Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dieta a godziny nadliczbowe

IP: *.204.125.223.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.04.12, 10:21
    Witam, pracuję 4 dni w tygodniu po 7 godzin, a piąty dzień 12 ( wyjazd poza miasto).
    Pracodawca płaci mi dietę, ale żąda , abym jeszcze przepracował 4 godziny w tygodniu, bo za godziny nadliczbowe dostaję dietę. Czy ma rację (chyba nie, ale nie jestem pewny), poproszę jeśli to możliwe o podstawę prawną.
    Obserwuj wątek
      • agulha Re: dieta a godziny nadliczbowe 26.04.12, 00:59
        Co nazywasz "dietą"? Normalnie jest to albo ustalona prawnie (bardzo niska), albo przez pracodawcę (wyższa) kwota przeznaczona na pokrycie kosztów wyżywienia w podróży służbowej, a jeszcze ściślej: na skompensowanie zwiększenia tych kosztów w stosunku do tego, co normalnie pracownik by wydał u siebie na miejscu (np. w domu). Dietę oblicza się za cały czas pobytu pracownika poza miejscem zamieszkania, czyli np. jak wyjeżdżam w poniedziałek o 6 rano, a wracam we środę o 20, to dietę mi naliczają za cały ten czas. To nie są wielkie pieniądze, i jeszcze na dodatek to, co pracodawca płaci ponad ustawowe minimum, jest opodatkowane.
        Godziny pracy/nadgodziny natomiast mi liczą za czas, który w tym czasie spędziłam w pociągu/samochodzie [tu nasz pracodawca jest hojniejszy niż przewiduje prawo, bo płaci za nadgodziny spędzone na podróży w sensie przemieszczania się] oraz czas spędzony na pracy. Za czas wolny poza domem nie mam płacone za pracę. Czyli np. jeżeli wróciłam do hotelu pierwszego dnia o 18 i drugiego o 19, to mam płacone wynagrodzenie od momentu wyjścia z domu/z hotelu do powrotu do domu/hotelu każdego dnia.
        Czyli według mojego rozumienia dieta a wynagrodzenie za pracę w delegacji to są dwie odrębne rzeczy.
        • Gość: gość Re: dieta a godziny nadliczbowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.12, 07:19
          Dieta, to dieta ustawowa czyli 23 zł.
          I za te 23 zł mam pracować 4 godziny dłużej, co wynosi 5,75 zł za godzinę (chyba mniej niż płaca minimalna).
          Poza tym delegacja, to nie jednorazowa sytuacja, tylko jeżdżę tam raz w tygodniu od dwóch lat. Czy ja muszę się zgadzać na tą delegację?
          • Gość: abc Re: dieta a godziny nadliczbowe IP: *.opera-mini.net 26.04.12, 17:15
            > I za te 23 zł mam pracować 4 godziny dłużej, co wynosi 5,75 zł za godzinę (chyb
            > a mniej niż płaca minimalna).

Chyba nie zrozumiałeś tego, co napisała Agulha. Te 23 zł mają ci zrekompensować wyższe koszty wyżywienia poza domem, a nie jest to zapłata za godziny, czy nadgodziny pracy.
            Natomiast na temat godzin nadliczbowych w delegacji poczytaj:
            firma.onet.pl/1436735,eksperci.html
            www.kadryonline.pl/czas_pracy/rozliczanie_czasu_pracy_w_delegacji-792.html
            samorzad.infor.pl/temat_dnia/artykuly/387598,rozliczanie_delegacji_sluzbowej.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka