Gość: anitetkk81 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 12:48 Mam wkrotce rozmowe, startuje do dzialu kontrolingu, jakies wskazowki? Wiem ze ma byc interview i testy..\ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Arcelor Mittal SSC IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.11, 17:21 Nie rozumiem po co używać "interview" skoro jest polski odpowiednik. Śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxtttt nie wiem czy chodz o ten sam AM ale.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 19:06 czesc, jakis cas temu startowalem do roboty w tej dziurze. Jak idziesz do controlingu to czeka cie rozmowa z szefem dzialu - jest to slowak/wegier? mowiacy kiepsko po polsku, wiec troche to zenujace. Pytania o metody wyceny zapasow itd. Pani z hr bedzie zadawac ogolne typu dlaczego zmiana pracy, co chcesz robic za x lat itd. Jesli idziesz do specyficznego dzialu typu wloski to bedzie ktos z tego zespolu zbadac twoj jezyk. Testow wyboru a.b.c.d jest 4 albo 5, jedno z zadan to bilans do rozwizania. Pozostale testy z ustawy o rachunkowosci co jest kuriozalne bo idac pracowac na GAAP sie tego nie uzywa. Przykladowe pytania, a jest to tylko kilka z tych 8 czy 10 kartek a4 testow: czego przejawem sa rozliczenia miedzyokresowe, co stanowia odpisy przedawnione z tytulu uslug, kiedy powstaja rozlicz miedzyokres, odpisy aktualizujace z tytulu utraty wartosci operacji finansowych powoduja a)wzrost kosztow finans b)kosztow operac c) kosztow nadzwycz dotacje na inne cele niz nabycie wartosci niematerialnych lub srodkow trwalych zalicza sie do zyskow nadz/pozostalych przych/przychod finansowych sprawozdanie finansowe jednostki obejmuje, niewykorzystane rezerwy na zobowiazania zwiekszaja: tu pare opcji, zobowiazania wycenia sie na dzien bilansowy w jakiej wartosci, jakim kosztem jest oplacenie prenumeraty, udzialy objete w spolce zoo stanowia jakie aktywa, pytanie ze zdarzen po reporting period, pytanie o wariant porownawczy i kalkulacyjny rach zysk i start, gdzie ida ujemne roznice kursowe, dodatnie roznice kursowe. ogolnie radze sie zapoznac z ustawami i powodzneia Odpowiedz Link Zgłoś