Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

co wpisać w Cv?

21.02.13, 13:41
    od ostatniego zatrudnienia które było 2008? od tamtej pory do dziś dochowałam się 2 dzieci. Aktualnie szukam pracy młodsza córa już na tyle duża ze może iść pod opiekę /teściowej a starsza do przedszkola/I Co wpisać w tą lukę 5 letnia?Ze opiekowałam się swoimi dziecmi ze byłam na bezpłatnym wychowawczym?
    Obserwuj wątek
      • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Wymyśl sobie jakąś pracę na śmieciówce. IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.13, 13:56
        Jakieś ankiety czy coś w tym stylu, teraz na "zlecenie" można robić wszystko, nawet autobusem kierować (wybierz coś, na czym się w miarę znasz, żeby móc coś o tym powiedzieć na rozmowie- może pogadaj z kimś znajomym, kto tak pracuje). Ze śmieciówki świadectwa pracy nie masz, więc nikt się nie czepnie. Powodzonka :)
        Oczywiście zawsze możesz napisać prawdę. Ale gdybyś chciała ją napisać, to nie byłoby tego wątku, nieprawdaż?
        Gdybym to ja cię przyjmował, to o dzieciach byłoby najlepsze. Ale ja byłem szefem bardzo krótko, bo byłem zbyt ludzki- zastąpiła mnie bezdzietna karierowiczka, która miałaby twoje dzieci w dupie. Smutne, ale takie są realia. Jeśli masz warunki, to olej pracę u kogoś. Lepiej załóż coś własnego, nawet małego (kiosk).
        • Gość: gonzo Re: Wymyśl sobie jakąś pracę na śmieciówce. IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.13, 14:09
          Jeśli masz w
          > arunki, to olej pracę u kogoś. Lepiej załóż coś własnego, nawet małego (kiosk).

I splajtuj po miesiącu albo trzech. Doradztwo typu otwórz własny interes jest kretyństwem i nie znajomością realiów. Znam wielu co się nastawili na własny biznes. Dzisiaj pracują jako siła najemna.
          • Gość: mik Re: Wymyśl sobie jakąś pracę na śmieciówce. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.13, 20:21
            Znawco tematu, po miesiącu albo trzech, to może zaczniesz trochę zarabiać na część kosztów, a nie będziesz miał przynoszący profity biznes. I jest to o wiele lepsza rada niż siedź na zasiłku i narzekaj.
      • Gość: Kate Re: co wpisać w Cv? IP: *.rfc.pl 21.02.13, 14:06
        Ja bym w CV nie wpisywała tego, natomiast napisałabym o tym w liście motywacyjnym.
        Jeśli robiłaś coś konstruktywnego w międzyczasie (oprócz wychowywania dzieci, co jest mega konstruktywne, ale niekoniecznie z punktu widzenia pracodawcy ;-) ...), to napisz o tym - przykładowo. że skończyłaś w międzyczasie kurs angielskiego lub we własnym zakresie poszerzałaś wiedzę w jakiejś tam dziedzinie związanej z pracą.
        Poza tym myślę, że w Twojej sytuacji, aby nie skreślano Cię zaraz na wstępie, chyba korzystniej byłoby, byś osobiście zanosiła CV, zamiast wysyłała mailem. Wówczas można się uśmiechnąć, zagadać na temat swojej sytuacji, podkreślić, że jesteś bardzo zmotywowana itp. Jeśli jesteś osobą o miłej aparycji (niekoniecznie ładną, ale taką, która wzbudza sympatię), to myślę, że Twoje szanse kilkukrotnie wzrosną. Naprawdę jest coś takiego, że liczy sie bardzo kilka pierwszych sekund osobistego kontaktu. Wiadomo, że trzeba mieć kwalifikacje, ale spośród ludzi, którzy mają kwalifikacje do danej pracy, wybiera się najczęściej tych, którzy wzbudzają sympatię.
        • Gość: Jowita74 Re: co wpisać w Cv? IP: *.ghnet.pl 21.02.13, 15:03
          Obawiam się, że osobiste zaniesienie CV niewiele pomoże. Tylko się Pani niepotrzebnie nachodzi. Oczywiście, tak jak pisze Kate - pierwszy kontakt oczywiście jest ważny, ale trzeba się kontaktować z właściwą osobą, która w dodatku jest w danym momencie odpowiednio nastawiona. Wizyty z dokumentami to obecnie rzadkość, w dodatku przez wiele firm niezbyt mile odbierana. Jeżeli zaniesie je Pani osobiście prawdopodobnie i tak i odbierze je od Pani sekretarka i nie będzie Pani mała kontaktu z nikim, kto decyduje o rekrutacji i zatrudnieniu.
          Rzeczywiście warto napisać dobry list motywacyjny i wykazać w nim zapał, zaangażowanie oraz potwierdzić kompetencje opisane w CV. Jeśli długo Pani nie pracowała (a 4 lata to na obecnym rynku pracy okres, w którym wiele się zmieniło), to może warto rozważyć skorzystanie z pomocy specjalistów? Może doradzą jak rozwiązać kwestię luki w zatrudnieniu, bo to zawsze problem. Wiem, że moja koleżanka po macierzyńskim i wychowawczym korzystała z pomocy cvstudio.pl i była zadowolona. Niestety nie znam konkretów, więc nie mogę podpowiedzieć co jej doradzili. W każdym razie powodzenia :)
      • Gość: mik Re: co wpisać w Cv? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.13, 20:23
        Poradzę to samo co xxxxxx. Jakaś działalność, z której nie będziesz miała świadectwa pracy. Albo samozatrudnienie. Jakkolwiek.
        W gruncie rzeczy to jest naprawdę żałosne, ze musisz ściemniać bo ludzie traktują podejrzliwie urlop wychowawczy.
      • Gość: Stysia Byłaś na wychowawczym? Pisz, że pracowałaś. IP: *.205.96.121.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.02.13, 20:28
        Piszesz, że byłaś w tym czasie na wychowawczym. Czyli pozostawałaś w stosunku pracy. W takiej sytuacji ujmujesz to tak, jakbyś była zatrudniona.

Przecież gdy ktoś idzie na urlop wypoczynkowy albo dłuższe zwolnienie lekarskie, to też nie opisuje tego w CV.

Nie pisz też niczego na ten temat w liście motywacyjnym.

Najwyżej na rozmowie możesz wspomnieć o przerwie związanej z macierzyństwem. Ale wcale nie musisz! Jeśli to dla Ciebie będzie korzystne, to mów (bo np. będziesz chciała podkreślić, że więcej dzieci nie planujesz, a te są już podchowane, a przedszkole i babcia powodują, że jesteś w pełni dyspozycyjna). A jeśli mówienie o przerwie zawodowej może postawić się na gorszej pozycji, to nic nie mów, masz prawo to przemilczeć.
      • annajustyna Re: co wpisać w Cv? 12.12.13, 10:53
        Wpisac jako urlop wychowawczy.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka