Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

interview przez telefon

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.12, 20:41
    Wysłałem CV i LM na ogłoszenie zamieszczone przez międzynarodową firmę, warunki spełniam w 90 % i czuję, że to idealne stanowisko dla mnie. Tydzień po wysłaniu oddzwonili i umówili się na rozmowę rekrutacyjną UWAGA przez telefon, 3 dni od tego dnia w którym zadzwonili. To normalne w tych międzynarodowych firmach (branża techniczna)? Co proponujecie w ramach przygotowań do tej rozmowy zrobić? Naładowana bateria, spokój w pokoju i stos papierów pod ręką - to przygotuję.
    Obserwuj wątek
      • Gość: rzcezywiście Re: interview przez telefon IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.12, 08:33
        Mój mąż, programista, bardzo często ma rozmowy przez telefon. Szczególnie jeśli centrala firmy znajduje się w innym kraju niż Polska. To norma. Rozmawia wtedy z jakimś managerem przez, to zależy, 40-60 minut. Rozmowa jest rozmową techniczną, oczywiście w języku angielskim. Raczej się do niej nie przygotujesz, bo nie wiadomo o co będą pytać. Jedyne, co możesz zrobić to ewentualnie poczytać o tym, czego wymagają (o to zapytają na 100%), mogą też zapytać o to, co napisałeś w CV.
      • Gość: Anna Re: interview przez telefon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.12, 08:33
        Ostatnio czesto mam takie rozmowy. Dla mnie bomba, mniej sie stresuje i nie trace czasu na dojazd, zeby np. sie dowiedziec, ze to smieciowa umowa i marna pensja. Wszystkiego dowiaduje sie gotując obiad :]
        Nie przygotowuje sie na pierwsza rozmowe telefoniczna. Raczej opowiadam o sobie, a oni o proponowanym stanowisku. Na drugi etap ide przygotowana.
        • Gość: rzcezywiscie Re: interview przez telefon IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.12, 08:37
          Rozmowa techniczna wygląda zupełnie inaczej. W ponad 10 letniej karierze męża, który zmieniał prace 3 razy, teraz poszukuje nowej, ani razu na rozmowie o race nie opowiadał o sobie. To chyba jedyna branża, w której stawia się na sprawdzenie faktycznych umiejętności i wiedzy technicznej a nie pierdu - pierdu o tym, jak widzi siebie za 5 lat i bezsensowne gadanie o sobie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka