Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 20:50
    Chciałbym zapytać o urlop wypoczynkowy. Wiadomo, że jest albo 20 albo 26 dni urlopu. Ile z tego jest do dyspozycji mojej i tylko mojej, a ile do dyspozycji firmy? Jak wg aktualnych przepisów wygląda korzystanie z urlopu.

Czy jeżeli wykorzystując dni przysługujące w miesiącu z całej puli, to czy w dalszej kolejności w tym samym miesiącu mogę wziąć urlop z puli całorocznej czy mogę wziąć bezpłatny? W mojej firmie powiedziano nam, ze póki mamy pule urlopu za cały rok, nie możemy wziąć bezpłatnego. Jak to jest? Drugie pytanie.

Czy jeżeli firma jest zobligowana do płacenia postojowego jak nie ma pracy, to czy może zmusić do wzięcia w tym czasie urlopu?

I czypracodawca może mnie trzymać na urlopie, a w mojej miejsce w pracy jest osoba na umowe- zlecenie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: abc Re: urlop IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.13, 07:59
        > rmy? Jak wg aktualnych przepisów wygląda korzystanie z urlopu.

kodekspracy24.pl/VII-urlopy-pracownicze/urlopy-wypoczynkowe.html

W mojej firmie powiedziano nam, ze póki mamy pule urlopu z
        > a cały rok, nie możemy wziąć bezpłatnego. Jak to jest?

"Rozdział 2 - Urlopy bezpłatne
        Art. 174.

§1. Na pisemny wniosek pracownika pracodawca może udzielić mu urlopu bezpłatnego."

ale wcale nie musi Ci takiego urlopu udzielić

> Czy jeżeli wykorzystując dni przysługujące w miesiącu z całej puli, to czy w da
        > lszej kolejności w tym samym miesiącu mogę wziąć urlop z puli całorocznej

Jeśli nie jest to pierwsza praca, to cały należny urlop możesz wykorzystać już w styczniu (oczywiście jeśli pracodawca wyrazi na to zgodę - patrz: kodekspracy24.pl/VII-urlopy-pracownicze/urlopy-wypoczynkowe.html )
        • agulha Re: urlop 19.01.13, 23:13
          Podbijam, może się ktoś wypowie a propos tego postojowego. Mnie to szczęśliwie nie dotyczy, ale słyszałam 2 historie prawdziwe: nr 1 - firma zamyka się zawsze na okres świąteczno-noworoczny i zmusza pracowników do brania w tym okresie urlopu wypoczynkowego (w tym przypadku nie chodzi o zakład produkcyjny, czyli to nie tak, że taśma stoi - te osoby mogłyby wykonywać jakąś swoją pracę w tym czasie), nr 2 - firma zmusza pracowników do wykorzystania całości urlopu wypoczynkowego wcześniej (np. przymusowo w listopadzie), żeby móc równie przymusowo wlepić im urlop bezpłatny w okresie świąteczno-noworocznym (to jest chyba firma produkcyjna, taka płacąca ludziom nędzne grosze, więc mocno ich boli urlop bezpłatny).
          Wydaje mi się to nielegalne, chociaż zgaduję, że w praktyce ci ludzie niewiele mogą z tym zrobić.
          • snajper55 Re: urlop 19.01.13, 23:59
            agulha napisała:

> Podbijam, może się ktoś wypowie a propos tego postojowego. Mnie to szczęśliwie
            > nie dotyczy, ale słyszałam 2 historie prawdziwe: nr 1 - firma zamyka się zawsze
            > na okres świąteczno-noworoczny i zmusza pracowników do brania w tym okresie ur
            > lopu wypoczynkowego (w tym przypadku nie chodzi o zakład produkcyjny, czyli to
            > nie tak, że taśma stoi - te osoby mogłyby wykonywać jakąś swoją pracę w tym cza
            > sie), nr 2 - firma zmusza pracowników do wykorzystania całości urlopu wypoczynk
            > owego wcześniej (np. przymusowo w listopadzie), żeby móc równie przymusowo wlep
            > ić im urlop bezpłatny w okresie świąteczno-noworocznym (to jest chyba firma pro
            > dukcyjna, taka płacąca ludziom nędzne grosze, więc mocno ich boli urlop bezpłat
            > ny).
            > Wydaje mi się to nielegalne, chociaż zgaduję, że w praktyce ci ludzie niewiele
            > mogą z tym zrobić.

Tak jak abc napisał - firma nie ma prawa przymusowo wysłać pracownika na urlop (poza okresem wypowiedzenia). Urlop udzielany jest na wniosek pracownika, choć może mimo wniosku nie zostać udzielony. Na urlop muszą zgodzić się obie strony, choć inicjatywa musi wyjść od pracownika.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka