Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Powrot z emigracji

IP: *.Red-83-35-9.dynamicIP.rima-tde.net 10.09.11, 19:51
    Witam!
    Mam na imie Michal, mam 24 lata. Od kilku tygodni nurtuje mnie kwestia powrotu do ojczyzny. Powod? Jest kilka ale przedewszystkim: slaba integracja ludzi dookola oraz moja kobieta, ktora bardzo kocham, dostala sie na Uniwersytet Warszawski. Dodatkowo jestem osoba ambitna a w firmie w ktorej pracuje wiecej sie juz osiagnac nieda. Firma ta jest firma rodzinna, wlasciciel ojciec, manager syn, ja zaraz pod nimi. Praca jest monotomna a ja szukam wyzwan, jestem mlody i nie chce kiedys zalowac ze tutaj zostalem. Czy z wyksztalceniem srednim , plynnym J. Ang i prawem jazdy mam czego szukac w Warszawie? Dodam ze wyksztalcenie srednie eksternistyczne gdyz od 16tego roku zycia pracowalem ze wzgledow rodzinnych. W wieku 18 lat wyjechalem za granice. Nie jestem materialista, chcialbym zeby jak to sie mowi, wystarczylo do ostatniego, zeby pieniadze nie byly zbytnia przeszkoda w normalnym zyciu. Chcialbym zamieszkac tak jak do tej pory wraz z dziewczyna. Moge prosic was o opinie?
    Pozdrawiam
    Michal
    Obserwuj wątek
      • rabart Re: Powrot z emigracji 10.09.11, 20:24
        Zwariowałeś? Tu czeka cię tylko drożyzna i bezrobocie.
        Obecnie standardem do podstawowych prac stają się trzy języki, lata doświadczenia. Pracodawcy zaczynają też żądać studiów MBA i doktoratu !
        Nie warto dla kobiety marnować sobie życia! Nie wracaj nigdy do Polski!
      • Gość: aa Re: Powrot z emigracji IP: *.183.225.249.dsl.dynamic.t-mobile.pl 10.09.11, 20:34
        Hej, niestety nie radzilaby powrotu. Tu rzeczywiscie jak znasz 3-4 języki, w tym jakis orginalny typu rumuński, i masz skonczone studia, może ci sie udać znaleźć prace w miare szybko. Ale z samym angielskim nikogo nie zawojujesz. Ogólnie teraz w Polsce z pracą dla młodych jest kiepsko.
      • Gość: li Re: Powrot z emigracji IP: *.dynamic.chello.pl 10.09.11, 21:22
        Z twoimi kwalifikacjami masz szansę zostać przedstawicielem handlowym. Ofert pracy w tym zawodzie jest mnóstwo. Zarobki są różne w zależności od reprezentowanej branży.
        • Gość: Kagan Re: Powrot z emigracji IP: *.dsl.telepac.pt 10.09.11, 21:30
          Przedstawiciel handlowy to inaczej komiwojażer (commercial traveller), czyli facet jezdzacy po Polsce pociagami, tramwajami i autobusami od firmy do firmy i od mieszkania do mieszkania, starajac sie bezskutecznie sprzedac towar, ktorego nikt nie potrzebuje i na ktory nikogo nie jest stac - stad tez ofert pracy w tym zawodzie jest mnóstwo, ale pamietaj, ze zarobki sa w tym zawodzie na ogol zerowe (commission only).
      • Gość: kagan Re: Powrot z emigracji IP: *.dsl.telepac.pt 10.09.11, 21:25
        Polska od pond 20 lat nie jest ojczyzna dla Polakow, a wiec nie masz gdzie wracac...
        • Gość: hg Re: Powrot z emigracji IP: *.dynamic.chello.pl 10.09.11, 22:57
          wszystko zależy od szczęscia . oferty w pl to rzeczywiscie 90% ph róznej maści czasem mozna dobrze trafić . w wawie zawsze jednak bedzie łatwiej niz w innych zakątkach kraju .jak masz kapitał np 100.000zł to mozesz spróbować wrócic i poszukać pracy -w pl nie jak w ue pracy nie znajdziesz w tydzień lub w dwa tylko w gre wchodzą niestety miesiace standartowe rekrutacje tyle trwają .
          • rabart Re: Powrot z emigracji 11.09.11, 02:51
            Ja już szukam pracy długo ponad 2 lata. Niedługo będą to 3 i wcale się nie zanosi na to bym ją znalazł....
          • Gość: kagan Re: Powrot z emigracji IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 10:33
            Wszedzie wszystko zależy od szczęscia .A i faktem jest oferty prarcy w Polsce to rzeczywiscie w 90% PH, gdyz w tym zawodzie malo kto wytrzymuje dluzej niz rok...
            • Gość: d Re: Powrot z emigracji IP: *.dynamic.chello.pl 11.09.11, 12:02
              "Wszedzie wszystko zależy od szczęscia .A i faktem jest oferty prarcy w Polsce to rzeczywiscie w 90% PH, gdyz w tym zawodzie malo kto wytrzymuje dluzej niz rok..."

to niestety sama prawda
              • Gość: kagan Re: Powrot z emigracji IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 12:16
                Niestety, to jest prawda. Polska gospodarka lezy bowiem na lopatkach od roku 1990.
      • Gość: cougar Jesteś oderwany od rzeczywistości IP: 95.108.99.* 11.09.11, 09:42
        Skoro masz pracę to ją zachowaj. Bezrobotnych mamy na pęczki, a z tego co piszesz co nic konkretnego nie umiesz i nie jesteś specjalistą
        • Gość: kagan Re: Jesteś oderwany od rzeczywistości IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 10:35
          Otoz to. Na jego miejscu cieszyl bym sie, ze nic wlasciwie nie umiejac i nie majac praktycznie zadnych kwalifikacji, to wciaz mam prace, i to taka, z ktorej da sie wyzyc...
          • Gość: c Re: Jesteś oderwany od rzeczywistości IP: *.dynamic.chello.pl 11.09.11, 12:12
            u nas na rynku pracy przejebone mają:

młodzi - w pl nie szanuje sie ludzi młodych
            starzy-w pl nie sznuje się ludzi starszych
            samotntne matki -tez ich nie sznuja
            absolwenci uczelni wyzszych-to nieprawdopodobne ale tez ich w pl mają za nic

rządzą na polskim rynku pracy:
            złodzieje -co najczesciej nakradli w okresie transformacji
            • Gość: Kagan Re: Jesteś oderwany od rzeczywistości IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 12:17
              Dzis w Polsce to ma dobrze tylko polityk, urzednik, mundurowy, ksiadz, zlodziej i k u r w a.
              • Gość: Sales Engineer Zapomniałeś o inrzynierach spszedarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 16:55
                Jako Inrz. Spszedarzy mam 8000 zł netto na renke na miesionc.
                • Gość: LUC Re: Zapomniałeś o inrzynierach spszedarzy IP: *.hsi14.kabel-badenwuerttemberg.de 30.07.13, 13:55
                  Jestes Polakiem? Bo jak sie nie myle to pisze sie nie spszedarzy tylko sprzedazy!!!!
                  Ja jestem 30 lat na obczyznie ale pisowni nie zapomnialem.
                  Umie 4 jezyki. Przed 11-toma miesiacami polska firma wlasnie dlatego przyjela mnie na stanowisko handlowca. Po 10 mieiacach bardzo intensywnej miedzynarodowej pracy w momencie kiedy moja praca zakwitnela otrzymalem jak grom z nieba wypowiedzenie.

To prawda ze Polska nie jest ojczyzna dla Polakow. To sami oszusci i nieroby a pieniadze chcieliby za nic!!! Najlepiej podac im Geld na taczkach.

Sorry jestem bardzo zawiedziony.
                  LUC
      • Gość: Zuzza Re: Powrot z emigracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.11, 18:27
        zacytuję bo to piękne :"Nie jestem materialista, chcialbym zeby jak to sie mowi, wystarczylo do ostatniego, zeby pieniadze nie byly zbytnia przeszkoda w normalnym zyciu. Chcialbym zamieszkac tak jak do tej pory wraz z dziewczyna"

Myślę, ze jaknajbardziej wracaj wiecej takich nam w Polsce takich jak Ty potrzeba co się u nich kasa właściwie nie liczy:) Możesz zostać freelancerem-tacy najbardziej poszukiwani albo pracowac u kogoś za 8 /h, wtedy napewno pieniadze Ci nie przeszkodza wrecz przeciwnie.
        Są też możliwości typu "pierwszy miesiąc za darmo" lub kasa na raty.
        Oczywiście Twój lachon też będzie sie musiał wziąć do roboty, ale jak pomieszkacie w smietniku, zjecie co znajdziecie, nie bedzie imprez, wyjsc,kina,gazet, ksiazek,ciuchow, kosmetykow, wakacji, mieszkania do oplacenia-niedajboze wlasnosciowego, samochodu ,internetu, kablowki to jakos pozyjecie a kasa Ci absolutnie w tym nieprzeszkodzi:))
        • Gość: kagan Re: Powrot z emigracji IP: *.dsl.telepac.pt 11.09.11, 18:31
          Pieknie to opisalas, Zuzza!
          "...jak pomieszkacie w smietniku, zjecie co znajdziecie, nie bedzie imprez, wyjsc,kina,gazet, ksiazek, ciuchow, kosmetykow, wakacji, mieszkania do oplacenia-niedajboze wlasnosciowego, samochodu ,internetu, kablowki to jakos pozyjecie a kasa Ci absolutnie w tym nieprzeszkodzi:))"
          • Gość: Zuzza Re: Powrot z emigracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 16:38
            Zapomniałam o dzieciach..sorry.Ale teraz kobiety rodzą 40+
      • strikemaster Re: Powrot z emigracji 12.09.11, 17:06
        Szukasz wyzwań? W Polsce bedziesz je miał na każdym kroku. Już samo znalezienie pracy, jakiejkolwiek jest wyzwaniem.
      • Gość: Ja Re: Powrot z emigracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 17:28
        Stary nie wracaj nie warto będziesz tu tylko śmieciem i niewolnikiem za miskę ryżu.
        • Gość: LUC Re: Powrot z emigracji IP: *.hsi14.kabel-badenwuerttemberg.de 30.07.13, 13:57
          Zgadza sie ja bylem smieciem i nikt nie chcial mnie sluchac.
          Takiej zniewagi nie przezylem w zadnym kraju nawet u wroga czyli w Niemczech!!!

LUC
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka