Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

5 powodów, dla których warto ukończyć MBA

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 07:47
    Kolejne naganianie... Skończyłem MBA dość dawno. Owszem, studia ciekawe, ale w niczym nie zmieniło to mojej kariery. Slogan "po MBA to nie ty będziesz szukał pracy, to praca znajdzie ciebie" z gruntu fałszywy, często kursuje wśród przyszłych słuchaczy. Warto trzeźwo spojrzeć na przydatność tego typu studiów w swojej karierze i porównać z kosztami.
    Obserwuj wątek
      • Gość: el Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.um.krakow.pl 25.01.11, 08:32
        no prawnikom i ekonomistom czyli tzw. humanistom pokazali parę doświadczeń i ich rozwiazań w realu, tak jak na uczelni technicznej ma to miejsce, i nie chcą tego nazwać po imieniu - system gniazdowy, żeby kończących MBA dynka nie bolała (od ruszania nią)
        • Gość: skrótowiec w PL znacznie lepszy jest tato z SB niż dyplom MBA IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.11, 08:57
          @
          • Gość: p lol :-) IP: *.pljtelecom.pl 25.01.11, 11:45
            artykuł sponsorowany?

Ciężko zmieniać pracę jak się jest dobrym ekspertem. No bo firma nie chce puścić. :-)

p
          • Gość: Gość Taki sam slogan jak z filologią angielską IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.11, 10:04
            Dzisiaj pracuję poniżej kwalifikacji żeby mieć za co żyć. Ani szkoły, ani urzędy nie chcą zatrudniać osób spoza układu. Same korepetycje też nie dają stabilizacji w życiu. Gdybym wiedziała te X lat temu co mnie czeka po tych studiach, zostałabym z samą maturą i od razu po niej szukała jakiejkolwiek pracy. Kilka lat wyrwanych z życiorysu, kupa kasy na kursy, słowniki, wyjazdy na naukę "żywego języka", i wielkie rozczarowanie na koniec.
            • premnathan Re: Taki sam slogan jak z filologią angielską 28.01.11, 13:54
              Tak to jest, kiedy się podejmuje naukę nie zgodnie ze swoimi przekonaniami i zamiłowaniami, tylko dla kasy.
            • knokkelmann1 Re: Taki sam slogan jak z filologią angielską 28.01.11, 17:24
              mam to samo, ten sam gnój i smierdzące gó.... Ostatnio próbowałem się dostać do roboty za 1400 na reke. - wymagania skandynawski i angielski + dośw. na takim stanowisku miałem 1,5 roku wtej samej instytucji na tym samym stanowisku - skończyłem skandę (norweski) - przeszła panienka z tureckim bez doświadczenia. Była lepsza jak się dowiedziałem. Pewnie w tureckim
        • annajustyna Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 25.01.11, 17:42
          Ani prawnik, ani ekonomista nie sa czystymi humanistami.
        • Gość: ekonomistka Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 22:31
          El - wydac, ze nic nie wiesz na temat ekonomii. To nie jest nauka humanistyczna. Prawdziwa ekonomia wymaga bardzo dobrej znajomosci matematyki. Mowie o ekonomii a nie o "biznesie" czy "wstepie do podstaw ekonomii"
          • Gość: el Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.um.krakow.pl 26.01.11, 11:58
            no to podaj receptę na boom w Albani, albo troche bliżej, nie wiesz,
            za oceanem też nie wiedzą,
            albo wiedzieć nie chcą, no ale doprowadzilii do kryzysu - chyba jednak nie wiedzą, - humaniści
            a w technice bierzesz dane przetwarzasz i otrzymujesz wynik zgodny z wiedzą,

• Gość: Kagan Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA? IP: *.dsl.telepac.pt 26.01.11, 12:00
            Ekonomia matematyczna to slepy zaulek teorii ekonomii. Ekonomiscie wystarczy zas nawet mniej matematyki niz jej potrzebuje inzynier, gdyz ekonomia to nauka spoleczna, a spoleczenstwo jest zbyt zlozonym systemem, aby dalo sie opisac jezykiem wspolczesnie nam znanej matematyki.
            lech.keller@gmail.com
            • Gość: el Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA? IP: *.um.krakow.pl 26.01.11, 12:25
              brawo - czyli de facto humanista, ale o teorii eksperymentu powinien być uczony, zjawiska społeczne winien zbierać - no ale niestety, za dużo inforacji dla humanisty - brak dobrego komputera (dynki) i nauka historycznie zlekceważona
              • Gość: Kagan Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA? IP: *.dsl.telepac.pt 26.01.11, 14:54
                Ekonomia to nauka spoleczna, stad uzywa ona czasem (podobnie zreszta jak socjologia i politlogia) metod matematycznych (glownie statystycznych), ale nie nalezy jej mylic z matematyka ani tez tzw. humanistyka. Matematyka to jest bowiem scisly i mocno sformalizowany jezyk nauk sciclych (glownie fizyki), a tzw. humanistyka (historia, filologie, filozofia etc.) to nic innego jak szlachetne hobby. Jesli filozof oprocz swego folozoficznego hobby ma tez jakis prawdziwy zawod, to jego hobby osiaga czasem wyzyny (np. Leibniz, Russel czy Mach), ale najczesciej humanisci (a szczegolnie filozofowie) koncza na bezpropduktywnych a nawet szkodliwych pseudonaukowych spekulacjach.
                Pozdr.
                lech.keller@gmail.com
      • Gość: Absolwent MBA 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.pocztowy.pl 25.01.11, 08:47
        Warto, to fakt ale z tym awansem to gruba przesada ponieważ w Rzeczpospolitej Kolesiów, jak na razie nie dyplom MBA stanowi o wartosci pracownika ale to kogo masz wpisanego w notesiku ze znajomymi. To jest nadrzędna wartość, a nie żaden dyplom.
        • konikpolski333 A myślisz że w Anglii albo Stanach jest inaczej? 25.01.11, 15:39
          Dlatego właśnie dobre programy MBA mają kluby absolwentów - te kluby są nawet ważniejsze, niż cases robione na studiach. Z podejściem, że "sami mnie znajdą" nie zwróci ci się MBA
          • heine-ken Re: A myślisz że w Anglii albo Stanach jest inacz 25.01.11, 17:49
            O tak, jest zupełnie inaczej, bo wszędzie dobrze gdzie nas nie ma ;). W Stanach czy Anglii znajomości i rekomendacje nie mają żadnego znaczenia, tam najchętniej zatrudniają obcych z ulicy zamiast tych polecanych i sprawdzonych, tam nie liczy się w ogóle kto ma jaki 'track record' i kto za ciebie ręczy, tylko jak ci z oczu patrzy. Bo przecież każdy ma prawo spróbować i się sprawdzić, a socjalizm jest dominującą doktryną wśród anglosaskich biznesmenów. I takie bzdury popychają frustraci, którzy sami, kiedy będą mieli potrzebę zatrudnić glazurnika, zatrudnią tylko z polecenia. No, ale przecież glazurnik to fachowiec, a nie jakiś tam debilny dyrektor finansowy, który przecież nic nie musi umieć.
            • rabart Re: A myślisz że w Anglii albo Stanach jest inacz 25.01.11, 18:47
              ). W Stanach
              > czy Anglii znajomości i rekomendacje nie mają żadnego znaczenia, tam najchętni
              > ej zatrudniają obcych z ulicy zamiast tych polecanych i sprawdzonych

Jest pewna różnica-tam z polecenia dostają się ludzie na specjalistycznych stanowiskach, ewentualnie z wyższej zarządzającej. Na normalne stanowiska można się dostać bez rekomendacji. Tymczasem w Polsce nie dość że na najniższe stanowisko trzeba znać brata/siostrę/teścia/kochanka/kochankę, to jeszcze nie gwarantuje to przeżycia za otrzymywaną pensję.
              Innymi słowy-to co jest wyjątkowe na Zachodzie u nas jest normą przy najbardziej zaniżonym stanowisku w firmie.

kiedy będą mieli potrzebę zatrudnić glazurnika, zatrudnią tylko z polecenia.

Nie obrażaj mnie.Niektórzy w tym kraju mają jeszcze zasady.

nie jaki
              > ś tam debilny dyrektor finansowy, który przecież nic nie musi umieć.

Tak tak na tym forum siedzą sami niedoszli dyrektorzy. Złap trochę kontaktu z rzeczywistością-większość ludzi próbuje dostać tutaj jakąkolwiek pracę.
              • Gość: najmądrzejszy Re: A myślisz że w Anglii albo Stanach jest inacz IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.11, 21:02
                Wasze obydwa komentarze są typu 'w d..pie byłem, g..no wiem' - żaden z was nie był w Anglii czy w USA i bzdury opowiadacie.
                Znajomości działają na całym świecie tak samo, u nas może się to bardziej rzuca w oczy, bo rozwojowych prac jest mało.
      • Gość: jo 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.1-85.cust.bluewin.ch 25.01.11, 09:18
        no coz, zalezy od MBA.
        skoncz Insead lub IMD to na prace nie bedziesz czekac. Tylko 100k pln nie wystarczy nawet na semestr.

-----------------
        szwajcarskakariera.pl
        • Gość: sherlock Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 17:50
          MBA w PL to nie sa programy MBA z prawdziwego zdarzenia (top10 Europejskich)
      • anna.000 Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 25.01.11, 09:48
        Haha, w Polsce moga niestety byc PRZESZKODA, a nie trampolina. Moja znajoma po studiach na uniwersytecie kalifornijskim w Polsce nie mogla znalezc pracy, znalazla po dwocg dniach w Holandii. Wiem tez z podworkowego doswiadczenia, ze doswadczenie zagraniczne na dobrych stanowiskach w koncernach miedzynarodowych w UK i US bardzo utrudnia znalezienie dobrej pracy w W-wie.
        Polskie mega kompleksy i narodowa zawisc.
        Jezeli ktos w Polsce chce robic kariere, to chyba lepiec byloby te 100 K PLN przeznaczyc na markowe ciuchy i bywanie tzw. lans. Smutne, ale prawdziwe.
        • Gość: z USA Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: 209.172.34.* 25.01.11, 21:25
          > studiach na uniwersytecie kalifornijskim w Polsce nie mogla znalezc pracy, znal
          > azla po dwocg dniach w Holandii. Wiem tez z podworkowego doswiadczenia, ze dosw
          > adczenie zagraniczne na dobrych stanowiskach w koncernach miedzynarodowych w UK

ja skonczylem znana i drogą uczelnie w Mass post grad (nazwy nie podam bo nie chce sie przechwalac, kazdy inteligientny wie co to moze być). Pracowałem 7 lat w NYC.
          Przeraża mnie Polska. wysylam CV, rekruiter dzwoni i powie ze wysle moje CV do managera, jesli jest to Polak to na 100% mnie nie zatrudni. Polskie mega kompleksy i narodowa zawisc
          naprawde wykańczaja ten kraj. Powiem jeszcze cos innego. w USA bez zadnego problemu
          znajduje prace w ciągu 2 góra 3 dni a rekruterzy dzwonia do mnie do Polski.

Moje MBA kosztuje ok 450tys złotych (miałem stypendium za wyniki w nauce od bogatej uczelni). Nie wiem jak daleko Polska zajdzie tym sposobem, nie twierdze, ze nie wiem kim jestem i nie wiem ile traci na tym Polska. Ja jestem po prostu Polakiem dla ktorego
          cv z kilkoma latami pracy w USA w znanych firmach to cos co jest jak wilczy bilet.
          I mam 3 kolegów w takiej samej sytuacji z innych branży. W sumie jedynym podejsciem jest powrot do USA i powrot do Polski prosto z korporacji w USA inaczej nie ma sily zeby nie byc ofiara zawisci naprawde jebnietych kolesiow ktorzy sraja w gacie jakby ktos z lepiej wygladajacym CV pracowal z nimi.

• Gość: najmądrzejszy Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.11, 22:14
            Niestety, Twój przypadek jest dość typowy. Z tego co piszesz to startujesz z najwyżej ligii, ale jest mnóstwo takich z niższych pułapów, którzy też nie mogą znaleźć zatrudnienia. W Polsce w każdej pracy wymagają znajomości języków, tylko, że jak np. już znasz bardzo dobrze, bo byłeś za granicą, to się okazuje, że znasz za dobrze - jeszcze Twój manager mógłby czuć się onieśmielony.
            Taka rzeczywistość.
            • Gość: zaz bo w PL naczesniej awansuja ci co liza tylki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 02:02
              i tyle. chcesz awansowac to pokaz ze zasuwasz jak maszynka-robocik co nie mysli tylko wykonuje polecenia.
              Jedyna tak naprawde opcja dla ludzi wracajacych z zagranicy to zalozyc wlasna firme bo miejsca na rynku jest jeszcze troche i wytepic miejscowych jelopow ku ogolnej radosci swojej i ludu.
              • Gość: kazhstan Re: bo w PL naczesniej awansuja ci co liza tylki IP: *.privatedns.com 26.01.11, 16:55
                nepotyzm. w Rosji jak na lotnisko w miejsce PRZYLOTOW wniesiono ladunki to
                CALA WLADZA LOTNISKA I POL MINISTERSTWA WYLECI NA BRUK.
                W Polsce...

PKP i Grabarczyk z rodzina w MI.gov.pl
                Miller w MSZ- przygotowanie wizyt głow Panswta Polskeigo to odwrotnosc tego co robi Secret Service w USA, w Polsce burdelion na całego
                Klich (psychiatra) w MON - burdel na całego, w Afganie zołnierze USA sie smieja z polskich, CASA, Mirosławiec, Tu154
                Sikorski (MSZ) - rosjanie nie zrobili z Polkow generałów pijakow ale OGLOSILI to całemu światu.

I czego mozna oczekiwac po takim kraju. wyborcy w Polsce to idioci. Macie te sama bande od 20 lat. Solidarnosciuchy PO+SLD+Kosciol +Pisy....

Kraj jak kazahstan
                • Gość: Jan Winnicki Re: bo w PL naczesniej awansuja ci co liza tylki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 08:07
                  Tak! najpiękniej jest w Rosji? To jedź tam i żyj.Powodzenia
                • Gość: ChampsElysees Re: bo w PL naczesniej awansuja ci co liza tylki IP: *.acn.waw.pl 28.01.11, 12:07
                  Tak jest... rączka rączkę myje. Kumoterstwo na całego.
                  Ścisła, hermetyczna grupa rządzących, żadnych szans na zmiany. Nie... zmiany są, ale pozorne. Takie małe fiku-miku dla zmylenia oka i ucha.
                  Wszyscy kręcimy się w tym samym młynie co 50 lat temu.
                  A MBA... MBA to taki pierwiastek amerykańskości moim zdaniem. Mi wieje "systemem ogłupiania" obywateli, aby usprawnić sznurki, za jakie pociąga władza. Czyli kontrolowanie społeczeństwa poprzez zaniżanie poziomu intelektualnego. "Kształć się w jednym kierunku, a będziesz szczęśliwy." Bzdura!!! Ja się modlę za humanistów (mam na myśli stan umysłu i ducha, nie wykształcenie) filozofów i ich dzieci oraz wnuki. Bez nich jesteśmy, jak goryle we mgle.
                  Filozofem nie jestem, ale potrafię jeszcze odróżnić dobro od zła, niemniej jednak staje się to coraz trudniejsze, a dla nowych pokoleń niemożliwe.
                  Biada. Ciemność widzę... ;(
                  • Gość: ANTY-SOCJALISTA Po co komu filozof czy socjolog? Niech gniją! Tfu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 12:20
                    • rabart Re: Po co komu filozof czy socjolog? Niech gniją! 28.01.11, 15:28
                      Ale co wtedy będzie robić ta dziewczyna którą pożądasz ? Przecież z nimi się nie nudzi.
      • Gość: A.B. 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.mtu.de 25.01.11, 10:10
        MBA może ukończyć pierwszy lepszy półmózg z wiejskiej remizy.

Chemię kwantową już nie...
        • Gość: As Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.play-internet.pl 25.01.11, 12:27
          I jakie wnioski z twojego stwierdzenia, po za tym,że masz kompleksy?
          • Gość: A.B. Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.mtu.de 25.01.11, 12:37
            Wniosek jest prosty: nawet jeżeli mam kompleksy, to MBA może skończyć byle półmózg, a chemię kwantową nie.... To wszystko.
            • Gość: As Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.play-internet.pl 25.01.11, 12:44
              Rozumiem, ale co w związku z tym?Jakie to ma odniesienie do rzeczywistości?Chciałbyś, żeby wszyscy ludzie kończyli chemię kwantową?Ma nie być ludzi zarządzających innymi, tylko chemicy?Ciekawi mnie po co twoje błyskotliwe stwierdzenie znalazło się w tym temacie, bo jeżeli tak pogardzasz tego typu studiami to czystą głupotą jest czytanie przez ciebie tego artykułu i jeszcze wypowiadanie się pod nim. Równie dobrze możesz czytać artykuły o Dodzie...
              • anna.000 Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 25.01.11, 13:18
                te studia w Polsce to jeden wielki (przereklamowany) produkt marketingowy, sam skrot oznacza master of business administration, dla niewtajemniczonej nostryfikacja polskich studiow magisterskich za granica czesto daje wlasnie master's degree a czasami nizszy bachelor's degree (w zaleznosci od programu nauczania, renomy uczelni i widzimisie komisji).

Chemia kwantowa tez robi na mnie wieksze wrazenie..
                • anna.000 Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 25.01.11, 13:44
                  jak ktos chce miec MBA, a nie chce placic 100 000 PLN to niech skonczy studia ekonomiczne na dobrej uczelni polskiej (tryb dzinny/zaoczny) i nostryfikuje je na uczelni zagranicznej. Wyjdzie duzo taniej :-)
                  • Gość: najmądrzejszy Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.11, 15:41
                    Jest dokładnie tak jak mówisz.
                    MBA to Master of Business Administration, obecnie jest to najbliższy odpowiednik polskich studiów magisterskich ekonomicznych pod względem poziomu. Na naszym kontynencie kurs dość nietypowy, bo mocno nastawiony na zagadnienia praktyczne.

To jest dobry kurs właśnie dla ludzi, którzy nigdy nie studiowali ekonomii. Dla ekonomistów raczej strata czasu.

A co do przełomu w karierze, to zależy od organizacji. W jednych liczą się papierki, a w innych rzeczywiste wyniki.

Obecnie chodzi raczej o niezły biznes dla uczelni. Hmm, jakbym miał płacić 100tys. za polskie MBA na nikomu nieznanych uczelniach, to wolę trochę dołożyć i zrobić coś takiego na zachodniej uczelni.
                    • heine-ken Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 25.01.11, 17:36
                      Też się zgodzę. Z punktu widzenia stricte zawodowego, gdybym zaczynał jeszcze raz, zrobiłbym inżyniera informatyka + MBA, zamiast magistra ekonomii. Natomiast jeśli ktoś jest uczciwym magistrem zarządzania, robienie MBA jest sztuką dla sztuki, bo to de facto powtórzenie czy przedstawienie z innej perspektywy tej samej wiedzy.

Pomimo tego chętnych nie brakuje, ale tylko dlatego, że takie studia fundują swoim pracownikom firmy w zamian za długoletnie lojalki. Gdyby wprowadzić warunek, że opłaty mogą pochodzić wyłącznie z prywatnej kieszeni, popyt wyglądałby zupełnie inaczej.
                      • rabart Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 25.01.11, 18:48
                        Z punktu widzenia stricte zawodowego, gdybym zaczynał jeszcze r
                        > az,

Ja zaś bym poprosił rodziców by mnie nie płodzili. Już wiem, że na tym świecie nie mam szans, tylko niepotrzebnie się męczę, a pracy i tak nigdy nie znajdę.
                        • heine-ken Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 25.01.11, 19:12
                          Zawsze powtarzam, że picie wódki po knajpach może być świetną inwestycją. Skoro doszedłeś do wniosku, że:
                          1. najważniejsze są znajomości,

znasz już przyczynę swoich niepowodzeń, musisz tylko się z nią uporać. Czyli pozyskać życzliwość mniej lub bardziej wpływowych osób. Z tego co widzę, możesz mieć z tym problem, bo na pierwszy rzut oka wydajesz się opryskliwy. Wobec mnie akurat niesłusznie - zaczynałem kilkanaście lat temu z pensją 400 złotych / m-c i kroczek po kroczku polepszałem swoją sytuację. Rodzice ani ogólnie rodzina nie pomogli w żaden sposób - teraz raczej jest odwrotnie.

Do meritum - skoro już odkryłeś zasady gry, dostosuj się. Zacznij bywać, udzielać się i zjednywać sobie sympatię. Żale w stylu świat jest niesprawiedliwy wylewane na forum nie posuną nikogo do przodu ani o centymetr. Mogę się założyć o ciężkie pieniądze, że nie uda się wywołać refleksji u żadnego z decydentów, nikt nie walnie się w czoło i nie zada sobie pytania: a może dotychczas postępowałem niewłaściwie. No chyba, że celem tutaj nie jest znalezienie pracy, tylko ot po prostu lament samozwańczego męczennika.

Jak chcesz, napisz co potrafisz i czego szukasz, być może uda mi się coś mądrego doradzić. Poważnie.
                          • rabart Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 25.01.11, 22:14
                            Nie potrafię się poruszać w świecie układów, znajomości, gierek wzajemnych grup i frakcji.
                            Dlatego postanowiłem wyjechać z Polski i poszukać pracy która nie wymaga znajomości, a którą pozwala na przetrwanie. Niestety na razie nie mam na to pieniędzy-szczególnie mnie to boli ponieważ doskonale znam angielski, a znam osoby które raczej z nim kiepsko sobie radzą, a wyjechały i mają się dobrze.
                            • Gość: www Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: 222.128.41.* 26.01.11, 04:02
                              Codziennie przegladam ekonomiczna czesc GW i codziennie jest wpis rabarta o braku pracy.

Rabarcie znajdz prosze prace w pizzeri czy kawiarni, odloz sobie na ten swoj wyjazd i zobacz jak tam za granica.

Powiem ci tak, z moich znajomych z liceum prace ma KAZDY!!! czesc miala znajomosci, czesc nie.

Moze po prostu nie potrafisz pracowac z innymi ludzmi? I tu jest problem, nie w braku znajomosci.

Ostatnia sprawa to taka, ze co roku kilkadziesiat tysiecy ludzi przenosi sie do Wawy! Myslisz, ze maja tam znajomosci? Nie sadze bo czesto sa z malych wiosek! Po prostu ciezka praca dochodza do tego co maja! I tobie tez tego zycze..
                              • rabart Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 26.01.11, 12:20
                                Powiem ci tak, z moich znajomych z liceum prace ma KAZDY!!
                                No to gratuluje znajomych, skoro mają więcej szczęścia niż te 4mln bezrobotnych w Polsce.

Codziennie przegladam ekonomiczna czesc GW i codziennie jest wpis rabarta o bra
                                > ku pracy.

Nie martw się. W przyszłości będzie ten moment gdy przestanę pisać na sieci z braku środków, a potem umrę z głodu. Wtedy z zadowoleniem zanotujesz że nie ma mnie na forum.

Ostatnia sprawa to taka, ze co roku kilkadziesiat tysiecy ludzi przenosi sie do
                                > Wawy!

W zeszłym roku szukałem pracy w Warszawie-zero odpowiedzi. To tyle na temat mitu mobilności w Polsce.Zresztą były też wypowiedzi innych,którzy pisali że ze znalezieniem pracy tam wcale nie jest tak łatwo jak to się przedstawia w mediach(między innymi olbrzymia konkurencja).
                                • Gość: Kagan Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.dsl.telepac.pt 26.01.11, 12:27
                                  W Polsce praca jest dzis zasadniczo tylko w Warszawie, co dowodzi bankructwa modelu przyjetego po roku 1990. Warszawa, ze swa niedoinwestowana infrastruktura i deficytem mieszkan, nie jest przeciez w stanie przyjac az tylu ludzi. Poza tym, to nierowny rozwoj regionow zwalnia rozwoj calego kraju...
                          • Gość: Maciek Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: 178.73.49.* 27.01.11, 01:19
                            Nareszcie! Świetny post. Zapomniłeś dodać jedynie, że umijętność pozyskiwania znajomości, ich zaufania, a następnie monetyzowania, to wieloletnia nauka i uporczywe studiowanie tego zagadnienia, które niektórzy wolą sprowadzać do prostego "kolesiostwa".

Gorące i serdeczne pozdrowienia dla wszystkich "kolesiów", którzy poświęcili mnostwo wysiłku, aby nauczyć się jak pozyskiwać "kolesów".
                            • rabart Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 27.01.11, 02:54
                              Mam nadzieję, że umrzecie na bardzo ciężką i bolesną chorobę.
                              Bo na pewno zasługujecie.
                              • volga_jasnowidzaca Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 27.01.11, 09:18
                                rabart napisał:

> Mam nadzieję, że umrzecie na bardzo ciężką i bolesną chorobę.
                                > Bo na pewno zasługujecie.

A nie nauczyla mamusia zeby nie zyczyc drugiemu co Tobie nie mile? I skoro znsz angielski to zapewne wiesz, ze what goes around, comes around.

A na powaznie, nie wierze Rabat, ze istniejesz. Nie wierze, za istanijaq ludzie ktorzy maja taka postawe rozczeniowa jak Ty, zdolnoscie o zadbania o siebie minusowe (choc tutaj wina rodzicow, ze Cie nie nauczyli samodzielnosci) i brak elementarnego poczucia godnosci. I nie chodzi mi o to ze masz trudnosci z znalezieniem pracy - sama kiedys zmagalam sie 6 miesiecy z bezrobociem i wiem, jak to smakuje - ale ze Ty nie masz ZADNEJ woli, aby te prace znalezc. Ty poprostu uwazasz ze one Ci sie nalezy, gdyz istniejesz.

Otoz, przeczytaj uwaznie: nie nalezy Ci sie nic.

Musisz o wysztko zadbac sam i sam sie pomartwic. I moze ukryc te dwa kierunki w CV, jesli jest taka potrzeba. Nie ma w konstytucji zadnego panstwa napisane, ze wyksztalcenie wyzsze gwarantuje prace dyrektora. W tym kraju jak i w kazdym innym, o prace i pieniadze trzeba sie postarac. Niestety Tu nie starasz sie, siedzisz i marudzisz ze Ci sie nalezy bo to i tamto.

Jak przemyslisz i zrozumiesz to co napisalam, wtedy moze nastapi przelom w Twoim zyciu.

Ale ja i tak nie wierze, ze ludzie jak Ty istniejs, moje koty maja wiecej rozsadku.

ps. Ten cytat z Cezara, co wczesniej Cie skompromitowal, jest szeroko znany, a ktos kto ma 2 kierunki humnistyczne, powinien sie spalic ze wstydu nie znajac go.

• Gość: ANTY-RABARTROLL Nie kombinuj, rabartroll jest zwykłym śmieciem! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 10:51
                                • rabart Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 27.01.11, 14:33
                                  A nie nauczyla mamusia zeby nie zyczyc drugiemu co Tobie nie mile? I skoro znsz
                                  > angielski to zapewne wiesz, ze what goes around, comes around.

O, ludowe powiedzonka. Od razu widać skąd bierze się upodobanie do promowania kumoterstwa....

Nie wierze, za istanijaq
                                  Co to za słowo? Umiesz pisać po polsku?

- sama kiedys zmagalam sie 6 miesiecy z bezrobociem i wiem, jak to
                                  > smakuje -

Ja od dwóch lat więc się nie porównuj.

ale ze Ty nie masz ZADNEJ woli, aby te prace znalezc. Ty poprostu uw
                                  > azasz ze one Ci sie nalezy, gdyz istniejesz.

Totalna bzdura-regularnie wysyłam dopracowane pod każdym względem CV. W zeszłym roku wysyłałem do kilku miast w Polsce i podliczyłem że w ciągu tego czasu wysłałem 312 CV. Odpowiedzi były dwie(prośby o napisanie darmowego tekstu, co też zrobiłem).

Nie ma w konstytucji zadnego panstwa napisane, z
                                  > e wyksztalcenie wyzsze gwarantuje prace dyrektora.

Nie wysyłałam na pozycję dyrektora. Wysyłam na pozycje, w których spełniam wymagania takie jak język angielski na dobrym poziomie(posiadam o wiele wyższe), wykształcenie wyższe, itd.
                                  Kolejny wyssany z palca zarzut.

powinien sie spalic ze wstydu nie znajac
                                  > go.

istanijaq-volga będzie mi mówić o wstydzie? Najpierw naucz się polskich słów.
                                  • volga_jasnowidzaca Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 27.01.11, 16:06
                                    rabart napisał:
                                    > O, ludowe powiedzonka. Od razu widać skąd bierze się upodobanie do promowania k
                                    > umoterstwa....

Nie wiem o czym mowisz, w zyciu nie dostalam niczego z kumoterstwa, nie kumoterstwa nie uprawiam. Networking niestety jest moja slaba strona, choc akurtat jest zasada jasno i wyraznie wpisna w moja roczna ocene pracownicza. Podac Ci definicje, jak moja firma (w calosci prywatna, wileka miedzynarodowa korporacja) stosuje, aby opisac networking?

>
                                    > Nie ma w konstytucji zadnego panstwa napisane, z
                                    > > e wyksztalcenie wyzsze gwarantuje prace dyrektora.

> Nie wysyłałam na pozycję dyrektora. Wysyłam na pozycje, w których spełniam wyma
                                    > gania takie jak język angielski na dobrym poziomie(posiadam o wiele wyższe), wy
                                    > kształcenie wyższe, itd.
                                    > Kolejny wyssany z palca zarzut.

Przeslij mi to CV oraz ogloszenia na jakie aplikujesz. Nie mowie tego ze zlosliwosci, dodtakowa para (doswiadczonych) oczu moze pomoc.
                                    >
                                    > powinien sie spalic ze wstydu nie znajac
                                    > > go.
                                    >

> istanijaq-volga będzie mi mówić o wstydzie? Najpierw naucz się polskich słów.

Dajze mi swiety spokoj z czepiniem sie literowek :) Nie mam polskiej klawiatury i zazwyczaj pisze szybko z pracy, lub przy kawie lecac do tej pracy. Skup sie na meritum, nie na glupstwach (generalna zasada warta zastosowania;-).

Moja naczelna zasda, kiedy mi cos nie wychodzi, brzmi - znajdz wine w sobie, bo te najatwiej skorygowac. Na ludzi po drugiej stronie nie masz wplywu, na rynek nie masz wplywu, to co masz wplyw to Ty. Jakos dziala do tej pory:)
                                    • rabart Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 27.01.11, 16:10
                                      Nie wiem o czym mowisz, w zyciu nie dostalam niczego z kumoterstwa, nie kumoter
                                      > stwa nie uprawiam. Networking

Jak ktoś nazywa kumoterstwo networking-nawet w ramach korpo-indoktrynacji-to już wiem czym skórka pachnie.
                                      • volga_jasnowidzaca Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 27.01.11, 16:23
                                        rabart napisał:

> Jak ktoś nazywa kumoterstwo networking-nawet w ramach korpo-indoktrynacji-to ju
                                        > ż wiem czym skórka pachnie.

Wybacz, zyjesz w swiecie imaginacji i odmawiasz zaakceptowania rzeczywistosci taka jaka jest. Jak dziecko, ktore sie obraza ze kiedy wsadzi palec w ogien, to sie poparzy. DOROSNIJ
                                        A oto oficjalna definicja networking w mojej firmie.
                                        NETWORKING – IDENTIFYING, ENTERING AND ACTIVATING INFORMAL NETWORKS.

Positive behaviors:
                                        -uses networks at the right moment so that important decisions are rapidly taken.
                                        Or daily problems are more efficiently solved
                                        Identifies./influences real decision makers
                                        Anticipates impact of new events./situations on networks members

Negative behaviors:
                                        Does not know many people outside own team
                                        Fails to use contacts to help solve problems
                                        Has a tendency to act without taking into account situation external to own team.

• rabart Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 27.01.11, 17:05
                                          To że korpo akceptują kumoterstwo jest mi doskonale znane. Nic nowego nie odkryłaś.
                                          • volga_jasnowidzaca Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 27.01.11, 17:10
                                            Przeczytales ze zrozumieniem to co wkleilam?

Jestes beznadzijnym przypadkiem.

Nawet sie nie odniosles do moeje oferty pzrejzenia Twojej aplikacji - bo a noz widelec bym cos pomogla? Za duze ryzyko.

Tobie zwyczajnie nie chce sie pracowac, jakbys nie-daj-boze cos ze soba zrobili i znalal te prace, bylbys dopiero najnieszczesliwszym czlowiekiem na ziemi.

Ok, juz spro czasu zamrnowalam. Baw sie dobrze marudzac na forum.

• rabart Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 27.01.11, 19:33
                                              I znowu obrażanie oraz wyzwiska. Jakże normalne. Niektórzy widać traktują bezrobotnych jak lalki do bicia.

Odniosłem się poza tym do twojej propozycji-nie chce ujawniać danych osobowych ani czegoś co pozwoli mnie namierzyć obcej osobie.

Co do niechcenia-codziennie staram się wysyłać CV, a więc jest to zarzut wyssany z palca.
                                              • volga_jasnowidzaca Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 27.01.11, 20:02
                                                To sie nazywa informacja zwrotna. Niestety, nie zawsze jest przyjemna, ale jej przyjecie jest warunkiem koniecznym rozwoju.

Jest powiedzenie chińskie ' Jak Ci jedna osoba powie, ze jestes koniem - zignoruj, jesli dwie - zastanów sie nad tym, jesli trzy - kup sobie siodlo'.

Ile osob Ci powiedzialo, ze masz postawe roszczeniowa, ze nie przyjmujesz cudzych opinii, ze zamykasz oczy na rzeczywistość? Nie tylko ja. Wiele osob. Nie jest tak, ze Ty jestes doskonaly (ani ja, ani nikt inny), a caly swiat jest zly, i im szybciej to zrozumiesz i cos z tym zrobisz, tym lepiej dla Ciebie. Nazywam Twoja postawe po imieniu - jest dziecinna, i fakt ze sie na to obrażasz jest tylko tego potwierdzeniem.

I to jest Twoj problem. Nie przyjmujesz informacji zwrotnej, wiec nie rozwiążesz swoich problemow.
                                                Fakt, ze wysyłasz setki CV i nie uzyskujesz odpowiedzi, znaczy ze cos należny w nim zmienic, albo w typie ogłoszeń na ktore odpowiadasz. Jesli robisz jedna i ta sama rzecz i oczekujesz ze przyniesie odmienny skutek, nie jest to najmądrzejsze, nieprawdaż?

Rzadko sprawdzam gazetowego maila, ale jesli cos postanowisz zrobic/zapytac o cos/ itp - pisz, odpisze.

Powodzenia tak czy siak.
                                              • Gość: ANTY-RABARTROLL Jesteś typowym osłem po studiach humanistycznych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 22:56
                                                Jesteś kaleką intelektualnym i do tego strasznie przemądrzałym. Nikt nie lubi takich ludzi, dlatego nie masz przyjaciół i pewnie z mordy wyglądasz na takiego trolla, więc nikt cię nawet na rozmowy nie zaprasza.

Precz!
                                          • Gość: ANTY-RABARTROLL Jesteś zerem. Umrzyj! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 22:51
                                            • rabart Tak tak, niedługo czeka cię śmierć 28.01.11, 15:29
                                              Jeśli w końcu nie znajdziesz pracy.
                                              • Gość: ANTY-RABARTROLL Jesteś słaby na tle konkurencji walczącej o pracę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 16:44
                                                Wypadasz z gry chłopcze :)

Ostatnio rekrutowałem specjalistę automatyka - chłop zna dwa języki obce (angielski i niemiecki), ale ma do tego uprawnienia SEP <1kV i duuużą wiedzę na temat elektrotechniki i podstaw automatyki/elektroniki. Od razu powiedział, że poniżej 3500 zł netto nie bierze roboty.

I gdzie ty byś się widział chłopie jako pracownik? Jako sekretarka? Tam jest średnio 500 kandydatek, z czego połowa wchłonęłaby cię nosem z twoimi "jENzykami".

Fach się liczy, fach, ośle!
                                    • rabart Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 27.01.11, 17:07
                                      Tak, najpierw obrażasz mnie i obrzucasz wyzwiskami a potem prosisz o podanie danych osobowych :) Wybacz,ale nawet jeśli masz dobre chęci, to jednak pozostaję nieufny-zbyt wiele widziałem na sieci :) Ewentualnie mogę cię zapytać o parę spraw, jeśli pracujesz poza Polską.
                                      • volga_jasnowidzaca Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 27.01.11, 17:14
                                        rabart napisał:

> Tak, najpierw obrażasz mnie i obrzucasz wyzwiskami a potem prosisz o podanie da
                                        > nych osobowych :) Wybacz,ale nawet jeśli masz dobre chęci, to jednak pozostaję
                                        > nieufny-zbyt wiele widziałem na sieci :) Ewentualnie mogę cię zapytać o parę sp
                                        > raw, jeśli pracujesz poza Polską.

Mozna wyslac CV bez danych osobowych.

Nie obrazilam Cie, probuje Ci cos wytlumaczyc.

Pytaj, odpowiem.

Teraz musze zajac sie praca, bo mnie wywala i bede marudzic razem z Toba;-)
                                      • Gość: ANTY-RABARTROLL Kobiety z ciebie szydzą. Jesteś żałosną łajzą. Won IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 22:53
                        • Gość: ANTY-RABARTROLL Gdybym ich znał, to też bym ich o to poprosił! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 16:46
                          Nawet mógłbym ich przekupić! Nie udzielaj się w temacie o MBA. To dla ludzi na poziomie, po studiach (najlepiej technicznych), z kilkuletnim stażem specjalistycznym/menedżerskim, ludzi cenionych na rynku pracy.

Ty natomiast jesteś zwykłym osłem wartym na rynku pracy 0,- który potrafi jedynie mówić i pisać w dwóch obcych językach. Oprócz tego skończyłeś jakieś studia humanistyczne (pewnie zaliczali za obecność), których de facto się wstydzisz (zapewne Politologia, Socjologia lub Filozofia).

Precz.
                          • Gość: R O proszę, jesteś gorszy ode mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 21:54
                            który potrafi jedynie mówić i pisać w dwóch obcych językach.
                            No widzisz, przyznajesz się że jestem od ciebie lepszy, ty nawet tego nie potrafisz.

których de facto się wstydzisz (zapewne Politologia, Socjologia lub Filozofia).
                            Kula w płot cwaniaczku.
                            • Gość: ANTY-RABARTROLL Nie byłem, nie jestem i nie będę gorszy od ciebie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 22:32
                              Bo oprócz tego, że znam dwa języki obce (angielski i niemiecki), to posiadam specjalistyczną wiedzę z zakresu budowy maszyn energetycznych, która jest ceniona w każdej elektrowni węglowej w Polsce i na świecie, więc nawet, jeżeli znajdziesz jakąś pracę, to możesz sobie co najwyżej pomarzyć o choć połowie mojej pensji.

Ponadto ja jestem samcem alfa, a ty beta. Ja sypiam z twoimi kobietami i nigdy na odwrót. Ja, choćby nie wiem jaki był kryzys, znajdę sobie zawsze dobrą pracę, ty żadnej, nawet przy braku kryzysu. Taka jest różnica między nami. Gdyby się cofnąć o tysiące lat, to ja upoluję 3 sarny dziennie, zbuduję sobie schronienie i rozpalę ognisko, a ty leżysz zmoknięty pod drzewem, dostajesz resztki ode mnie i majaczysz, że saren w tym kraju nie ma.

W ogóle nie masz się co porównywać ze mną. Niebo (ja) a ziemia (ty).

Swoje języki i studia humanistyczne bez merytorycznej wiedzy możesz sobie wsadzić, bo żadnego pracodawcę one nie interesują.

Jesteś zwykłym, przygłupawym trollem. Brzydzę się takimi malkontentami i nędzarzami. Z taką luką czasową pomiędzy studiami a pracą już tylko się pogrążasz w nędzy. Szanse na znalezienie satysfakcjonującej dla ciebie pracy już zniknęły, a szanse znalezienia jakiejkolwiek pracy wciąż spadają. Jeżeli zaczniesz przymierać z głodu to oczywiście od razu znajdziesz jakąkolwiek pracę. Na razie, póki rodzice kaszkę podstawiają pod nosek, nie masz motywacji, a więc i pracy.

Głód jest doskonałym pośrednikiem pracy. W 100% skutecznym.

Aha, zapomniałem - jesteś zerem oraz profesjonalnym idiotą i dobrze o tym wiesz.

Won.
                              • Gość: najmądrzejszy Re: Nie byłem, nie jestem i nie będę gorszy od ci IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 23:29
                                Samiec alfa? Dobre :D
                                Pewny siebie jesteś bardzo, generalnie dobrze, ale życie bywa jednak bardzo przewrotne.

Po Twojej wypowiedzi widać, że masz dużą potrzebę dowartościowania się.
                                Pamiętaj jednak, że chwalenie się zawodem czy wysokimi zarobkami to jest zwykłe wieśniactwo. Zarzucasz komuś niski poziom, a sam prezentujesz jeszcze niższy.
                                Jeżeli jesteś taki na co dzień to nie dziwię się, że pozostaje się tobie skupić tylko na pracy, bo inaczej nikt nie będzie Ciebie szanował.

Zrozum też, że w Polsce jest ogromne rozwarswienie w dochodach - być może Ty należysz do tej wąskiej grupy szczęśliwców zarabiających sporo. Większość ludzi nie zbliża się do średniej krajowej.
                                Ja sam należę do tej grupy ludzi, których nie szanujesz - nie skończyłem studiów inżynierskich i wierz mi, że w grupie moich współpracowników byłbyś ostatnim samcem beta pod względem zarabiania ;).

I teraz, jak już wiesz, że zrobiłeś z siebie głupka, wracaj się brandzlować do swojej maszyny.
                                • Gość: ANTY-SOCJALISTA Ja po prostu tępię trolling. Precz socjalistom! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 23:46
                              • rabart Re: Nie byłem, nie jestem i nie będę gorszy od ci 27.01.11, 02:56
                                Zapomniałeś dodać o stacji kosmicznej.

Wiesz czego uczą na przykład na studiach humanistycznych? Otóż socjologii, psychologii. Dzięki temu każdy wie, że nocami płaczesz wspominając traumy które zmuszają do takiego wywyższania się na forum :)
                              • rabart Re: Nie byłem, nie jestem i nie będę gorszy od ci 27.01.11, 02:57
                                Ponadto ja jestem samcem alfa, a ty beta. Ja sypiam z twoimi kobietami i nigdy
                                > na odwrót. Ja, choćby nie wiem jaki był kryzys, znajdę sobie zawsze dobrą pracę
                                > , ty żadnej, nawet przy braku kryzysu.

Założę się 100 do 1 że lubisz jak kobiety cię poniżają :D
                              • rabart Re: Nie byłem, nie jestem i nie będę gorszy od ci 27.01.11, 03:00
                                Ponadto ja jestem samcem alfa
                                Żaden prawdziwy samiec alfa nie mówi że jestem samcem alfa, a poza tym nie siedzi jak kretyn na forum internetowym ;]
                              • Gość: Uczeń gimnazjum Prosba ucznia gimnazjum o pomoc IP: *.mtu.de 27.01.11, 07:22
                                Czy mógłby Pan pomóc mi w przetłumaczeniu na niemiecki i angielski nastepującego zadania:

"Na tle lasu majaczyła niewyraźna sylwetka jelenia z rozłożystym porożem".

Ufam, że to krótkie zdanie będzie dla pana drobnostką.

Dziekuję z góry.
                          • Gość: Maciek Re: Gdybym ich znał, to też bym ich o to poprosił IP: 178.73.49.* 27.01.11, 01:31
                            Nie wariuj. Manager po MBA jest (zazwyczaj) dużo mniej warty niż manager po pełnych - 5cio letnich - studiach biznesowych. Podpowiem Ci nawet więcej - business to nauka humanistyczna, więc dla mnie, jako świadomego predsiębiorcy, Twoje techniczne wykształcenie byłoby (zazwyczaj) wadą niż zletą.
                  • Gość: z USA Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.privatedns.com 25.01.11, 21:34
                    w USA nikt nie nostryfikuje polskich dyplomow...zwlaszcza technicznych tkaihc jak informatycy, inzynierowie...wyjatkiem sa lekarze i prawnicy.

Problem z chemia kwantowa jest taki, ze nie zarabia tyle kasy ile idiota z mozgiem
                    kretyna po MBA sprzedajacym proszki i cos co kazdy kupic musi. Wystarczy popatrzec na Meg Whitman z Prcter & Gamble a potem z pchelgo targu ebay.com

MBA to studia ktorych celem jest nawiazywanie kontaktow, poziom intelektualny ludzi na MBA
                    jest zwykle poziomem przedszkola. To ze chemia kwantowa lub inromatyka sa ciezkie intelektualnie nie zmienia postac rzeczy, ze swiat jest tak urządzony.
                    • Gość: najmądrzejszy Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.11, 23:50
                      Ale nie ma jak to sobie poleczyć kompleksy studiami technicznymi. Tylko, że ja przejrzałem ostatnio chyba z 2000 ofert pracy i nie widziałem ani jednej dla chemika kwantowego - za to mnóstwo dla sprzedawców, ekonomistów, itp.
                      • Gość: R Od ręki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 01:41
                        Dla chemika kwantowego:
                        jobs.phds.org/job/26315/ames-laboratory/assistant-scientist-iii-physics
                        www.careerbuilder.com/JobSeeker/Jobs/JobDetails.aspx?job_did=J3F29D64L7XT2HJRZC6&siteid=sep_juju_engineer
                        jobs.phds.org/job/24669/argonne-national-laboratory/postdoctoral-appointee-leadership-computing-facility
                    • Gość: www Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: 222.128.41.* 26.01.11, 04:06
                      Sorry ale to glupi komentarz!

Kto ci da 100 tys na takie studia (to tylko polskie realia, w rzeczywistosci Insead 60 K EUr) jesli jestes kretynem? Nikt.

Jasne fizyk kwantowy to musi byc mozg, ale dobry manadzer tez!! I sorry jesli uwazasz Meg Whitman sa idiotke to prosze osiagnij chociaz polowe tego co ona!

MBA to fajne studia rowniez z tego powodu, ze masz rok przerwy w pracy! To daje ci czas na nauczenie sie czegos nowego, przemyslenie swojego zycia, czy po prostu naladowanie akumulatorow! To MA SENS!
                      • Gość: Antymaniak Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 07:05
                        Byłeś na MBA ? Chyba nie. Rok przerwy w pracy ? Przecież to studia dla praktyków z wieloletnim doświadczeniem. Tacy nie robią przerw w pracy, nie stać ich na takie wakacje. Z reguły zajęcia trwają 2 lata + tzw. szkoły letnie 1-2 tyg. Zajęcia zajmują cały weekend co drugi tydzień. Pogodzenie tego z pracą to spore wyzwanie. Nie zmienia to mojego poglądu, że większość artykułów o MBA służy jedynie zrobieniu kasy przez uczelnie.
                        Stąd np. "studia na bazie MBA", roczne i w języku polskim :)
                        • Gość: gosc Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.swisscom-mobile.ch 26.01.11, 16:37
                          opowoadasz o executive mba....
                          EMBA sa weekendowe i wtedy ciagle sie pracuje, zwykle MBA sa przez caly tydzien i robia je glownie ludzie z kilkuletnim doswiadczeniem w ib/consulting ktorzy nie musza wtedy pracowac, (tylko IMD ma troche starsza srednia wieku)
                      • Gość: USA do IDOTY z MBA Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.privatedns.com 26.01.11, 17:13
                        > Sorry ale to glupi komentarz!

Wybacz, ale glupim jest Twoj, w dodatku pozbawiony wiedzy.

> Kto ci da 100 tys na takie studia (to tylko polskie realia, w rzeczywistosci I
                        > nsead 60 K EUr) jesli jestes kretynem? Nikt.

Nikt. Zaprzecze Twojej tezie w jednym zdaniu: zamożny rodzic. tak było w przypadku wielu ludzi.

> Jasne fizyk kwantowy to musi byc mozg, ale dobry manadzer tez!! I sorry jesli u
                        > wazasz Meg Whitman sa idiotke to prosze osiagnij chociaz polowe tego co ona!

czlowieku, cop Ty wiesz o USA. Ta kobieta wydala 200milionow dolarów na kampanie na zarzadzce w jeje stanie a WYKOLEIŁA ją nielegalna imigrantka bo jej nie zaplacila 500 dolarów! I tym sposobem przepie...la 30% swojej fortuny w taki sposob.
                        Taki jest wlasnie poziom ludzi bo MBA. A to ze zarobila troche kasy na akcjach ebay: miala
                        szczescie jak slepa kura. Tyle. wiec nie pisz juz pie...bo jestes glupi jak cep.

> MBA to fajne studia rowniez z tego powodu, ze masz rok przerwy w pracy!

znam ludzi co pojechali na biefun w tym czasie glupi cepie.

>To daje ci czas na nauczenie sie czegos nowego, przemyslenie swojego zycia, czy po pro
                        > stu naladowanie akumulatorow! To MA SENS!

Ma sens dla prawdziwych ciołów a nie dla ludzi z ambicjami. Juz wiecej by sie nauczyl o swiecie
                        podrozojac dookola swiata lub jadac na biegun. a ty mi piszesz ze MBA ktore notabene mam
                        to jakas wielka atrakcja? czlowieku...sam swiadczysz os woim poziomie. masz racje przemyśl sobie swoje durne zycie.
                    • aelithe Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 26.01.11, 22:05
                      w USA MBA studiują dwie grupy ludzi

1. dzieci elity menadżerskiej mające jakby z klucza zapewniony start
                      2. ludzie już robiący karierę w zarządzaniu przedsiębiorstwami

nie robią ich bezrobotni ME
                • Gość: Maciek Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: 178.73.49.* 27.01.11, 01:10
                  A na mnie największe wrażenie robi wysokość zarobków, bo przecież rozmawiamy o pracy, a pracuje się (poza hobbystycznymi wyjątkami) dla pieniędzy. MBA, w przeciwieństiwie do chemii, pozwala zarobić więcej i o tym jest ten artykuł.
        • Gość: Maciek Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: 178.73.49.* 27.01.11, 01:06
          Studia biznesowe może skończyć każdy, nawet Ty. Zarobić na biznesie już nie każdy, a Ty w szczególności. Rozumiesz różnicę? Prawdopodobnie nie.
      • Gość: mi 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.toya.net.pl 25.01.11, 11:30
        Studia MBA pomogły mi w awansie w organizacji która mieni się korporacją międzynarodową a w rzeczywistości jest spółką Skarbu Państwa. Był to awans wewnętrzny ze struktury oddziału do centrali.
        Pomogły jednak na chwilę. Nastąpiła zmiana opcji politycznej, i pomimo że byłem bezpartyjny ani nawet nie sympatyzowałem z żadną opcją, zmienił się zarząd spółki, nastapiły zmiany szerokie i głębokie - nie spotykane dotąd - i po 11 latach pracy otrzrymałem propozycję nie do odrzucenia aby zwolnić miejsce dla kolegi partyjnego z Wawy nowego ECO.
        Dlatego obecnie rządząca partia nie ma we mnie swojego elektoratu.
      • Gość: as jedno pytanie po przeczytaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 12:27
        co to znaczy MBA?
        • Gość: bubr Re: jedno pytanie po przeczytaniu IP: *.230.5.92.gl.digi.pl 25.01.11, 12:46
          otoz to
          niesamowicie wkurzajace ze nigdzie tego nie ma
        • Gość: dadgad Re: jedno pytanie po przeczytaniu IP: 77.232.15.* 25.01.11, 15:30
          Master of Business Administration .
          Generalnie sa przeznaczone dla osob nie posiadajacych wyksztalcenia ekonomicznego lub menadzerskiego , a ktore juz sa na kierowniczych stanowiskach.
          Na dobrych uczelniach jest wymagany kilkuletni staz pracy i kierownicze stanowisko.
          Wazna jest selekcja wstepna (GMAT zaleznie od uczelni powyzej np. 650). W USA i na dobrych uniwersytetach Europy kosztuja od 50 tys $ w gore. Oxford np. okolo 35 tys funtow, za roczne studia stacjonarne. Banki chetnie udzielaja kredytow gdyz absolwenci na ogol nie maja problemow ze znalezieniem pracy za naprawde przyzwoite pieniadze. Popularny tez jest sponsoring w ktorym dotychczasowy pracodawca pokrywa czesc kosztow, w zamian za kilkuletni kontrakt.
          Mam nadzieje ze cos wyjasnilem !
          pozdrawiam
          • Gość: !!! Re: jedno pytanie po przeczytaniu IP: *.privatedns.com 26.01.11, 17:19
            Akurat Oxford to byl swietny dla MBA chyba w czasach jak Indie byly koloniaa....

w UK to BIZNES jest taki jka kraj...smiech na sali. wszystkie sensowne korporacje sa amerykanskie.
            • volga_jasnowidzaca Re: jedno pytanie po przeczytaniu 26.01.11, 17:54
              Gość portalu: !!! napisał(a):

> Akurat Oxford to byl swietny dla MBA chyba w czasach jak Indie byly koloniaa...
              > .

Byc moze, ale ja podejme to ryzyko :DDDD

I jestem z wyksztalcenia politologiem (UW, dzienne), tak przy okazji, a daje sobie rade calkiem niezle. Zbiegiem okoloicznosci wlasnie skonczylam rozmowe z rekruterka z jednej z wiodacych brytyjskich agencji head hunterskich, byla dosc rozczarowana, ze nie bylam zainteresowana jej oferta :)

Bawi mnie to obrazanie politologow, zwlaszcza kiedy zagladam do swojego wyciagu bankowego:)
            • volga_jasnowidzaca Re: jedno pytanie po przeczytaniu 26.01.11, 17:57
              > w UK to BIZNES jest taki jka kraj...smiech na sali. wszystkie sensowne korporac
              > je sa amerykanskie.

Akcje mojej korporacji (akurat francuska, wiec ani brytyjska, ani amerykanska) wzrosly 33% od kwietnia zeszlego roku.

Co mnie cieszy, zwazywszy ze dostaje je za darmo :)
              • Gość: najmądrzejszy Re: jedno pytanie po przeczytaniu IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 23:40
                Masz już własną korporację?
                Czy może jesteś tak zapatrzona w swoją pierwszą normalną pracę, że jest ona bliższa dla Ciebie niż rodzina?

A skoro akcje KGHM wzrosły od kwietnia 140 % to znaczy, że polskie korporacje są najlepsze?
                Bo taki poziom logiki prezentujesz...

Normalnie to akcje są częścią wynagrodzenia za pracę, ale skoro u Ciebie są za darmo, to proponuję przestać pracować.
                Bo taki poziom logiki prezentujesz.... - z pewnością korporacja jest miejscem dla takich osób jak Ty.
      • Gość: miek 2-letnie studia za 100 tysi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 12:28
        hahahaha frajerzy!
      • Gość: Aga 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: 217.153.173.* 25.01.11, 12:57
        AAAA teraz rozumiem dlaczego banki, operatorzy telefonii itp. rżną klientów w żywe oczy na byle operacjach. Musi się kadrze po MBA szybko zwrócić wydany grosz.To Ci geniusze odkrywają nowe prawa codziennie z prawem grawitacji na czele. To tylko w Polaczkowie możliwe.
      • Gość: *** 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 13:06
        MBA szajs jak wszystkie studia ekonomiczne!
        • Gość: qwerty Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.11, 13:20
          Może i szajs, ale kaska po studiach ekonomicznych (dobrych) całkiem niezła
          • Gość: ... Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: 195.33.114.* 25.01.11, 14:15
            znaczy gdzie ta ka(ś)ka? sprzedając telefony? odkurzacze? kredyty? ubezpieczenia?
            a co to za praca?

nikomu nie potrzebne badziewie.
            • Gość: najmądrzejszy Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.11, 15:43
              Mam to samo pytanie: gdzie ta kaska? Za sprzedaż czy jako asystent księgowego?
            • Gość: Maciek Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: 178.73.49.* 27.01.11, 01:47
              Ta kasa jest u Ciebie, a ja zarabiam ją u Ciebie dzień w dzień. Jak? Wiedzą o zarabianiu na Tobie, którą dały mi m.in. studia biznesowe.
              • Gość: najmądrzejszy Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.11, 10:28
                Czyli, że co?
                Nie potrafisz odpowiedzieć na pytanie? To dały Tobie studia biznesowe?
      • rabart W tym kraju liczą się tylko znajomości 25.01.11, 13:39
        Żadne MBA do niczego się nie przyda.
        • Gość: zbh MBA to wlasnie sa znajomosci IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 14:22
          widac, ze nie masz pojecia czym w ogole te studia sa. W trakcie ich trwania masz okazje zaprzyjaznic sie z solidna grupa dyrektorow i managerow, tak wiec wspomniane znajomosci sobie wyrabiasz. Znajomosci to podstawa niemal kazdego biznesu - od siedzenia przed kompem i marudzenia na forach na nieprzydatnosc studiow nie przybedzie Ci ich.
        • Gość: ANTY-RABARTROLL Taka łajza jak ty bez koneksji pracy nie znajdzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 16:36
          Tylko fachowcy (którzy oprócz mówienia w obcych językach coś potrafią) dostaną pracę z ogłoszenia. Natomiast takie słabiaki jak ty muszą kogoś znać. Szczerze mówiąc to tylko frajer/idiota by cię zatrudnił, ośle.

Precz!
          • Gość: najmądrzejszy Re: Taka łajza jak ty bez koneksji pracy nie znaj IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 23:45
            Ja sam oraz moi znajomi zaraz po studiach nauk społecznych dostali pracę z ogłoszenia.

Twoja tez legła w gruzach. I co Ty teraz zrobisz, biedaku?
      • Gość: mleko nie pytaj mnie co skończyłem zapytaj co potrafię ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 14:06
        NIE PYTAJ MNIE CO SKOŃCZYŁEM ZAPYTAJ MNIE CO POTRAFIĘ MBA NASTĘPNA FABRYKA !!!
        • rabart Re: nie pytaj mnie co skończyłem zapytaj kogo znam 25.01.11, 14:08
          "nie pytaj mnie co skończyłem zapytaj kogo znam"
          Motto polskiego rynku pracy.
          • Gość: mleko Re: nie pytaj mnie co skończyłem zapytaj kogo zna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 14:38
            dokładnie tak jest ..... MBA - firma która ma zarabiac a nie uczyć !
      • Gość: pług do orki Dla kogo drogie te studia ? IP: 89.230.12.* 25.01.11, 14:17
        toz to cena polowy pługa do orki w rolnictwie hahahaha.
        Studia powinny kosztowac conajmniej 500 000zł czyli tyle ile kosztuje traktor a nie pług.
      • konikpolski333 MBA są przereklamowane 25.01.11, 15:35
        Za 100 tys. to można skonczyć program MBA firmowany przez jakiś mały kiepski amerykański uniwersytet stanowy albo jakś norweski uniwerek z jakiejś wioski za kołem podbiegunowym. Zagraniczni pracodawcy dobrze się orientują w tych programach i jakiś WEMBA czy CEMBA nie robi na nich wrażenia. Jak ktoś ma parcie na wiedzę to lepiej zrobić doktorat - studia wprawdzie bardziej teoretyczne, ale świadczą o poziomie intelektualnym absolwenta. Albo poprzestać na dobrych studiach magisterskich . Jak ktoś nie chce zmarnować kasy a wciąż myśli o MBA to niech zbiera na Harvard Business School albo przynajmniej HEC. A takie artykuły jak ten są sponsorowane
        • Gość: najmądrzejszy Re: MBA są przereklamowane IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.11, 15:45
          Tylko, że na te najlepsze to nie wszyscy mogą się dostać mimo iż mają na to środki. W przeciwieństwie do Polski na topowych uczelniach nie wystarczy mieć kasę, żeby studiować.
        • Gość: mothman Re: MBA są przereklamowane IP: 160.83.57.* 25.01.11, 16:21
          Własnie to jest jedną z większych porażek studiów doktoranckich na naszym kraju. To, że ludzie robią je główinie po to by osiągnąc benefity w pracy zawodowej, podczas gdy studia doktoranckie są adresowane do przyszłych pracowników akademickich. Z tego wynika również późniejsza frustracja absolwentów studiów trzeciego poziomu, którzy są rozgoryczeni faktem, że zrobiony przez nich doktorat nie przekłada się na pensję w banku czy firmie konsultingowej. Niekoniecznie to czego człowiek nauczy się na studiach doktoranckich (np. metodologia nauk ekonomicznych) pomoże mu w późniejszej pracy zawodowej. Tak więc zgodzę się z Tobą, że dla zdobycia wiedzy studia doktoranckie są jak najbardziej ok ale trzeba od samego początku wiedzieć jakiego rodzaju jest to wiedza.
          • Gość: Pitagoras Re: MBA są przereklamowane IP: *.globalconnect.pl 25.01.11, 20:10
            Jak słucham niektórych DOKTORÓW, to się zaczynam zastanawiać czy tytuł naukowy idzie w parze z głupotą. Możecie się zgodzić lub nie, ale (przynajmniej w PL) jest to grupa ludzi zupełnie nieprzydatna żadnej firmie, o wiedzy lub niewiedzy równej osobom z niższymi tytułami (zawodowymi i naukowymi). Osobiście uważam, że doświadczenie i pasja dają pieniądze, a nie śmieszny tytuł, który doprowadza do kompromitacji alkoholików po studiach, którzy w byle specjalistycznym temacie gubią się aż miło. Dla mnie ci ludzie nic nie znaczą na rynku.
            • Gość: mleko Re: MBA są przereklamowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 17:02
              Masz racje, więc wisze Ci flaszkę ....
      • sselrats Najwiecej sensu ma zostawienie roboty 25.01.11, 16:39
        i zrobienie 2-letniego programu MBA w poltora roku.
        • tadeusz.mba Re: Najwiecej sensu ma zostawienie roboty 30.06.11, 18:05
          Sto procent racji.

Ma się wtedy czas na przeczytanie amerykańskiego podręcznika, spokojne zrobienie case'a, kierowanie grupą, przygotowanie prezentacji, bezstresowe używanie w raportach własnych przemyśleń o poprzednich firmach, wyzywanie poprzednich szefów i... imprezowanie. Ale najpierw trzeba nauczyć się tak żyć, żeby pozwolić sobie na rok, czy dwa przerwy.

Dowody na żądanie, a studia tu: PAM Center Łódź :-)

Jastrzębski
      • Gość: qwerty a ja wiem po co IP: *.c-ig.net 25.01.11, 16:51
        hehehe tam sie idzie po to by zalapac kontakty - samym papierem mozna sie podtrzec
        • Gość: dd Re: a ja wiem po co IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.11, 17:51
          to nic nie daje ludzie wydacie wielką kase na kolejny niepotrzebny certyfikat
      • Gość: mcozio a potem szukaja na kierownika kadr / personalnego IP: *.ip.netia.com.pl 25.01.11, 18:01
        osoby z MBA z placa jak za ...lepije nie mowic...nawet na te studia nie starczy..
        • Gość: ff Re: a potem szukaja na kierownika kadr / personal IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.11, 18:42
          kierownikiem personalnym w pl zostaje sie za znajomości a nie za kwalifikacje . za kwalifikacje i brak odpowiednich ustawień to możesz dostać się na przedstawiciela
          • Gość: mcozio Re: a potem szukaja na kierownika kadr / personal IP: *.xdsl.centertel.pl 25.01.11, 20:35
            ech, widzialem ogloszenie ze 2mce temu..wymagania byly typowe jak na to stanowisko...plus MBA jako mile widziane:)
          • Gość: Maciek Re: a potem szukaja na kierownika kadr / personal IP: 178.73.49.* 27.01.11, 01:54
            > kierownikiem personalnym w pl zostaje sie za znajomości a nie za kwalifikacje .
            > za kwalifikacje i brak odpowiednich ustawień to możesz dostać się na przedsta
            > wiciela

A nie pomyślałeś nigdy, że umięjetność pozyskiwania znajomościi dobre stosunki interpersonalne są KLUCZOWE do zostanie kierownikiem personalnym?
      • Gość: aa 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.retsat1.com.pl 25.01.11, 18:56
        Jeszcze ważne na jakiej uczelni się kończy takie studia. Za granicą są to np. studia przez internet. Jakiego doświadczenia można nabrać, jakie mieć kontakty? To wtedy lipa. Tyle, że tam często wiedza nie jest na wysokim poziomie ;)
        • Gość: xxxxx za to medycyne warto skończyć za 100.000 IP: *.toya.net.pl 25.01.11, 19:11
          nie tylko studia MBA kosztują 100.000 zł - podobnie jest z medycyną i stomatologią, jeśli nie dostaniesz się na "dzienne" idziesz na wieczorówke i płacisz za studia 100.000 lub więcej, a zawód masz konkretny i o przyszłość nie masz się co martwić...
          • Gość: Pitagoras Re: za to medycyne warto skończyć za 100.000 IP: *.globalconnect.pl 25.01.11, 20:13
            I jedną łapówką jesteś w stanie odbić sobie za całe studia:D Lekarze to złodzieje, ale są nam potrzebni:) Szkoda, że niewielu jest dobrych...
            • Gość: najmądrzejszy Re: za to medycyne warto skończyć za 100.000 IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.11, 21:18
              "nie tylko studia MBA kosztują 100.000 zł - podobnie jest z medycyną i stomatologią, jeśli nie dostaniesz się na "dzienne" idziesz na wieczorówke i płacisz za studia 100.000 lub więcej, a zawód masz konkretny i o przyszłość nie masz się co martwić..."

Też tego nie rozumiem, bo artykuł przedstawia te studia jako prestiżowe i dlatego drogie. A obecnie w Polsce jest już sporo kierunków studiów, które co najmniej tyle kosztują.
          • Gość: lekarz Re: za to medycyne warto skończyć za 100.000 IP: *.limes.com.pl 28.01.11, 14:13
            Sama jestem lekarzem i uważam, że inwestycja w studia medyczne zwraca się z dużo większym opóźnieniem niż w menedżerskie. Lekarz zaczyna zarabiać sensowne pieniądze nie zaraz po studiach, musi jeszcze skończyć staż i specjalizację, co razem trwa nawet 7 lat.

Poza tym wypraszam sobie podobne opinie o lekarzach. Większość polskich lekarzy jest w porównaniu z zagranicznymi naprawdę dobrych. Myślę, że lekarze z Europu Zachodniej w warunkach polskiego szpitala nie byliby w stanie w ogóle leczyć. Poza tym większość polskich lekarzy nie bierze także łapówek - wbrew temu, co starają się wmówić społeczeństwu media szukające sensacji.
            • Gość: em Re: za to medycyne warto skończyć za 100.000 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 23:37
              Jest dokładnie tak jak piszesz. Po skończeniu tych studiów jest się na dzień dobry nikim, trzeba się jeszcze "załapać" na rokującą finansowo specjalizację i przetrwać chude lata owej specjalizacji.
              Opiniami o lekarzach się nie przejmuj :-) Na forach ludzie anonimowo wylewają całą swoją złość i frustrację
              Po pierwsze, próg punktowy na płatną medycynę wcale nie jest znacząco niższy niż na bezpłatną. To naprawdę niewielka różnica. Matoł się nie dostanie, zero szans.
              Po drugie ludzie lubią winić lekarzy za całe to dno i demoralizację naszej służby zdrowia, a lekarze to po prostu pracownicy, pracujący nierzadko w totalnie feudalnych układach i warunkach, które czasem można nazwać "trzecim światem".
              Po trzecie wielu ludzi "wyrabia sobie" opinię o całej grupie zawodowej na podstawie medialnych doniesień (choć muszę przyznać, ze czasem na podstawie własnych doświadczeń) o paru debilach, chamach czy łapówkarzach.
      • Gość: Ambasada Prusakow Studia MBA sa dla menedzerow inzynierow. IP: *.dip.t-dialin.net 25.01.11, 21:00
        MBA sa adresowane do Menedzerow, ktorzy juz maja kilkuletnia praktyke menedzerska a z zawodu sa inzynierami bez wiedzy ekonomicznej, biznesowej, prawniczej, psychologicznej i na tym poziomie wedle tak sprofilowanego programu maja za zadanie uzupelnic swa wiedze aby lepiej wykonywac funkcje menedzera dzieki zdobyciu nowej wiedzy. Juz 50 ,- lat temu odkryto, ze w przemysle najlepszymi menedzerami sa inzynierowie, ktorzy na studiach inzynierskich zostali uformowani zawodowo jako umysly scisle, kierujace sie rozumem i starajace sie dostrzegac siec zaleznosci, system, analizowac podsystemy i wnioskowac o efektywnosci dzialania systemu. Do takiego myslenia z natury rzeczy nie nadaja sie humanisci, artysci gdyz zostali inaczej sformatowani. Jesli juz taki inzynier awansuje na etat menedzerksi to oakzuje sie, ze ma deficyt wiedzy wymaganej od menedzera a wiec psychologicznej aby umial motywowac, formatowac zaloge, delegowac uprawnienia, kontrolowc, monitorowac, wyzwalac energie sluchac ludzi wyciagac wnioski z tego co mowia i czego nie mowia, sprawnie komunikowc sie a takze wiedza ekonomiczna aby na firme spojrzec jak na system ekonomiczny a nie tylko system roboczy i wiedzy prawniczej oraz wiedzy z zarzadzania. W zwiazku z tym, ze na te studia pwinni pojsc ci co juz maja dobre podstywy wiedzy, doswiadczenie w kierowaniu zespoolami ludzkimi to sporo elementow nauczania jest metoda studium przypadku ( stara ok. 90 letnia metoda ksztalcenia menedzerow) burza mozgow, kreatywnosc itp. zarzadzanie przez cele itp. Dokladnie taka sama metoda juz od 350 ,- lat ksztalci sie generalow dla wojska, ze juz po zdobyciu doswiadczenia z kierowania pulkiem trafia on do Pruskiej Akademi Sztabu Glownego gdzie efektywnosc nauczania jest juz olbrzymia bo kazdy nie jedna wojne przezyl i ma wlasna wiedze i nie pompuje sie mu teoretycznych dywagacyj. I dokladnie ta sama metoda ksztalci sie szpiegow juz od 500,- lat gdzie nie jest mozliwym wyksztalcic szpiega teoretycznie na poziom doskonalosci a musi on wczesniej sam popraktykowac i dopiero pozniej zaliczac kilkuetapowe szkolenia na coraz to wyzszym poziomie. Na MBA nie maja co szukac ekonomisci magistrowie zarzadzania, administratywisci. Elitarnosc MBA jest w 99% kwestia umowna i wynika z mody oraz odruchow stadnych, ze ludziska cos uwazaja za lepsze choc moze byc gorsze i stad ceny. Kluby absolwentow MBA to juz 35 lat temu praktykowali w Polsce absolwenci Akademii Spraw Wewnetrznych im. Feliksa Dzierzynskiego w Warszawie, gdzie w 3 lata wydawano dyplomy magistrow prawa, tloczono pod wysokim cisnieniem nauki marksistowskie i leninowskie, ogolnie poziom byl taki jak dzis prawatnych szkol wyzszych czyli nizszy od uniwersyteckiego ale kariera gwarantowana na stanowiska naczalnikow w miastach wojewodzkich a absolwenci mieli swoja odznake i swoje kluby wzajemnej adoracji i dzis nikt z nich swego dyploma nie powazy sie pkazac bo by pogonili go w kiebienii materii z pracy na etacie ciecia.
        • Gość: Kagan Re: Studia MBA sa dla menedzerow inzynierow? IP: *.dsl.telepac.pt 26.01.11, 12:14
          1. Metoda studiowania przypadkow jest szeroko stosowana na stiudiach MBA, gdyz po prostu nie mamy (jak dotad) dobrej (czyli empirycznie zweryfikowanej) ogolnej teorii zarzadzania, a wiec skazani jestesmy na analize dosc przypadkowo wybranych przypadkow (cases) z przeszlosci, co jednak nie gwararntuje sukcesu w przyszlosci.
          2. I zgoda, MBA to cos jak ksztalcenie oficerow, majacyh juz doswiadczenie bojowe, w Akademii Sztabu Generalnego. Tyle, ze istnieje, i to od lat (Prusy, Klausevitz etc.) dobrze rozwinieta teoria militarna (w tym nauka dowodzenia w wojsku), a nie mamy, jak dotad, prawdziwie naukowej nauki zarzadzania tylko kolekcje analiz przypadkowo dobranych przypadkow.
          lech.keller@gmail.com
          B. mendedzer i b. wykladowca na studiach MBA
      • szwagier_gpw 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 25.01.11, 22:48
        MBA = Mediocre But Arrogant
      • Gość: ada Jako absolwent studiów MBA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 22:51
        Ja skończyłam studia MBA z pierwszych miejsc w rankingach (polskich rzecz jasna) . Dla mnie-osoby z wykształceniem z zupełnie inneh bajki te dwa lata MBA się generalnie przydały, ale:
        -W Polsce to nie są studia praktyczne. To głównie wykłady, bardzo często prowadzone przez teoretyków danej sztuki, praktycy owszem bywali ale za mało było czasu na dyskusje, autentyczne problemy. Owszem mieliśmy w grupach do rozwiązywania z przeproszeniem "kejsy", ale to często albo były jakieś denne zadania z amerykańskich podręczników, albo przedpotopowe sytuacje. O aktualnych wyzwaniach było niewiele...
        -Networking OK. Ale nie jestem pewna, czy dobrze to rozumiemy. Dobra, fakt-jak mam jakiś problem to fakt-piszę do kolegów i koleżanek i oni starają się mi podpowiedzieć (a są z bardzo różnych branż, z różnym spojrzeniem i to jest super). Ja zresztą też, chętnie człowiekowi z roku pomogę, ale umówmy się to nie jest tak po skończeniu topowych światowych szkół.
        -pracy faktycznie sporo. Przez dwa lata większość weekendów w szkole plus zadania, owe "kejsy" do rozwiązania. Praktycznie z każdego przedmiotu egzamin, materiału do nauczenia się od licha. Mój program w całości prowadzony był po angielsku, egzaminy też. To akurat OK, chociaż teraz miewam problemy z nazwami polskimi :-) Ale z drugiej strony-jak na solidny kurs Business English to chyba lekka przesada.
        -uwaga na tytuł. MBA w Polsce w większości przypadków to studia podyplomowe. I tyle. Są uczelnie, które poza tym oferują tytuł MBA nadany przez szkołę partnerską (np. na SGH i UW i bodaj jeden z programów na Koźmińskim). Ale i te szkoły współpracujące na ogół to taki ogon światowy
        MBA w Polsce to... nie bardzo wiadomo co...
        Reasumując-jeśli ktoś ma wykształcenie bardzo dalekie od zarządzania pomysł nie jest głupi. Ale jeśli chce się robić międzynarodową karierę-startujcie do szkół w wysokimi notowaniami na świecie. Znam kilkoro Polaków, którzy się odważyli, zainwestowali i całkiem nieźle im się udało. Polskie szkoły-ot często szkoły teoretycznego zarządzania wszystkim...
      • koles174 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 25.01.11, 23:20
        Sadze ze autor artykulu i wiekszosc osob na forum nie ma wiekszego pojecia o MBA. Polskie studia MBA bardzo nadszarpaly pewnie range tego dyplomu w Polsce.

W Stanach, MBA jest nadal przepustka do bankowosci i finansow korporacyjnych gdzie absolwent dostaje 100-120tys na start + 20-30tys bonusu. Po 3-4 latach taka osoba smialo juz przekracza $200tys na rok w porownaniu z pewnie 40-60 tys przed zaczeciem szkoly.

Cala sztuka polega na:
        1) dostaniu sie do jednego z 20 najlepszych B-school
        2) odwagi na wziecie $150 tys kredytu ($50 tys czesne za rok + $25 tys/rok na utrzymanie)
        3) dostanie praktyk po pierwszym roku (z reguly platne, ok $10 tys za 10 tygodnii)
        4) dostanie oferty z firmy w ktorej mialo sie praktyki

Sama nauka na studiach to smiech na sali....

• Gość: antonow 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: 12.131.140.* 26.01.11, 01:09
        Uwazam, ze mit MBA to balon rozdmuchany przez specow od mieszania w glowach niezbyt rozgarnientym Amerykanom.
      • Gość: A.B. Nie miałem na celu obrazić kogokolwiek IP: *.mtu.de 26.01.11, 07:42
        Porównując absolwentów MBA do półmózgów trochę przesadziłem. Po prostu, jak większość osób legitymujących się wykształceniem ścisłym albo inżynierskim, żywię głęboką awersję do przedstawicieli kierunków ekonomicznych tudzież tzw. "humanistów" (w pejoratywnym tego słowa znaczeniu). Jednak okazywanie pogardy tego rodzaju ludziom nie powinno mieć miejsca i w rzeczy samej może świadczyć o pewnej frustracji.

Pamiętajmy jednak, że w krajach wysoko rozwiniętych technologicznie na szczycie drabiny społecznej usytuowani są właśnie naukowcy oraz inżynierowie - to oni bowiem, a nie, z całym szacunkiem, akwizytorzy, decydują o rozwoju cywilizacji.

Chciałbym przypomnieć fakt, że w niejednokrotnie wspominanych na tym forum USA nie do pomyślenia byłoby, żeby przedstawicielem handlowym koncernów farmaceutycznych (tzw. przedst. medycznym) był lekarz, (no chyba, że mowa o takim, który stracił prawo do wykonywania zawodu np. na skutek popełnienia przestępstwa).

Na stanowiskach takich nie zatrudnia się lekarzy, bo studia medyczne są najdroższe w USA, tylko ludzi po kierunkach związanych ze sprzedażą, często ze średnim wykształceniem.

Konkluzja jest taka: należy zerwać w Polsce z patologiczną tendencją do stawiania na piedestale osób nic nie wnoszących do rozwoju cywilizacji.
        • Gość: prosty chop Re: Nie miałem na celu obrazić kogokolwiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 10:46
          Ale bez "handlowców" nie miałbyś kaski na te swoje wynalazki. Kto by to kupował i sprzedawał ?
        • Gość: Tomasz Re: Nie miałem na celu obrazić kogokolwiek IP: *.ite.waw.pl 26.01.11, 11:50
          No to rozbawiłeś mnie kolego po fachu (jestem inżynierem). Kto Ci takich głupot nagadał, że "w krajach wysoko rozwiniętych technologicznie na szczycie drabiny społecznej usytuowani są właśnie naukowcy oraz inżynierowie - to oni bowiem, a nie, z całym szacunkiem, akwizytorzy, decydują o rozwoju cywilizacji."?

Od wieków na szczycie jak to mówisz drabiny społecznej ci, co mają pieniądze, generują pieniądze i dają pieniądze innym - w tym naukowcom i inżynierom. Serdecznie radzę popracować nad swoimi umiejętnościami sprzedaży i marketingu, a szybko zauważysz efekt poprawy zarówno w życiu zawodowym i prywatnym. Radzę też przestać żywić "głęboką awersję do przedstawicieli kierunków ekonomicznych tudzież tzw. "humanistów" (w pejoratywnym tego słowa znaczeniu)" i zacząć się od nich uczyć.

Pozdrawiam
        • Gość: Młody inżynier Re: Nie miałem na celu obrazić kogokolwiek IP: *.mtu.de 26.01.11, 11:56
          Mnie się również zbiera na wymioty jak tylko usłyszę słowo marketing i zarządzanie.
        • Gość: Maciek Re: Nie miałem na celu obrazić kogokolwiek IP: 178.73.49.* 27.01.11, 02:02
          Zapomniałeś jednak dodać, że to sprzedawcy, zarabiają najwięcej w usa, jak i na całym świecie.
          • Gość: najmądrzejszy Re: Nie miałem na celu obrazić kogokolwiek IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.11, 10:33
            Powyższe posty od 'inżynierów' dotyczące tego, że to inżynierowie tworzą rozwój i pieniądze wynikają z niezromienia pewnego faktu. Super opłacanych inżynierów, którzy pracują w R&D jest garstka na świecie.
            Generalnie, inżynierowie zarabiają nieźle, ale mogą pomarzyć o tym co zarabia lekarz czy finansista na Wall Street.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka