Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Problemy z praktykami

02.07.04, 08:29
    czemu teraz malo kto przyjmuje studentów, i uczniów szkół ekonomicznych na
    praktyki? przeciez to dla pracodawcy i tak nierobi roznicy bo niepłaci w
    większości przypadków dla praktykanta tak dużego wynbagrodzenia jak dla
    zwykłego preacownika. A pozatym owy pracodawco widząc że dany praktykant jest
    solidnym pracownikiem(praktykantem, mógłby w pszyszłości go zatrudnić,
    ponieważ widział jak pracował podczas praktyki?
    Co wy sądzicie na temat praktyk?
    Czy moglibyście polecić jakies firmy w których mogłbym odbyc praktykę w
    specjalizacjach:bankowość,administracja,finanse,marketing,rachunkowość,informa
    tyczno-ekonomiczna?
    prosze was o pomoc dla mnie i dla moich kolegów uczniów i studentów kierunków
    ekonomicznych, których znam i nie znam.
    kontakt:hubert_0lsztyn@gazeta.pl
    P.S.w przypadku gdybyście wysyłali do mnie maila lepiej skpiujcie adres z
    forum. aha to co stoi przy olsztynie może się wydawać litera O, ale jest to
    cyfra 0 (zero)
    Obserwuj wątek
      • losiu4 Re: Problemy z praktykami 02.07.04, 09:48
        hubert_0lsztyn napisał:

> czemu teraz malo kto przyjmuje studentów, i uczniów szkół ekonomicznych na
        > praktyki?

pewnie dlatego, że rynek pracy jest już przesycony praktykantami.

> przeciez to dla pracodawcy i tak nierobi roznicy bo niepłaci w
        > większości przypadków dla praktykanta tak dużego wynbagrodzenia jak dla
        > zwykłego preacownika.

ale jednak coś płaci. Więc pewnie uznaje, że po co płacić coś, skoro można nic

> A pozatym owy pracodawco widząc że dany praktykant jest
        > solidnym pracownikiem(praktykantem, mógłby w pszyszłości go zatrudnić,
        > ponieważ widział jak pracował podczas praktyki?

owszem mógłby. Pewnie już nawet tak zrobił, dlatego więcej już nie potrzebuje.

> Co wy sądzicie na temat praktyk?

zależy których. Te na studiach (kiedyś obowiązkowe, teraz nie wiem) bywały
        przydatne. Te po studiach to często wykorzystywanie darmowej siły roboczej.
        Szczególnie po różnych punktach handlowych.

Pozdrawiam

Losiu
      • Gość: papryczka Re: Problemy z praktykami IP: 212.160.106.* 02.07.04, 09:52
        Hm... ja parcuje chwilowo w firmie zupełnie innej branży i mamy praktykantów od
        tygodnia. Problem polega na tym, że praktykant wymaga pomocy. Zawsze trzeba coś
        wytłumaczyć, pokazać i odpowiedzieć na dziesiątki pytań. Dlatego niektóre firmy
        po prostu podpisuja papierek o praktykach. U nas pierwszy tydzień praktyk
        spowodował lekki paraliż działania niektórych działów.
        To może być przyczyna.
        Praktykantowi nie można też powierzać odpowiedzialnych zadań ( oczywiście nie
        we wszystkich przypadkach ), bo nie można pozwolić sobie na błąd, a z drugiej
        strony na zapewnienie mu pomocy. Robi się błędne koło... Niby przyda się
        dodatkowa para rąk do spółki z mózgiem, ale wymaga to pewnego wysiłku.
        Mogę tylko życzyć powodzenia w szukaniu lub spolegliwej firmy, która popisze Ci
        zaświadczenie ( tak dostaje papierek ponad połowa studentów dziennikarstwa ).
        • Gość: Kama Re: Problemy z praktykami IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.07.04, 10:42
          Mam pytani: W jaki inny sposób mozna zdobyc doswiadczenie ? Moze masz na to
          jakis inny zloty srodek ? Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka