Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ludzie od zadań specjalnych

IP: *.dsl.telepac.pt 27.05.11, 15:31
    Czemu nie sa na etatach? Jesli sa pieniadze na wysylanie polskich zolnierzy za granice aby brali udzial w cudzych (na ogol amerykanskich) wojnach, to czemu nie ma pieniedzy dla osob opiekujacych sie Polakami w Polsce?
    Obserwuj wątek
      • l_zaraza_l Re: Ludzie od zadań specjalnych 27.05.11, 18:24
        Nie są na etatach bo na etatach są katecheci. W sumie taki katecheta wychodzi taniej bo potrafi przekonać niepełnosprawnego, że nie potrzebuje on już żadnej innej opieki skoro opiekuje się nim bóg.
      • Gość: gosc Ludzie od zadań specjalnych IP: 89.204.137.* 27.05.11, 19:08
        Popracujcie dla Ham Logistik z Hamburga adres Billstrasse 87 , przez 3 miesiace zarobicie 100 e , i robota nie nie jest lekka , za to wycmykaja was bez mydla . Polski konsulat oczy przymyka ze niby sprawy nie ma a ludzie robia bez ubezpieczenia bez umow i doslownie jak to sie mowi na krawedzi
      • tomek.54321 Re: Ludzie od zadań specjalnych 27.05.11, 19:41
        I to jest cos o czym warto pisac, a nie to ze 5 min temu Obama za przeproszeniem wytarl sobie du.e, a 15 min temu wysmarkal nos, a teraz idzie na kolacje. Wiecej takich konkretnych i zyciowych tematow a nie zapelniacze miejsca.
        • Gość: dośćPolityki Re: Ludzie od zadań specjalnych IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.11, 12:41
          prezydent USA przyjeżdża raz na 10 lat więc da się to jeszcze zroumieć, najgorsze jest to, że jak wyjedzie to znowu się zacznie na gazecie wojna pis.kontra.po 24h
          zresztą to samo w tvn i tvp, mieszkałem w paru krajach zachodniej europy i różnica jest wręcz porażająca, podczas gdy do bbc czy zdf zaprasza się ekspertów, ekonomistów, przedsiębiorców, a do lżejszych tematów np piłkarzy czy aktorów, to u nas wszędzie i o wszystkim wypowiadają się te same mordy Niesiołowskich, Kaczyńskich i Napieralskich
        • Gość: mak Re: Ludzie od zadań specjalnych IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.11, 22:38
          uwazaj bo za wypowiedz o obamie tusk i komorowski kaze cie rozstrzelac
      • Gość: gosia A z czego zyją wolontariusze? IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.11, 00:02
        A z czego zyją wolontariusze?

Przecież muszą coś jeść, jakoś żyć?

Ciekawi mnie jak żyją wolontariusze ....
        • Gość: Kagan Re: A z czego zyją wolontariusze? IP: *.dsl.telepac.pt 28.05.11, 09:43
          Wychodzi na to, ze musza krasc aby zyc...
        • Gość: @@@ Jak to "z czego zyją wolontariusze?" IP: *.aster.pl 28.05.11, 09:47
          przecież napisano, że żyją "satysfakcją".

Wszyscy zostańmy wolontariuszami - "pracodawcy" zaoszczędzą gigantyczne pieniądze, równie gigantyczna forsa nie trafi do ZUS-u i nie będą płacone podatki od dochodów. Genialne rozwiązanie, stosowane już przez wielu "pracodawców": znaleźć "jelonków" zainteresowanych zasuwaniem za friko, dokapitalizowujących swoją nieopłaconą pracą ich prywatny biznes (by mógł się nadal rozwijać), obojętnie czy to pod nazwą "stażu", "bezpłatnej praktyki", czy kuriozalnego określenia "wolontariat pracowniczy" (notabene dotyczącego zjawiska nielegalnego z punktu widzenia prawa i patologicznego społecznie, ale jakże cennego dla "pracodawców").

Podobno są gdzieś sklepy dla wolontariuszy, gdzie można przyjść i wziąć sobie jedzenie za darmo (jeśli ktoś lubi, to można chodzić po parafiach i różnych przytuliskach, i też zjeść za darmo, ale czasami trzeba się pomodlić przed jedzeniem albo posprzątać po jedzeniu). Są też podobno punkty usługowe, gdzie inni wolontariusze oferują wolontariuszom swoje usługi też za darmo (a co! stać ich...). Wszystko za darmo, wszystko "piękne i wzniosłe", "szlachetne", "godne to i sprawiedliwe".
          Ktoś ma poczucie, że się spełnia, że jest potrzebny, ale niestety cała pozostała reszta społeczeństwa ma to głęboko w du..., a spora część uważa ideę wolontariatu za czyste frajerstwo, i jest to poniekąd słuszne, gdyż płacąc podatki składamy się na dużą część tych zadań, które potem są wykonywane za darmo (gdzie więc podziewają się te kwoty z podatków?)

Wszystko jest OK, jeśli ma się pracę lub dochody pozwalające na pracę społeczną, za darmo. Jeśli nie ma się pracy ani innych dochodów, to sorry, ale to utopia.

Jak żyją wolontariusze? Albo mają bogatych rodziców, partnerów, albo "dochody z nieujawnionych źródeł", jak to mawiają w urzędzie skarbowym. Innej opcji nie ma. Ach nie, przecież jest: żywią się w śmietnikach, a ubierają w blaszanych pudłach na zużyte ubrania, te stojące na ulicach.
        • Gość: taka sobie Re: A z czego zyją wolontariusze? IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.11, 11:43
          Ja jak byłam wolontariuszką to "wolontariowałam" po pracy, popołudniami, więc tak też się da. Ostatnio czytałam o wolontariuszu-emerycie, 90latek, który opiekuje się starszymi ludźmi, bardzo pozytywne :). Ale fakt na całą dobę to mogą uczniowie/studenci, którzy mogą dzięki rodzicom sobie pozwolić lub osoby, które nie muszą się martwić o utrzymanie, nie pracują na etacie.
          A co do pensji? Coż etatowi "pomagacze", ludzie na etatach pomagający ludziom jak psychologowie, wychowawcy, opiekunowie socjalni też pensji wysokich nie mają- niestety są ludzie, którzy uważają, że nie jest to opłacalne.
      • Gość: Andrzej Ludzie od zadań specjalnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 07:09
        Ja mam etat, mam umowę o pracę ale nie mam wypłaty bo pracodawca narzeka na wysokie koszty pracy i kryzys. Kolejny miesiąc bez wypłaty. Jak w tym kraju żyć ?
      • Gość: $ Ludzie od zadań specjalnych IP: 78.8.25.* 28.05.11, 10:51
        "satysfakcja" - kiedyś najtańsza potrawa w wojsku :) a tak na marginesie czy wolontariat naprawdę jest "non profit"(nie chodzi o pieniądze) dla wolontariuszy?. Idea prawdziwego wolontariatu zamiera.
        • Gość: najmądrzejszy Re: Ludzie od zadań specjalnych IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.11, 15:03
          Wolontariat to nie jest praca za darmo!

Wolontariusz też ponosi koszty dojazdu, musi jeść, itd. W cywilizowanym świecie normą jest, że wolontariusz otrzymuje małe pieniądze, za które może pokryć swoje koszty działalności, a w dzikiej PL oczywiście wykorzystano wolontariat jako pretekst do darmowej pracy.
          • Gość: Kagan Re: Ludzie od zadań specjalnych IP: *.dsl.telepac.pt 29.05.11, 12:50
            Jesli wolontariusz dostaje pieniądze, za które może pokryć swoje koszty działalności, to nie jest on(a) woolontariuszem, a de facto etatowym prcownikiem, gdyz pod koszta dzialalnosci mozna zaliczyc tez koszta dojazdu do pracy, wyzywienia, ubrania i zakwaterowania owego 'wolontariusza". Takim wolontariuszem to ja tez moge byc!
            lech.keller@gmail.com
      • alamatygrysa Ludzie od zadań specjalnych 28.05.11, 19:15
        Ja się pytam, dlaczego szpitale nie płacą praktykantom szkół ratownictwa medycznego.

A może Gazeta Wyborcza się zainteresuje tematem ?
        • Gość: taka sobie Re: Ludzie od zadań specjalnych IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.11, 19:38
          Nie tylko im, innym stażystom również, taki system
      • Gość: r_xxx Re: Ludzie od zadań specjalnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 20:12
        Nie mieszajmy pojęć. Ten artykuł powinien się znaleźć w dziale "społeczeństwo".
        Z takiego pomieszania pojęć wyrósł polski potworek wolontariatu, oznaczającego bezpłatną pracę dla w komercyjnych przedsiębiorstwach. Tak - dla działań na rzecz społeczności. Nie - dla bezpłatnej pracy.

• Gość: KAGAN Re: Ludzie od zadań specjalnych IP: *.dsl.telepac.pt 29.05.11, 12:46
          Nie - dla bezpłatnej pracy!
      • Gość: kapitalista. Każdemu wolnobyćwariat. IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.11, 23:46
        Czyli wolontariat.
      • talsen Ludzie od zadań specjalnych 29.05.11, 00:26
        Idea piękna. Ciekaw jestem jednak, z czego Ci ludzie się utrzymują?
        • Gość: Kagan Re: Ludzie od zadań specjalnych IP: *.dsl.telepac.pt 29.05.11, 12:45
          Jeśli nie dostają pieniędzy za swą pracę, to znaczy, że żyja z pracy innych ludzi...
      • talsen Ludzie od zadań specjalnych 29.05.11, 00:27
        I kiedy pracują na swoje utrzymanie?
        • Gość: KAGAN Re: Ludzie od zadań specjalnych IP: *.dsl.telepac.pt 29.05.11, 12:44
          Muszą zwyczjanie dokradać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka