Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Robol w komunie= PH w kapitaliźmie

IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.12, 20:47
    Zauważyliście że tak jak w komunie wszędzie mówiono że najważniejszy jest robotnik, robiono plany 5 letnie, przekraczano je o 150, 200 i więcej procent, byli przodownicy itp. A tak naprawdę było to najniższe stanowisko w gospodarce, praca której nikt nie chciał wykonywać więc dobudowywano do niego ideologię.

A teraz ciekawostka, w naszej gospodarce psedukapitalistycznej robotników już nie ma bo praktycznie nie ma przemysłu. Został tylko handel, każdy próbuje wcisnąć kredyt, kartę, tabletki, czipsy, colę itp. itd. I zamiast robotnika mamy Przedstawiciela Handlowego/Medycznego/Doradcę Klienta..... czyli dalej robola. Najniżej drabiny w firmie. I też są przodownicy pracy, liderzy, laurki za 150% normy itp. itd.

Tylko pamiętajcie jak skończyło się to w filmie "Człowiek Z Żelaza". Tak jak zapomniano o przodowniku który cały poświęcił się pracy tak samo albo nawet szybciej zapomina się o PH.

Teraz PH możecie jechać po poście. Ale faktów nie zmienicie.
    Obserwuj wątek
      • Gość: pepa Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.torun.mm.pl 02.07.12, 22:39
        Dobry przedstawiciel handlowy zarabia taką kasę o jakiej inni marzą...
        Niestety mam taki charakter, że jestem antytalenciem handlowym, nie potrafię nic nikomu sprzedać - po prostu się nie nadaję do takiej fuchy i czasami po cichu zazdroszczę osobom, które są w stanie przekonać Eskimosa do kupna lodówki.
      • Gość: Anty-Wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.12, 23:19
        > Chyba jednak mnie obraziłeś "wciskaczu - kitu".
        > Czy naprawdę chcesz porównać "człowieka z żelaza"
        > ( czytaj głupiego robotnika, któremu ktoś zrobił wodę z mózgu )

Niestety znam sporo takich PH

> Czy firma handluje, czy produkuje to musi sprzedać produkty.
        > Jeżeli nie sprzeda, to splajtuje.
        > A TY ĆWOKU NIE BĘDZIESZ MIAŁ NA CHLEB.

Ale przecież ja się z tym zgadzam, PH jest najniżej w hierarchii firmy i zarabia na moją pensję, księgowej i prezesa :) .

> Szerzysz wrogą propagandę na Forum imbecylu jeden.....
        > Szkoda słów - zacznij MYŚLEĆ a nie tylko puszczać "bąki"
        > bo nie masz co robić.
        > Młodzież na szczęście myśli konstruktywnie....

Młodzież zwyczajnie nie ma wyboru. Rynek pracy jaki zgotowali im politycy okrągłostołowi wygląda tak że 95% ogłoszeń to praca PH, pozostałe 5% to prawdziwi specjaliści typu informatyk, lekarz, architekt. I tylko tu jest problem.

• Gość: ANTY-SOCJALISTA Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.12, 01:35
          Jesteś zatruty komunizmem od środka, stąd twoja awersja do najpotrzebniejszego i najbardziej podstawowego dla wolnorynkowej gospodarki zawodu, jakim jest sprzedawca.

Jest tyle stanowisk, ile potrzeba. I tak samo jest na zachodzie - nadpodaż produktów. Zrozum, że każde stanowisko musi opłacić jakiś potrzebujący klient. Jakby Ci wszyscy PH byli zbędni, to by ich nie było, bo nie byłoby im z czego zapłacić. A to, że jest mało przemysłu oznacza jedynie tyle, że ktoś inny zrobi to taniej i lepiej, więc po się babrać z produkcją, skoro można to po prostu kupić. Co za różnica, czy zrobisz sobie obiad, czy pójdziesz do restauracji? Ja wolę iść do restauracji.

Minie jeszcze wiele lat, zanim wyginą tacy zacofańcy jak autor wątku. Po dwóch pokoleniach przesiąkniętych komunizmem z niewydajną i absurdalną gospodarką centralnie sterowaną, gdzie zamiast handlowców firmy wysyłały zakupowców, którzy mieli jeździć i kupować towar dla firmy (absurd i śmiech na sali!) wciąż wiele osób uważa sprzedaż za coś złego, strasznego, dziwnego.
      • professional_scoffer Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie 03.07.12, 10:14
        Do wiadomości autora wątku: w gospodarce handluje się nie tylko czipsami i colą.

Autor popełnia ten błąd, że wkłada wszystkich PH do jednego worka, a dodatkowo ma skłonność do patrzenia na całą branżę przez pryzmat największych dyletantów.

Ale zapewne jak ja napiszę, że przysłowiowa pani Kasia z księgowości pokazuje jacy są wszyscy dyrektorzy finansowi to się zapewne szanowny autor oburzy?
      • Gość: urzędnik Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.12, 19:26
        Robol w komunie miał znacznie lepiej niż dzisiejszy akwizytor (tfu! tfu!).
        Robol miał pewność zatrudnienia i najważniejsze: czy się robi czy się leży.... czyli tak jak ja teraz tylko jeszcze mniej roboty mam do wykonania.
        • Gość: ANTY-SOCJALISTA Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.12, 01:37
          Nienawidzę urzędników (tfu! tfu!) i innych złodziei.
      • ka-mi-la789 Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie 03.07.12, 22:25
        Nawet gdybyśmy mieli przemysł, to jego wytwory ktoś musiałby sprzedawać. Bo, widzisz, produkcja ma sens wtedy, kiedy ktoś ją kupuje. Produkcja "na magazyn" to prosta droga do bankructwa nie tylko przedsiębiorstwa, ale całego ustroju, vide PRL. A przodownik pracy był w nie w "Człowieku z żelaza", tylko w "Człowieku z marmuru", poza tym nie został zapomniany, tylko nie wolno było o nim mówić.
        • Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.12, 23:19
          Tak na logikę: gdyby nie było PH którzy sprzedają herbatę przestała byś ją pić i kupować? Czy sklep przestał by ją kupować w hurtowni? Czy hurtownia przestała by ją kupować od producenta? Czy producent przestał ją produkować i kupować materiał od rolników?

W Sao Paulo zakazano reklam zewnętrznych w mieście. A towary mimo że są mniej reklamowane nadal się sprzedają.
          • snajper55 Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie 04.07.12, 00:21
            Gość portalu: Anty-wciskacz napisał(a):

> Tak na logikę: gdyby nie było PH którzy sprzedają herbatę przestała byś ją pić
            > i kupować?

Ale producentowi zależy, abyśmy pili jego herbatę. Dlatego zatrudnia PH, płaci za reklamę itd itp. PH to tak samo potrzebna praca jak każda inna.

S.
          • Gość: ANTY-SOCJALISTA Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.12, 01:46
            Tak, miałbyś jedną albo dwie gó...ane herbaty, bo o innych sklep by nawet nie wiedział. Tak jak za komuny. A tak, dzięki przepychance fabryk w jakości i optymalizacji produkcji i ich handlowców w sprzedaży, masz pełen wybór tanich i dobrych herbat.

Co Ty chcesz, pajacu, poprawiać w idealnym ustroju jakim jest kapitalizm? Skąd pochodzi cała innowacja? Z prywatnych, niepewnych jutra firm z USA czy Niemiec, w których zarówno robotnik, inżynier jak i PH boi się o posadę.

Pomyśl lepiej o urzędnikach, którzy za nieróbstwo zabierają Ci połowę pensji. Pod przymusem! Handlowiec proponuje Ci towar, urzędnik nic Ci nie proponuje, a zabiera pod przymusem pieniądze. Handlowiec pracuje na swoją pensję z nadwyżką, urzędnik nie! To jest problem!
            • Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.12, 13:08
              Gość portalu: ANTY-SOCJALISTA napisał(a):

> Tak, miałbyś jedną albo dwie gó...ane herbaty, bo o innych sklep by nawet nie w
              > iedział. Tak jak za komuny. A tak, dzięki przepychance fabryk w jakości i optym
              > alizacji produkcji i ich handlowców w sprzedaży, masz pełen wybór tanich i dobr
              > ych herbat.

Czy gdyby nie było PH nie miał byś potrzeby spróbowania nowych smaków, produktów? Czy gdyby nie PH właściciel sklepu nie chciałby konkurować na rynku i zapewnić dostępności nowych smaków produktów? Czy gdyby nie PH hurtowania nie chciałby konkurować na rynku i zapewnić dostępności nowych smaków produktów dla swoich klientów? Itd.

Jak widzisz PH jest potrzebny gdy sprzedaż nie służy zaspokojeniu potrzeb, bo do tego wystarczy zwykła konkurencja pomiędzy podmiotami. PH natomiast prowadzi do kreowania sztucznych potrzeb i w ten sposób wpływa niekorzystnie na rynek, niekorzystnie dla klienta. Jest to ewidentnie widoczne np. w branży farmaceutycznej. Masz dwie substancje, jedna - nazwijmy ją Z jest nowocześniejsza, skuteczniejsza i bezpieczniejsza dla pacjentów, druga np. C jest starsza, ma więcej działań niepożądanych. Naturalne wydaje się że wszyscy lekarze będą stosować Z. Jednak właśnie przez zbyt rozbudowany i skuteczny marketing stosowany jest produkt C. Lekarze zamiast podejmować racjonalną decyzję wybierając Z stosuję C często zmanipulowani przez PH. Przykładów kar za takie rzeczy nie trzeba długo szukać.
              • Gość: urzędnik Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.12, 19:58
                Za wikipedią

Marketing – handel aktywny, wychodzący naprzeciw potrzeb klienta, próbujący odgadnąć skryte potrzeby klienta, usiłujący te potrzeby uświadamiać oraz pobudzać, a nawet kreować, i zaspokajać je.

Nie od dziś wiadomo że im więcej człowiek ma potrzeb tym trudniej mu je zaspokoić, co czyni go coraz bardziej nieszczęśliwym.
                Tak więc PH to najbardziej szkodliwe osobniki w państwie!
                • Gość: ANTY-SOCJALISTA Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.12, 20:35
                  Największymi szkodnikami w Państwie są wszelakiej maści urzędnicy (tfu!). Począwszy od strażnika miejskiego, poprzez złodziei z ZUS, na ministrze sportu kończąc.
                  • Gość: Urzędas Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.12, 20:53
                    Trzeba było się uczyć to też byś został urzędnikiem, a tak musisz biegać z jęzorem na wierzchu od sklepu do sklepu. Ha ha.
                    • Gość: ANTY-SOCJALISTA Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.12, 23:46
                      Urzędnicy to największe osły, nieudacznicy i ciepłe kluchy. Na pohybel!
                    • Gość: ph Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 00:04
                      a ty musisz siedziec bite 8h dziennie obojetnie czy jest co robic czy nie w czterech scianach i wstawac o 6 rano, zeby na 7 zdazyc. zero rozwoju, siedzenie i pierdzenie w stolek tylko bebzon rosnie. nie wiem czy to takie fajne, ja bym sie powiesil, jakbym mial tak pracowac.
          • ka-mi-la789 Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie 05.07.12, 00:11
            Hurtownik i sklep też muszą się od kogoś dowiedzieć, że taka to a taka herbata istnieje i że ma takie to a takie właściwości, którą to wiedzę następnie przekazują mnie, a ja na jej podstawie decyduję, czy kupuję dany produkt. Przekaźnikiem tej wiedzy jest własnie przedstawiciel handlowy, którego, nawiasem mówiąc, warto odróżnić od akwizytora, ale to temat na inną dyskusję.
            • Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 10:47
              ka-mi-la789 napisała:

> Hurtownik i sklep też muszą się od kogoś dowiedzieć, że taka to a taka herbata
              > istnieje i że ma takie to a takie właściwości, którą to wiedzę następnie przeka
              > zują mnie, a ja na jej podstawie decyduję, czy kupuję dany produkt. Przekaźniki
              > em tej wiedzy jest własnie przedstawiciel handlowy, którego, nawiasem mówiąc, w
              > arto odróżnić od akwizytora, ale to temat na inną dyskusję.

Powtórzę zatem jeszcze raz:
              Czy gdyby nie było PH nie miałabyś potrzeby spróbowania nowych smaków, produktów???? Czy gdyby nie PH właściciel sklepu nie chciałby konkurować na rynku i zapewnić dostępności nowych smaków produktów?????? Czy gdyby nie PH hurtowania nie chciałby konkurować na rynku i zapewnić dostępności nowych smaków produktów dla swoich klientów????? Itd.

Za komuny nie było PH ale czy ludzie: nie chcieli więcej produktów? większej różnorodności? Wtedy tych produktów nie było ale teraz wolny rynek szybko by zweryfikował je pod kątem jakości i odpowiedzi na potrzeby klientów. Bez PH - na prawdziwe potrzeby klientów.

ps. Czy osoba sprzedająca zaawansowane "produkty" finansowe to akwizytor, wciskacz czy już PH? Zachowuję się jak typowy akwizytor ale może kryterium produktu jest tu ważniejsze? Od kilku tygodni wydzwaniają do mnie z tymi wspaniałymi inwestycjami których nie potrzebuję bo sam potrafię wybrać ofertę.
              • Gość: O_o Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 14:00
                Skoro uważasz, że PH nie jest w firmie do niczego potrzebny to zrób mały eksperyment. Otwórz hurtownię, np. materiałów budowlanych albo alkoholu a następnie czekaj aż klienci sami dowiedzą się o Twoim istnieniu i do Ciebie przyjdą. Jestem ciekaw jak szybko wytrzymasz konkurencję z hurtowniami, które zatrudniają przedstawicieli handlowych i wysyłają ich do potencjalnych klientów. Ciekawe też ilu takich klientów zamiast pogadać z PH na miejscu u siebie w firmie będzie wolało wsiąść w auto i zmarnować czas i paliwo by dojechać do Ciebie i z Tobą pogadać o tym samym.
                • Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 14:17
                  Gość portalu: O_o napisał(a):

> Skoro uważasz, że PH nie jest w firmie do niczego potrzebny to zrób mały eksper
                  > yment. Otwórz hurtownię, np. materiałów budowlanych albo alkoholu a następnie c
                  > zekaj aż klienci sami dowiedzą się o Twoim istnieniu i do Ciebie przyjdą. Jeste
                  > m ciekaw jak szybko wytrzymasz konkurencję z hurtowniami, które zatrudniają prz
                  > edstawicieli handlowych i wysyłają ich do potencjalnych klientów. Ciekawe też i
                  > lu takich klientów zamiast pogadać z PH na miejscu u siebie w firmie będzie wol
                  > ało wsiąść w auto i zmarnować czas i paliwo by dojechać do Ciebie i z Tobą poga
                  > dać o tym samym.

No znów podstawowy błąd. Zakładasz otworzenie czegoś co już jest na rynku i nie odpowiada na dotychczas nie zaspokojoną potrzebę. A wyobraź sobie teoretycznie sytuacje że otwierasz taką hurtownię i tak doskonale dogadujesz się jako kupiec z producentami że masz o 15% niższe ceny ale bez PH. Sądzisz że taka wieść szybko by się nie rozeszła po rynku?

A teraz jeszcze pytanie do ciebie. Zakładając też teoretycznie że masz sklep i chcesz kupić alkohol. Dla uproszczenia załóżmy że twoją potrzebą jest tylko i wyłącznie cena zakupu. Od kogo kupisz:
                  - hurtowania A która ma cały towar 15% taniej
                  - hurtowania B która ma nie ma taniej ale ma PH

?????
                  • lilith76 Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie 05.07.12, 14:45
                    tak doskonale dogadujesz się jako kupie
                    > c z producentami że masz o 15% niższe cen

Czyli bycie PH we własnej firmie, reprezentując swoje produkty, całując czasem klamki w imieniu własnego interesu, to nie powód do wstydu?
                    • Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 15:29
                      Nie, nie jest to powód do wstydu. Tak samo jak bycie PH nie jest powodem do wstydu. Nigdzie o tym nie pisałem.
                  • Gość: O_o Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 14:55
                    > No znów podstawowy błąd. Zakładasz otworzenie czegoś co już jest na rynku i nie
                    > odpowiada na dotychczas nie zaspokojoną potrzebę.

To Ty popełniasz błąd zakładając, że każda firma powinna sprzedawać unikatowy produkt lub usługę. To jednak doprowadziło by do sytuacji, w której był by tylko jeden sklep w mieście, tylko jedna fabryka samochodów itp. itd. To, że ktoś już produkuje samochody albo już gdzieś istnieje firma budowlana nie znaczy, że ja swojej otworzyć nie mogę i nie mam szans konkurować z już istniejącymi.

> A teraz jeszcze pytanie do ciebie. Zakładając też teoretycznie że masz sklep i
                    > chcesz kupić alkohol. Dla uproszczenia załóżmy że twoją potrzebą jest tylko i w
                    > yłącznie cena zakupu. Od kogo kupisz:
                    > - hurtowania A która ma cały towar 15% taniej
                    > - hurtowania B która ma nie ma taniej ale ma PH

Zakładasz, że wiem o istnieniu hurtowni A, która ma o 15% tańszy towar. Poza tym również błędnie zakładasz, że nie posiadając przedstawicieli handlowych miałbyś automatycznie towar tańszy.
                    Jak chcesz robić porównania i wykazywać bezsens istnienia przedstawicieli handlowych, to porównaj dwie takie same firmy z takim samym towarem i takimi samymi cenami. One mogą ze sobą konkurować jedynie po przez umiejętności sprzedania towaru. I w tym wypadku wygra firma, która wyjdzie do klienta zamiast na niego czekać. Tylko takie porównania mają sens, bo to co Ty robisz to czysta manipulacja. Ja też mogę Twoją manipulację obrócić przeciw Tobie: Wyobraź sobie, że jest hurtownia A, która ma o 15% tańszy towar i w dodatku kontaktuje się z Tobą jej przedstawiciel handlowy więc nie musisz nawet pamiętać o tym, że wypadało by pojechać do hurtowni i kupić nowy towar. Oraz masz hurtownie B, która jest droższa i nie ma żadnych handlowców, więc nie dość, ze musisz osobiście się do niej przejechać to jeszcze liczyć, że na miejscu spotkasz kogoś kto Ci towar sprzeda. Którą hurtownie wybierasz?
                    • Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 15:25
                      Zobacz, pokazałem prosty przykład. Dodatkowo wykazałem że jest on teretyczny i uprościłem kryteria wyboru. NIE NAPISAŁEM NIGDZIE ŻE MA TAŃSZY TOWAR NO NIE MA PH. Ma tańszy bo prowadzi negocjacje z producentami w sposób w jaki pozostałe hurtownie nie potrafią .A ty dobudowujesz wiele linijek tekstu, nie odpowiadając na prosto zadane pytanie: A czy B?
                      • Gość: O_o Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 15:43
                        W takim razie jakie ma znaczenie czy wybiorę A czy B do tematu wątku?
                        • Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 15:51
                          Powiedz że żartujesz....

Jeżeli wybierzesz hurtownię A, która ma niższą cenę (poprzez odpowiednie działania kupieckie a nie z powodu braku PH) ale nie ma PH to potwierdzasz że PH WCALE NIE SĄ POTRZEBNI do konkurowania w kapitalizmie. Resztę sam chyba już wywnioskujesz?
                          • Gość: O_o Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 16:27
                            > Jeżeli wybierzesz hurtownię A, która ma niższą cenę (poprzez odpowiednie działa
                            > nia kupieckie a nie z powodu braku PH) ale nie ma PH to potwierdzasz że PH WCAL
                            > E NIE SĄ POTRZEBNI do konkurowania w kapitalizmie. Resztę sam chyba już wywnios
                            > kujesz?

Znowu manipulujesz. Najpierw piszesz, że nie wspominałeś nic o tym jaka firma ma ph a jaka nie a teraz, że A ph nie ma. Przestań manipulować. Posiadanie PH nie ma nic wspólnego z ceną. Zarówno firma, która zatrudnia handlowców jak i taka co ich nie ma może być tania. Wiele zależy od ilości sprzedanego towaru. Przy dużych ilościach może się okazać, że koszt zatrudnienia PH jest niewielki w porównaniu z zyskiem jaki przynosi aktywna sprzedaż. A przy dużych zyskach jest duże pole do manewru przy zmniejszaniu cen.

A jak się tak upierasz by udowodnić wszystkim, że istnienie PH nie ma sensu i wielkie korporacje robią błąd utrzymując działy handlowe, to udowodnij to porównując dwie firmy z identycznym produktem i cenami. Dopiero wtedy można pokazać czy istnienie PH przynosi firmie korzyści czy jedynie straty.
                            • Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 16:31
                              Proszę cię. Napisałem jasno: FIRMA A nie ma PH ale ma niższe ceny (nie z powodu braku ph) firma B ma PH i wyższe ceny. Prościej się nie da.
                              • Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 16:40
                                I żebyś nie bawił się w dalsze insynuowanie manipulacji przypomnę ci PIERWSZY post z tym przykładem. Do przykładu jest odpowiedź typu A lub B. Jeden znak. Ty stworzyłeś już kilka postów po kilkanaście linijek.

..............................................................................................
                                Gość portalu: Anty-wciskacz napisał(a):

No znów podstawowy błąd. Zakładasz otworzenie czegoś co już jest na rynku i nie odpowiada na dotychczas nie zaspokojoną potrzebę. A wyobraź sobie teoretycznie sytuacje że otwierasz taką hurtownię i tak doskonale dogadujesz się jako kupiec z producentami że masz o 15% niższe ceny ale bez PH. Sądzisz że taka wieść szybko by się nie rozeszła po rynku?

A teraz jeszcze pytanie do ciebie. Zakładając też teoretycznie że masz sklep i chcesz kupić alkohol. Dla uproszczenia załóżmy że twoją potrzebą jest tylko i wyłącznie cena zakupu. Od kogo kupisz:
                                - hurtowania A która ma cały towar 15% taniej
                                - hurtowania B która ma nie ma taniej ale ma PH

?????
                                • Gość: O_o Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 16:53
                                  Ale nadal nie rozumiem. Co Twój przykład udowadnia? Że PH nie jest potrzebny bo wystarczy mieć niższe ceny? A co w wypadku gdy nie dogadujesz się tak doskonale by mieć niższe ceny? Co jeśli producenci nie ufają nowej hurtowni i nie zamierzają dać jej upustów takich jakie są skłonni dać już znanym im firmom? Twój przykład w żaden sposób nie udowodnił, że PH w firmie nie jest potrzebny.

Już Ci o tym pisałem i Ty kolejny raz udajesz, że tego nie widzisz. Przedstaw dwie identyczne firmy z identycznym produktem i cenami i dopiero wtedy rozpatruj czy PH będzie działał na korzyść firmy czy tylko przyniesie jej straty. Dopiero wtedy będziesz w stanie wykazać czy PH rzeczywiście jest zbędny czy może jednak przydaje się w firmie.
                                  • Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 16:57
                                    Zanim przejdę do tłumaczenia... czy potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie? A czy B?
                                    • Gość: O_o Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 17:03
                                      > Zanim przejdę do tłumaczenia... czy potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie? A
                                      > czy B?

Tak, potrafię. A zanim udzielę odpowiedzi możesz wytłumaczyć jaki związek ma Twój przykład z przydatnością PH w przeciętnej firmie, bez super genialnych negocjatorów co to od każdego wydębią co najmniej 15% rabatu?
                                      • Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 17:06
                                        Przykro mi, nie odpowiada się pytaniem na pytanie. Nie mam zamiaru kontynuować dyskusji z osobą która nie potrafi odpowiedzieć na proste pytanie zamknięte typu A czy B wznosząc się na intelektualne wyżyny myślenia abstrakcyjnego (wielokrotnie pisałem że jest to uproszczony przykład modelowy).
                                        • Gość: O_o Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 17:10
                                          Wściekasz się bo nie zamierzam nabrać się na Twoje manipulacje? Jak odpowiem, że wybieram A to Ty zaraz napiszesz, że właśnie mi udowodniłeś, że PH nie jest potrzebny. W rzeczywistości jednak Twój przykład niczego nie dowodzi.

Poza tym Ty też nie odpowiedziałeś na moje pytanie. A ono było równie proste.
                                          • Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 17:14
                                            Ciekawy dialog sam ze sobą prowadzisz. Wiesz już nawet co odpowiem na twoją odpowiedź :) Wiesz.... to brzmi co najmniej niepokojąco. Wygrałeś, masz rację.
                                            • Gość: O_o Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 17:18
                                              Wiem, że mam. Nie jesteś w stanie udowodnić bezsensowności istnienia przedstawicieli handlowych, bo gdyby tak było to zarobiłbyś miliony restrukturyzując firmy.
                                            • lilith76 Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie 06.07.12, 09:14
                                              Anty-wciskacz, zakładasz w swoim przykładzie, że cena jest jedynym kryterium wyboru kontrahenta.
                                              Gdyby tak było, PH rzeczywiście nie byliby potrzebni, bo wystarczyłoby obniżać ceny w ofercie, a to potrafi się i bez działu sprzedaży.
                                              Ale inne czynniki, to np. obsługa posprzedażna, procedury rozpatrywania reklamacji, żonie się kolory logo firmy nie spodobały (to niekoniecznie głupi żart, nie jestem czasem daleka od prawdy) itp. One mogą sprawić, że ktoś pójdzie do konkurencji, mimo, że droższa.
                                              • Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.12, 09:31
                                                Czy nie napisałem WYRAŹNIE: "...Dla uproszczenia załóżmy że twoją potrzebą jest tylko i wyłącznie cena zakupu"?????? Ludzie, co wy z tym czytaniem.
      • Gość: anty-idiota Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.12, 01:21
        Nie ma robotników? A kto buduje te miliony domów, naprawia te miliony samochodów, sprząta te miliony ulic i wycina te miliony drzew, pajacu?
      • Gość: pytajnik Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.12, 01:23
        Jak PH może być najniżej w firmie, skoro bez PH nie istniała by ta firma?
      • Gość: Jacek Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.12, 16:37
        Nie mogę się zgodzić dobry przedstawiciel handlowy zarabia bardzo dużo, ma wysokie kwalifikacje i jest pożądany przez konkurencję. Poczytaj sobie o zarobkach i komentarze, są tam też fajne oferty: www.zawodowe.com/Przedstawiciel_handlowy_217
      • lilith76 Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie 05.07.12, 10:23
        Patrząc ze strony konsumentach oraz szeregowego pracownika wykonującego dupogodziny by dostać od szefa pensję - masz rację.
        Jednak gdy stajesz się producentem jakiegoś produktu lub wykonawcą pewnych usług - już niekoniecznie.
        Wyprodukować lub wymyślić pewną usługę, to rzecz prosta. Teraz trzeba zrobić tak, żeby inni to kupowali lub z tego korzystali. By, na rynku gdzie jest mnóstwo firm z podobnym produktem i usługą, sprzedać to co się ma.
        Na serio myślisz, że wystarczy mieć stronę internetową, czy reklamy gdziekolwiek i walą tłumami? W małej firmie tak - czasami sam załatwiasz sobie kontrahentów.

Czy większość tak podśmiewująca się z PH zastanawiała się skąd szef ma na ich pensje? Bo coś SIĘ sprzedało, SIĘ rozdystrybuowało?

Mawia się, że połowa kwoty na reklamę jest wyrzucona w błoto, tylko nie wiadomo niestety która. Rozmawiam teraz z różnymi właścicielami firm, prezesami i słyszę, że reklamę mają już w tyłku, uznanie, że połowa forsy leci w powietrze to za dużo dzisiaj, marketingowiec leci na zasiłek, otwierają dział sprzedaży. To ci szefowie wypłacając pensję siedzącym na tym forum. To ci ludzie muszą dokonać jakiegoś wyboru, jak zdobyć pieniądze na te pensje.

Inna sprawa, że żeby być dobrym PH to trzeba mieć spryt i mądrość. Nie robić za gwiazdę. Jak u Grzesiuka w "Pięć lat kacetu", gdzie podał przepis jak przetrwać żywym obóz koncentracyjny - kiedy tylko się da udajesz, że pracujesz i zbierasz siły. Tak PH robi tylko tyle ile trzeba, może minimum ponad. Przekroczysz budżet? Dowalą ci w kolejnym sezonie większy. Potem jeszcze większy i jeszcze większy. To tylko kretyn go przekracza, wystarczy wyrobić. Ale jak przekroczysz, to masz zaj... premię, nagrody, kobiety, wino i śpiew. Świetnie, przekraczając ciągle jak łoś, wypalisz się i wymienią cię na innego po jakimś czasie.
        Stąd te wszystkie szkolenia, mityngi, nagrody, budżety, tabelki, rankingi. To właściciele firm robią tę branżę chorą, przy wielkiej współpracy samych PH, którzy podniecają się powierzchownymi przejawami sukcesu.
        W tym fachu sprytni pracują 4-6 godzin dziennie, a przez resztę umiejętnie "zbierają siły".

Ale dzięki za pomysł napisania książki lub scenariusza, analogicznego do "Człowieka z marmuru", gdzie PH jest stachanowcem początku XXI wieku :)
        • Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 10:42
          lilith76 napisała:

> Wyprodukować lub wymyślić pewną usługę, to rzecz prosta. Teraz trzeba zrobić ta
          > k, żeby inni to kupowali lub z tego korzystali. By, na rynku gdzie jest mnóstwo
          > firm z podobnym produktem i usługą, sprzedać to co się ma.

A właśnie. Podstawowa zasada prowadzenia biznesu w wolnym rynku to znaleźć swoją niszą. A dzisiaj firmy działają na zasadzie: zrobię to co konkurencja, zapakuję w swoje sreberka i wyślę w teren PH niech walczą. Sytuacja jest podobna w skali mikro np. z fachowcami np. remonty mieszkań. Dobra ekipa nie musi się reklamować i dzwonić po ludziach - sami do nich dzwonią. Słaba wysyła ogłoszenia, robi reklamę - klient który z nich często skorzysta później żałuje że dał się na tą reklamę nabrać.

> Ale dzięki za pomysł napisania książki lub scenariusza, analogicznego do "Człow
          > ieka z marmuru", gdzie PH jest stachanowcem początku XXI wieku :)

Taki film już jest, może w lżejszej formie: "Nie ma zmiłuj" - fajnie pokazuje prace PH w latach 90-tych
          • professional_scoffer Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie 05.07.12, 14:04
            Tylko zapominasz, że w obecnych czasach trzeba mieć sztab naukowców, zeby wymyślić nową technologię, a na to stać tylko koncerny.

Dla zdecydowanej reszty pozostaje własnie walka o wciśnięcie pietruszki 5gr drożej od konkurencji.
            • Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 15:26
              Bill Gates wymyślił coś nowego nie będąc jeszcze właścicielem koncernu.
              • professional_scoffer Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie 05.07.12, 15:40
                Nienajlepszy przykład. Proponuję zapoznać się z jego życiorysem - on jest jednym z tych, którzy mieli i pieniądze i szczęście znaleźć się tam, gdzie powstawała nowa technologia. B.G. jako nastoletek miał szczęście korzystać z technologii, która była dostepna dla garstki ludzi na świecie. Podobnie jak Steve Jobs, który był już milionerem zanim zainteresował się komputerami.
                • Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 15:53
                  OK. Ale czy miał już w tamtym czasie kapitał większy niż np. IBM aby konkurować z OS? Z tego co pamiętam to chyba nawet BG robił DOS na zlecenie IBM. Nie znam dokładnie tej branży więc bardziej chodzi mi o pokazanie zjawiska.
              • Gość: O_o Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 16:44
                Skąd przekonanie, że biznes to musi być jedynie wymyślanie czegoś nowego? Dlaczego nie dopuszczasz możliwości oparcia biznesu na znanym od lat pomyśle a jedynie zrobienie czegoś lepiej albo taniej?

Coś takiego jak handel istnieje od zarania dziejów. Już pewno pierwsi ludzie handlowali między sobą na zasadzie wymiany towarów. A mimo to biedronka była wstanie nie tylko pojawić się na rynku, ale i przejąć jego sporą część doprowadzając do upadku wiele już istniejących sklepów.

• Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 15:28
        Prosty przykład że PH nie są potrzebni. Jakiś czas temu zakazano akwizycji OFE. Czy to spowodowało że ludzie przestali do OFE przystępować?
        • lilith76 Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie 05.07.12, 15:56
          Piszesz o obowiązkowym II filarze?
          Aha...

Bo jeśli chodzi o III filar, to akwizycja nadal hula, tylko produkt nazywa się inaczej.
        • Gość: O_o Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 16:55
          > Prosty przykład że PH nie są potrzebni. Jakiś czas temu zakazano akwizycji OFE.
          > Czy to spowodowało że ludzie przestali do OFE przystępować?

Prosty przykład, że PH nie są potrzebni. Szpitale nie mają przedstawicieli handlowych a mimo to ludzie chorują.
          Ty dostrzegasz poziomy absurdu, które zaczynasz osiągać, czy jeszcze nie?
          • Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 16:59
            Szpitale mają PH, szczególnie prywatne.
            • Gość: O_o Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 17:06
              > Szpitale mają PH, szczególnie prywatne.

A to ciekawe, możesz podać przykład tych prywatnych szpitali zatrudniających przedstawicieli handlowych oraz co i komu taki przedstawiciel sprzedaje? Bo do mnie jeszcze nigdy nie przyszedł ani nie zadzwonił taki przedstawiciel zachęcając bym leczył się u niego w szpitalu.
              • Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 17:07
                EMC Instytut. Zadzwoń że jesteś firmą to się przekonasz.
                • Gość: O_o Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 17:12
                  Co to za PH, że to ja mam do niego dzwonić? Chyba przestajesz odróżniać przedstawiciela handlowego od handlowca, który siedzi w firmie i czeka na klienta.
                  • Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 17:15
                    Nie jesteś w targecie tego PH, a proponowałem abyś zadzwonił w celu sprawdzenia czy tacy są. Miłego dnia.
          • Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 17:01
            ps. Znów błąd w logice.

PH nie wpływa na to czy chorują czy nie, tylko który szpital wybiorą jak już. Absurdem jest podstawowy brak znajomości logiki.
            • Gość: O_o Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 17:07
              Nie podoba Ci się mój przykład? Ok. Inny. ZUS też nie ma PH a działa. Czyli PH nie jest potrzebny.
              • Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 17:08
                ZUS nie jest instytucja wolnorynkową. Nie masz wybory ZUS lub co innego.
                • Gość: O_o Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 17:13
                  > ZUS nie jest instytucja wolnorynkową. Nie masz wybory ZUS lub co innego.

Na II filar OFE też nie masz wyboru. Jak sam nie wybierzesz to Cię wylosują.
                  • Gość: Anty-wciskacz Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 17:15
                    NIe??? Znam kilkanaście OFE. Nawet jak już raz wybrałem mogę zmienić. Chyba że Ty masz inne warunki. Miłego dnia.
                    • Gość: O_o Re: Robol w komunie= PH w kapitaliźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 17:21
                      > NIe??? Znam kilkanaście OFE. Nawet jak już raz wybrałem mogę zmienić.

Możesz zmienić, oczywiście. Tyle, że pierwsze OFE trzeba wybrać w odpowiednim terminie. Czyli nie możesz zdecydować się na to by w ogóle nie tracić na to kasy.

To gdzie te dowody na bezsensowne istnienie ph? Taki jesteś Anty-wciskasz, a nie potrafisz sklecić choć by kilku logicznych zdań na poparcie swojej tezy jakoby ph byli zbędni.
      • Gość: na pohybel A co to jest kapizaliźm, komuszy roztropku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 20:42
        • Gość: Anty-wciskacz Re: A co to jest kapizaliźm, komuszy roztropku? IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 21:08
          Widzę że nerwy puszczają kiedy argumentów brak. Cóż to jest ten kapitalizm, tu ciekawe spojrzenie: wyborcza.pl/1,75248,10894229,Tego_ci_nikt_nie_powie_o_kapitalizmie.html
          • Gość: na pohybel Nadal nie wiem, co to jest kapitaliźm. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.12, 00:28
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka