabiaja 5-8tys brutto, oczywiscie sa przechylenia w obie strony.
            • Gość: ?? Re: Facebook najlepszym pracodawcą? IP: 82.177.83.* 29.11.10, 19:10
              ...bo takie są stawki w Polsce; 2500-3000 dla programisty to norma i kilkudziesięciu na rozmowę przychodzi. Nie wierzysz? zamieść ofertę na necie. Zobaczysz. Albo stań w szranki w pojedynku o lepszą pracę w IT.... żebyś się nie zdziwił jak łatwo jest znaleźć ludzi w IT obecnie ZADARMO.

I nie ma nawet dyskusji o kasie na rozmowie o pracę. Płacimy tyle i tyle.

i nie chodzi nawet o Rzeszów, nie ma znaczenia, dlaczego ktoś ma płacić 8000? skoro za 2500 spokojnie znajdzie takiego samego kandydata?
              a. Bo jest DEBILEM?
              b. Ma za dużo kasy?
              c. wymaga pracy 80godz./tyg.

Te zarobki 8000pln to takie wishful thinking i urban legends, a że niektórzy pseudo-managerowi wierzą to płacą.
              • Gość: barbara_streisand Re: Facebook najlepszym pracodawcą? IP: *.tvgawex.pl 29.11.10, 19:32
                > Te zarobki 8000pln to takie wishful thinking i urban legends, a że niektórzy ps
                > eudo-managerowi wierzą to płacą.

8000 pln brutto jest jak najbardziej realne dla programisty C/C++ z 5 letnim doświadczeniem w Warszawie. W Bydgoszczy można z takim doświadczeniem zarabiać 5000 zł brutto. Oczywiście nie każdy tyle zarabia - trzeba być dobrym (niekoniecznie wybitnym).
                Za inne miasta się nie wypowiadam bo nie wiem.
                • Gość: ProgramistaBart Re: Facebook najlepszym pracodawcą? IP: 89.78.157.* 29.11.10, 19:45
                  Co za bzdury piszecie.. nie mogę. Bez żadnego doświadczenia (na 5. roku studiów) dostałem 3,5 na rękę. Po obronie przeszedłem na umowę o pracę i dostaję tyle samo, czyli 5k brutto. W średnio dużo płacącej firmie IT. Kończyłem PWR, pracuję we Wrocku. Ogólnie kto chciał pracować na 5. roku to pracował. Warunki w Kraku czy Poznaniu są podobne albo lepsze, a w Wawie najlepsze.
                  • Gość: ccc Re: Facebook najlepszym pracodawcą? IP: *.icpnet.pl 29.11.10, 20:39
                    wybacz, ale Poznań to już zaczęła się loteria (2500 pln netto dla niektórych pracodawców to za dużo). Obecnie trwa proces migracji ludzi do Wrocka i jak zawsze do W-wy...
                  • Gość: +- Re: Facebook najlepszym pracodawcą? IP: 82.177.83.* 29.11.10, 20:39
                    'Co za bzdury piszecie.. nie mogę. Bez żadnego doświadczenia (na 5. roku studiów) dostałem 3,5 na rękę.'

a wszyscy moi znajomi bez doświadczenia w dużych projektach już na studiach mieli 9000 na rękę i jeszcze ich prosili żeby wstawali rano .... ludzie OBUDŹCIE SIE, albo przestańcie naginać rzeczywistość (pyyyeeeerdolic).

Stawka początkującego programisty w USA to $7-$10 na godzine
                    W UK jakieś 9GBP i raczej nie rośnie, wręcz przeciwnie
                    W Indiach bardzo doświadczony ma $2-$3 na godzine.
                    W republikach postsowieckich $3-$4.

8000brutto to jakieś 12000 kosztów firmy czyli $23 za godzine??? czyli jak? w polsce się zarabia więcej niż w USA?

hmmm dzieciaki NEO.
                    • Gość: seed Re: Facebook najlepszym pracodawcą? IP: 192.100.108.* 29.11.10, 21:13
                      W Warszawie programista : od 5k(junior) do 15k (architect) miesiecznie
                      • Gość: managier A co robi taki Architeciul? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 23:08
                        Klika UML pluginem w Eclipse?

Nigdy tego nie rozumiałem, co ci ludzie robią ;)

Tak samo jak nei rozumiałem po co menedżerowie i kierownicy produktu są...
                    • aut0mat Re: Facebook najlepszym pracodawcą? 29.11.10, 21:35
                      Wierz mi, caly swiat nie wyglada jak Krosno albo Rzeszow. Pleciesz bzdury.
                    • Gość: WX Re: Facebook najlepszym pracodawcą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 22:46
                      Z tymi stawkami w UK to Cie chyba powalilo. Na etacie stawki sa w przedziale 35-90k GBP rocznie, a na kontraktach w przedziale 40-100 GBP/h. I sa zdecydowanie zalezne od doswiadczenia. Dla niedowiarkow polecam jakikolwiek serwis z ogloszeniami np. monsterjob czy jobserve. Jest jeszcze jedna fajna strona: itjobswatch.co.uk
                      • Gość: programmer Re: Facebook najlepszym pracodawcą? IP: 78.145.3.* 30.11.10, 01:37
                        Pamiętaj, że to są jedynie oferty mające przyciągnąć chętnych, rzeczywiste zarobki są trochę mniejsze. W Londynie banki i fundusze hedgingowe oferują niebotyczne stawki, poza Londynem i jego najbliższymi okolicami (np. M4 corridor, Reading) programiści zarabiają tylko 30k-40k, zarobki rzędu 50k lub więcej mają jedynie wybitne jednostki w bardzo bogatych firmach.
                    • Gość: Rusis Re: Facebook najlepszym pracodawcą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 23:22
                      To Wy się obudźcie.. jak człowiek nie potrafi znaleźć dobrej pracy to nie znajdzie nigdy. Obecnie jestem na piątym roku informatyki na Politechnice Wrocławskiej i kto chce pracować ten pracuje.. w większości bez problemu zarabiając powyżej 3k. Mówię w większości, nie o wszystkich oczywiście.
                    • Gość: aaa Hindusi biorą więcej niż stawka, którą wymieniasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.10, 09:38
                      jw.
                    • Gość: licznik Re: Facebook najlepszym pracodawcą? IP: 208.53.168.* 30.11.10, 11:12
                      > 8000brutto to jakieś 12000 kosztów firmy czyli $23 za godzine??? czyli jak? w p
                      > olsce się zarabia więcej niż w USA?
                      >
                      > hmmm dzieciaki NEO.

8000 pln brutto to 8000 pln brutto i należy to porównywać z płacą brutto, a nie jakimiś "kosztami firmy".
                      8000 pln brutto to jakieś $32000/yr czyli $15.4/hr a nie$23/hr . W USA podatki są niższe niż w Polsce czyli ta sama płaca brutto daje większą płacę netto. Ponadto wiele cen w USA też jest niższych, choćby dobrze znana benzyna, co nawet przy tej samej płacy netto daje większą siłę nabywczą.
              • Gość: ghn Re: Facebook najlepszym pracodawcą? IP: *.wroclaw.mm.pl 30.11.10, 01:13
                > Te zarobki 8000pln to takie wishful thinking i urban legends, a że niektórzy ps
                > eudo-managerowi wierzą to płacą.

We Wrocławiu możliwe są większe zarobki, a w Warszawie i Krakowie dużo większe. Zależy od umiejętności, szczęścia, negocjacji i lokalizacji. Wielu zarabia 4 brutto - ale w mniejszych miastach - i jest to dla nich ok.

Pisanie o 2500 to zupełna bzdura, chyba, że masz na myśli studentów.
              • Gość: asdasda okolice Katowic, 5500 brutto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.10, 09:35
                także nie jest to takie nierealne, znajomy zarabia więcej
                • Gość: aaa PS. to nadal ponad 5x mniej niż zarobki z artykułu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.10, 09:36
                  jw.
                • Gość: programmer Re: okolice Katowic, 5500 brutto IP: 92.27.248.* 30.11.10, 10:39
                  Fakt że "znajomy zarabia więcej" prowadzi do powstawania legend o zarobkach informatyków. Ktoś zna jakiegoś wysokiej klasy specjalistę z banku i później szerzy plotki, że każdy programista zarabia 20 000 zł. Prawda jest taka, że oprócz Warszawy, gdzie często informatycy zarabiają ogromne pieniądze, i niewielkiego grona bogatych firm w innych miastach informatycy w Polsce zarabiają grosze. Faktem jest, że większość polskich informatyków to amatorzy (mogą być nawet po studiach, ale trudno o prawdziwego fachowca), ale wynika to z tego, że człowiek po studiach ma bardzo małe szanse na poważną ambitną rozwijającą pracę, zazwyczaj jest to byle jaka robota "na już" i byle jak. W Anglii jest dużo lepiej, bo można pracować nad naprawdę zaawansowanymi projektami gdzie liczy się poważne, naukowe wręcz podejście.
          • statek_63 Re: Facebook najlepszym pracodawcą? 29.11.10, 20:36
            Jak na średnie płace (zapewne w USA) to są to realne sumy. Choć nie sądzę, żeby podobne stawki obowiązywały też a Bangalore ;-) No a poza tym to jest srednia - a dla porównania to pies ze swoim właścicielem mają srednio po trzy nogi...
            • statek_63 Re: Facebook najlepszym pracodawcą? 29.11.10, 20:37
              Chodziło mi o te podane w artykule, bo 35k $/rok to raczej śmiech na sali...
              • statek_63 Re: Facebook najlepszym pracodawcą? 29.11.10, 20:41
                ...no i nie na rynku IT w ogóle, tylko w tych wymienionych firmach...
          • Gość: HH Re: Facebook najlepszym pracodawcą? IP: *.silesiamultimedia.com.pl 29.11.10, 22:27
            Największa firma IT w Polsce jest w Rzeszowie? I płaci 2500 - może jeszcze złotych polskich? Buahahahaha! No to jesteś frajerem, że tam pracujesz! Ja nie pracuję w największej firmie IT w Polsce i zarabiam jakieś 3 razy tyle i NIE mieszkam w Warszawie - bo nie jestem frajerem, żeby ponad połowę pensji wydawać na czynsz czy spłatę kredytu za mieszkanko 50 m2 gdzie tu mogę sobie mieszkać za mniejszą kasę w domku. A gdzie jest tak "świetnie"? Na Górnym Śląsku. A frajerzy niech siedzą albo za tą samą kasę w Wawie, Krakowie itp. płacąc frycowe w postaci wysokich kredytów i opłat, albo w jakimś zadupiu zwanym Rzeszowem za grosze.
      • sselrats W Facebooku sami polscy programsci 29.11.10, 16:16
        wiadomo, najlepsi na swiecie.
        • Gość: plujbuk Re: W Facebooku sami polscy programsci IP: 208.53.168.* 30.11.10, 11:21
          A w Spitbooku - Naczelny Pluj, sslrats, wiadomo też najlepszy naświecie.
      • Gość: K Facebook najlepszym pracodawcą? IP: 212.180.165.* 29.11.10, 18:27
        O proszę, Fejsbuk też wykupił w Wyborczej odpowiedni pakiecik i już jadą artykuliki.

Oprócz tego gdzieś mi mignął drugi, jak to Gugiel stara się zatrzymać programistów, którzy odchodzą do Fejsbuka..
      • anx78 nie znam sie na tym wybitnie, 29.11.10, 21:13
        ale czy google nie prowadzi całych laboratoriów z setkami analityków IT i dziesiątkami projektów??

a Plambook co ma za zaplecze i potrzeby??..

asse Górala w Rz wynaleźliście.. w skali europy to raczej są na końcu by wychodzić naprzeciw konsumenta potrzebom.
      • Gość: (x)(x) jasne :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 22:25
        juz widze jak placa w usa programistom 10x pensje minimalna haha przeciez taniej wynajac w indiach jakiegos za pol minimalnej :P wiec komu ten kit wciskaja
        • Gość: Jacek Re: jasne :D IP: *.15-3.cable.virginmedia.com 29.11.10, 22:46
          Koszt w Indiach jest podobny do kosztu w Polsce (!!!). I okolo 1/3 tego co w USA/UK
          • Gość: (x)(x) Re: jasne :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 23:08
            idz spac jacus rano znowu na zmywak trza isc :))
        • Gość: siezmartwił Re: jasne :D IP: 208.53.168.* 30.11.10, 11:23
          Niestety, w USA nie wszystko Hindusom wolno robić. W Polsce może tak. Taki podły świat.
      • Gość: (gość portalu) Renaissance Technology, MicroStrategy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 23:14
        $250'000 podstawy + drugie tyle premii

Z doktoratem $500'000 podstawy.

Ale toe wszystkie rankingi są z dupy do podniecania sie impotentom, bo na poziomie google/facebook/rentech nikogo nie obchodza pieniadze, tylko to czym się konkretnie w pracy zajmuje.

Jeśli google proponuje ci dopieszczanie i administrowanie starymi produktami, żeby sie nie zepsuły, a facebook budowanie nowych od zera, to wiadomo co sprawia więcej frajdy.
        • witek7205 Re: Renaissance Technology, MicroStrategy 30.11.10, 00:02
          Gość portalu: (gość portalu) napisał(a):

> $250'000 podstawy + drugie tyle premii
          >
          > Z doktoratem $500'000 podstawy.
          >

no troszkę ci się klawiatura omskła.
          z ich strony
          "Total expected first-year compensation will range between $125,000 and $250,000, depending on background and experience."

przy czym 125K brutto w Nowym Jorku to tak na pograniczu biedy jest. za wiele nie zwojujesz.

• sselrats Re: Renaissance Technology, MicroStrategy 02.12.10, 19:10
          "nikogo nie obchodza pieniadze, tylko to czym się konkretnie w pracy zajmuje" - niemozliwe

• wybitniemadry wynagrodzenia pl. a co to za sroka? 29.11.10, 23:32
        moze tak wynagrodzenia pl skupia sie na polskich placach, czy jest to zbyt trudne, bo dostep do amerykanskich danych, prawdziwych czy zmyslonych jest latwiejszy?
      • Gość: Tom Facebook najlepszym pracodawcą? IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 30.11.10, 00:38
        Zacząłem pracę kodera na początku 4 roku studiów. Miałem 2k netto na start. Do obrony dociągnąłem stawki 4,2k netto (po obronie dostałem propozycję przejścia na umowę o pracę ze stawką 4,5k netto).
        Wyjechałem do Anglii (Londyn) i siedzę tu 5ty miesiąc za stawkę 31k GBP gross, z rocznym powiększeniem dochodu o 1-10%.
        • Gość: gość portalu Eij IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.10, 06:16
          To mniumnio jak na branżę obronną (Cranfield) :))
          Ale gratulacje!
          • Gość: lobibobi Re: Eij IP: 208.53.168.* 30.11.10, 11:26
            Ja się nauczy nie chwalić tak głośno gdzie pracuje to mu podniosą.
            Na razie zdobywa doświadczenie.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka