Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Umowa a praca

11.07.12, 09:07
    Witam, mam pytanie odnośnie umowy. Pierwszą dostałam w listopadzie na 3 miesiące, w lutym dobiegła końca i pracodawca przedłużył mi ją "na słowo", bo kolejnej umowy na oczy nie zobaczyłam. Minęły już 4 miesiące odkąd upominam się o umowę a tu nadal echo. Z jakiegoś powodu pracodawca nie chce mi jej dać, więc zastanawiam się czy danie umowy jest tak bardzo skomplikowane,by robić z tego problem? Dodam, ze ubezpieczona jestem, RMUA dostaję. Podpisuje listę płac. Jak sprawdzić czy wszystko jest w porządku i czy nie zostanę zrobiona w balona?
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Umowa a praca 11.07.12, 11:25
        chusteczka4 napisała:

> Witam, mam pytanie odnośnie umowy. Pierwszą dostałam w listopadzie na 3 miesiąc
        > e, w lutym dobiegła końca i pracodawca przedłużył mi ją "na słowo", bo kolejnej
        > umowy na oczy nie zobaczyłam. Minęły już 4 miesiące odkąd upominam się o umowę
        > a tu nadal echo. Z jakiegoś powodu pracodawca nie chce mi jej dać, więc zastan
        > awiam się czy danie umowy jest tak bardzo skomplikowane,by robić z tego problem
        > ? Dodam, ze ubezpieczona jestem, RMUA dostaję. Podpisuje listę płac. Jak sprawd
        > zić czy wszystko jest w porządku i czy nie zostanę zrobiona w balona?

Nic nie musisz sprawdzać (skoro dostajesz RMUA). Masz umowę o pracę zawartą na czas nieokreślony, zawartą poprzez dopuszczenie Cię do wykonywania pracy po rozwiązaniu umowy. Jest to rodzaj umowy ustnej. Za to niepokoić się powinien pracodawca. Grozi mu na przykład grzywna za brak umowy pisemnej (od tysiąca do 30 tys PLN).

Więcej:
        praca.gazetaprawna.pl/porady/478345,czy_dopuszczenie_pracownika_do_pracy_bez_podpisania_umowy_w_praktyce_oznacza_jej_zawarcie.html

I jeszcze:

Wyrok SN z 15 listopada 2001 r., II UKN 611/00

"Sąd Najwyższy przyznał rację Jackowi H. Stwierdził, że skoro po rozwiązaniu umowy na okres próbny, Jacek H. został dopuszczony do pracy, to między stronami doszło tym samym w sposób dorozumiany do nawiązania umowy o pracę na czas nieokreślony."

www.solidarnosc.torun.pl/225,77,div-strong-orzeczenie-tygodnia-strong-div-div-strong-dopuszczenie-pracownika-bez-umowy-konsekwencje-strong-div,1.html

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka