Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zasilek macierzynski i l4

IP: *.146.198.201.internetia.net.pl 02.05.12, 09:29
    Chciałabym sie dowiedziec czy zasilek mac. jest wyplanany ze średniej z 12 mies z netto czy to co mam na umowie brutto? Jesli na umowie mam najnizsza krajowa a w rzeczywistosci dostaje wiecej to z czzego mi policza? A może ktos wie ile wyniesie mi l4 teraz jesli przez ostatnie 3miesiace wsumie wyszlo mi 3700 to podzielic trzeba na 3 i wyjdzie mi kwota do l4 i zasilku??Czy inaczej?
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Zasilek macierzynski i l4 02.05.12, 13:36
        Gość portalu: misia napisał(a):

> Chciałabym sie dowiedziec czy zasilek mac. jest wyplanany ze średniej z 12 mies
        > z netto czy to co mam na umowie brutto? Jesli na umowie mam najnizsza krajowa
        > a w rzeczywistosci dostaje wiecej to z czzego mi policza? A może ktos wie ile w
        > yniesie mi l4 teraz jesli przez ostatnie 3miesiace wsumie wyszlo mi 3700 to pod
        > zielic trzeba na 3 i wyjdzie mi kwota do l4 i zasilku??Czy inaczej?

Nie jest istotne co masz na umowie czy ile dostajesz (pod stołem?). Ważna jest kwota, od której pracodawca płaci składkę na ubezpieczenie chorobowe.

"Do ustalenia podstawy wymiaru przyjmuje się przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu potrąconych przez pracodawcę składek na ubezpieczenia społeczne."

Więcej: www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka