Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Do Experta : 15 lat w konsultingu,dziecko i .....

22.12.10, 21:11
    Proszę o rady odnośnie planu poszukiwania pracy.

Oto moja sytutacjia :
    15 lat w konsultingu ( wielka 4 ), potem czas na dziecko. Byłam na wychowawszym 1,5 roku a jak chciałam wrócić do pracy to firma zaproponowała mi rozwiązanie umowy za porozumiemiem stron. Od 1,5 roku jestem w domu. We wrześniu tego roku dziecko poszło do przedszkola, a ja szukam pracy.
    Nie chcę wracać do konsultingu, szukam pracy w finansach. Koleżanki, które nie miały takiej przerwy pracują jako dyrektorzy finansowi. Myślę, że nie dostanę takiej pracy ze względu na przerwę, więc szukam jako Kontroler Finansowy, licząc na to, że po pewnym czasie będę mogła starać się o stanowisko DF.

Tylko co tu zrobić bo :
    - w moim CV mam doświadczenie, które pasuje do DF, ale takiej pracy nie dostanę bo mam przerwę, a poza tym we wszystkich ofertach obecnych na rynku chcą osobę, która ma już kilkuletnie doświadczenie jako DF,
    - czy dostanę pracę jako KF ? Taka osoba raportuje do DF i czy DF nie będzie mnie postrzegał jako konkurencję
    - czy mam trochę zmniejszyć doświadcznie w CV ?

Będę wdzięczna za porady.
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: Do Experta : 15 lat w konsultingu,dziecko i . 25.12.10, 16:03
        zacznij od nizszego stanowiska - niestety przerwa na dziecko oznacza wrecz start od nowa. Powodzenia!
      • monika.lada-chojnowska Re: Do Experta : 15 lat w konsultingu,dziecko i . 27.12.10, 14:41
        Witam,

po pierwsze radzę nie umniejszać swoich osiągnięć i nie skracać CV.
        Co do Pani w pracy, proponuję aby wpisać ten okres do CV jako okres urlopu wychowaczego i okresu wychowywania dziecka. Jeśli ma Pani przekonanie, że taka przerwa w pracy może być przeszkodą w znalezieniu pracy, to może to dotyczyć tak samo stanowiska DF jak i KF.
        Nie wiem też skąd Pani przekonianie, że 3 letnia przerwa w pracy, dyskwalifikuje Panią, aby ubiegać się o stanowisko Dyrektora handlowego. Czy stara się już Pani o takie stanowisko?
        • annajustyna Re: Do Experta : 15 lat w konsultingu,dziecko i . 27.12.10, 17:33
          3-letnie przerwa nie dyskwalifikuje? No to jaka dyskwalifikuje? Trzydziestoletnia? :P
          • annajulia2 Urlop wychowawczy 28.12.10, 09:15
            Radzi Pani, żeby wpisać okres pobytu w domu w CV, jako wychowawczy.

Szczerze mówiąc nie jestem przekonana. Myślę, żze jeżeli wpiszę to jako pierwszą - bo ostatnio wykoywaną pozycję w CV, czytający nie będzie dalej czytał.

1 Dlaczego więc mam to wpisać ? Co mi to da ?
            2 Czy jest sposób, żeby ten fragment CV, był bardziej " Sexy " ? W tym okresie :
            - zastanawiałam się czy założyć własny business i poświęciłam na to trochę energi
            - pracuję nad aktualizacją przepisów ( douczam się korzystając z ogólnodostępnych publikacji )

Będę wdzięczna za komentarze

Annajulia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka