Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dostałem oferte pracy

29.03.12, 22:16
    zamiesciłem to w innym dziale, ale chyba nie prawidłowy więc wrzuce jeszcze tutaj
    Dostałem taka oferte, ale nie wiem skad miał mój adres, umieszczałem to na forum o2, ale jakoś mój temat znikł sam. nie wiem jak. czyzby to oni rozyłali?
    adres an jaki trzeba wysłać nie jest pokazany w całości, a otrzymałem to z adresu "Marion Stephenson" <lesliethorn@die-kommenden.net>. W jaki sposób ma naciągać?

Hello!

Now we are looking for regiomal representative in Europe for administrative

job. For this job you need to live in Europe. The main requirements: duty,

responsibility and willingness to work and earn. It is not full time job
    about 2-4 hours per day. We are a large company. We provide a service
    almoust at every country aroud the world. Our clients are European
    citiziens.
    They pay for our service to our corporate bank accounts. So your job will
    be
    to receive invoice payments from our customers 3 times a week, process it
    and resend to our main office.

Your salary will be 3200 EURO per month + 4% of everyprocessed payment +
    bank charges and taxes. First 10 days will be tranning period.
    During tranning period you'll use your own bank account or open new one.
    It doesn't matter for us and is for your convenience. You don't need to pay

us to start job, and everything is legal.

If you are intrested in this possition please answer question bellow:
    1.your full name
    2.contact number with international format
    3.your address
    4.your email address

Send it to our email adress vesmytnigel and please check
    email address which you sent (Do not put button REPLY).

Have a nice day.
    Obserwuj wątek
      • Gość: mila Re: dostałem oferte pracy IP: *.euro-net.pl 29.03.12, 22:35
        wyłudzanie danych...?

swoją drogą, koszmarny angielski. Naciągacze powinni się bardziej postarać.
        • grimly Re: dostałem oferte pracy 29.03.12, 22:53
          własnie nie wiem do czego te dane mogą sie przydać.

jedno mnie też zastanawia dlaczego jak umieściłem to na forum o2 to znikło po chwili czyżby oni rosyłali?

a zarobki w ogłoszeniu, aż tak wysokie że nie realne
        • pamplemousserose Re: dostałem oferte pracy 29.03.12, 22:59
          > wyłudzanie danych...?

To nie jest wyłudzanie danych, tylko pranie pieniędzy.

"Płotka" właśnie taka jak autor wątku dostaje na swoje konto płatności od mafii (te ich tak zwane faktury:) i jedynym jej zadaniem jest wyciągnięcie tych pieniędzy z banku oraz wpłacenie na inne konto (podane przez mafię).
          Płotka może sobie zachować prowizję. Kwestię wypłacania pensji można pominąć, bo Płotce zazwyczaj nie udaje się przetrwać więcej niż 1-3 tygodni bez wizyty policji i aresztu, bo oczywiście jedyne konto namierzalne w całej akcji to konto osobiste Płotki.

Proceder jest nielegalny. Jest bardzo popularny za granicą i wiele było już publikowanych tego typu ostrzeżeń w mediach. Płotka ponosi całkowitą odpowiedzialność prawną za swoje akcje właśnie z tego powodu, że proceder jest publicznie znany i nie ma szans na obronę tego przed sądem.
          Mnóstwo ludzi wciąż się na to łapie.

Ludzie, kto wam do choinki zapłaciłby po 3 tys EUR za 12 godzin pracy w miesiącu polegającej na przelaniu kasy z jednego konta na drugie? W cuda wierzycie?
          • pamplemousserose Re: dostałem oferte pracy 29.03.12, 23:05
            A tutaj wyjaśnienie jak to działa i dlaczego działać nie może:)
            • pamplemousserose Re: dostałem oferte pracy 29.03.12, 23:07
              I jeszcze trochę:)
              • pamplemousserose Re: dostałem oferte pracy 29.03.12, 23:09
                I jeszcze cytat:
                Employment Scams
                Employment is usually offered processing international payments, promising to let you keep 10% as comission. You pay the (fake) checks into your bank and send them your good money. By the time the bank bounces the check, your money s gone - almost always demands Western Union payments!.
                The check turns out to be a fake or you get prosecuted for Money Laundering!
                • pamplemousserose Re: dostałem oferte pracy 29.03.12, 23:19
                  A po polsku?
                  I jeszcze inny polski cytat:
                  Ok, w tym samym czasie oszuści zakładają konto na ebay, albo tworzą fałszywy sklep internetowy na wasze nazwisko i wasz numer konta bankowego, więc pieniądze, które przyszły na wasze konto pochodzą w rzeczywistości np. od jakiegoś człowieka, który myśli, że kupił np. komputer poprzez sklep internetowy, wy tego nie wiecie i zgodnie z umową przesyłacie otrzymane pieniądze dalej. Innym scenariuszem jest, że dostaniecie pieniądze pochodzące z kart kredytowych użytkowników, którzy zalogowali się do fałszywego banku, czyli z typowego phishingu. Po kilku dniach do waszych drzwi puka Policja, gdyż staliście oszustem aukcyjnym, albo fałszywym sprzedawcą, albo podejrzanym o wykradanie danych kart kredytowych. A wy w rzeczywistości zostaliście money mule - mułem do przenoszenia pieniędzy. Oszuści nie mogą sami podjąć pieniędzy w banku, gdyż zostaliby złapani, potrzebowali was tylko do kilku zadań. I tym sposobem wyprane pieniądze zostały przekazane oszustom. I ślad po nich ginie.

Całe oszustwo może być jedną osobną całością i stanowi wyłudzenie pieniędzy z aukcji, czy za jakieś niestniejące towary w sklepach internetowych, ale może też być jednym z etapów większego oszustwa i tak na ogół jest.
                  • Gość: grimly Re: dostałem oferte pracy IP: *.centertel.pl 30.03.12, 10:35
                    dzieki za wyczerpującą odpowiedz
      • jacekk13 ja nie otwieram spamu 30.03.12, 13:08
        wam też tak radzę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka