Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ile zarabiają Polacy?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.12, 17:22
    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    Obserwuj wątek
      • Gość: piotr Ile zarabiają Polacy? IP: *.flash-net.pl 16.01.12, 12:38
        Skąd te zarobki??? Ja pracuję jako kierowca ciężarówki (solówka) pracuję po 10-13 godzin dziennie w tym 2 lub 3 nocki w samochodzie! i na rękę dostaję 2200zł-2300zl
        • Gość: byslaf Re: Ile zarabiają Polacy? IP: *.free.aero2.net.pl 19.01.12, 19:09
          To jesteś pi... że się za tyle godzisz pracować.
          • Gość: bezsens Re: Ile zarabiają Polacy? IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.01.12, 21:06
            jak nie moze zostawić rodziny albo tego nie chce (z różnych wzgledów) a w jego miejscu zamieszkania nie ma innej oferty pracy, to co ma zrobić?

wysokie bezrobocie, ktore ciagle sie utrzymuje w Polsce, jest gwarantem taniej siły roboczej, bo zawsze znajdzie sie ktos gotowy pracowac 'taniej' lub zywczajnie w swiecie na umowe o prace czy o dzielo... choćby i taki student, co się chce rozwijać i do pierwszego coś ekstra dorobić.

Gdyby był głód pracowników (czy to wykwalifikowanych czy nie) to by nie bylo problemu niskich pensji - firmy oferujące niskie wynagrodzenie musiałyby przestac istniec (brak rąk do pracy). I tutaj straciliby wszyscy 'prywaciarze' co sami niby mają wielki biznes, ale w gruncie rzeczy bazują na swoich ludziach, a płacą im grosze.

Tak zawsze było na prowincji i w małych miastach, teraz rozszerza się to nawet do wielkich miast (dużo młodych, łatwo wymienić, nie trzeba szkolić np. z obsługi komputera).

Osobiście jestem takiemu zjawisku przeciwny, ale cóż zrobić - albo będzie praca za głodową pensję albo nie będzie jej dla danego osobnika wcale. I trudno. Nasze wielkie firmy zostały sprzedane w obawie przed konkurencją - zachodnie koncerny wykupiły i polikwidowały 'na przyszłość' a my mieliśmy w budżecie kasę 'z prywatyzacji'. Teraz odbija się to czkawką - gdyby panstwowe molochy zreformować lub nakazać przy zakupie utrzymanie zakładu przez 40-70 lat - to na pewno i tak by kupili (patrząc z perspektywy czasu) choćby po to, aby mieć główny głos w sprawie rozwoju firmy, a musieliby warunki spełnić. Oczywiście za zerwanie konrtaktu - kara - odebranie pozostałych zakładów zakupionych przez daną spółkę + miliony odszkodowania dla państwa. A jak by nie kupili, to by stracili (nasze malutkie firmy już i tak dają popalić eksportem zachodnim sąsiadom i domagają się jakichś restrykcji - szczególnie żywności i towarów wysoko wyspecjalizowanych - np. specjalnych szyb czy odpowiednich opakowań, bo sobie nie radzą z konkurencją). Strach pomyśleć, jak by im zyski zmalały, gdybyśmy mieli olbrzymie molochy o olbrzymich zdolnościach produkcyjnych wyrzucające na eksport tony zdrowego żarcia (rolnicy klaszczą) czy innych towarów (gospodarka klaszcze).

Trzeba mieć tylko pomyślunek, a nie ślepo realizować pewne 'wizje' - wizja jest dobra jako kierunek rozwoju, ale środki realizacji takiej wizji mogą być zupełnie różne. Nikt nie powiedział, że reformowanie naszej gospodarki miało polegać na inwestycjach zagranicznych - ale w praktyce doszło jedynie do chwilowego napływu kapitału i po tych reformach zostały puste baraki.

Teraz płacimy za to cenę - składamy się na 'biednych' greków co nie muszą majątku na ogrzewanie wody i domu wydawać, prądu też tyle nie zużywają, a my nie mamy co do garnka włożyć, bo nas podatki zżerają - stąd pracodawcy wcale nie chcą podnosić minimalnych pensji.
        • Gość: Marcin Re: Ile zarabiają Polacy? IP: *.unitymediagroup.de 19.01.12, 19:25
          naucz sie niemieckiego i podejmij prace w Niemczech. Dostaniesz tyle samo, ale w euro.
          • Gość: moe Re: Ile zarabiają Polacy? IP: 82.139.156.* 20.01.12, 08:50
            Do socjalizmu on pojedzie nigdy :)
        • Gość: gosc_1234 Re: Ile zarabiają Polacy? IP: *.skierniewice.vectranet.pl 07.03.12, 19:49
          gdzie mieszkasz? Ja szukam kierowcow do jazdy tylko na terenie kraju; wszyscy kierowcy wracaja do domu na noc, ale place mam znacznie wyzsze..netto. wyslij mi CV na przemek1@hotmail.com
      • Gość: goscc Ile zarabiają Polacy? IP: *.retsat1.com.pl 18.01.12, 13:08
        Ekonomia jest o tyle dobra ze jak chcemy to przedstawimy Polske jako kraj mlekiem i miodem plynca. Do autora tekstu pomysl zanim zaczniez tworzyc artykul. Generalnie taka mala propaganda...
      • Gość: Warszawiaczek Ci j Ile zarabiają Polacy? IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.01.12, 19:41
        Po 10 latach doszedłem do 7.000 brutto plus premia dwa razy w roku zależna od wyników firmy. Gdy zaczynałem zarabiałem 1.800, ale nie ukrywam, że teraz jest naprawdę trudno, zwłaszcza osobom zaczynającym na rynku pracy, cały czas liczą się znajomości i to bardzo, ale nie uznaję tego jako coś złego. Sam wolę pracować z kimś poleconym, kto nie będzie chciał zawieźć mojego zaufania, swojego zaufania i osoby która tą osobę poleciła. Co oczywiście nie zmienia faktu, że takie osoby muszą być uczciwie i sprawiedliwie oceniane. Amen :)
      • ulanzalasem Ile zarabiają Polacy? 19.01.12, 19:54
        @Warszawiaczek
        Zawsze będzie tak, że części się uda, ale nigdy nie będzie tak, że kraj będzie składał się wyłącznie z wysokiej klasy specjalistów np. branży IT, architektów, prawników, lekarzy itd. Zawsze będą potrzebni "robole", pracownicy na samym dole czy to jako kasjer/ka, pokojówka, magazynier, fizyczny na budowie czy dzisiaj klepacze przy klawiaturze peceta, którzy są współczesną wersją robola itp. Nawet jeśli technologia pójdzie do przodu, to jednak ciągle w wielu dziedzinach będzie dla nich miejsce, ale oni zawsze będą pracować przeważnie ciężko, w pracy która nie może dawać satysfakcji, szansy na rozwój, jest nużąca, słabo płata itd.
        To, że po 10 latach komuś się udało, po latach harówki dojść do 7000-8000 zł netto w stolicy nie jest aż tak dużą rzeczą ;) Oczywiście należą się gratulacje, ale patrząc w oderwaniu o konkretnej osoby, jeśli ktoś ma sam (z partnerem/ką) kupić mieszkanie 65-70m (mniejsze to klatka dla 4 osobowej rodziny), jakiś samochód, do tego mieć na bieżące wydatki jak czynsz, gaz, woda, energia, jedzenie, paliwo, ubrania, kino, książki, muzyka, hobby, w ciągu roku 2 tyg. wakacji dla 4 osobowej rodziny itd. to okazje się, że to jest niezła pensja.
        Jaki % tyle zarabia na rękę bez harówki po 10-14 godzin dziennie (często dochodzą dojazdy) ? To tak jakby powiedzieć, że grając w Lotto ma się szansę na "6", ale jaka to szansa ? Tracisz całą młodość, okazuje się że masz 4000zł netto, ale już nie masz 20, 25 czy nawet 30 lat...masz żonę/męża, dwójkę dzieci i właśnie jesteś umówiony na wizytę u psychoanalityka ;)
        • Gość: oko Re: Ile zarabiają Polacy? IP: 80.48.187.* 20.01.12, 08:20
          W Warszawie branża IT ma się dobrze. 8 lat temu zaczynałem od 2000 brutto, teraz 12000 brutto, i bynajmniej nie przepracowuje się, znajomi ze studiów mają tak samo albo lepiej, a Ci którzy wyjechali do Londynu to naprawdę kupę szmalu zarabiają, ale to już inna historia...
      • Gość: Mariusz Ile zarabiają Polacy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.12, 19:54
        Ja jestem elektrykiem i pracuję w firmie wykonującej nietypowe instalacje na wysokościach i zarabiam 1600 złotych miesięcznie. Czasami jest pilna robota i musimy pracować po 14 godzin dziennie i łącznie z nadgodzinami jeszcze nie udało mi się jeszcze zarobić dwóch tysięcy złotych.

Jeśli średnia krajowa jest tak wysoka to kto tyle zarabia ?
        • Gość: www Re: Ile zarabiają Polacy? IP: 222.128.41.* 20.01.12, 04:50
          Chyba zartujesz!!!

100 zlotych to jest dniowka pracownika fizycznego na budowie bez ZADNYCH umiejetnosci i zero doswiadczenia!

Jestes elektrykiem czy pomocnikiem elektryka? Masz skonczone technikum? Jakies uprawnienia?

• Gość: mk Ile zarabiają Polacy? IP: *.home.aster.pl 19.01.12, 20:43
        a lubuskie, bo chyba redaktor zapomniał?
      • Gość: zzz do szkoły! IP: 195.82.180.* 19.01.12, 21:23
        Kto opracowuje te wyniki? Jakaś paniusia po socjologii!? Jak się przedstawia wykres wynagrodzeniami to się podaje czy jest to kwota brutto czy netto. Niby można się domyślić, ale jakość badań zależy również w dużej mierze od tego jak są prezentowane.

To nie ostatni raz, że jakiś cymbał nie potrafi zrobić porządnego wykresu w excelu ...
        • Gość: www Re: do szkoły! IP: 222.128.41.* 20.01.12, 04:51
          Jak chcesz podawac zarobki netto skoro to zalezy np. od tego ile masz dzieci? Czy rozliczasz sie z partnerem?

Zarobki w statystyce sa ZAWSZE BRUTTO!! wiec nie obrazaj ludzi skoro sam sie nie znasz..
        • Gość: oko Re: do szkoły! IP: 62.29.248.* 20.01.12, 10:49
          sam jesteś cymbał

weź pod uwagę że np osoba zarabiająca 10 000 zł brutto wcale nie dostanie tej samej kwoty "do ręki" co miesiąc...

do października to będzie 7 034,39 , w listopadzie 7 417,79, a w grudniu 6 593,05... więc chyba lepiej podać stałą kwotę brutto niż bawić się w jakieś uśredniania.
      • Gość: aaa Ile zarabiają Polacy? IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.12, 23:53
        z tej super analizy wynika że w III RP najlepiej być członkiem, czyli ch..jem, bo tacy najlepiej zarabiają. Najgorzej zarabiają związani z kulturą i sztuką, zresztą niedługo takich nie będzie. myślę że takie wyniki opracowania zgodne są z przekonaniem ogółu.
        • Gość: www Re: Ile zarabiają Polacy? IP: 222.128.41.* 20.01.12, 04:53
          Najlepiej obrazac innych...

Sprobuj dojsc do stanowiska czlonka zarzadu to pogadamy...

Najlepiej zarabiaja ci, ktorzy generuja zysk dla firmy bo oni zawsze sie moga przeniesc..
          • Gość: króliczek Re: Ile zarabiają Polacy? IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.01.12, 08:41
            członkowie w większości są po znajomościach
      • Gość: prawda Najlepiej maja świete krowy licencjonowane IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.01.12, 08:37
        notariusze, adwokaci, radcy-doradcy, lekarze, stomatolodzy, budowlancy z uprawnieniami
        utrwalacze władzy: wojskowi i policjanci
        i politycy-urzędnicy wyższego szczebla

Polacy, którzy wypracowują realny dochód kraju żyją w nędzy
        taką Polską zbudowali na postsolidaruchy
        • Gość: . Re: Najlepiej maja świete krowy licencjonowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.12, 06:46
          A to ciekawe, bo przedstawiciele handlowi wypracowują najrealniejszy jak tylko można sobie wyobrazić dochód i zarabiają niemało. Gówno zarabia ten, którego praca jest gó... warta i to jest zdrowe i normalne na wolnym rynku pracy (pomijam budżetówkę, bo tam tak nie jest).
      • trzymyszy3 realne zarobki a realne wydatki 20.01.12, 09:57
        Tak sie zastanawiam od dosc dawna... w duzym miescie calkiem pokazna liczna rodzin (wsrod tzw. specjalistow wiekszosc) zyje na takim poziomie:

mieszkanie >70 m2 lub dom
        2 samochody mniej niz 10 letnie na dojazdy do pracy
        raz w roku wakacje za granica
        raz w tygodniu obiad w restauracji lub wyjscie do knajpy, kina itp.
        jedno lub dwojka dzieci: prywatne przedszole lub szkola, zajecia pozalekcyjne: tenis, konie, basen itp.

To jest TYPOWY standard zycia PRZECIETNYCH wyksztalconych ludzi w duzym miescie... Zawsze mowia o sobie, ze zyja skromnie.Jak oszacowalem srednie miesieczne wydatki:

mieszkanie >70 m2 lub dom (rata kredytu 2500)
        2 samochody mniej niz 10 letnie na dojazdy do pracy (biezace utrzymanie + AMORTYZACJA ZAKUPU 3500)
        raz w roku wakacje za granica (1000)
        raz w tygodniu obiad w restauracji lub wyjscie do knajpy, kina itp. (600)
        jedno lub dwojka dzieci: prywatne przedszole lub szkola, zajecia pozalekcyjne: tenis, konie, basen itp. (2000-3000)
        oplaty stale mieszkaniowe (media, ubezp. itd 1000)
        zywnosc, ubrania (1500)

to mi wychodzi, UWAGA: ok. 12500/mc!!! Niechby nawet byl jeden samochod i nie nowy, tylko stary, niechby nie bylo prywatnego przedszkola, a wakacje pod namiotem nad jeziorem, to nijak nie chce wyjsc mniej niz 9000 mc! A ci ludzie jeszcze czsto odkladaja 1000-2000 na starosc... Stad szacuje, ze sredni dochod brutto przecoietnej rodziny wynosi 13-15kPLN, co oznacza, ze np. jedno pracuje za 3000 brutto (np. w buidzetowce), ale drugie ma 11k brutto! I nikt mi nie powie, ze tyle sie nie zarabia, bo ja po prostu znam i widze mnostwo takich osob.
        • Gość: oko Re: realne zarobki a realne wydatki IP: 62.29.248.* 20.01.12, 10:42
          no i co z tego ?? i tak żyją jak dziady według twoich obliczeń bo nic nie są w stanie zaoszczędzić...
          • trzymyszy3 Re: realne zarobki a realne wydatki 20.01.12, 11:11
            No wlasnie, w tym rzecz, ze nawet te 12000 netto/mc/rodzine daje dosc skromne zycie od 1 do 1. Nie ma tu miejsca na zadne ekstrawagancje typu drogie samochody, sporty ekstremalne, perfumy za 2000 itp. Moze z trudem da rade odlozyc 1000 zl/mc na przyszlosc, ale juz o kupnie mieszkan dla dzieci mozna zapomniec. Przeciez oficjalnie 12000 to zarobki jakichs <5% Polakow. Stad pytania: czy aby na pewno oficjalne zarobki sa realne. Po przeciez ludzi tyle zarabiajacych jest duzo wiecej niz 5%, w duzych miastacj jakies co najmniej 20%, a wsrod 30-50 latkow z dobrym wyksztalceniem do jakies 75%. Pytanie drugie, bardziej smutne... Jak do cholery zyja ludzie, ktorzy maja 3500 netto/mc i dwojke dzieci??? Przeciez fizycznie nie da rady samodzielnie przezyc za te pieniadze!!! No chyba, ze mieszkanie wsplolnie z rodzicami (przez nich oplacane), brak samochodu, brak wakacji, dzieci dozywiane w szkole za darmo, brak jakichkolwiek rozrywek...
            • Gość: ziomek Re: realne zarobki a realne wydatki IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.12, 00:10
              brak jakichkolwiek rozrywek...

KUP SE GRANAT to cie rozzerwie
            • Gość: ot co Re: realne zarobki a realne wydatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.12, 06:53
              Jak to brak rozrywek? To trzeba wydawać tysiące zł, żeby była rozrywka? Ale z ciebie snobik.

Rodzice biorą rozrywkę z kopulacji czy odwiedzenia dobrych znajomych, a dzieci mogą grać na komputerze, w gry planszowe, nogę, kosza, siatę.

Stary, 10-15 letni, dobrze wyszukany samochód japoński dla osób, które się motoryzacją nie podniecają jest zupełnie wystarczający - tani w utrzymaniu i niezawodny.
      • hunkyyankee A lekarze? 20.01.12, 10:12
        A dlaczego nie ma lekarzy? Wiem, wiem...to 'elytarna' grupa, ale może wartoby było pokazać nam- prostemu materiałowi ich badań ile zarabiają. Oczywiście mógłby być potencjalny problem z dojściem do prawdy, bo do szuflady nikt im nie zagląda. Ciekawe czy (a jeśli tak to ile) biorą:
        - pod stołem;
        - od firm farmaceutycznych w postaci 'gratisów', 'szkoleń' i 'konferencji';

'Pokaż lekarzu co masz w garażu'
      • Gość: elka Ile zarabiają Polacy? IP: *.cheeloo.pl 20.01.12, 10:39
        ...Na to wygląda że ludność,która zarabia (a jest jej masa) 1360 zł brutto jest poza marginesem instytucji OBW.
        • Gość: . Re: Ile zarabiają Polacy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.12, 06:55
          Bo ludzi, którzy zarabiają nielegalnie poniżej minimalnej krajowej (1500 zł brutto) nie bierze się pod uwagę. Lewizny pracowników budżetówki też nie bierze się pod uwagę.
      • Gość: zbyszek Ile zarabiają Polacy? IP: 80.51.134.* 26.01.12, 11:02
        ładne bzdury skąd takie sumy w wojew. Podkarpackim? pracujemy w Krośnie w czołowej firmie w mieście Pracownicy na produkcji mają na rękę 1500 zł po paru latach pracy a jest nas około 800 osób fizycznych . Jak w zakładzie szefostwo przedstawiało średnią płace w zakładzie to takie bzdury właśnie podawali bo umysłowych jest tylu ilu fizycznych a oni sporo zarabiają ale za co ?
      • Gość: beata Ile zarabiają Polacy? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.02.12, 19:29
        Witam mieszkam w Wielkopolsce i pracuje w handlu, moja pensja nie wynosi ok 3000 tylko 1100. Dlaczego podawane są takie kwoty?
      • Gość: kolaz3 Ile zarabiają Polacy? IP: *.dynamic.mm.pl 05.03.12, 20:44
        A to ciekawe bo z tego co wodzę to średnia wynisi ok 2000 zł z tego co zaobserwowałem to jeszcze 4 lata temu zarabiłem więcej jak teraz
        • Gość: olinka Re: Ile zarabiają Polacy? IP: *.204.109.242.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.03.12, 19:47
          jako sekretarka po dwóch miesiącach doszłam do członka zarządu.
      • Gość: bea Ile zarabiają Polacy? IP: *.205.46.126.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.03.12, 22:44
        wynośmy się z tego kraju, tylko dokąd???? sprzątaczka za granicą zarabia 12 euro na godzinę, a u nas najniższą, a czasem i mniej.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka