Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca i życie informatyka

IP: 80.50.54.* 01.11.12, 17:17
    Cześć. Chciałbym wiedzieć jak wygląda praca i życie programisty/ informatyka specjalisty. Jak wyglądają zarobki, czy to rzeczywiście jest tak piękne jak się słyszy z mediów. Jak jest naprawdę? Czy informatycy pracują po 8 godzin dziennie 5 dni w tygodniu i zarabiają taką kasę o jakiej się słyszy? 6000-10000? Taki programista np ma zycie prywatne, czas dla siebie, rodziny itp? Jak to wszystko wygląda?
    Obserwuj wątek
      • Gość: gość portalu Re: praca i życie informatyka IP: *.31.14.112.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.11.12, 18:13
        Tak. Ale tylko w dużych miastach. Przede wszystkim w Warszawie.

Czas na życie rodzinne, prywatne? W takim samym stopniu, jak każdy inny pracownik najemny.
      • Gość: menel Re: praca i życie informatyka IP: *.ericpol.com 02.11.12, 12:50
        Jak wyglądają zarobki

zalezy gdzie trafisz - są miejsca gdzie można zarobić dobrze, ale po mojemu to jest tak
        około 60%-70% zarabia w okolicach 2500 na rękę (do 2500)
        około 20% - między 2,5 a 5 na rękę
        a reszta powyżej 5 na rękę

statystyki biorę tylko i wyłącznie z moich własnych obsserwacji - bo w podawane co i rusz informacjeo zarobkach nie pokrywają mi się z życiem codziennym (ale to nie oznacza, że mam rację)

Czy informatycy pracują po 8 godzin dziennie 5 dni w tygodniu

z reguły tak - czasami 9h - raczej ludzie których znam są w miarę normalni i praca nie jest dla nich wszystkim - poza tym dochodzą kwestie rozliczania nadgodzin itp itd - generalnie, jeśli to jest umowa o pracę to nie spotkałem się z przypadkiem wymuszania nadgodzin itd - wiadomo czasami trzeba zostać, coś zrobić itd, trafia się jakaś sobota np ale to raczej wyjątki nie reguła (też z mojego doświadczenia)

Taki programista np ma zycie prywatne, czas dla siebie, rodziny itp?

Ba, nawet jest zdolny do rozmnożenia się - ogólnie jak w życiu - kierowca tira ma pewnie dużo gorzej jeśli chodzi o czas - nie jest źle, ale to zależy od człowieka, a nie od pracy

Jak to wszystko wygląda?

Normalnie - szalu nie ma, tragedii tez nie ma - życie zwyczajne, wstajesz rano idziesz do pracy, robisz robotę, wychodzisz, idziesz do domu, na randkę, siłownię, zakupy - gdzie tam chcesz - potem jesz coś albo nie - idziesz spać - i tak do emerytury

• Gość: ciekawyjestem Re: praca i życie informatyka IP: 80.50.54.* 02.11.12, 14:05
          menel - to dlaczego słychać, że informatycy bardzo dobrze zarabiają na każdym kroku?
          Cały czas o tym słychać. A Ty piszesz, że 60-70 % zarabia 2500 na rękę? Może na początek tyle mają, a po latach z większym doświadczeniem mają już większe zarobki?
          • Gość: KRK Re: praca i życie informatyka IP: *.31.65.66.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.11.12, 14:12
            Bo dobrze zarabiają tylko w dużych miastach.

I tylko ci, co coś umieją, a nie tylko tytułują się informatykami.
          • Gość: menel Re: praca i życie informatyka IP: *.ericpol.com 02.11.12, 15:39
            > menel - to dlaczego słychać, że informatycy bardzo dobrze zarabiają na każdym k
            > roku?
            > Cały czas o tym słychać. A Ty piszesz, że 60-70 % zarabia 2500 na rękę? Może na
            > początek tyle mają, a po latach z większym doświadczeniem mają już większe zar
            > obki?

Generalnie jest tak
            - jak pracujesz w korporacji albo jakiś strzał typu administrator w szpitalu - jest nieźle z zarobkami
            - jeśli pracuejsz w firmie produkującej coś na nasz rynek już jest gorzej
            - jeśli jest większe miasto (Warszawa, Wrocław, Kraków, Katowice) - zarobki (bo konkurencja) większe
            - jeśli to jest miasto mniejsze to zarobki moga być nawet o 30-40% niższe niż we Wrocławiu Krakowie Warszawie (zalezy jak blisko jest do dużego miasta)

ogólnie to jest tak jak wszędzie , czyli zależy - co by nie powiedzieć, średnio programista zarabia więcej niż np sprzedawca - ale nie jest tak, że wszyscy zarabiają krocie

co do stazu i zarobków - tu bywa różnie - generalnie mówi się - chcesz podwyżkę w tej branży zmień pracodawcę - bywa tak, że tyle ile sobie wynegocjujesz na początku tyle będziesz miał przez dłuższy czas - bywa, że świerzak zarobi więcej niż ktoś ze średnim stażem ale nie kluczowy, bo np wiadomo, że nie ucieknie bo np nie ma gdzie

jedno jest pewnie - pewności nie ma, czasami reguły są jasne, czasami są zamatwane - pamietaj o jednym, pieniądze to dużo, ale nie wszystko - ważne, żebyś był zadowolony

i na koniec, co mogę powiedzieć - już parę razy pisałem żeby przy tekstach o zarobkach podawać nazwy firm, miasto itp, wtedy byłoby uczciwiej moim zdaniem bo np w Samsungu w Warszawie pencja będą pensją średnią będzie czymś nieosiągalnym np w Lublinie
          • lilith76 Re: praca i życie informatyka 02.11.12, 23:32
            > menel - to dlaczego słychać, że informatycy bardzo dobrze zarabiają na każdym k
            > roku?
            > Cały czas o tym słychać. A Ty piszesz, że 60-70 % zarabia 2500 na rękę? Może na
            > początek tyle mają, a po latach z większym doświadczeniem mają już większe zar
            > obki?

Bo to informatycy nie ;)
            Kontrolują sieć i informacje o sobie w niej zawarte ;)
      • ak-69 Re: praca i życie informatyka 21.01.14, 23:45
        Czy będąc informatykami nie musicie się dokształcać w domu? Kasjerka nauczy się obsługi kasy i może to niezmiennie robić przez cały okres zatrudnienia. W informatyce cały czas dochodzą nowe technologie, rozwijają aktualne. Ja zostanie dodana, poszerzona obecna w firmie, to pracodawcy pozwalają uczyć się ich w 100% wyłącznie w pracy? Mam nadzieję, że nie trzeba douczać się w domu jak student tak jakby przyszedł nowy przedmiot w semestrze. Wszystkiego na zajęciach się nie nauczy.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka