Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wypowiedzenie

IP: *.play-internet.pl 22.06.11, 18:21
    Dzień dobry!
    Potrzebuję porady, bo trochę się już zgubiłam w przepisach. Chcę złożyć wypowiedzenie, jednak jeżeli rozwiążę umowę przed upływem 12 miesięcy, będę musiała ponieść pewną karę finansową (nie straszną, ale zawsze). Umowa podpisana 01.09.2010 roku, obowiązuje miesięczny okres wypowiedzenia. Czy jeżeli złożę je w lipcu, czyli umowa zostanie rozwiązana z ostatnim dniem sierpnia, to będzie to oznaczało, że upłynęło 12 miesięcy? Czy byłoby to dopiero 01.09.2011? Z drugiej strony nie da się złożyć wypowiedzenia tak, żeby umowa kończyła się 1go września, więc jestem w kropce.
    Będę wdzięczna za poradę.
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: wypowiedzenie 22.06.11, 22:54
        Gość portalu: Ola napisał(a):

> Dzień dobry!
        > Potrzebuję porady, bo trochę się już zgubiłam w przepisach. Chcę złożyć wypowie
        > dzenie, jednak jeżeli rozwiążę umowę przed upływem 12 miesięcy, będę musiała po
        > nieść pewną karę finansową (nie straszną, ale zawsze). Umowa podpisana 01.09.2
        > 010 roku, obowiązuje miesięczny okres wypowiedzenia. Czy jeżeli złożę je w lipc
        > u, czyli umowa zostanie rozwiązana z ostatnim dniem sierpnia, to będzie to ozna
        > czało, że upłynęło 12 miesięcy? Czy byłoby to dopiero 01.09.2011? Z drugiej str
        > ony nie da się złożyć wypowiedzenia tak, żeby umowa kończyła się 1go września,
        > więc jestem w kropce.
        > Będę wdzięczna za poradę.

Po pierwsze, to taki zapis o karze finansowej za rozwiązanie umowy o pracę jest według mnie sprzeczny z prawem, gdyż ogranicza Twoje prawo do wypowiedzenia umowy o pracę. A Kodeks PRacy stwierdza:

"Art. 18. § 1. Postanowienia umów o pracę oraz innych aktów, na których podstawie powstaje stosunek pracy, nie mogą być mniej korzystne dla pracownika niż przepisy prawa pracy."

Po drugie, to jeśli złożysz wypowiedzenie w lipcu, wtedy okres wypowiedzenia kończy się 31 sierpnia. Czyli będziesz pracować 12 miesięcy.

S.
        • Gość: Ola Re: wypowiedzenie IP: *.play-internet.pl 23.06.11, 20:41
          Dziękuję za odpowiedź!
          Co do kary finansowej to wynika ona z tego, ze w okresie zatrudnienia zostałam przeniesiona do pracy do innego miasta i tam na początku firma zapewniła mi zakwaterowanie. W związku z tym jeśli rozwiązałabym umowę przed upływem 12 miesięcy, musiałabym zwrócić im część kosztów. Co prawda nie podpisywałam żadnego zobowiązania, ale jest to określone w wewnętrznych przepisach firmy. Takie praktyki są raczej dozwolone.

Ważne, że mogę złożyć wypowiedzenie już w lipcu:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka