Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

JAKI FORMAT CV UWIELBIAJĄ REKRUTERZY ??

IP: *.spray.net.pl 30.04.04, 23:08
    Jak wiadomo od rekrutera i jego/jej widzimisie zależy NASZ los i poziom życia.
    Powszechnie wiadomo, że każdy człowiek jest inny ... JAK WIĘC PRZYPODOBAĆ się
    rekruterowi jeśli jest conajmniej 5-6 "szkół pisania CV".

> przed wysłaniem CV na daną ofertę pracy pytać się jaką wersję woli - hmm...
    raczej nie
    > wysyłać 5-6 wersji CV do każdego wakatu ??

Pytam więc, jakie są NAJNOWSZE TRENDY i CO NAJCZĘŚCIEJ lubią przeglądać
    Bogowie - pardon - Specjaliści ds. Personalnych ???
    Obserwuj wątek
      • Gość: Rafal Re: JAKI FORMAT CV UWIELBIAJĄ REKRUTERZY ?? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 01.05.04, 10:47
        Format, łapówki, naturalnie...
        • Gość: Fuzzy Re: JAKI FORMAT CV UWIELBIAJĄ REKRUTERZY ?? IP: *.chello.pl 12.05.04, 15:37
          Wiecie co ja juz prawie rok szukam pracy, majac kwalifikacje zawodowe itd...!!!
          Wydaje mi sie, ze tak naprawde potrzebne sa znajomosci - wszystko inne sie nie
          liczy!!! A ja niestety ich nie mam!!!
          Oto smutna rzeczewistosc w tym kraju !!!
      • kasiabru Re: JAKI FORMAT CV UWIELBIAJĄ REKRUTERZY ?? 01.05.04, 13:56
        Mysle, ze powinienes byc klarowny. Jak najprosciej, bez wydziwiania. Mnie
        kiedys powiedziano, ze cv powinno przyciagac uwage. Bullshit. Moim zdaniem
        powinienes pisac bardzo sysntetycznie - tylko najwazniejsze sprawy.
        Moje cv mam w pdf, przynajmniej nie traci formatu i nikt nie moze go zmienic.
        Ja zawsze modyfikuje zyciorys do kazdej oferty. Czasochlonne, ale skuteczne.
        Polecam.
        • Gość: Welcome to Poland Re: JAKI FORMAT CV UWIELBIAJĄ REKRUTERZY ?? IP: *.spray.net.pl 04.05.04, 10:55
          Kasiu !

Ależ ja od pół roku wysyłam CV właśnie w .pdf, i .txt i html (jak trzeba).
          Ku mojemu zdziwieniu połowa agencji nie potrafi otworzyć Acrobata :))
          Słyszałem o innej teorii - że warto wysyłać "staromodną metodą" - NA PAPIERZE !
          .. bo przynosi lepszy efekt (statystycznie rzecz biorąc).
          Co do syntetyczności... hmm... mam tabelki (2x2 max) i sporo bulletów, ale 7 lat
          (bogatych) doświadczeń & szkoły NIE DA SIĘ FIZYCZNIE wcisnąć w 2-3 "przepisowe"
          strony CV !! (nie próbowałem czcionki nr 6 :)
          Czytałem, że np. na Wyspach Brytyjskich nie cierpią bullets (death by bullets) i
          nagłówków typu: "Dane personalne, Hobby, Edukacja..." Wolą mieć CV napisane
          TYLKO do konkretnej oferty pracy i tylko dane właściwe dla danego wakatu..

Co Ty na to ?!?! :)
          CO WY NA TO ??????????????

• Gość: kisia Re: JAKI FORMAT CV UWIELBIAJĄ REKRUTERZY ?? IP: 194.46.36.* 12.05.04, 23:04
            zgadza sie, ja studiuje w UK i troszke mi sie udalo podpatrzec jak tu sie pisze
            cv. zadnych bulletow i skrotow na 2-3 strony. jak masz o czym pisac to pisz-
            fakt nie proza na 3 rozdzialy ale syntetycznie, prostu cv to jedyna szansa zeby
            cie ktos poznal a jak ci e ma poznac jak mu kilka bulletow wciszniesz w postaci
            rownowaznikow zdan....
      • stary.prochazka Re: JAKI FORMAT CV UWIELBIAJĄ REKRUTERZY ?? 01.05.04, 18:13
        rejestrowanie się w serwisach takich jak ejoker, pracuj.pl, CV-Online, jobs.pl
        czy innych testowałem przez ostatnie trzy lata i mogę powiedzieć tylko jedno-
        strata czasu.Moje CV na CV-Online w ciągu roku zostało przejrzane słownie RAZ a
        jakoś jednak mam kwalifikacje nie tylko do noszenia skrzynek w
        supermarkecie.Pięknie to brzmi ale według moich doświadczeń kompletnie się nie
        sprawdza w praktyce-może ktoś mam inne, nie mówię "nie".
        Za to po sześciu wysłanych aplikacjach już dostałem zaproszenie na rozmowę i
        zaproponowano mi stanowisko wyższe niż to o które się ubiegałem.Moim zdaniem
        przede wszystkim nie warto koloryzować (a przynajmniej nie za bardzo:) i
        wykazać w motywce że opłaca się ciebie zatrudnić bo firma będzie miała z tego
        korzyść, a to nie zawsze znaczy tylko wyliczanie sukcesów.
        • Gość: Welcome to Poland Re: IP: *.spray.net.pl 04.05.04, 11:00
          Mam TE SAME ODCZUCIA wobec sensowności rejestrowania się w POLSKICH serwisach i
          agencjach pracy.
          Inaczej sprawa wygląda w odniesieniu do angielskich, irlandzkich portali ! Tam
          można obejrzeć sobie statystyki (!) z oglądalności własnego CV, częściej dostaje
          się feedback, że ktoś CIĘ znalazł i wyraził zainteresowanie, pracodawcy sami
          szperają i piszą e-mail...

Może to "wina" 4,5% bezrobocia tamże... :)
          Ech..!
        • Gość: Welcome to Poland Re: JAKI FORMAT CV UWIELBIAJĄ REKRUTERZY ?? IP: *.spray.net.pl 04.05.04, 11:04
          To, że wykażesz firmie, iż "opłaca się Ciebie zatrudnić" NIE ZAWSZE działa na
          TWOJĄ korzyść ! :)) Firmy - pardon, rekrutujący menażerzy, direktorzy - boją się
          overskilled i nie zatrudnią wartościowego, bo boją się o swoje doopy...

WYSYŁAŁEŚ te 6 aplikacji mejlem czy drukowane pocztą / faksem ???
          • stary.prochazka Re: JAKI FORMAT CV UWIELBIAJĄ REKRUTERZY ?? 04.05.04, 12:36
            wyłącznie mailem, dostęp do faksu mam trochę utrudniony a nie chce mi się bawić
            w klejenie znaczków.Wszyscy i tak chcę żeby im wysyłać mailem.
            • Gość: rycho Re: JAKI FORMAT CV UWIELBIAJĄ REKRUTERZY ?? IP: 212.160.89.* 10.05.04, 12:48
              Tytuł magistra zobowiązuje do lepszego "zarzondzania" językiem polskim.
              • Gość: Filar Re: JAKI FORMAT CV UWIELBIAJĄ REKRUTERZY ?? IP: 149.156.77.* 13.05.04, 18:13
                ...i tak to bywa, gdy ktoś dowcipu nie załapie...
      • Gość: Personalny;nie Bóg CV IP: *.altec.pl / *.crowley.pl 02.05.04, 10:08
        Odpowiedź na temat CV dostałeś pośrednio od moich przedmówców.Powinno być
        syntetyczne, zwięzłe, klarowne ale z wypunktowanym zakresem obowiązków w każdym
        z odbytych miejsc pracy. pochwal sie sukcesami ale nie "przesładzaj"-będzie to
        źle odebrane.Nie powinno być większe niż 1-2 strony(w zalezności od
        doświadczenia kandydata;u top managementu może to być nawet więcej)
        Unikaj raczej takich rzeczy jak kolorowy papier,z "bajerami" typu kolorowe
        tytuły itd..takie rzeczy,owszem ładnie wyglądają ale złapią się na to
        rekruterzy o raczej niskim poziomie profesjonalizmu.
        Nie powinnieneś(powinnaś) tak pretensjonalnie traktować ludzi z branży
        personalnej- świadczy o tym twoje ostatnie zdanie.Ja kilka lat temu tez
        szukalem pracy,więc cie pośrednio rozumiem ale z drugiej strony wygląda to
        troche inaczej. To jakiego kandydata wybierzemy jest oceniane prze najbliższe
        miesiące jego pracy w firmie,w moim interesie jest aby pokazał się z jak
        najlepszej strony. Każdy z nas jest rozliczany ze swojej pracy; mój poprzednik
        ją stracił bo brakowało mu "tego czegoś" co w naszym zawodzie jest tak ważne -
        wyczucia,kóry kandydat najbardziej pasuje do profilu firmy zarówno jeśli chodzi
        o poziom merytoryczny jak i cechy osobowościowe. Oczywiście jak to w każdej
        branży,równiez w branży personalnej pracują rózni ludzie - jedni lepsi drudzy
        gorsi. Życzę tobie abys trafiała tylko do tych lepszych, którzy prędzej czy
        później docenią twoje umiejętności.
        Pozdrawiam:

Specjalista ds. personalnych
        • Gość: Welcome to Poland Re: CV IP: *.spray.net.pl 04.05.04, 11:11
          Fakt... ludzie są różni - rekruterzy też.
          Niektórzy nawet nie wiedzą jak powinien wyglądać zakres obowiązków na danym
          stanowisku (sic !) i wypytują tego ode mnie.
          Poza tym jak ktoś (często po szkole humanistycznej lub ze średnim wykształceniem
          !) jest w stanie ocenić moje osiągnięcia w dziedzinie b. odległej od psychologii
          i zarządzania ludźmi ??? Może je uznać za zmyślone podczas, gdy jakiś dyr. np.
          zlecający rekrutację uznałby je za OK.
          • sea_dog Re: CV 04.05.04, 14:46
            nie przesadzajcie z ta dlugoscia cv - spokojnie mozna wszystko zmiescic na 1
            stronie - niezaleznie od doswiadczenia (no, moze jak ktos przez ostanie 20 lat
            byl dyrektorem w 20 firmach, to faktycznie moze miec problem)
            Ostatnio sama dostaje cv do pewnego projektu - od mlodych ludzi (od 18 do jakis
            25) i jestem PRZERAZONA!! kurcze, nigdy nie bylam orlem, ale cevale potrafilam
            chyba sklecic. czesc z nich bedzie pewnie pomscic, ze zostali olani, ale jak
            inaczej u cholery mam nabrac do nich przekonania, jak nie na podstawie tej
            nieszczesnej kartki papieru??? przeciez nie ma nic wiecej. nie wspomne o tym,
            ze jak na razie zadne z nich nie pofatygowalo sie, aby wkleic fotke
            i "interesowac" sie czym innym jak ksiazkami. jestem podla, wiem ;-)
            • Gość: kbor Re: CV IP: *.topole.waw.pl 04.05.04, 16:34
              a na jakie stanowisko szukacie pracownika???
            • aszyrl Re: CV 05.05.04, 16:24
              sea_dog napisała:

> nie przesadzajcie z ta dlugoscia cv - spokojnie mozna wszystko zmiescic na 1
              > stronie - niezaleznie od doswiadczenia (no, moze jak ktos przez ostanie 20 lat
              > byl dyrektorem w 20 firmach, to faktycznie moze miec problem)
              > Ostatnio sama dostaje cv do pewnego projektu - od mlodych ludzi (od 18 do jakis
              >
              > 25) i jestem PRZERAZONA!! kurcze, nigdy nie bylam orlem, ale cevale potrafilam
              > chyba sklecic. czesc z nich bedzie pewnie pomscic, ze zostali olani, ale jak
              > inaczej u cholery mam nabrac do nich przekonania, jak nie na podstawie tej
              > nieszczesnej kartki papieru??? przeciez nie ma nic wiecej. nie wspomne o tym,
              > ze jak na razie zadne z nich nie pofatygowalo sie, aby wkleic fotke
              > i "interesowac" sie czym innym jak ksiazkami. jestem podla, wiem ;-)

NA 1 STRONIE ???????????? A4, A3 ??? JEDNOSTRONNIE ??
              SAME DANE OSOBOWE ZAJMUJĄ PÓŁ STRONY !
              CZCIONKĄ NR 3,4 ? :)
              • Gość: iweta Re: CV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 18:58
                pół strony? sorry ale Ty chyba piszesz czcionką 16 albo w formacie A5?????

Dane osobowe u mnie zajmują dokładnie 5 wersów:
                imię i nazwisko
                data urodzenia
                adres
                e mail
                telefon

Piszę czcionką 12 i ten zajmuje jakiąś 1/6 strony A4.
                Mam 7 lat doświadczenia w różnych firmach i całe cv spokojnie mieści się na
                jednej stronie. Może to kwestia rozplanowania graficznego?
                Natomiast widuję czasem cv na 2 - 3 strony i dziwię się jakie nieistotne
                głupoty ludzie zamieszczają w swoich epopejach...

Zawsze piszę w wordzie i jeśli jest podany w ogłoszeniu adres email to zawsze
                wysyłam mailem. W innym przypadku pocztą. Zawsze modyfikuję tekst cv,
                wytłuszczam obowiązki które są adekwatne do ogłoszenia, pomijam niektóre
                punkty, dodaję. Odzew od rekruterów wydaje się spory ok. 30-50%. Niestety mało
                oferują :-(((

• sea_dog Re: CV 07.05.04, 17:08
                ciekawe jakim cudem zajmuje ci to pol strony. albo masz 20 nazwisk, albo
                naprawde nie potrafisz tego napisac... ludzie na jakim swiecie wy zyjecie?

aszyrl napisał:

>
                > NA 1 STRONIE ???????????? A4, A3 ??? JEDNOSTRONNIE ??
                > SAME DANE OSOBOWE ZAJMUJĄ PÓŁ STRONY !
                > CZCIONKĄ NR 3,4 ? :)
            • Gość: sago Re: CV IP: *.echostar.pl 07.05.04, 14:56
              A po co Ci "fotka" ? Na podstawie zdjecia mozna tylko ocenic z grubsza czy ktos
              ma twarz, ktora nie straszy w dzien. Taki wyglad moglby utrudniac prace
              bezposrednio z klientami, ale ilez jest sympatycznych brzydul i brzydali -
              dobrze wyksztalconych, dobrze wychowanych, mowiacych poprawna polszczyzna itp.

1 fotka troche kosztuje; zakladajac ze ktos szuka pracy dlugo to wyda mase
              pieniedzy ( bezrobotni nie maja ich za wiele .
              • sea_dog Re: CV 07.05.04, 17:13
                o rany... nie pamietam kiedy ostatni raz prosilam o dokumenty listem, a nie
                mailem. skan nic nie kosztuje, cchoc podejrzewam, ze zaraz posypalaby sie
                lawina pytan pt "jak sie wkleja fotke do worda itd". Fotka nie jest
                obowiazkowa - tu masz racje i nigdy nie prosilam o nia, ale tak sobie mysle, ze
                jak ktos pisze stek bzdur, albo majac 25 lat wpisuje nazwisko, kierunek studiow
                i zamilowanie do kotow, to moze choc sympatyczna geba go uratuje. tylko tyle.

Gość portalu: sago napisał(a):

> A po co Ci "fotka" ? Na podstawie zdjecia mozna tylko ocenic z grubsza czy
                ktos
                > ma twarz, ktora nie straszy w dzien. Taki wyglad moglby utrudniac prace
                > bezposrednio z klientami, ale ilez jest sympatycznych brzydul i brzydali -
                > dobrze wyksztalconych, dobrze wychowanych, mowiacych poprawna polszczyzna itp.
                >
                > 1 fotka troche kosztuje; zakladajac ze ktos szuka pracy dlugo to wyda mase
                > pieniedzy ( bezrobotni nie maja ich za wiele .
                • Gość: Fuzzy Re: CV IP: *.chello.pl 13.05.04, 00:13
                  Jak czytam te posty, a szczegolnie od sea_dog, to mam wrazenie, ze pracodawcom
                  i HRowcom w Polsce niezle odbilo i zatracaja kontakt z rzeczewistoscia.
                  Cale szczescie, ze znalezlismy sie w Unii Europejskiej.
                  Zachodni inwetorzy a mam nadzieje, ze przyjda do nas, zmienia styl pracy
                  polskich "head hunter"!!!
                  Ale powyzsze chyba wynika, stad, ze póki co w Polsce nie ma pracy. Nawet dla
                  dobrych fachowców, znajacych np j.angielski, majacy ukonczone studia (SGH),
                  komputer itd... a do takich JA naleze. Nie mam znajomosci, a jak prace
                  stracilem z przyczyn firmy, to i pracy nie mam !!! Sa natomiast etaty dla
                  znajmoków i krewnych!!! A jestem 44 letnim, wysportowanym i zdrowym
                  STARUSZKIEM, w 100 % dyspozycyjnym, który studia dzienne na SGH ukonczyl w 1991
                  roku!!!

Zdziwiony swoja stytuacja i rynkiem pracy w Polsce,

Fuzzy
            • lolyta Re: CV 07.05.04, 17:54
              No, czekaj, 18-25 letnia osoba na pewno zmiesci sie na jednej stronie, ale ktos
              starszy, z bogatszym doswiadczeniem, moze miec problem.
              • sea_dog Re: CV 10.05.04, 09:46
                starszy z bogatszym doswiadczeniem rowniez zmiesci sie na jednej stronie uwierz
                mi. Ogladalam CV dyrektorow i prezesow z bardzo dlugim stazem i oni rowniez
                miesicili sie na jednej stronie. Mialam to szczescie, ze kilka z takich osob
                prowadzilo na moich studiach zajecia z komunikowania, rowniez z przygotowywania
                roznego typu dokumentow. Spokojnie miescili sie na stronie z jednego prostego
                wzgledu - zamieszczali FAKTY. Pomanewruj przy marginesach, dobierz kroj
                czcionki i na pewno bedzie OK. Nie zapominaj tez, ze w pewnych sytuacjach
                nadmiar doswiadczenia jest bardziej szkodliwy, niz pewne braki. Ja tam sie nie
                chwale wszystkim bo i po co?

olyta napisała:

> No, czekaj, 18-25 letnia osoba na pewno zmiesci sie na jednej stronie, ale
                ktos
                > starszy, z bogatszym doswiadczeniem, moze miec problem.
                >
            • Gość: jeremiah Re: CV IP: 195.101.164.* 12.05.04, 16:23
              przesada - nie da rady zmieścić wszystkiego na 1 stronie. Ostatnio postanowiłem
              odświeżyć swoje cv i wyszło mi ponad 2 strony. Nie rozpisywałem się przy tym -
              samo określenie tego na czym się znam i w jakim stopniu zajęło prawie stronę.
              Tak się jakoś złożyło że gdy tylko w firmie odkryli że mam dryg to technicznych
              tematów - zaczęli to wykorzystywać (norma).
              I weź teraz napisz że potrafisz programować - tylko w czym ? też trzeba opisać,
              w jakim stopniu? to również. Baza danych - ale jaka? przecież baza bazie nie
              równa. Pisanie makr - tylko pod czym - te od accessa i excela troszkę się
              różnią, pisanie skryptów - jak wyżej.

ech... a żeby było śmieszniej wcale nie pracuję jako IT - a mimo to jak w chodzę
              do ich działu to jestem "swój"...
              • sea_dog Re: CV 12.05.04, 16:31
                tak sobie mysle, ze to zalezy chyba od tego, co kto uwaza za stosowne
                umieszczac w cv. Ja nie rozpisuje sie w cv, bo od tego jest list motywacyjny, w
                zyciorysie zamieszczam wiec same fakty. Nie wiem zreszta, byc moze jak
                popracuje jeszcze kilka lat to zmienie zdanie :)

Gość portalu: jeremiah napisał(a):

> przesada - nie da rady zmieścić wszystkiego na 1 stronie. Ostatnio
                postanowiłem
                > odświeżyć swoje cv i wyszło mi ponad 2 strony. Nie rozpisywałem się przy tym -
                > samo określenie tego na czym się znam i w jakim stopniu zajęło prawie stronę.
                > Tak się jakoś złożyło że gdy tylko w firmie odkryli że mam dryg to
                technicznych
                > tematów - zaczęli to wykorzystywać (norma).
                > I weź teraz napisz że potrafisz programować - tylko w czym ? też trzeba
                opisać,
                > w jakim stopniu? to również. Baza danych - ale jaka? przecież baza bazie nie
                > równa. Pisanie makr - tylko pod czym - te od accessa i excela troszkę się
                > różnią, pisanie skryptów - jak wyżej.
                >
                > ech... a żeby było śmieszniej wcale nie pracuję jako IT - a mimo to jak w
                chodz
                > ę
                > do ich działu to jestem "swój"...
                • Gość: kik Re: CV IP: *.ci.uw.edu.pl 12.05.04, 18:46
                  moja droga!
                  czy bylabys sklonna zerknac na moje CV i wyrazic swoja opinie z punktu widzenia
                  specjalisty, skoro zajmujesz sie rekrutacja? moj problem polega na tym, ze na
                  co drugiej rozmowie spotykam sie z zarzutem, ze mam za wysokie kwalifikacje.
                  dopiero co skonczylam studia, fakt - koncze drugie, ale nie mam nawet roku
                  ciaglego doswiadczenia zawod., za to sporo praktyk, jezyki, wyjazdy zagr.,inne
                  atuty. gdzie moze tkwic blad??
                  pozdrawiam
                  • Gość: kisia Re: CV IP: 194.46.36.* 12.05.04, 23:20
                    nigdzie nie ma bledu- jestes poprostu za dobra dla niektorych przecietniakow (w
                    domysle rekruterow):)
                • Gość: kisia Re: CV IP: 194.46.36.* 12.05.04, 23:19
                  tak sobie czytam ten twoj ciag wypowiedzi i tylko moge stwierdzic ze sama sobie
                  przeczysz. najpierw stwierdzasz ze cv to jedyna szansa zeby kogos poznac-
                  szansa dla drugiej strony zeby sie zaprezentowac, a potem wciskasz kit ze to
                  sie da zrobic na jednej stronie. wybacz, na jednej sronie to mi sie sama moja
                  edukacja miesci, na kolejnej doswiadczenie zawodowe- i to wszystko tylko
                  bulletujac obowiazki, no wiec dziwie sie jak ktos z @dorobkiem@ moze sie
                  zmiescic na stronie- pozalowania godne. moje cv ma 3,5 strony i mysle ze to
                  odpowiednia dlugosc, przynajmniej rekruter moze na tej podstawie cos o mnie
                  powiedziec a nie na podstawie wklejonego zdjecia stwierdzic ze bede pasowac to
                  wystroju firmy;)
                  • sea_dog Re: CV 13.05.04, 09:10
                    wiesz co kisiu, nie wiem jak wyglada cv superproprofesjonalisty, za jakiego
                    uwaza sie osoba tworzaca cv na 5 stron (i chyba majaca przy tym problem z
                    kondensacja wlasnych mysli), ale wiem jedno, ze o czlowieku oprocz tych
                    wszystkich dat i stanowisk swiadczy rowniez sam dokument i to, jak jest on
                    przygotowany. Jesli osoba majaca tak wspaniale doswiadcznie ma problem z
                    obsluga worda na poziomie podstawowym (o jezyku i interpunkcji nie wspominajac)
                    to niech sie w dupe ugryzie z calym tym swoim doswiadczeniem. Nie zajmuje sie
                    zawodowa rekrutacja i nigdy nie mialam takiego zamiaru, od czasu do czasu
                    szukam osob do pomocy nad pewnymi projektami - zazwyczaj ludzi mlodych, a co za
                    tym idzie z marnym doswiadczeniem. W takiej sytuacji kazdy matol chyba powinien
                    wiedziec, ze jak NIE MA CO WPISAC W SWOJE CV, to niech do cholery przesle go
                    choc w takiej formie, zeby osoba, ktora to czyta, nie miala wrazenia, ze to
                    dziecko z prazeniem mozgowym (bez obrazy) dobralo sie do klawiatury. Pisz
                    sobie swoje cv jak chcesz - watek byl po to, aby poznac cudze zdanie wiec je
                    poznalas. Aha tak przy okazji sprawdz jak wyglada cv ktoregos z rekruterow -
                    watpie, aby rozpisywal na kilka stron - kto by mial zdrowie to czytac? I nijak
                    nie widze zwiazku pomiedzy dlugoscia dokumentu, a jego jakoscia.
                    pozdrawiam
                    Sea

Gość portalu: kisia napisał(a):

> tak sobie czytam ten twoj ciag wypowiedzi i tylko moge stwierdzic ze sama
                    sobie
                    >
                    > przeczysz. najpierw stwierdzasz ze cv to jedyna szansa zeby kogos poznac-
                    > szansa dla drugiej strony zeby sie zaprezentowac, a potem wciskasz kit ze to
                    > sie da zrobic na jednej stronie. wybacz, na jednej sronie to mi sie sama moja
                    > edukacja miesci, na kolejnej doswiadczenie zawodowe- i to wszystko tylko
                    > bulletujac obowiazki, no wiec dziwie sie jak ktos z @dorobkiem@ moze sie
                    > zmiescic na stronie- pozalowania godne. moje cv ma 3,5 strony i mysle ze to
                    > odpowiednia dlugosc, przynajmniej rekruter moze na tej podstawie cos o mnie
                    > powiedziec a nie na podstawie wklejonego zdjecia stwierdzic ze bede pasowac
                    to
                    >
                    > wystroju firmy;)
                    • Gość: kiki Re: CV IP: *.ci.uw.edu.pl 13.05.04, 10:30
                      Droga Sea!
                      ponawiam pytanko...
                      pozdrawiam
                      • sea_dog Re: CV 13.05.04, 10:43
                        nie jestem rekruterem i calkiem wyraznie o tym pisalam, skieruj swoje kroki do
                        profesjonalisty

Gość portalu: kiki napisał(a):

> Droga Sea!
                        > ponawiam pytanko...
                        > pozdrawiam
            • Gość: Ola Re: CV IP: *.bielsko.msk.pl 14.05.04, 14:22
              To nie ma znaczenia na ile stron napisze cv i tak wiadomo, ze etat juz jest
              zajety a pracodawca i tak musi wystawiac oferty. Moje cv zajmuje 1,5 strony, ma
              fotke, studia, jezyki, obsluge komputera, prawo jazdy, ciekawe zinteresowania,
              doswiadczenia zawodowe. Niestety to sa za male kwalifikacje. Nie rozumie tego.
              Kiedys zlozylam oferte na przedstawiciela medycznego i plusem moim bylo to , iz
              mam 7 lat stazu pracu w szpitalu i powyzsze kwalifikacje. Otrzymalam szokujaca
              odp. a mianowicie,ze nie dostalabym sie nawet na rozmowe wstepna z takimi
              kwalifikacjami. I ci wtedy robic?
      • Gość: malwa Re: JAKI FORMAT CV UWIELBIAJĄ REKRUTERZY ?? IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 07.05.04, 18:05
        Wczoraj własnie na ten temat dyskutowałm z kolezanką, która przeprowadza
        rekrutacje wstępną(psycholog). Od niej zalezy czy dana oferta pzrejdzie dalej
        czy tez zostanie odrzucona.
        1.Cv jest najważniejszym dokumentem, który ma pzryciągnąc uwage!
        2 List motywacyjny czytaja w momencie kiedy dany punk w cv jest niezrozumiały.
        List motywacyjny potrzebny jest w koncowej fazie rekrutacji(spotkanie z
        pracodawca itp).
        3. CV ma być zwiezłe, zawierajace konkrety!. Nie ma sensu wpisywac np, ze
        segregowało sie dokumenty, odbbierało tel tylko wpisac obsługa czy tez pomoc
        biurowa!
        4 Wymieniac tylko atuty podpasowaujac po daną firmę/stanowisko.
        Czasami trzeba cos ominąc,np. cytuje kolezanke" ubiega sie o prace nauczyciela
        a rozpisuje sie na temat pracy w sklepie, czytac sie nie che"
        5 Nie słodzic i zapewniac ,ze zatrudniajac mnie firma osiagnie korzysci.
        6 Cv nie dłuzsze niz 2 strony, list- 1 strona( bez powtarzania tego co w cv).
        Najlepiej dodac cos od siebie , krótko i tresciwie.
        6. Ona i jej wspólpracownicy nie zwracaja uwagi na stan cywilny,
        zainteresownia, skupiaja sie głownie da doswiadczeniu i osobowosci.
        7 Zdjecie musi byc( niestety pracodawcy chca miec osoby reprezentatywne, nie
        oznacza to,ze piękne po prostu zadbane, budzace zaufanie.
        8 Wysyłac mozna poczta( szybciej rozpatruja) i droga mailową,napisane w wordzie
        txt
        9 Kilkakrotnie mi powtarzała" .... sprawdz kilkakrotnie zanim wyślesz i
        pamietaj pisz konkrety tak aby dana osoba wiedziała co potrafisz! wierz mi xxx
        lat pracy i tysiace ofert rozpatrywanych -to sie wie,że dana osoba leje wode i
        kompletnie nie nadaje sie na okreslone stanowisko.

na koniec powiedziała ... dostaje drgawek jak musze czytac 3 stroncowe cv i 6
        stronicowy list

• Gość: grizelda OCZEKIWANIA FINANSOWE W CV IP: *.skokarka.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.04, 21:30
          czy jest jakiś schemat, podaje się przedział czy konkretną kwote ,jak to
          zredagować. z tego co się orientuję jest regułą ze student w kancelarii zarabia
          najniższą krajową więc poco te ceregiele?widze ze w tym wątku wypowiadali sie
          weterani w sprawdzaniu cv co wy na to?
          • Gość: malwa Re: OCZEKIWANIA FINANSOWE W CV IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 09.05.04, 22:02
            od kiedy w cv czy liscie wpisuje sie wynagrodzenie czy przedział?
            Oczekiwania finasowe podaje sie w trakcie rozmowy. Mozna negocjować ceny ale
            najczesciej jest tak ,ze człowiek godzi sie na to co dają.
            Ważne,ze gdzies sie w koncu zaczepił.
            Poza tym selekcje prowadza biura pośrednictwa i nie mają danych co do
            wynagrodzenia.
            Zdarza sie ,ze w ogłoszeniach pracodawca podaje zarobki. Komu nie odpowiada ten
            się po prostu nie ubiega o to stanowisko.

• Gość: grizelda Re: DO MALWY OCZEKIWANIA FINANSOWE W CV IP: *.skokarka.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.04, 13:21
              musze napisać bo tego żadają w ogłoszeniu jest napisane wyrażnie zeby im wysłąć
              z określeniem oczekiwań finansowych wiec zle to zrozumiałas ,ja tez pierwszy
              raz sie z tym spotkałam (wiem ze studenci w kancelariach dostają 800 wiec tyle
              chyba napisze a inna sprawa jak ja hipotetycznie utrzymam sie za to w w-we)
              sporo do tego dołoże
              • Gość: malwa Re: DO MALWY OCZEKIWANIA FINANSOWE W CV IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 10.05.04, 13:42
                skoro musisz to napisz.
                Kolega w kancelarii dostaje 1200 (student prawa)na ręke ale pracuje tam juz 2
                lata.

Jak sie utrzymasz za 800 zł ciezko bedzie.....
                Powodzenia!
                • Gość: grizelda OCZEKIWANIA FINANSOWE W CV IP: *.skokarka.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.04, 15:13
                  dobra,dobra oczekiwałam b. profesjonalnego komentarza.nie to nie PA
                  • Gość: malwa Re: OCZEKIWANIA FINANSOWE W CV IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 10.05.04, 17:03
                    Piszesz krótko
                    Oczekiwania finansowe , np. 1500 netto/brutto.
                    Zawyżysz to odrzuca Twoja ofertę , zaniżysz to znaczy ,ze sie nie cenisz.
                    zawsze możesz dopisac,....kwota do negocjacji itp
                    Nie pisze sie w cv tylko w liscie motywacyjnym na samym końcu po wymienieniu
                    cech osobowości, np; kreatywna i inne takie.
                    Mozesz napisać równiez ,ze Twoje oczekiwania finansowe nie sa wygórowane w
                    stosunku do Twojego wykształcenia, umiejtności itp.
                    I tak nie wezmą tego pod uwagę jeżeli wynagrodzenie jest ustalone z góry.
                    Potrzebne jest to im do tego aby nie tracić czasu na spotkanie i tel.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka