Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę d...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.12, 18:34
    "Ostatnio protestowali artyści, którzy ze względu na charakter swojej pracy, nie mogą liczyć na wysokie świadczenia w jesieni życia"

No nie to juz bezczelnosc kasjerkom z marketu kaze sie odkladac z nedznej pensji na "starosc" a ci zarabiaja miliony i nie moga sobie odlozyc jeszcze wyciagaja lape.
    Obserwuj wątek
      • rooten Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę d... 31.05.12, 18:43
        Maz\uruwna.... kto to jest!? i czem się w polskiej kulturze wsławiła - dopiero dziś się dowiedziałem jak to monstrum się nazywa! Patrzyłaś kiedy w lustro przed występem? Ja miałem 20 lat na 1 występie w Jarocinie - ale skóry szukałem na całym Sląsku - i znalazłem! Co to za .... twarz????
        • Gość: polish-crap Re: Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę IP: *.fbx.proxad.net 01.06.12, 10:12
          Ten news i ten o tym jak rosyjski milioner wyrzucal samolociki z banknotow sa najwazniejsze w rubruce ""BIZNES"". Brawo GW!!!
          • Gość: Andrzej a ja chcę pensję bez wykonywania pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.12, 16:14
            A ja się domagam utworzenia systemu, który będzie dawał
            wynagrodzenie bez konieczności wykonywania pracy

> domagają się utworzenia systemu, który dawałby ubezpieczenie
            > i świadczenia emerytalne bez regularnego płacenia składek
            • Gość: Gosc Re: a ja chcę pensję bez wykonywania pracy IP: *.play-internet.pl 02.06.12, 15:29
              System, który daje wynagrodzenie bez konieczności wykonywania pracy istnieje od dawna i nazywa sie obecnie kapitalizmem. Tyle, ze owo wynagrodzenie bez konieczności wykonywania pracy otrzymuja w nim wylacznie kapitalisci...
        • Gość: ewa Re: Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę IP: *.cm-7-3d.dynamic.ziggo.nl 02.06.12, 09:56
          głąb z ciebie. To tancerka z lat 60tych. Jak jestes niedoinformowany, to sie tym nie afiszuj. Google masz???
      • Gość: ciekawski Re: Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę IP: *.dsl.bell.ca 31.05.12, 18:43
        a "artysta" Bolek, ile on ma?
        Czy pobiera 2 emerytury czy 3?
      • puzonik48 Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę d... 31.05.12, 19:19
        A ja ciągle nie wiem o co chodzi?Oni mieli wybór ,zamiast opłacać składki ZUS stosownie do dochodów ,żyli na "wysokiej stopie" ,inwestowali w nieruchomości ,używali życia itd.....Mnie nikt nie dał takiego wyboru i nawet jak mi się to nie podobało ,to po 35 latach systematycznego opłacania składek ,nienormowanego czasu pracy przez 25 lat , dorobiłam się mikrej emerytury ,która nie starczała mi na utrzymanie mieszkania w którym się urodziłam i musiałam je zamienić na dziuplę :(:( Artystką nie byłam ale to co stworzyłam jest i funkcjonuje do dzisiaj z pożytkiem dla innych .Kogo mają wzruszyć te "biadolenia"?Kto ma im tą emeryturę zafundować?Ubogie społeczeństwo ?
        • klara551 Re: Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę 03.06.12, 02:01
          To nie im dano wybór.To oni wybrali taki styl życia.Płacili minimalną składkę na ZUS tak jak i rzemieślnicy a nie tak jak etatowy co miał składki odprowadzane proporcjonalnie do zarobków. Dlatego artyści nawet wielcy mają takie male emerytury. No i za PRL nikt nie płacił takich sum za występy a artyści nadrabiali i zarabiali ilością wystąpień .Nikt nie bronił i nie zakazał panu bycia artystą miał pan wybór.Wybrał pan etat więc o co chodzi? A jak na złość te przykłady pokazują,że można pracować dłużej.
          • Gość: Gosc Re: Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę IP: *.180.136.132.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.06.12, 10:19
            Owszem, mozna pracowac i do lat 70 (a nawet i dluzej), ale to przeciez dotyczy tylko gora 1%, max 2-3%, calej populacji ludzi pracy!
          • Gość: misiek gdyby pacili składki IP: *.internet.szczecin.pl 03.06.12, 11:52
            to moze mieliby wyższą o 2 - 3 tysiące emeryturę, ale NIE MIELIBY samochodów i posiadosci, bo niestać ich by byo, ponieważ system zabiera 2/3 tego co się wypracowało
            • Gość: Gosc Re: gdyby pacili składki IP: *.play-internet.pl 03.06.12, 12:44
              Nie przesadzaj...
          • Gość: barbar Re: Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.12, 17:47
            Marylka szła po trupach. Ukradła piosenkę Laskowskiemu, a co tam, ma kontakty i baardzo rozsądnego męża, wydaje się, że to Pan z Jajami. Szacunek dla Pana.
        • tuli5 Re: Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę 05.06.12, 14:40
          A czemu nie zostala Pani artystką, jak wyżej wymienieni? Bo co - talentu nie bylo? Bez talentu i siły przebicia trzeba niestety 35 lat charowac i odkladac skladki.
          "ale to co stworzyłam jest i funkcjonuje do dzisiaj z pożytkiem dla innych" - ale przynioslo ludziom jakąś radość?
          • Gość: gość4 Re: Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę IP: 95.108.72.* 05.06.12, 15:01
            albo się pracuje praca przynośi zysk i od tego odprowadzany jest ZUS .a jeżeli sie pracuje charytatywnie to wstyd jest wołać za to zapłate.rozbijają się drogimi samochodami wieczne balangi a naród niech nam da emeryture bezczelność.
      • Gość: ginewra Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę d... IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.12, 19:38
        Bardzo to ciekawe, bo o ile się nie mylę świadczenie z ZUSu zostaje odpowiednio zmniejszone lub całkowicie zawieszone jeśli emeryt zarabia powyżej konkretnych pułapów... Więc nie bardzo wiem, jak można jednocześnie dostawać tysiąc emerytury i zarabiać 3,3mln rocznie...
        • Gość: aaa Re: Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.12, 00:22

> Bardzo to ciekawe, bo o ile się nie mylę świadczenie z ZUSu zostaje odpowiednio
          > zmniejszone lub całkowicie zawieszone jeśli emeryt zarabia powyżej konkretnych
          > pułapów..
          Tylko wtedy, kiedy odchodzi na wcześniejszą emeryturę. Po ukończeniu przez kobiety 60 lat i mężczyzn 65 lat emerytura jest wypłacana w całości nawet wtedy, kiedy dorabia się miliony.
      • Gość: :) Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę d... IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.05.12, 19:51
        ...jeszcze trochę i Maryla założy fundację swojego imienia i na pomoc dla siebie :)
      • zrjn Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę d... 31.05.12, 19:59
        A ja dalej nie wiem jakie będą ich emerytury.
        Co odłożyli - czyli zgodnie z polskim prawem.
        Dziennikarz jak zwykle poszedł na łatwiznę.
        Przykład: mogę zarabiać 1000 Kpln na miesiąc.
        I nic nie odkładać.
        Jaką będę miał emeryturę?
        zrjn.

• Gość: haaahhahhah Re: Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.12, 23:45
          Dobrze się czujesz?:)
        • Gość: taki tam sobie... Re: Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę IP: 188.95.29.* 01.06.12, 11:53
          ...oj biedni ci artyści,biedni!
          Namówmy Jurka Owsiaka,
          by następną WOSP zrobił na
          rzecz tych "biednych,wygłodniałych
          (z bożej łaski) artystów".
          Ja sam chętnie dam,ale kpa w d...!
      • stedo Re: Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę 31.05.12, 20:19
        Problem z emeryturami artystów polega na tym, że rzadko który pracował dłużej na etacie. Przeważnie te wszystkie ich chałtury to umowy o dzieło, a od nich nie pobiera się składek emerytalnych. Rząd nie stworzył systemu, który pozwalałby na opłacanie składek w takim wypadku. Teraz proponuje im założenie jednoosobowej działalności gospodarczej. Ale tam min składka jest ok 1tys. zł miesięcznie. Dochody artystów są nieregularne. Tuzy sobie poradzą, ale wielu takich co ledwo na życie wyciąga, nie da rady tyle płacić, niezależnie od aktualnych zarobków.Artyści wobec powyższego pozostają poza systemem świadczeń emerytalnych.
        • Gość: koko Re: Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 31.05.12, 20:53
          Ale czy miernota musi robić za artystę,chyba nie. W końcu są jeszcze kasy w biedronce.
          • Gość: cehaem Re: Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę IP: *.173.0.95.tesatnet.pl 01.06.12, 16:33
            W teatrach i filmach nie wystepuja tylko gwiazdy, ale i masa innych ludzi, ktorzy przez lata zwykle klepia biede. Nieliczni maja szczescie i dzieki znajomoscia kiedys maja mozliwosc wyplynac. Talent akurat nie ma z tym wiele wspolnego. A po polskich teatrach grywa masa aktorow, ktorzy wcale nie sa gorsi, a nawet czesto i lepsi, niz ci, ktorzy za film wolaja pareset tysiecy PLN. I oni zyja na prawde kiepsko.
          • tomeczek_44 Cóż za wspaniały pomysł na reklamę sklepu! 05.06.12, 16:07
            Gość portalu: koko napisał(a):

> W końcu są jeszcze kasy w biedronce.

Cóż za wspaniały pomysł na reklamę sklepu! Już widzę oczami wyobraźni te plakaty np. na Biedronce: "U nas pani Maryla R. na kasie!" Albo w Auchan: "U nas pan Krzysztof C. w dziale napojów niegazowanych"!
            Tłumy by waliły drzwiami i oknami... :)
        • Gość: M Re: Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę IP: *.multi-play.net.pl 31.05.12, 23:16
          Mogą płacić składki ale nie chcą. Wiec co sie dziwić ze niskie emerytury. I cwaniacy bo wywijają się od dofinansowania innych, bo niektórzy pracujac na etacie nie moga zdecydowac ze np beda płacić najniższy ZUS, a wiadomo, że tego nie odbiora.
          • tuli5 Re: Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę 05.06.12, 14:44
            Gość portalu: M napisał(a):

> Mogą płacić składki ale nie chcą.
            ale wlasnie chca i dlatego protestowali! Od umow o dzielo nie odciaga sie skladek na ZUS, a w takiej formie w wiekszosci zarabiaja artysci. Czy nikt w tym kraju nie czyta tekstow ze zrozumieniem? A swoja droga ten tekst jest tendencyjny, podaje przyklad kilku najbogatszych, ktorych jest garstka, zeby sklocic spoleczenstwo.
      • debilofil Więcej takich informacji proszę ! 31.05.12, 21:05
        Powinno się więcej takich informacji upowszechniać aby ludzie narobili w gacie widząc co ich czeka na starość jak nie będą mieli znanej gęby, biznesu czy dzieci które nie pozwolą im zdechnąć z głodu.
        • emk6 Pytanie jest jaka jest tego intencja 01.06.12, 07:22
          Czy intencja jest to aby nas spacyfikowac mimo ze nas wy...ano, lamiac zawarta umowe? To ze Pani Rodowicz dostaje 1000PLN to szarak moze dostac niebawem az 200PLN?
          Mnie nie interesuje ile Pani Rodowicz ma emerytury, mnie interesuje ile bede mial ja, zona i moje dzieci kiedys a wlasciwie interesuje mnie jaki ja bede mial wplyw na to. Teraz doskonale widac ze nie mam zadnego wplywu, bo jedyn ruchem reki mozna mi ukrasc wszystko.
          Bolszewizm w czystej postaci.

Dalej uwazacie ze placeni tak wysokich podatkow jest dobre? Roztwoniono je a na to na co mialy isc juz nawet pozyczana kasa nie starcza.
          • Gość: piotr Re: Pytanie jest jaka jest tego intencja IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.06.12, 11:12
            ależ odpowiedź na Twoje pytanie jest dość prosta!

Ty i żona, przy korzystnych wiatrach, dostaniecie jeszcze coś tam, na suchy chleb i margarynę

Twoje dzieci już nic nie dostaną, bo socjalizm nie może trwać wiecznie (tak samo jak wzrost PKB) i EU nie ma innego wyjścia jak zbankrutować, kiedy już przestanie cokolwiek lepszego niż Chiny produkować - teraz jeszcze sprzedajemy maszyny i samochody, ale już niedługo

Tak, że nie narzekaj, a dzieciaki wysyłaj na kurs chińskiego
            • emk6 Re: Pytanie jest jaka jest tego intencja 01.06.12, 11:34
              Co do chinskiego jak to powiedzialem w rodzinie ze wysle moje dziecko na chinski jako drugi jezyk, to pukali sie w glowe.
              Angielski+chinski+solidne naukowe podstawy+otwarty umysl+antysocjalistyczna postawa moze sie uda.
              • ar.co Re: Pytanie jest jaka jest tego intencja 01.06.12, 15:21
                Wątpliwe. Chińczycy angielskiego też się uczą, chiński siłą rzeczy mają opanowany, a zawsze będą tańsi.
              • Gość: EM Re: Pytanie jest jaka jest tego intencja IP: *.173.0.95.tesatnet.pl 01.06.12, 16:35
                Jesli jestes wierzacy, to modl sie jeszcze o rozum...
      • dastin84 naulice.pl 31.05.12, 21:32
        A po co im emerytury jak już mają miliony na koncie.

www.naulice.pl
        • emk6 Re: naulice.pl 01.06.12, 07:24
          na ulice na ulice... Czy jak juz wyjdziemy na ulice to macie jakis pomysl czym zastapic ten rezim?
          Bez tego rezim zastapicie zamordyzmem.
      • halirod Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę d... 31.05.12, 22:14
        No cóż , jakie ktoś płacił składki taką ma emeryturę. Kolorowe gazety rozpisują się o posiadłościach i samochodach tych osób o jakich innym się tylko śni. Każdy ma wybór.Trzeba myśleć o tym z czego kiedyś będzie się żyć. Myślą ,że akurat co do tych osób nie musimy się martwić, dadzą sobie radę. Pozdrawiam.
      • Gość: zetKa Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę d... IP: *.zarzew.net 31.05.12, 22:26
        Nie rozumiem tego litowania się. Trzeba było płacic skladki na ZUS samemu, tak jak inni ludzie płacili. A nie zyć na całego, bez "zasilania" ZUS-u, a teraz upubliczniania swojej "nędzy" i biadolenia. To przeciez oczywista oczywistość, ze emerytute trzeba bylo i nadal trzeba "wypracować sobie składkami". Domaganie się od prezesa ZUS podwyzszania emerytuty "w drodze wyjątku" co bywa praktykowane przez niektorych - to dziadostwo. A pani Mazurówna, przebywajac tyle lat we Francji, nie wypracowala sobie TAM prawa do emerytury? Mówić tego nie musi, to fakt.

• Gość: M Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę d... IP: *.multi-play.net.pl 31.05.12, 23:18
        "Artyści domagają się utworzenia systemu, który dawałby ubezpieczenie i świadczenia emerytalne bez regularnego płacenia składek". A ja nie jestem artystą i też sie domagam utworzenia systemu, który mi by pasował.
      • Gość: iya Jak się ma 50% kosztów uzysku i płaci deklarowany IP: *.lublin.mm.pl 01.06.12, 06:59
        zus to można pożyć. Tylko dlaczego dot. to tylko wybrańców narodu ?
      • barnabapa Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę d... 01.06.12, 07:37
        Artyści w Polsce to nie tylko Rodowicz czy Cugowski. Tak na marginesie, to dla wielu akurat oni nie są artystami. W krajach zachodnich artystom przysługują szczególne formy ochrony socjalnej, bo w tym zawodzie po naprawdę wysokich nakładach na rozwój, np. w przypadku chodzenia do szkół muzycznych, wieloletniego ćwiczenia,kupowania instrumentów, akcesoriów do nich itp. nie każdy może zostać artystą stale popularnym, co nie znaczy gorszym. Zarobki mogą być bardzo zróżnicowane w kolejnych latach. Ja wiem, że wielu Polaków takich jak tutaj, by się cieszyło, gdyby mogło przeczytać, że ktoś, kto zdobywał jakieś nagrody, był w swej dziedzinie hołubiony, miał publiczność, która wcześniej go oklaskiwała, ale nie zyskał sławy samograjki, został żebrakiem lub przynajmniej popadł w depresję czy się zabił. Jak miło byłoby przeczytać o czymś takim i wpisać kondolencje lub wyrazić satysfakcję, że dobrze mu tak. Nie mówię o tym, że państwo powinno stale wspierać artystów, ale warto byłoby się przyjrzeć rozwiązaniom, które funkcjonują w krajach zachodnich i dostosować ich skalę do polskich realiów.
      • Gość: asf Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę d... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.12, 08:33
        nie płacą składek, żyją ponad stan a później biadolą że mała emerytura
      • wj_2000 Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę d... 01.06.12, 09:45
        Nie rozumiem, co Autor chce pokazać tymi przykładami?
        Czy chce powiedzieć, że NAWET tak wzięci artyści dosłużyli się tak nędznych emerytur (co dla tych konkretnych osób jest oczywiście bez żadnego znaczenia), ale STRACH pomyśleć jaki los spotka innych, gorszych od nich, co żadnego majątku się nie dorobili?
        Czy też może chce pokazać, jak nieważne są emerytury wobec takch możliwości dorobienia się jaki mają artyści?
        Innymi słowy, czy jest ZA protestami artystów, czy PRZECIW nim?
        • puzonik48 Re: Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę 01.06.12, 10:04
          Ja też nie wiem ?Może chce nam pokazać ,co byśmy osiągnęli gdybyśmy całe życie składek do ZUS nie odprowadzali ?Posiadanie kilku mieszkań w Paryżu,lub posiadłości czy innych nieruchomości ,niewielu z nas się dorobiło ciężką pracą :(:(A Ci co się dzisiaj dorobili do końca życia będą spłacali kredyty ,też ciężko na nie pracując .
      • Gość: artur A ile odprowadzono za nich składek IP: *.grupalotos.pl 01.06.12, 10:19
        Jak sie to porówna to i tak dostają za dużo w stosunku do tych którym potrącano składki.
      • molossi Re: Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę 01.06.12, 11:00
        Tak .Doprawdy biedaki.Zorganizujmy narodową tzw ściepe.
      • Gość: labo75 Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę d... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.12, 11:07
        ja mając tyle kasy co oni to zrezygnowałabym z emertytury albo oddała na akcje charytatywne.
        a na 300 tysięcy zł ( za reklamę P. Tyszkiewicz ) musiałabym 15 lat pracować więc uważam , że to jest idiotyczne porównywanie emerytur ludzi , którzy ciężko pracują na 1500 zł pencji miesięcznie i tych , którzy za udział w jednej reklamie dostają 15 letni zarobek , już nie mówiąc o tym , że na pewno te pieniądze nie są trzymane w skarpecie i wydawane na bierząco tylko sobie leżą gdzieś w banku albo obracają nimi maklerzy pomnażając dochody gwiazd.
      • Gość: Kasia Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę d... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.12, 11:43
        A ile składek odprowadzili do ZUS? Niech policzą i przestaną skarżyć się na niskie emerytury.
      • ulanzalasem Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę d... 01.06.12, 12:18
        - jak się nie podoba praca artysty to można iść na kasę, budowę czy wyjechać;
        - większość tych artystów żyła dużo lepiej od innych w PRL
        - większość z nich żyje w warunkach luksusowych w porównaniu do przeciętnego Kowalskiego i to z naszych pieniędzy bo przecież wszelkie zespoły, soliści, aktorzy, producenci, scenarzyści, kabarety żyją z tego że ktoś płaci abonament i ogląda ten syf...
      • Gość: Wogo Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę d... IP: *.portnet.pl 01.06.12, 12:59
        Normalnemu pracownikowi to od wszystkiego odp...ją składki zusowskie, premia, trzynastka, pod gruszą
        • Gość: fghff Re: Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę IP: *.lublin.hypnet.pl 01.06.12, 14:14
          nie znacie sie... mielismy serie artykulow jak Znani mowia, ze chca pracowac ile sie da , a teraz dowiadujemy sie , ze wszyscy klepia rowne dziadostwo... To ku ukojeniu nerwow spoleczenstwa
      • Gość: gość4 Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę d... IP: 95.108.72.* 01.06.12, 13:51
        co za bezczelność.płać jak każdy obywatel to będziesz miał emeryture przecie możesz zmienić zawód na tokarzy itp.czekają
      • nerwus0 Tyszkiewicz, Cugowski, Rodowicz: ile naprawdę d... 01.06.12, 13:59
        A ile im płaci ZAIKS? Bo płaci. Ok. Niech ZAIKS płaci
        składki za artystów z ich tantiem i po problemie.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka