Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

urlop - ile dni

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.11, 23:38
    Witam,

1 grudnia rozpoczynam swoją pierwszą pracę na umowę o pracę.
    Czy już w grudniu przysługują mi jakieś dni urlopu? 1 czy 2? Czy ile. Pytam bo w połowie miesiąca mam rozdanie dyplomów i już powoli myślę jak to załatwić aby mieć wolny ten dzień.
    Obserwuj wątek
      • agulha Re: urlop - ile dni 20.11.11, 00:26
        Chyba nie. Takie coś znalazłam: "Zgodnie bowiem z art. 153 Kodeksu pracy, pracownik podejmujący pracę po raz pierwszy, w roku kalendarzowym, w którym ją podjął uprawnienia do pierwszego urlopu nabywa z upływem każdego miesiąca pracy, a więc z dołu. Po przepracowaniu pierwszego miesiąca będzie miał więc prawo do urlopu w wymiarze 1/12 wymiaru przysługującego mu po przepracowaniu roku".
        • snajper55 Re: urlop - ile dni 20.11.11, 00:55
          agulha napisała:

> Chyba nie. Takie coś znalazłam: "Zgodnie bowiem z art. 153 Kodeksu pracy, praco
          > wnik podejmujący pracę po raz pierwszy, w roku kalendarzowym, w którym ją podją
          > ł uprawnienia do pierwszego urlopu nabywa z upływem każdego miesiąca pracy, a w
          > ięc z dołu. Po przepracowaniu pierwszego miesiąca będzie miał więc prawo do url
          > opu w wymiarze 1/12 wymiaru przysługującego mu po przepracowaniu roku".

Nawet na pewno nie. :) Dobrze znalazłaś.

S.
          • Gość: ja Re: urlop - ile dni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.11, 22:17
            Dzięki za info.

A myślicie, ze jest jakaś szansa (dzień urlopu bezpłatnego czy coś w tym stylu) aby pójść na to rozdanie urlopów? Bo to jeden z ważniejszych dni w życiu i nie chciałabym go opuszczać...
            • Gość: HR Re: urlop - ile dni IP: *.devs.futuro.pl 20.11.11, 22:26
              będą ważniejsze dni, odpuść sobie. Popijesz z kupmplami w weekend. to nie liceum.
              • Gość: m Re: urlop - ile dni IP: *.ghnet.pl 20.11.11, 22:47
                mowisz jaka sprawa i dostajesz wolne, tylko powiedz z wyprzedzeniem
                • Gość: ja Re: urlop - ile dni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.11, 23:00
                  Taki mam zamiar, że przy podpisywaniu umowy powiem, że tego i tego dnia mam rozdanie dyplomów i potrzebuję dzień wolny.

A co do wypowiedzi osobnika o nicku "HR" - żenada. Niektórym tylko alkohol w głowie...
                  • Gość: terra x Re: urlop - ile dni IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.11, 23:22
                    powiedz w czym rzecz, ale nie wyskakuj z 2 dniami, ale z max 1(lub kilka godzin.)
                    • snajper55 Re: urlop - ile dni 21.11.11, 00:57
                      Gość portalu: terra x napisał(a):

> powiedz w czym rzecz, ale nie wyskakuj z 2 dniami, ale z max 1(lub kilka godzin
                      > .)

Które przecież można odpracować zostając np po godzinach. Pracodawca to też człowiek. Naprawdę. ;)

S.
                      • Gość: ja Re: urlop - ile dni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.11, 22:58
                        Tak właśnie planuje zrobić. 1 dzień tylko na rozdanie dyplomów (nie wiem jeszcze o której godzinie będzie więc nie wiem jak z opcją kilka godzin) i właśnie chcę to umotywować tym, że do połowy miesiąca odrobię to w nadgodzinach.
          • Gość: Hildur Re: urlop - ile dni IP: 195.187.136.* 21.11.11, 08:52
            Nie piszcie bzdur i nie wprowadzajcie ludzi w błąd. Prosze popatrzeć do pierwszego lepszego komentarza do kodeksu pracy. Miesiąc rozumie się potocznie i nabywa się prawo ostatniego dnia miesiąca i tego dnia można juz brać. Albo zadzwońcie do PIP lub Ministerstwa
            • snajper55 Re: urlop - ile dni 21.11.11, 13:15
              Gość portalu: Hildur napisał(a):

> Nie piszcie bzdur i nie wprowadzajcie ludzi w błąd. Prosze popatrzeć do pierwsz
              > ego lepszego komentarza do kodeksu pracy. Miesiąc rozumie się potocznie i nabyw
              > a się prawo ostatniego dnia miesiąca i tego dnia można juz brać. Albo zadzwońci
              > e do PIP lub Ministerstwa

Nabywa prawo ostatniego dnia miesiąca po przepracowaniu tego dnia. Tak więc na ten dzień urlopu wziąć nie może, ponieważ zanim tego dnia nie przepracuje nie ma przepracowanego całego miesiąca pracy. Jeśli pracuje od 1 grudnia, na 31 grudnia urlopu wziąć nie może.

S.
              • Gość: Hildur Re: urlop - ile dni IP: 195.187.136.* 21.11.11, 13:40
                No właśnie może. Takie jest stanowisko choćby Ministerstwa. Polecam zadzwonić.
              • Gość: Hildur Re: urlop - ile dni IP: 195.187.136.* 21.11.11, 13:56
                No i tak jak pisałam miesiąc jest tutaj rozumiany potocznie czyli jako 30 dni. Gdyby grudzien mial 30 dni to i owszem ale ma 31 wiec moze brac. To akurat sobota wiec nic to nie daje. Ale w takim pazdzierniku mozna.
                • snajper55 Re: urlop - ile dni 21.11.11, 18:18
                  Gość portalu: Hildur napisał(a):

> No i tak jak pisałam miesiąc jest tutaj rozumiany potocznie czyli jako 30 dni.
                  > Gdyby grudzien mial 30 dni to i owszem ale ma 31 wiec moze brac. To akurat sobo
                  > ta wiec nic to nie daje. Ale w takim pazdzierniku mozna.

Mylisz się. Jako 30 dni traktuje się go jedynie wtedy, gdy były przerwy w zatrudnieniu.

"W tym przypadku miesiąc liczy się tak jak w potocznym rozumieniu (nie jak w kodeksie cywilnym). Przy podjęciu pracy np. w pierwszym dniu miesiąca – od tego dnia do ostatniego dnia miesiąca. Jednak w razie przerw w pierwszym zatrudnieniu miesiąc oznaczać będzie 30 dni. "

"Jeśli pracownik zatrudniony został np. 1 stycznia, to z dniem 31 stycznia nabył prawo do urlopu w wymiarze 1/12 z 20 dni, co daje 1,66 dnia urlopu."

praca.gazetaprawna.pl/artykuly/484770,juz_po_miesiacu_pracy_przysluguje_prawo_do_urlopu_na_zadanie.html
                  S.
                  • Gość: Hildur Re: urlop - ile dni IP: 195.187.136.* 22.11.11, 08:47
                    Tu masz racje. Ta grudniowa praca to jej pierwsza a nie drgie zatrudnienie w tym roku wieć tu mój błąd. Co nie zmienbia faktu, że ostatniego dnia miesiąca pracy można już skorzystać z urlopu.Nabycie prawa do cząstkowych uprawnień urlopowych następuje z upływem każdego miesiąca pracy (§ 1). Zestawienie tej regulacji z art. 1541 § 1 pozwala jednak stwierdzić, że nie chodzi tu o okres faktycznego świadczenia (wykonywania) pracy, lecz o okres zatrudnienia, czyli okres pozostawania w stosunku pracy. Więc nie musi tego ostatniego dnia przepracować faktycznie.

Jak już mówiłam stanowisko Ministerstwa (rozmawiałam kilka dni temu) jest takie, że tego dnia można już z urlopu skorzystać.

Lubie DGP ale to niestety nie jest wyrocznia w każdej sprawie (bardziej ufsam komentarzom do Kodeksu). W Prawie Pracy jest tyle niuansów i wykładni które nie wynikają wprost z przepisów i trzeba opierać się na stanowiskach PIP albo Ministerstwa. Najlepiej uzyskać takie stanowiska na piśmie.
                    • Gość: ja Re: urlop - ile dni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.11, 19:51
                      Wcześniej 1,5 roku pracowałam na umowę zlecenie ale to chyba się nie liczy prawda?
                      • snajper55 Re: urlop - ile dni 24.11.11, 15:04
                        Gość portalu: ja napisał(a):

> Wcześniej 1,5 roku pracowałam na umowę zlecenie ale to chyba się nie liczy prawda?

Prawda. Okresy takich umów nie wliczają się do urlopowego stażu.

S.
      • Gość: Hildur Re: urlop - ile dni IP: 195.187.136.* 21.11.11, 08:43
        Prawo do pierwszego urlopu nabędziesz 31 grudnia. Znaczy to, że tego dnia możesz już go wziąć. W tym roku to sobota. Jeśli to pierwsza praca to będzie to 1,6 dnia.
        Jeśli chcesz brać wcześniej to dogadaj się z pracodawcą.

O pierwszym urlopie piszę na zatrudnieniepraktycznie.blogspot.com/2011/10/pierwszy-urlop-w-zyciu.html
      • Gość: wiola Re: urlop - ile dni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.11, 10:06
        Po przepracowaniu jednego miesiąca należy Ci sie 1/12 z 20 dniowego urlopu.Niestety w grudniu nie możesz iść na urlop .Należy się dogadać z pracodawcą .Albo urlop bezpłatny albo wyjśc na kilka godzin i odpracować te kilka godzin . Przemyśl to i sama zaproponuj pracodawcy.
        • Gość: emma idą zmiany w urlopach! IP: *.centertel.pl 24.11.11, 13:58
          Ciekawy artykuł, bo szykuja się niezłe zmiany, dla mnie, przyszłej mamy wygląda to nawet nawet :) praca.wp.pl/gid,14012374,title,Rewolucja-w-urlopach,galeria.html
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka