Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak będąc na samozatrudnieniu wygrać etat

21.06.04, 08:35
    Koniecznym jest stworzenie mechanizmów kontroli przedsiębiorstw, czy
    zmuszanie pracowników do samozatrudnienia nie powoduje łamania praw
    pracowniczych, bezpieczeństwa pracy itp. Przecież istnieje instytucja
    Inspekcji Pracy, Społecznych Inspektorów Pracy. Co w tej dziedzinie robią
    Związki zawodowe. Nikt sam nie wystąpi przeciwko swemu pracodawcy.
    Obserwuj wątek
      • Gość: taka jedna Re: Jak będąc na samozatrudnieniu wygrać etat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.04, 09:41
        Wydaje mi się, że w większości firm niemożliwe jest zaożenie ZZ - w mojej byłej
        pracy pracodawca zaznaczył że jeśli ktoś podejmie jakieś kroki w tym kierunku
        to wypowie nam umowy...
        A co do PIPu to jeszcze nie słyszałam żeby po zgłoszeniu skargi przez
        pracownika szeregowego wszczęto postępowanie - czy wydano jakieś pismo do
        pracodawcy - raczej częściej występują przypadki, że pracodawcy udakje
        sięsprawę "załagodzić" i potem usunąć niewygodnego pracownika.
        Moje doświadczenia mają dosyć ograniczony zasięg - byćmoże te sytuacje nie
        sąpowszechne z drugiej strony raczej nie mam większych złudzeń...
      • Gość: pracownik Re: Umowa o dzieło przez 4 lata w jednej firmie IP: *.pul.tke.pl 21.06.04, 10:30
        A co w takim przypadku: określony zakres obowiązków, ciągle taki sam przez 4
        lata i wciąż umowa o dzieło, przedłużana z miesiąca na miesiąc. Umowę wystawia
        pośrednik - "dzierżawiący" mnie dużej, państwowej firmie. Nie jestem tam
        sprzątaczką, portierem ani pracownikiem ochrony. Nadzoruję grupę pracowników i
        organizuję ich pracę - tak najogólniej mówiąc.
        • Gość: Don Kichot Re: Umowa o dzieło przez 4 lata w jednej firmie IP: 81.186.234.* 21.06.04, 11:48
          Czy zgodzisz się na obniżenie wynagrodzenia netto o 1/3 lub 1/2 w zamian za
          etat? Jestem pewien, że nie. Chciałabyś i etat, i dzisiejsze pieniążki.
          To państwo cię okrada, a nie twój pracodawca. Argument o łamaniu prawa przez
          pracodawców zasługuje na jeden komentarz - to prawo jest złe, a pracodawcy
          zachowują się racjonalnie.
          • Gość: Jan N. Re: Umowa o dzieło przez 4 lata w jednej firmie IP: 157.25.31.* 21.06.04, 16:10
            A kto współpracuje z państwem w okradaniu pracowników? Pisząc np. ustawę
            ubezpieczeniową "ekspertem" był prezes PZU i wzięto pod uwagę nacisk dużych
            towarzystw jednocześnie ignorując zarówno interes klienta, agenta czy brokera.
            Wszystko to ubrano hasłem "dostosowanie do przepisów UE". Dziś w wielkim TU
            agenci usłyszeli że codziennie wieczorem i co tydzień w piątek, będą wypełniać
            raporty co robili, co zrobią dziś i co planują zrobić w najbliższym czasie od 8
            rano do 21 wieczorem przez sześć dni w tygodniu (z możliwością odebrania
            wolnych niedziel jeśli nie poprawi się sprzedaż ubezpieczeń).
            Gdzie jest ta wolność prowadzenia działalności gospodarczej????? Podobno osoby
            które nie będą składały systematycznie raportów mają szansę na "samouwolnienie"
      • Gość: Kran Wylejmy dzieciaka z kąpielą IP: *.bmj.net.pl 21.06.04, 21:48
        Pani Maria ma faktycznie problem - szef ją wykorzystuje. Może jest chciwym
        gnojkiem, a może nie do końca, tylko biznes mu kiepsko idzie. Tylko rozwiązanie
        sugerowane przez gazetę jest do dupy, bo problemem jest to, że pani Maria z
        jakiś powodów daje się wykorzystywać. Może gdyby nie drakońskie podatki które
        duszą polską gospodarkę pani Maria powiedziałaby szefowi "pocałuj mnie w d...
        stary capie" i znalazłe sobie inną robotę. Ale nie, lepiej zatrudnijmy za nasze
        podatki więcej urzędasów żeby mogli dokładnie wszystko skontrolować.
        Samozatrudnienie tak naprawdę przeszkadza tylko politykom, bo w ten sposób
        uciekają im spod kontroli pieniążki z niezapłaconych (o zgrozo zgodnie z
        prawem!) podatków.
        • Gość: Longislander Re: Wylejmy dzieciaka z kąpielą IP: *.dsl.invision.com 22.06.04, 19:34
          Utrudnianie zycia pracodawcom zaowocuje wiekszym bezrobociem. Polsce potrzebna
          jest wieksza elastycznosc rynku pracy, a nie etatyzowanie wszystkich miejsc
          pracy. Kazdy by chcial miec ciepla posadke, pewna pensje, w dodatku bez
          ponoszenia ryzyka dzialalnoci gospodarczej jakie ponosi pracodawca. Strach
          przyjmowac nowych pracownikow nie mogac ich zwolnic gdy gospodarka
          przyhamuje.Lepiej inwestowac w automatyzacje niz zatrudniac dodatkowych ludzi...
      • Gość: Ox Wlasna firma - swietna sprawa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 13:59
        W powodu durnych podatkow w Polsce, nie ma lepszego interesu, niz zalozyc
        wlasna firme, a pracowac jako jako zwykly pracownik dla firmy matki.

1) Placisz nizszy ZUS - oczywiscie kiedys tam dostaniesz mniejsza rente, ale
        nikt Ci nie broni nadwyzki zaiwestowac w III filar, gdzie pieniadze na pewno
        beda lepiej zarzadzane.

2) Moze odliczac koszty zwiazane z dzialalnoscia firmy.
        To wspaniale narzedzie do robienia pieniedzy. Cokolwiek, co jest Ci potrzebne
        do prowadzenie firmy kupujesz bez VAT-u i bez podatku dochodowego (czyli
        jasniej 40% taniej!) To samo jest ze stalymi kosztami np rachukami
        telefonicznymi.

Ale sa minusy:
        1) Jako firma NIE masz praw pracownika. Wiec kwestia urlopow, godzin pracy,
        praktycznie wszystko musisz sam ustalic z pracodawca i sam potem tego bronic.
        Jesli sie trafi na rozsadnego szefa firmy matki, to jest swietni, jesli nie ...

• Gość: k4e Re: Jak będąc na samozatrudnieniu wygrać etat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 14:38
        to jest zwykłe oszustwo i trzeba z tym walczyć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • tani.net.pl Re: Jak będąc na samozatrudnieniu wygrać etat 24.06.04, 08:37
        wygram dostanę etat i co? będzie to praca miła i wysoko opłacana? a takiego
        wała zaraz znajdzie pracodawca odpowiedni patent zgodny z ustawą by mi dokopać :
        ( ale racja bedzie po mojej stronie, tylko po co się tyle szarpać? chyba żeby
        na złość pracodawcy bo wyniki będą nikłe :(
      • Gość: student Jak wygrać etat IP: *.client.comcast.net 24.06.04, 09:43
        A ja sie zastanawiam, jaka umowa jest zwiazana z Agora autorka artykulu? Jesli
        pisze etatowo - moje gratulacje... Powszechnie bowiem w srodowisku wiadomo, ze
        przynajmniej 30% piszacych dziennikarzy (nie tylko w "Gazecie")pracuje na umowe
        o dzielo (jesli ja zobaczy na oczy w ciagu kilku lat od pierwszego artykulu).
        Przy okazji obowiazkiem "czekajacego na etat" jest pojawianie sie na
        codziennych odprawach, dyzury redakcyjne, ustalanie dni wolnych i "urlopow",
        oczywiscie krotszych niz etatowych dziennikarzy i negocjowanych, po "awansie"
        nawet pisanie przy wlasnym biurku... Co prawda z racji zawodu wykonywanego po
        czesci w terenie, trudno udowodnic czy jest to praca (jak innych dziennikarzy,
        bo zasady pracy pozostaja te same) czy wolny zawod (a lojalka i tak
        obowiazuje).
        Temat zamiany samozatrudnienia na etat jest bardzo wazny. Negocjowac warto, gdy
        faktycznie nie ma sie wiele do stracenia (bo mimo sugestii - w Polsce prawo
        precenedsowe nie opbowiazuje i to, ze ktos wygra etat nie znaczy ze inni tez
        moga, nawet jesli beda to inne okadeski albo dzinniarze w tej samej firmie).

Na miejscu "Gazety" zaczelabym jednak porzadki na wlasnym podworku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka