Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy robić doktorat?

26.08.11, 15:42
    Gdy kończyłem studia, bałem się robić doktorat bowiem moja rodzina jest biedna i potrzebuję pracy. Jednakże pracy nie mogę znależć, natomiast studiowanie tego co studiowałem na studiach dalej mnie interesuje i pobudza pasję. Zastanawiam się czy jest sens podjąć próbę zrobienia doktoratu. Moja wiedza wystarczyłaby na to by podjąć taką próbę-ale czy powinienem zrezygnować z szukania pracy? Czy miałbym szansę na utrzymanie się? Dodam, że to bardzo wąska humanistyczna dziedzina gdzie raczej żadnych pieniędzy nie ma...
    Obserwuj wątek
      • Gość: uos Re: Czy robić doktorat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.11, 16:09
        Przecież będąc na studiach doktoranckich nadal możesz szukać pracy. Albo zamiast na doktorat idź na nowe studia, jak znasz języki to może coś lingwistycznego? To ostatni rok, że nie musisz płacic za drugi kierunek.
      • Gość: ona Re: Czy robić doktorat? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 27.08.11, 17:16
        Moim zdaniem nie warto, bowiem z takim tytułem będzie jeszcze trudniej o pracę. Szef nie przyjmie przecież kogoś kto ma wyższe wykształcenie od niego, bedzie Ci sie trudniej wybic. Wiem coś o tym, znam ludzi po doktoratach, którzy ukrywają ten fakt i nei wpisuja do CV. Chyba ze wiesz ze doktorat da Ci prace, jakos zapewni lepsza przyszlosc do działaj. Ale wg mnie DOŚWIADCZENIE a nie wykształcenie jest itotne dzisiaj na rynku pracy... niestety
        • nchyb Re: Czy robić doktorat? 27.08.11, 19:54
          > zapewni lepsza przyszlosc do działaj. Ale wg mnie DOŚWIADCZENIE a nie wykształc
          > enie jest itotne dzisiaj na rynku pracy... niestety
          dlaczego niestety?
          i nie samo doświadczenie, ale umiejętność korzystania ze zdobytej wiedzy i z doświadczenia...
        • wielki_czarownik Tylko wiesz 27.08.11, 23:31
          W polskich warunkach doktorat to doświadczenie, jakich mało. U nas z reguły doktorat to połączenie studiów 3 stopnia, pracy dydaktycznej, darmowej asystentury i jeszcze kilku innych fuch na uczelni (pan/i przetłumaczy, przygotuje, poprowadzi, znajdzie, wypełni, pomoże itp.)
      • Gość: cougar Rób doktorat IP: 95.108.99.* 28.08.11, 13:59
        lepsze to niż się kisić w chacie przez następne lata
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka