Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ciekawostka

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.03.02, 14:28
    Skoro konkurs przeznaczony jest dla dwóch ostanich lat studiów, to czy to
    oznacza że pomysły innych grup wiekowych (młodsze roczniki) są bezwartościowe?
    Zastanawia mnie kryterium.
    A tak na marginesie o szkodliwości. Niech Coco-cola przypomni sobie "numer" z
    Coca-Cola Light. Słodzik używany do jej produkcji przetestowano na szczurach -
    wszystkie zdechły. Wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym (bodajżę w
    Wielkiej Brytanii), a w następnym numerze nagle zostały zdemętowane. Jak to
    działa. Żeby taką moc mieli Lepper albo Macierewicz - strach pomyśleć.
    Pozdrawiam
    Pepsi
    Obserwuj wątek
      • Gość: Irca CZy dzieci powinny pić coca-colę IP: *.stacje.agora.pl 08.03.02, 10:34
        Do 1986 (nie pamiętam dokładnie) picie coca-coli było niewskazane dla
        dzieci/mlodziezy do 12 roku zycia
        W podobny sposob wypowiada sie ekspert (lekarz) na forum gazeta.pl - o coli i
        pepsi
        www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=83749&dzial=02062202
        Poproszę o komentarz druga zainteresowaną stronę, czyli ekspertów Coca-Coli.
        Oraz wyjasnienie, dlaczego cola w szklanej butelce smakuje lepiej niz w butelce
        plastikowej?
        pozdrawiam
        Irca

• coca_cola Re: CZy dzieci powinny pić coca-colę 08.03.02, 20:37
          Gość portalu: Irca napisał(a):

> Do 1986 (nie pamiętam dokładnie) picie coca-coli było niewskazane dla
          > dzieci/mlodziezy do 12 roku zycia
          > W podobny sposob wypowiada sie ekspert (lekarz) na forum gazeta.pl - o coli i
          > pepsi
          > <a href="www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=83749&dzial=02062202"target="
          > _blank">www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=83749&dzial=02062202</a>
          > Poproszę o komentarz druga zainteresowaną stronę, czyli ekspertów Coca-Coli.
          > Oraz wyjasnienie, dlaczego cola w szklanej butelce smakuje lepiej niz w butelce
          >
          > plastikowej?
          > pozdrawiam
          > Irca
          >
          Coca-Cola najlepiej smakuje dobrze schłodzona - temperatura, w której najlepiej
          wyczuwalne są jej wszystkie walory smakowe to +2 - +4 stopnie Celsjusza. Szklana
          butelka zapewne lepiej utrzymuje temperaturę - stąd (być może) wyczuwalna różnica
          w smaku. Poza tym szklana butelka Coca-Coli o charakterystycznym kształcie
          stanowi część jej image'u - więc też może wpływać na naszą percepcję smaku. Ale
          Coca-Cola we wszystkich butelkach jest dokładnie taka sama, więc nie powinna
          smakować inaczej.
        • coca_cola Re: CZy dzieci powinny pić coca-colę 08.03.02, 21:20
          Gość portalu: Irca napisał(a):

> Do 1986 (nie pamiętam dokładnie) picie coca-coli było niewskazane dla
          > dzieci/mlodziezy do 12 roku zycia
          > W podobny sposob wypowiada sie ekspert (lekarz) na forum gazeta.pl - o coli i
          > pepsi
          > <a href="www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=83749&dzial=02062202"target="
          > _blank">www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=83749&dzial=02062202</a>
          > Poproszę o komentarz druga zainteresowaną stronę, czyli ekspertów Coca-Coli.
          > Oraz wyjasnienie, dlaczego cola w szklanej butelce smakuje lepiej niz w butelce
          >
          > plastikowej?
          > pozdrawiam
          > Irca
          >
          Odpowiadając na pierwszą część pytania wyjaśniam, że Coca-Cola jest napojem
          dopuszczonym do obrotu towarowego bez żadnych (!) ograniczeń. Zawiera mniej
          kofeiny niz herbata czy kawa. Zawiera też cukier, jak wiele innych produktów! Nie
          wiem z jakiego powodu lekarz (na forum Gazety) stwierdził, że nie powinny pić jej
          dzieci/młodzież do 12 roku życia więc trudno mi z tą opinią polemizować.
          • Gość: ash Re: CZy dzieci powinny pić coca-colę IP: *.chello.pl 09.03.02, 17:53
            Być może zawiera mniej kofeiny niż kawa, ale czy dzieci piją kawę? Poza tym
            Cola ma silnie kwasowy odczyn, co nie jest obojętne dla żołądka, a i mocne jej
            gazowanie, też nie jest czymś pozytywnym dla dzieci. No i ten cukier, którego
            jest bardzo dużo. Cola zwiera bardzo dużo kalorii, a bardzo mało składników
            odżywczych: 1 puszka Coli to ok. 120-200 kalorii, a zaledwie 5% dziennego
            zapotrzebowania na składniki odżywcze, Cola może być więc synonimem "pustych
            kalorii". Wnioski proszę wyciągnąć samemu.

[a]
            • coca_cola Re: CZy dzieci powinny pić coca-colę 11.03.02, 19:18
              Gość portalu: ash napisał(a):

> Być może zawiera mniej kofeiny niż kawa, ale czy dzieci piją kawę? Poza tym
              > Cola ma silnie kwasowy odczyn, co nie jest obojętne dla żołądka, a i mocne jej
              > gazowanie, też nie jest czymś pozytywnym dla dzieci. No i ten cukier, którego
              > jest bardzo dużo. Cola zwiera bardzo dużo kalorii, a bardzo mało składników
              > odżywczych: 1 puszka Coli to ok. 120-200 kalorii, a zaledwie 5% dziennego
              > zapotrzebowania na składniki odżywcze, Cola może być więc synonimem "pustych
              > kalorii". Wnioski proszę wyciągnąć samemu.
              >
              > [a]

Dzieci pewnie nie piją kawy, ale piją herbatę. A tak jak napisałam, Coca-Cola
              zawiera mniej kofeiny niż herbata. Na rynku jest dużo napojów gazowanych i bardzo
              dużo produktów zawierających cukier - decyzja o tym, czy dzieci powinny je
              pić/jeść należy do rodziców. Nie twierdzimy, że Coca-Cola to napój odżywczy
              (raczej - ożywczy i orzeźwiający). Jedyny wniosek jaki mi się nasuwa, po
              odpowiedzeniu na część pytań/wypowiedzi jest następujący: student "ash" ma bardzo
              dużo wolnego czasu.
              • Gość: ash Re: CZy dzieci powinny pić coca-colę IP: *.chello.pl 12.03.02, 00:14
                coca_cola napisał(a):

>
                > Dzieci pewnie nie piją kawy, ale piją herbatę. A tak jak napisałam, Coca-Cola
                > zawiera mniej kofeiny niż herbata.

Tak, mocna herbata też jest rzadko podawana dzieciom, nie mówiąc o tym, że
                napojów gazowanych pije się większe ilości. Poza tym herbaty nie słodzi się 8-10
                łyżeczkami cukru.

> Na rynku jest dużo napojów gazowanych i bard
                > zo
                > dużo produktów zawierających cukier - decyzja o tym, czy dzieci powinny je
                > pić/jeść należy do rodziców. Nie twierdzimy, że Coca-Cola to napój odżywczy
                > (raczej - ożywczy i orzeźwiający). Jedyny wniosek jaki mi się nasuwa, po
                > odpowiedzeniu na część pytań/wypowiedzi jest następujący: student "ash" ma bard
                > zo
                > dużo wolnego czasu.

Naprawdę to jedyny wniosek? Och, wiele osób poświęca wam swój wolny czas, weźmy
                choćby za przykład witrynę saveharry.com/
                • Gość: roger Re: CZy dzieci powinny pić coca-colę IP: 62.233.169.* 14.03.02, 13:31

> choćby za przykład witrynę <a href="http://saveharry.com/"target="_blank">saveh
                  > arry.com/</a>
              • Gość: roger Re: CZy dzieci powinny pić coca-colę IP: 62.233.169.* 14.03.02, 13:27
                coca_cola napisał(a):

> Jedyny wniosek jaki mi się nasuwa, po odpowiedzeniu na część pytań/wypowiedzi jest
                > następujący: student "ash" ma bardzo dużo wolnego czasu.

he he, pani profesor sie zdenerwowala ;-) sztubak ash zadaje pytania poza tematem lekcji,
                jest krnabrny, osmiela sie miec wlasne zdanie... czas go skarcic? ;-))

jedno mnie w firmach takich jak Wasza szokuje nieodmiennie - groteskowa roznica
                miedzy tym jakimi byscie chcieli byc "luzakami" i jakim "luzackim" produktem ma byc Wasz
                towar a tym, jaka sztucznosc i sztywnosc bije od Was jako od ludzi...

roger
                • Gość: ash Re: CZy dzieci powinny pić coca-colę IP: *.chello.pl 14.03.02, 21:57
                  Gość portalu: roger napisał(a):

he, pani profesor sie zdenerwowala ;-) sztubak ash zadaje pytania poza temat
                  > em lekcji,
                  > jest krnabrny, osmiela sie miec wlasne zdanie... czas go skarcic? ;-))
                  >
                  > jedno mnie w firmach takich jak Wasza szokuje nieodmiennie - groteskowa roznica
                  > miedzy tym jakimi byscie chcieli byc "luzakami" i jakim "luzackim" produktem ma
                  > byc Wasz
                  > towar a tym, jaka sztucznosc i sztywnosc bije od Was jako od ludzi...
                  >
                  A Ty byś się nie denerwował? Siedzisz w pracy o 19 czy 21 i piszesz listy,
                  zamiast jeść kolację z rodziną, a jedyny zamierzony efekt tych listów, to ochrona
                  interesów sprzedawców napojów gazowanych. Wiesz, żeby jeszcze jakiś szczytny cel
                  był w tym poświęcaniu się (nie wątpie, że nieźle opłaconemu). To może deprymować.

[a]
                  • Gość: ashes Re: CZy dzieci powinny pić coca-colę IP: *.chello.pl 14.03.02, 21:59
                    Stąd ta zazdrość o "dużo wolnego czasu", zapomniałem dodać ;)

[a]
                  • coca_cola Re: CZy dzieci powinny pić coca-colę 15.03.02, 16:19

> Gość portalu: roger napisał(a):
                    >
                    > he, pani profesor sie zdenerwowala ;-) sztubak ash zadaje pytania poza temat
                    > > em lekcji,
                    > > jest krnabrny, osmiela sie miec wlasne zdanie... czas go skarcic? ;-))
                    > >
                    > > jedno mnie w firmach takich jak Wasza szokuje nieodmiennie - groteskowa ro
                    > znica
                    > > miedzy tym jakimi byscie chcieli byc "luzakami" i jakim "luzackim" produkt
                    > em ma
                    > > byc Wasz
                    > > towar a tym, jaka sztucznosc i sztywnosc bije od Was jako od ludzi...
                    > >
                    > A Ty byś się nie denerwował? Siedzisz w pracy o 19 czy 21 i piszesz listy,
                    > zamiast jeść kolację z rodziną, a jedyny zamierzony efekt tych listów, to ochro
                    > na
                    > interesów sprzedawców napojów gazowanych. Wiesz, żeby jeszcze jakiś szczytny ce
                    > l
                    > był w tym poświęcaniu się (nie wątpie, że nieźle opłaconemu). To może deprymowa
                    > ć.
                    >
                    > [a]
                    Lubimy naszą pracę, w związku z czym nas nie deprymuje.

• Gość: betty Re: CZy dzieci powinny pić coca-colę IP: 194.119.254.* 15.03.02, 17:50
                    do asha:
                    wyglada na to ze masz kompleksy, bo pewnie skladales podanie do paru duzych
                    koncernow, i cie nie przyjeli do roboty; posiedzialbys do 21 w biurze i
                    popracowal, ale nie masz gdzie, zgadlam?
                    kiedy bylam w takiej sytuacji, to zamiast siedziec w sieci skonczylam pare
                    kursow i poszlo do przodu
                    kurcze, nie lubie malkontentow :-(
                    • Gość: ash Re: CZy dzieci powinny pić coca-colę IP: *.chello.pl 18.03.02, 20:16
                      Gość portalu: betty napisał(a):

> do asha:
                      > wyglada na to ze masz kompleksy, bo pewnie skladales podanie do paru duzych
                      > koncernow, i cie nie przyjeli do roboty; posiedzialbys do 21 w biurze i
                      > popracowal, ale nie masz gdzie, zgadlam?

O tak, o niczym innym nie marzę, tylko siedzieć do 21 ku chwale wzrostu udziału w
                      rynku mojego brandu podpasek albo karmy dla kotów.

[a]
      • coca_cola Re: ciekawostka 08.03.02, 11:38
        Gość portalu: pepsi napisał(a):

> Skoro konkurs przeznaczony jest dla dwóch ostanich lat studiów, to czy to
        > oznacza że pomysły innych grup wiekowych (młodsze roczniki) są bezwartościowe?
        > Zastanawia mnie kryterium.
        > A tak na marginesie o szkodliwości. Niech Coco-cola przypomni sobie "numer" z
        > Coca-Cola Light. Słodzik używany do jej produkcji przetestowano na szczurach -
        > wszystkie zdechły. Wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym (bodajżę w
        > Wielkiej Brytanii), a w następnym numerze nagle zostały zdemętowane. Jak to
        > działa. Żeby taką moc mieli Lepper albo Macierewicz - strach pomyśleć.
        > Pozdrawiam
        > Pepsi

Nie ma mowy o bezwartościowość, te prace mogą oczywiście byc równie dobre, jak te
        przygotowane przez studentów ostatnich lat. Chodzi nam o to, że proponowanie
        praktyk w firmie ma sens w odniesieiu do ludzi, którzy już mają za sobą kilka lat
        studiów, a co za tym idzie posiedli określoną wiedzę teoretyczną i zbliżają się
        do momentu kiedy rozpoczną swoją karierę zawodową i będą mogli tę wiedzę
        wykorzystać w praktyce.

Słodzik używany w Coca-Coli light to aspartam. Jest to prawdopodobnie
        najdokładniej przebadana substancja używana w przemyśle spożywczym.

• Gość: gosc Re: ciekawostka IP: *.sgh.waw.pl 25.03.02, 15:16
          jestem na 3 roku, zamierza skonczyc studia za rok, w zwiazku z tym traktuje
          siebie jako studenta ostatnich lat. czy coca cola moze mi po przeslaniu mojej
          pracy podziekowac? skad coca cola zna moje doswiadzenie zawodowe oraz sciezka
          studiow? czy musi ona byc ubozsza od studenta 4 czy 5 roku. to czysta
          dyskryminacja. a szkoda.
          • coca_cola Re: ciekawostka 28.03.02, 14:35
            Gość portalu: gosc napisał(a):

> jestem na 3 roku, zamierza skonczyc studia za rok, w zwiazku z tym traktuje
            > siebie jako studenta ostatnich lat. czy coca cola moze mi po przeslaniu mojej
            > pracy podziekowac? skad coca cola zna moje doswiadzenie zawodowe oraz sciezka
            > studiow? czy musi ona byc ubozsza od studenta 4 czy 5 roku. to czysta
            > dyskryminacja. a szkoda.

Do naszego konkursu (w tym roku) zaprosiliśmy studentów ostatnich lat studiów
            (czwarty, piaty rok) ponieważ wierzymy, że praktyka w jednym z europejskich
            oddziałów Coca-Coli ułatwi im start w ich "życie zawodowe" - największym
            problemem z jakim spotykają się absolwenci przy szukaniu i podejmowaniu pierwszej
            w życiu pracy jest brak doświadczenia. Jeśli Twoje studia trwają cztery lata, a
            teraz jesteś na trzecim roku - też możesz wziąć udział w konkursie. Przypominamy,
            że praca ma być przygotowana przez trzyosobowy zespół (studenci z tej samej
            uczelni). Ponieważ wielu uczestników forum żałowało, że w konkursie nie mogą brać
            udziału absolwenci lub studenci niższych lat - być może w przyszłym roku zmienimy
            regulamin. Decyzja zostanie podjęta po zamknięciu i przeanalizowaniu tegorocznej
            edycji konkursu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka