Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ciągłość pracy

IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.11, 22:08
    Witam.
    Mam mozliwosc przejscia do innej pracy "plynnie" ale nie wiem jak to dokladnie rozegrac.
    Chodzi mi o to jaki dzien wybrac w wymowieniu (porozumienie stron) jako ostatni w starej pracy.
    Tak sie sklada, ze nową pracę zaczynam od 02 stycznia. I teraz kwestia: czy ostatnim dniem starej pracy powinien byc 1 stycznia (w tym roku to akurat niedziela, Nowy Rok) czy 31 grudnia (sobota).
    Doradzcie cos pod kątem przyszlej emerytury, bo moze sie okazac, ze "braknie" mi kiedys jednego dnia i bedzie lipa.

Dzieki za wskazowki.
    Witja
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Ciągłość pracy 07.12.11, 22:36
        Gość portalu: Witek napisał(a):

> Mam mozliwosc przejscia do innej pracy "plynnie" ale nie wiem jak to dokladnie
        > rozegrac.
        > Chodzi mi o to jaki dzien wybrac w wymowieniu (porozumienie stron) jako ostatni
        > w starej pracy.

Nie podajesz ostatniego dnia w wypowiedzeniu, bo i po co. Ważne jaki masz okres wypowiedzenia i kiedy złożysz wypowiedzenie. Od tych dwóch rzeczy zależy, który dzień będzie Twoim ostatnim dniem pracy.

S.
      • helena_5 tak się nie da 08.12.11, 12:03
        1. Obowiązują Cię, jeśli masz umowę o pracę, kodeksowe terminy wypowiedzenia. Jak masz 1- czy 3-miesięczne, to się zawsze skończy w ostatnim dniu kolejnego miesiąca.
        2. Prawdopodobnie też jesteś na tyle młody, że podchodzisz pod zreformowany ZUS, gdzie do emerytury nie liczy się już staż pracy, a tylko suma zgromadzonych na Twoim wirtualnym koncie ZUS składek.
      • fomica Re: Ciągłość pracy 08.12.11, 12:08
        Jeśli juz wiesz, że podpiszesz porozumienie stron, to dla ciebie najkorzystniej będzie zakończyć z dniem 01/01/2012 - tak żebys nie miał tego 1 dnia przerwy. Zaproponuj taką datę, pracodawca się zgodzi albo nie.
        • snajper55 Re: Ciągłość pracy 08.12.11, 14:41
          fomica napisał:

> Jeśli juz wiesz, że podpiszesz porozumienie stron,

A wie???

> to dla ciebie najkorzystniej będzie zakończyć z dniem 01/01/2012 - tak żebys nie miał tego
          > 1 dnia przerwy.

A jakież to ma znaczenie??? Możesz to wyjaśnić?

S.
          • fomica Re: Ciągłość pracy 08.12.11, 15:29
            >> A wie???
            Nie wiem czy wie, takie zadał pytanie: " jaki dzien wybrac w wymowieniu (porozumienie stron)". Skoro tak sformułowal pytanie, to zakładam, że ma do tego jakies podstawy, może juz wstępnie o tym rozmawiał, może wie, że taki jest u nich przyjęty zwyczaj.

> A jakież to ma znaczenie??? Możesz to wyjaśnić?
            Ale co mam wyjasnić? Nie rozumiem pytania. Dla pracownika do stażu emerytalnego korzystniej jest mieć 1 dzień okresu składkowego więcej, niz 1 dzień mniej.
            • snajper55 Re: Ciągłość pracy 09.12.11, 03:23
              fomica napisał:

> >> A wie???
              > Nie wiem czy wie, takie zadał pytanie: " jaki dzien wybrac w wymowieniu (porozu
              > mienie stron)". Skoro tak sformułowal pytanie, to zakładam, że ma do tego jakie
              > s podstawy, może juz wstępnie o tym rozmawiał, może wie, że taki jest u nich pr
              > zyjęty zwyczaj.

Sorki, nie doczytałem tego w nawiasie. Przeczytałem tylko o wymówieniu. Moja wina, chyba mi na oczy padło. :)

> > A jakież to ma znaczenie??? Możesz to wyjaśnić?
              > Ale co mam wyjasnić? Nie rozumiem pytania. Dla pracownika do stażu emerytalnego
              > korzystniej jest mieć 1 dzień okresu składkowego więcej, niz 1 dzień mniej.

Zrozumiałem, że uważasz za istotną ciągłość pracy.

S.
      • Gość: Witek Re: Ciągłość pracy IP: *.dynamic.chello.pl 08.12.11, 23:04
        Serdeczne dzieki za reakcje na pytanie.
        Otóż aktualnemu pracodawcy przedłożyłem wypowiedzenie jednomiesięczne (datowane na 30.XI br.) na "zasadzie" porozumienia stron. Tak zdecydowałem ponieważ mam staż 10cioletni - ustawowo więc wiąże mnie 3miesięczny okres lecz, jak wspomniałem, wybrałem rozwiązanie na mocy porozumienia stron. A pracodawca jest na tyle elastyczny, że poszedł mi na rękę.
        @HELENA: pkt 2 - dobra wskazowka :) Generalnie mogę się nie spinać na ostateczny termin rozwiązania na 01 stycznia i spokojnie przyjąć 31 grudnia, tak?
        Tak jak napisałem, drażni mnie ten jeden dzień przerwy w pracy - cholera wie jakie będą tego konsekwencje w przyszłości.

Piszcie proszę jak to sensownie spiąć w moim przypadku.
        Dzięki i pozdrawiam

Witja
        • Gość: maverick Re: Ciągłość pracy IP: 95.108.99.* 09.12.11, 05:43
          Nie bądź śmieszny, myślisz, że nic gorszego cię nie może spotkać nic dzień przerwy? Swoją drogą musisz sporo zarabiać skoro myslisz o emertyturze
          • Gość: Witek Re: Ciągłość pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.11, 10:17
            @MAVERICK: hehheeee!! Prace zmieniam na nieco lepiej płatną... za coś trzeba zatankować porsze :))
            Co do dnia "przerwy" - tak naprawde nie wiem czy to ma JAKIEKOLWIEK znaczenie dla mnie. Po prostu pytam czy ciągłość jest potrzebna czy to można olać sikiem prostym. Kwestię tego jednego dnia zasugerował mi przyszły pryncypał - gość poważny i poukładany.

Pozdrawiam

Witja
            • snajper55 Re: Ciągłość pracy 09.12.11, 15:05
              Gość portalu: Witek napisał(a):

> @MAVERICK: hehheeee!! Prace zmieniam na nieco lepiej płatną... za coś trzeba za
              > tankować porsze :))
              > Co do dnia "przerwy" - tak naprawde nie wiem czy to ma JAKIEKOLWIEK znaczenie d
              > la mnie. Po prostu pytam czy ciągłość jest potrzebna czy to można olać sikiem p
              > rostym. Kwestię tego jednego dnia zasugerował mi przyszły pryncypał - gość powa
              > żny i poukładany.

Taka ciągłość nie ma żadnego znaczenia. Choć, tak jak napisała fomica, jeden dzień więcej ma jakiś tam wpływ na wysokość renty czy emerytury. Choć nie wiem, czy niedziela 1 stycznia zalicza się do okresów składkowych.

S.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka