Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zanim napiszesz list motywacyjny, sprawdź słown...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.11, 14:12
    Ja napisałem w liście motywacyjnym, że treść tego listu nie ma najmniejszego sensu bo i tak tego nikt nie czyta (marnując sobie życie na jakieś bzdety), więc napiszę sprośny kawał... zostałęm przyjęty
    Obserwuj wątek
      • Gość: ma-ryja Re: Zanim napiszesz list motywacyjny, sprawdź sło IP: 93.217.120.* 28.08.11, 16:57
        Bzdety do potegi. Dobre dla firmy Szamorski-Kulesza, ze mogla sie zaprezentowac i swoj poziom.
        Jak takie orly doradzaja klientom, nie mozna sie dziwic, ze wszedzie widze ludzi, ktorzy "wyzej sr..ja niz d..pe maja". Smutne to!
      • Gość: zboon co za wypociny.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.11, 17:43
        ostatnio automatyzowałem proces rekrutacji dla średniej wielkości firmy. Babka zajmująca się HR przyznała, że wymienianie takich "umiejętności miękkich" ją zwyczajnie śmieszy, bo np. nie dostała jeszcze nigdy aplikacji, gdzie nie byłoby "umiejętności pracy w zespole", albo "sumienności". Wypisywanie takich rzeczy to zwykły idiotyzm, bo każdy może je sobie wstawić i moim zdaniem świadczy tylko o tym, że kandydat nie ma czym się pochwalić.
        • Gość: gruby Re: co za wypociny.... IP: 91.123.169.* 28.08.11, 21:25
          To wynika zapewne z tego, że 99% ofert pracy zawiera jako wymagane takie "umiejętności miękkie". Osobiście uważam to za idiotyzm i świadczy tylko o tym, że pracodawca nie wie kogo szuka :)
      • Gość: lilith curriculum-professional IP: 190.191.222.* 28.08.11, 17:52
        ja jestem za tym, zeby w ogole nie wypisywac tego typu "umiejetnosci". juz sama historia pracy, dodatkowe umiejetnosci i hobby mowia sporo o kandydacie, natomiast cala reszta "wychodzi" na rozmowie. nikt nie zaprosi cie na rozmowe tylko dlatego, ze w cv napisales, ze jestes asertywny. sama prowadze strone o pisaniu curriculum, na ktorej zamieszczam przyklady i rady, ktore daje poprzez moje doswiadczenie i setki artykulow i ksiazek ktore przczytalam na ten temat. jesli kogos interesuje to zapraszam na moja strone curriculum-professional:)
      • Gość: katharsis Zanim napiszesz list motywacyjny, sprawdź słown... IP: *.teosat.pl 28.08.11, 20:14
        listy motywacyjne to bzdura, nikt tego nie czyta, a jesli czyta to tylko paniusia z hr ktora dopiero co zostala przyjeta i jeszcze jest nadgorliwa, albo praktykantka... juz nie mowiac o bzdetach w cv typu hobby albo stan cywilny, co to kogo obchodzi
        • Gość: ff Re: Zanim napiszesz list motywacyjny, sprawdź sło IP: *.aster.pl 23.11.11, 00:28
          Zgadzam się. Osoba decyzyjna biorąca udział w rekrutacji rzadko ma czas by dokładnie cv przeczytać. Częściej "rzuca okiem" na to co "paniusia podkreśliła"
      • pies_fafik Zanim napiszesz list motywacyjny, sprawdź słown... 28.08.11, 20:50
        Mam pytanie - czy redaktorzy "Wyborczej" ponosza jakakolwiek odpowiedzialnośc za publikowane w tej gazecie teksty? Czy zatem wezma odpowiedzialnosc za to, ze jakis biedny absolwent naczyta sie tych bzdur zrobi takie a nie inne CV. Czy moze taki młody czowiek przyjść za jakis czas na Czerska ja kto nie zadziałai wytargać za pejsy tych madrali z "Gazety"...?
        • margo2510 Re: Zanim napiszesz list motywacyjny, sprawdź sło 02.09.11, 06:08
          Jeżeli bezmyślnie przepisze się te wszystkie cechy w CV, faktycznie może to kolidować ze skutecznością znalezienia pracy. Natomiast umiejetne umieszczenie ich w swoim życiorysie, dopoasowując cechy charakteru do swojej osoby, z uwzględnieniem oczekiwać firmy może dać pozytywne rezultaty. Grunt to odpowiednie wykształcenie, wiara w siebie i we własne możliwości. Ja jakiś czas temu aplikowałam do miejsca pracy, do którego nie było łatwo się dostać, zwłaszcza jak to w moim przypadku bez doświadczenia w tej branży. I proszę mijają już 3 lata odkąd pracuję, niezbędna jest cierpliwość, bo łatwo nie jest. No ale cóż, nikt nigdy nie powiedział, że coś w życiu będzie zupełnie łatwe. Pozdrawiam.
        • Gość: pabllo Re: Zanim napiszesz list motywacyjny, sprawdź sło IP: *.play-internet.pl 22.05.12, 14:24
          Głupiś... to tylko dobre rady jak nie narobić sobie wstydu przed nowym pracodawcą i samodzielnie napisać dokumenty aplikacyjne tak, żeby przyszły pracodawca patrząc na nie nie puścił pawia...
      • Gość: L.N. Re: Zanim napiszesz list motywacyjny, sprawdź sło IP: *.uoks.uj.edu.pl 29.08.11, 05:36
        Świat się kończy :/
      • sselrats Wiadomo, ze w Polsce prace dostaje sie po znajomos 21.09.11, 18:45
        ci a ludzie traca czas na wysylanie chorych CV zamiast nauczyc zawierac znajomosci mogace zaowocowac praca.
        • Gość: julik Re: Wiadomo, ze w Polsce prace dostaje sie po zna IP: *.hari.cable.virginmedia.com 20.12.11, 10:16
          Znajomosci ulatwiaja dotarcie do odpowiedniej osoby by wlasnie przeczytala CV i list motywacyjny. Na jakiejkolwiek osobie "polecajacej" kogos na stanowisko ciazy potem ciezar tego jakie wrazenie zrobi sam kandydat. Jesli ktos nie potrafi na papierze nazwac swoich umiejetnosci, dopasowac kwalifikacji i doswiadczenia do konkretnych wymogow firmy i wakatu to jak moze oczekiwac,ze ktos za niego poreczy,ze jest najlepsza osoba na to stanowisko? Ten artykul zwraca uwage,ze nie tylko merytoryczne kwalifikacje sa wazne w pracy. Rownie wazne sa "soft skills", ktore niejako przy okazji sa nabywane w srodwisku pracy, a czesto decyduja o powodzeniu przetziewziecia. Networking jest wazne wszedzie, nie tylko w Polsce, bo otwiera drzwi do nowych potencjalnych wyzwan. I wlasnie przez "posiadanie znajomosci" udowadnia sie szereg opisanych w tym artykule pojec.
          • ciotka_ltd Wlasnie: networking 17.08.13, 02:44
            Ale majac doswiadczenia tu i owdzie powiem z duza doza odpowiedzialnosci za wlasne slowa, ze w Polsce networking to szukanie 'dojscia przez szwagra', na Zachodzie zas rozne networking events - wydarzenia z branzy,na ktorych sie bywa, np. rozne konferencje gospodarcze, czy nawet imprezy 'ludyczne' (festiwale, imprezy charytatywne), na jakich bywaja ludzie, z ktorymi pragniemy sie skontaktowac.
      • Gość: Obserwacja to pods Kilka rad przed rzomową. IP: *.aster.pl 06.01.12, 14:57
        Oto kilka praktycznych rad z życia wziętych.

Kobieta:
        Do każdej rozmowy kwalifikacyjnej trzeba się przygotować.
        1. Weź dzień wolnego przejedź się na miejsce przyszłej rozmowy i zobacz jak ubierają się pracownicy tego przedsiębiorstwa.
        2. Wyśpij się. trzeba wyglądać na osobę wypoczętą i pełna energii
        3. Weź długą kąpiel. Najlepiej skorzystaj przy tym z musującej mydlanej "kulki" z olejkami.
        4. Ubierz się zgodnie z poczynionymi obserwacjami. Załóż nowy nie opadły stanik.
        5. "Zderzaki w górę i do przodu".

"Facet":
        1. ogol się, umyj i uśmiechnij do recepcjonistki.
        2. Módl się, żeby Pani opisana powyżej zasapała, bądź złamała obcas po drodze.
      • Gość: Zorientowany Zanim napiszesz list motywacyjny, sprawdź słown... IP: *.internetunion.pl 06.02.13, 13:32
        Pic na fotomontaż! Wciskanie kitu, a kandydat jest już właściwie wybrany. Większość ofert pracy, to fikcja! Firmy są zmuszone do zamieszczania ogłoszeń, aby nikt nie zarzucił im kumoterstwa, które jest faktem. Jeśli już naprawdę trafi się wyjątkowo na ofertę "prawdziwą", gdzie pracodawca nie znajdzie odpowiedniej osoby wśród "swoich", to list motywacyjny nie będzie konieczny. Te prawidła i bzdety wymyślane przez "fachowców-rekruterów" można wrzucić między książki! Wystarczy czytelne i rzeczowe CV, z którego wynika, że kandydat będzie odpowiedni, aby go zaprosić na rozmowę kwalifikacyjną. W rozmowie wszystko wyjdzie. Wiem coś na ten temat.
      • Gość: Kate Re: Zanim napiszesz list motywacyjny, sprawdź sło IP: *.rfc.pl 06.02.13, 14:16
        Rzeczywiście bez sensu wymieniać tego typu cechy w liście motywacyjnym. Chyba, że jesteśmy w stanie ich dowieść i piszemy przykładowo: "Jestem osobą [cecha], co potwierdzają [opis jakiejś sytuacji, osiągnięcia, referencje...]".
        Co do samego pisania LM - ja piszę, a jak otrzymuję (gdy rekrutuję innych), to czytam.
        Oby nie były to flaki z olejem na dwie strony, powtarzające to samo, co znajdę w CV, w tym banały typu lista cech, jak z tego artykułu.
        Jeśli dostaję CV bez LM, to też zapraszam na rozmowę. Nie ma to większego wpływu. Ale gdybym rekrutowała przykładowo na stanowisko asystenckie lub biurowe-kierownicze, to za brak LM dałabym duży minus. W tym momencie LM jest formą testu - na ile kandydat/kandydatka potrafi sie wysławiać, pisać tego typu formalne pisma, poprawnie je edytować etc.
      • Gość: gregorS Zanim napiszesz list motywacyjny, sprawdź słown... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.13, 13:19
        czasami można się uśmiać czytając tego typu artykuły, powodzenia tym którzy wierzą w to co tu piszą redaktorzy ;D
      • mariajanowska0 Zanim napiszesz list motywacyjny, sprawdź słown... 03.04.13, 03:01
        Myślę, że zdarza się, że takich listów osoby rekrutujące po prostu nie czytają.
      • Gość: tentego Zanim napiszesz list motywacyjny, sprawdź słown... IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.13, 20:48
        Dziwi mnie wasze podejście. Tylko udowadnia to, że człowiek leniwy liczy na znajomości i ma poważne wady, które faktycznie dyskwalifikują ją z możliwości podjęcia pracy zwłaszcza gdzie wymaga jest samodzielność bo jak tu być samodzielnym gdzie szuka się znajomości żeby zdobyć pracę.
        Mając 28 lat zmieniłem już pracę 4 razy i ani razu nie będąc zwolniony. Sam zmieniam pracę poszukując czegoś nowego. Tak to może być pewną wadą ale także wielkim plusem. Ani razu nikt mi nie załatwiał pracy, nie popychał cv do odpowiednich osób. Wybieram interesujące mnie ofertę wysyłam CV oraz LM. Nie interesuje mnie to, że nie przeczytam ktoś LM, ale jeżeli jest wymagane to logiczne, że powinno tam być. I to następna uwaga i wada bo jeżeli jest napisane LM i ktoś tego nie wysyła to znaczy, że albo nie czyta do końca albo ma w poważaniu to co ktoś napisał. Jednak sądząc po moim doświadczeniu to CV ale bardzo dobrze napisane ma decydując głos czy się spotkamy. Widziałem już w życiu pisane CV w notatniku ( od razu skreślone, wymaga się formy chociaż wordpada, też za darmo ) i żeby mi ktoś nie napisał, że zarabiam najniższa krajową albo poniżej 2k. Sorry ale trzeba być obytym i obrotnym w dzisiejszym świecie bo niestety ale większość z was została właśnie w tyle.
        Myśleć...
      • pablo844 Re: Zanim napiszesz list motywacyjny, sprawdź sło 22.05.18, 09:45
        Według mnie nie do każdej pracy jet potrzebny list motywacyjny. Ale przejrzyste CV to podstawa. Sam kiedyś prowadziłem rekrutację i wiem, że wbrew pozorom nie każdy umie takie napisać. Chociaż opcja płatnego CV to dla mnie też przesada – jaka by nie była forma, to jednak trzeba mieć doświadczenie.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka