Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

5 powodów, dla których warto ukończyć MBA

• Gość: Miki 2008 Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.11, 11:18
        Studia MBA nie zmienią kariery, jeśli nie ma się na karierę planu. Ja skończyłem MBA w Niemczech (tylko zagraniczny dyplom ma znaczenie moim zdaniem) w 2004 roku (jako zastępca kierownika). Po MBA bez problemu znalazłem kierowniczą posadę, po dwóch latach zostałem dyrektorem finansowym, a po kolejnych dwóch prezesem firmy. Od kilku lat regularnie 2,3 razy w roku dostaję propozycje pracy z firm personalnych. Szukając pracy po MBA kierowałem się następującymi zasadami: nie wysyłałem CV do polskich firm (do zagranicznych wysłałem z 300..), nie brałem pod uwagę możliwości dalszej pracy w firmie, w której pracowałem przed MBA, nie szukałem pracy przez znajomości i sprecyzowałem moje minimalne wymagania finansowe i pozapłacowe. Studia MBA są pomocne w karierze, ale najważniejszą rzeczą jest odpowiedni charakter i osobowość. Żadne studia nie pomogą, jeśli boisz się podejmowania decyzji i nie masz skłonności chociażby do minimalnego ryzyka...
        • volga_jasnowidzaca Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 26.01.11, 14:15
          Gość portalu: Miki 2008 napisał(a):

> Studia MBA nie zmienią kariery, jeśli nie ma się na karierę planu

Jak rowniez ani MBA ani Swiety Boze nie pomoze, jesli ma sie rozszceniowa postawe i winni wszelkim niepowodzeniom, wlaczajac koklusz w Bangladeszu, sa 'Oni' (politycy, kolesie, mama i nielubiany nauczyciel od wuefu oraz humanisci i ekonomisci, czasem zas inzynierowie i chemicy.)
          Czytajc forum wiadomo, ze nawet profesura, nie mowiac o kierunku studiow, przed glupota nie chroni.

Ja zbieram na MBA na Oxfordzie, sa one wlasnie full time, wiec nie tylko koszty studiow ale i koszty przezycia przez rok(okolo 50 tys funtow w sumie.) . Bede sie starala namowic mojego pracodowace na oplacenie tych kostow, a jesli nie, wezme pozyczke.

Wiem, ze sie oplaci.

Pozdrawiam tych, ktorzy biora swoje zycie we wlasne rece.
      • Gość: Kagan 5 powodów, dla których NIE warto ukończyć MBA! IP: *.dsl.telepac.pt 26.01.11, 11:56
        1. Niski poziom (poza kilkoma najlepszymi programami, ktoe sa jednak poza zasiegiem 99.99 Polakow).
        2. Nakierunkowanie na warunki amerykanskie a w najlepszym wypadku zachodnioeuropejskie, a nie polskie.
        3. Ideologiczne "zboczenie" w kierynku propagowania kapitalizmu i i tzw. wolnego rynku, co powoduje, ze nie ucza tam calej prawdy o kapitalizmie, a dobry mednedzer musi przeciez ja znac, aby byc owym dobrym menedzerem!
        4. Zbytni nacisk na takie pseudonaukowe przedmioty jak zarzadzanie i ksiegowosc, przy zaniedbaniu ekonomii, stad absolwenci MBA sa czesto mocno niedouczeni.
        5. I na koniec: ponad 99% tych programow nie daje "value for money" ani nawet zwrotu wlozonych pieniedzy.
        lech.keller@gmail.com
      • Gość: Tomasz Ludzie... IP: *.ite.waw.pl 26.01.11, 11:58
        Płacz i lament tu widzę tylko, że dyplom w Polsce nic nie da, że w Polsce to tylko znajomości się liczą, że w Polsce pracy nie ma. Twórzcie miejsca pracy. Czy tylko po to kończyliście studia, zdobywaliście kolejne dyplomy, żeby iść i szukać pracy? Budujcie własne biznesy, zatrudniajcie ludzi niech na was pracują. Chcecie dobrze dla siebie i Polski - nie szukajcie pracy, organizujcie ją.
        • Gość: R O rany co to za naiwniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 12:15
          Skąd ty się wziąłeś?
          70% nowo zakładanych firm pada w ciągu dwóch lat.
          A długi zostają.
          • Gość: Kagan Re: O rany co to za naiwniak! IP: *.dsl.telepac.pt 26.01.11, 12:23
            Masz racje, ale niezupelnie. Mowa byla u ciebie o malych firmach, ktore z definicji dzialaja w warunkach praktycznie pelnej konkurencji, a wiec z definicji nie moga dawac realnych, czyli ekonomicznych zyskow.
            Ale co innego jest z duzymi firmami, ktore majac kontrole (chocby 'tylko' czesciowa) nad rynkiem otrzymuja tw. premie monopolistyczna, a wiec daja realne czyli ekonomiczne zyski.
            Znow sie msci nieznajomosc w Polsce praw ekonomii (dawniej bylo pranie mozgow przy pomocy wulgarnej, leninowsko-stalinowskiej wersji Marksimu, a dzis pierze sie mozgi pseoudeokonomicznymi teoryjkami roznych neoliberalow, monetarystow i zwolennikow tzw. szkoly austriackiej).
            lech.keller@gmail.com
            • Gość: śmiacz śmiaczy pan Tomasz to pracownik budżetówki ROTFL IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 14:38
              www.ite.waw.pl/pl/info_ogolna.php
        • Gość: Zenek302 Re: Ludzie... IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 13:31
          Może pochwal się na forum jaki to biznes sam stowrzyłeś. Chyba nie siedzisz tylko na bezpiecznym etaciku w ITE Tomaszu?
        • rabart Buahahah-koleś z budżetówki chce nas uczyć 26.01.11, 16:00
          Panie Tomaszu jak tam się pracuje w budżetówce? Może pora na zmianę pracy i rozwinięcie skrzydeł prywatnej działalności?
      • Gość: kukok Re: 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 21:27
        to ja już wolę filologię polską albo awf

srecenzje.blox.pl/html
      • bez_owijania Studia? Po co? 27.01.11, 03:06
        Jak ktoś ma do wydania 100 tys. zł, to nie bawi się w studia tylko otwiera biznes i ma w nosie jakieś tam papierki.
        • Gość: najmądrzejszy Re: Studia? Po co? IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.11, 10:51
          Jak ktoś ma otwierać "jakiśtam" biznes, tylko dlatego, bo ma 100tys., to niech lepiej wyda to na naukę, gdzie dowie się, że otwieranie biznesu bez przygotowania to strata pieniędzy.

Ja mam więcej niż 100 tys. - co mi zaproponujesz?
        • Gość: aaa Re: Studia? Po co? IP: *.devs.futuro.pl 28.01.11, 10:03
          za 100 tys to mozesz otworzyc sklepik z pietruszka, z pewnością posada po MBA przyniesie Ci większe korzyści finansowe. Powodzenia w zyciu zyczę.
        • Gość: jaaaa Re: Studia? Po co? IP: *.multimo.pl 28.01.11, 15:55
          a ja się z tą opinią zgadzam, no może poza tym, że nie nazywałabym studiów "papierkami". MBA nie koniecznie gwarantują dobrą pracę w Polsce, przynajmniej jeszcze nie teraz, a jak się ma do dyspozycji 100 tys. i łeb na karku (do studiów MBA też trzeba mieć), to śmiało można dorobić się więcej
      • panbramkarz 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA 27.01.11, 09:52
        Ile gazeta wziela za publikacje tego artykulu chyba duzo bo "wisi" na pierwszej stronie juz od kilku dni.
      • Gość: superhiroł Chcesz iść do kibla? Zrób sobie magisterkę ze IP: *.icpnet.pl 28.01.11, 00:01
        Chcesz iść do kibla? Zrób sobie magisterkę ze srania! Przez durne artykuły robię się trollem internetowym...
      • Gość: aneta gdy firma współfinansuje MBA, to jest coooool!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 08:42
        i tak jest w firmie mojego dzieciaka :))
      • Gość: aassss 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.tktelekom.pl 28.01.11, 09:53
        studia praktyczne - śmieszne, taki pracodawca ma za pół ceny frajera co chce coś osiągnąć wydaje kasę na szkołę a po zakończeniu nauki wypierd...... na dodatek wszyscy płacimy za jakieś tam studia i inne głupoty dla ludzi którzy mają pieniądze a potrafią sobie to załatwić - dotacje z unii
      • Gość: Alfred 5 mitów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.11, 13:59
        Studia MBA to studia zróżnicowane niestety, w PL większość uczestników takich zajęć to debile przykład : Moja wykładowczyni opowiedziała jak to próbowali panowie managerowie zracjonalizować i usprawnić tryb prowadzenia, zajęć pod kątem czasu ich trwania i jednym z czynników miała być eliminacja przerwy. Niestety dla nich rezultat był taki, że przerwy nie było a i tak skończyli zajęcia o tej samej co zwykle godzinie. Myślę że to przedstawia jak bystrzy są ci managerowie na studiach MBA a ich talent dowodzi że nie nadają się do niczego a już na pewno nie do zarządzania gdyż zarządzanie własnym czasem to podstawa a oni tego nawet nie potrafią.
        • Gość: gosc LA Re: 5 mitów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.lsanca.fios.verizon.net 28.01.11, 18:58
          Mieszkam w Usa od 18 lat i 13 lat temu skonczylem MBA specializujac sie w finansach.W Polsce dawno temu skonczylem ekonomie. Szkola wUSA byla bardzo dobra ale nie najlepsza i malo znana, prywatna ale poziom nauczania byl b.dobry.Studiowalem dziennie. Nalezy sie specjalizowac , bez tego MBA niewiele dadza, poza tym konkurencja jest spora i nie awansuje sie po MBA tutaj jak np w Europie czy Polsce. MBA jest w USA to co innego niz wEuropie ,gdzie np ksiegowosc jest inna niz amerykanska. Ja zawsze interesowalem sie biznesem i praca w korporacji wiec moja kariera zawodowa byla swietna pod wzgledem profesjonalnym , chociaz moje zarobki to okolo 80 tys na rok ,studia byly dosyc tanie bo tylko 30 tys na dwa lata. Pezez te lata pracowalem dla duzych firm Applied Materials, ITT , specjalizujac sie w budzetowaniu projektow w high tech dla rzadu USA. Jestem rowniez negocjatorem kontraktow razdowych. MBA wymaga scislej wiedzy i umiejetnosci. Znajomosc matematyki i statystyki oraz logiczna analiza przyczyn i skutkow to podstawowe umiejetnosci. dochodzi do tego wiedza z finansow, sporzadzanie sprawozdan finansowych i analiza np kosztow marginalnych. W mojej karierze bylem instrumentalny w zakupie kilku zagranicznych firm high tech dla moich pracodawcow m.in z Izraela i Wegier . Polecam MBA kazdemu kto interesuje sie biznesem i chce miec ciekawe zycie zawodowe
          • Gość: PM Re: 5 mitów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.11, 00:40
            Właśnie - dotknąłeś sedna - "projektów". W Polsce project management istnieje tylko w śladowych ilościach. Wielu MBA-owców ląduje w roli project managera, nie mając oczywiście po takich studiach o tym pojęcia, co zazwyczaj kończy się wielkim zdziwieniem "dlaczego nie wyszło"...
      • aboutblank >>> Dlaczego? 28.01.11, 19:15
        "Dlaczego więc mimo wszystko co roku kończy je kilka tysięcy osób w Polsce i za granicą?"
        Bo mają na to środki finansowe. Odpowiedź jest bardzo prosta.
      • Gość: em MBA, MBA... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 23:24
        Dziś widziałam nowy ranking studiów MBA w Polsce. Wiecie, co było głównym kryterium? Liczba absolwentów. Poważnie. Na pierwszym miejscu była szkoła, która wypuszcza coś koło 200 osób . Pozostali liderzy byli blisko tej liczby. Nie mam pewności jaka jest średnia cena w Polsce, ale załóżmy w granicach 10 tys na semestr. To przecież jest dojna krowa :-))) I dowód na to jak starannie trzeba się przyglądać wszelkim rankingom. Np. w rankingu FT była tylko jedna polska uczelnia-Koźmiński, ale jeśli się nie mylę dotyczyło to tylko jednego z ich programów-najdroższego i we współpracy z liczącymi się szkołami.
        Ja też jestem po MBA w Polsce, sens tych studiów widzę dla osób, które są na kierowniczych stanowiskach, ale ich wykształcenie dalekie od zarządzania, ekonomii czy finansów (chociaż u mnie na roku tacy byli). To wcale nierzadkie zjawisko wśród inżynierów, czy na przykład lekarzy, farmaceutów w firmach farmaceutycznych.
        Tak naprawdę to nie są studia dla ludzi, którzy nie bardzo wiedzą co ze sobą począć, to dla tych, którzy dobrze wiedzą czego chcą. Skoro mogą sobie pozwolić na zapłacenie kilkudziesięciu tysięcy za studia z własnej kieszeni to oznacza, że już idzie im nieźle i założyli sensowny zwrot z tej inwestycji. Jeśli płaci za to firma, to też dobrze rokuje. Sporo znajomych z mojego roku awansowało, pozmieniało pracę na znacznie lepszą. Dobrze dla nich! Ale prawda jest też taka, że ci ludzie to naprawdę bystrzaki i i tak wiele by osiągnęli. I osiągną, czego zresztą im życzę.
        Programów MBA jest od groma. Moim zdaniem klasą samą dla siebie są: SGH, UW i PW. Zajęcia są wyłącznie po angielsku, partnerzy to top światowy. Chociaż nawet profesorowie z topowych szkól nie zastąpią studiowania w nich...
        Reasumując, same studia MBA cudów nie uczynią, ale naśmiewanie się z nich i ludzi, którzy ten trud podejmują jest bez sensu.
        A, i pamiętajcie że tak naprawdę w Polsce nie ma takiego tytułu jak MBA. Mają go tylko Ci, którzy studiowali w szkołach, gdzie nadawany jest także ten tytuł przez uczelnię partnerską.
        • Gość: MLEKO Re: MBA, MBA... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.11, 00:11
          NIE ROZUMIESZ TO SĄ FABRYKI , ZOBACZ CO OZNACZA FABRYKA W GOOGLE.....
      • Gość: bezpośredni Punkt 4 IP: *.135.246.94.ip4.artcom.pl 02.02.11, 02:39
        Punkt 4 tego artykułu i wszystko w temacie... Tak było, jest i będzie.
      • Gość: Jarek 5 powodów, dla których warto ukończyć MBA IP: *.ilabs.pl 12.06.11, 15:58
        Wydałem kupę kasy na MBA trwało to z obroną pracy 2,5 roku ! Mogłem za 1/4 tej kasy zrobić sobie magistra bo mam tylko inżyniera gdzie w latach 70 tych trwały studia inżynierskie 5,5 roku zaoczne a poziom i zakres nie da sie porównać do żadnych nawet mgr studiów obecnie. Jak czytam prace mgr dziś to tą pracą ja zaliczenia przedmiotu bym nie zrobił. A dziś dyplomem MBA w Polsce mogę sobie pomachać przed własnym nosem. Liczy się w kolejce do ubikacji. Jest to jedynie interes dla Uczelni
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka