Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Męcina: oferty pracy są, ale młodzi przegrywają...

08.03.13, 16:18
    Niewiarygodne, wiceminister zajrzał chyba do rocznika statystycznego i zauważył wyż demograficzny (1978-83) na rynku pracy.

Strach pomyśleć co jeszcze odkryje.
    Obserwuj wątek
      • Gość: ainafets Re: Męcina: oferty pracy są, ale młodzi przegrywa IP: 109.95.31.* 08.03.13, 16:40
        Oferty pracy są tylko młodzi przegrywają z doświadczonymi pracownikami.
        A to ciekawe. Z kolei Ci co mają ponad 40+, 50+ i więcej ciągle słyszą, że mają za dużo lat życia, by mogli byc zatrudnieni.
        Jakże często się słyszy na rozmowach: ile pani ma lat? Nie ważne co się umie, tylko ile lat życia się ma.
        Więc z tego jasno wynika, że oferty pracy są, ale dla swoich, albo takie za które nie da się wyżyc, lub trzeba pracowac po 12 godzin dziennie za 1200 zł miesięcznie.
        • Gość: bezrobotny 40+ Re: Męcina: oferty pracy są, ale młodzi przegrywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.13, 17:19
          Ja mam 44 lata, jestem doświadczonym pracownikiem ale firma się rozpadła i od roku jestem bezrobotny. Większość firm przyjmuje pracowników do 40 roku życia a mamy pracować do 67 lat tylko niema gdzie pracować ? Miałem jedną ofertę pracy za 600 złotych miesięcznie, to był pełny etat ale wyśmiałem pracodawcę bo 600 złotych to ja płacę samego czynszu za mieszkanie a z czego ja i moja rodzina mielibyśmy żyć ? na razie zarabiam na nielegalnej działalności bo muszę jakoś zarabiać i czekam na normalną ofertę pracy.
          • Gość: tik Re: Męcina: oferty pracy są, ale młodzi przegrywa IP: *.skynet.net.pl 08.03.13, 19:19
            To może dla odmiany zamiast czekać na ofertę zacznij tej pracy aktywnie szukać? No, chyba że oczekujesz, że pracodawcy sami będą pukać do twoich drzwi. Tylko do tego trzeba być super specjalistą...
            • Gość: Kręcina Re: Męcina: oferty pracy są, ale młodzi przegrywa IP: *.2-0.pl 08.03.13, 21:46
              Co według Ciebie oznacza "aktywne poszukiwanie"? Wysyłanie setek CV na które rzadko ktokolwiek odpowiada (pewno lądują w koszu automatycznie)? Jeżdżenie/chodzenie osobiście po firmach, zakładach pracy? No słucham, bo najłatwiej jest zbyć kogoś tego typu frazesem. Liczę, że mnie oświecisz.
          • Gość: mixer Tu wszyscy przegrywają - nie tylko młodzi IP: *.icpnet.pl 09.03.13, 15:00
            Po prostu III-cia RP jest kolejną ofiarą nieludzkiego systemu wdrażanego przez neoliberalne środowiska finansowe >!>!>!>!>!>!>!
        • Gość: Felke Re: Męcina: oferty pracy są, ale młodzi przegrywa IP: 213.156.126.* 08.03.13, 21:36
          Młodzi, tuż po studiach przegrywają głównie z trzydziestoparlatkami, którzy mają 10-15 lat doświadczenia zawodowego, a zarazem są jeszcze postrzegani jako osoby młode
          • sselrats Dokladnie 09.03.13, 01:08
            ...
          • Gość: zizu Re: Męcina: oferty pracy są, ale młodzi przegrywa IP: *.play-internet.pl 09.03.13, 14:35
            Felke napisał(a):

> Młodzi, tuż po studiach przegrywają głównie z trzydziestoparlatkami, którzy maj
            > ą 10-15 lat doświadczenia zawodowego, a zarazem są jeszcze postrzegani jako oso
            > by młode

i 10 lat temu, od obecnych trzydziestoparolatków pracodawcy wymagali skończonych dwóch fakultetów, znajomości dwóch j.obcych i 15stu lat doświadczenia ;)
          • Gość: Zuza Re: Męcina: oferty pracy są, ale młodzi przegrywa IP: 37.228.19.* 09.03.13, 14:40
            Hmm.. 30latkowie przez 10-12 lat pracowali ciezko na swoją wiedzę i doświadczenie, wiec logicznym jest z punktu widzenia pracodawcy że lepiej zainwestowac w takiego pracownika.
            Mysle, że 20latkowie nie mają wystarczajacych kompetencji, zeby startowac na stanowiska zajmowane przez 30latkow...
            Wiec raczej obszary poszukiwan tych 2 grup wg mnie sie nie pokrywaja..
            (no chyba, ze swiezo upieczony absolwent SGHu ma maniere, ze nizej niz dyrektor oddzialu albo prezes firmy pracowac nie bedzie ;))) Ale umowmy sie - chciec a moc to 2 rozne sprawy... )
      • mieczyslawww Odpowiem panu ministrowi 08.03.13, 18:09
        Jak wcześniej wspomniałem jako obywatel Holandii pomogę wam rozwiązać problem Pana ministra .Podaje stronę gdzie można szukać pracy bez pośrednika .I jeśli już ja znajdziecie to proponuję 500€ minimum na start wynajem pokoju i życie .Obiecałem wam to zrobić i dotrzymam słowa podaje tą stronę i w dolnym rogu jest po Angielsku oto ona praca w 100% bez pośrednika .Robię wam zadość uczynienie za Waszego pana Ministra . Więcej takich jak on www.werk.nl.
        Jak wspomniałem nauka przynosi efekty .
        • Gość: PolskiCukier Re: Odpowiem panu ministrowi IP: *.smgr.pl 08.03.13, 21:00
          @mieczyslawww
          Odetchnąłem z ulgą. Myślałem, że jako obywatel Holandii zaproponujesz eutanazję starszych roczników.
        • Gość: miniu Re: Odpowiem panu ministrowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.13, 16:29
          U nas w Polsce spację stawia się dopiero po kropce.
      • Gość: męci męci męć Męcina: oferty pracy są, ale młodzi przegrywają... IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.13, 18:52
        Chłopie,przestań męcić.
      • ollo_filipino Męcina: oferty pracy są, ale młodzi przegrywają... 08.03.13, 20:20
        Zabrać możliwość zajmowania etatów "młodym" emerytom z resortu... są ogromną konkurencją dla młodych. Od "mlodych" emerytów pracodawca nie płaci składek :( Albo emeryturka , albo praca !.......... Szkoda pisać tutaj nic sie nie zmieni
        • nepwk Re: Męcina: oferty pracy są, ale młodzi przegrywa 09.03.13, 09:53
          dokładnie tak powinno być ale nie licz na to bo młode byki mundurowe 35-letni emeryci to pupilki władzy by żyło się lepiej
      • Gość: (x)(x) Męcina: oferty pracy są, ale młodzi przegrywają... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.13, 20:20
        niech inkoguto poszuka roboty ;) sie nieda haha

popaczymy za kilka lat co tam u jacusia jak juz poleci z rzadu z grupa poparcia haha
      • Gość: xyz Oto Polska właśnie IP: 195.82.180.* 08.03.13, 20:48
        Oto Polska właśnie, kraj w którym jak jesteś młody to nie masz pracy bo nie masz doświadczenia, jak masz doświadczenie to dla firm jesteś za drogi, a jak masz doświadczenie, niskie wymagania finansowe ale jesteś po czterdziestce - jesteś za stary.
        • maryjanek66 obecnie 40 lat to juz za stary 08.03.13, 21:42
          obecnie 40 lat to juz za stary
        • Gość: asbierzeraz Re: Oto Polska właśnie IP: *.119-161-184.mc.videotron.ca 09.03.13, 04:12
          To chyba jakis osiolek, a nie minister.

Mlodzi przegrywaja z doswiadczonymi pracownikami w kazdym kraju.

Tyle, ze w krajach rozwinietych jest pracy tyle, ze nawet dla mlodych wystarcza.

Minister jest ciemny albo slepy, bo nie widzi, ze w Polsce po prostu jest niewiele miejsc pracy.

• Gość: Zuza Re: Oto Polska właśnie IP: *.centertel.pl 09.03.13, 14:57
          Moze problem polega w nastawieniu młodych ludzi do poszukiwania pracy..?
          Kiedy ja mialam 20lat wiedzialam tylko, ze chce pracowac w biurze (nie na magazynie, w markecie, itd.) i szłam tam z nastawieniem, ze wszystkiego chetnie sie naucze. Nie zaczynałam od kokosow, ale tez trudno bylo ich wymac kiedy sie ma do zaoferowania siebie i swoj otwarty umysł..
          Znajomi po uczelniach kiedy brali sie do poszukiwania pracy mieli natomiast nastawienie, ze skoro skonczyli studia to A)praca im sie nalezy - pracodawcy wrecz powinni sie o nich bic, B)no musza zarabiac 'odpowiednio', zeby na godziwe zycie starczylo (mieszkanie, samochod, fajne wakacje, drogie ciuchy, itd), a przynajmniej, zeby dostali tyle co koledzy w ich wieku, ktorzy podjeli prace po LO (czyli maja 5-6 lat stazu..)
          I tu chyba pojawia sie pierwszy zonk - jakos pracodawcy nie czuja, ze powinni tyle placic za wiedze ksiazkowa i marzenia osoby de facto nie przygotowanej do pracy. Dodatkowo czesto roszczeniowe nastawienie psuje lekko mozliwosci wspolpracy.

I teraz pytanie co zrobi taki absolwent - zacznie sciezke zawodowa od niskiego stanowiska za niewielkie pieniadze, bedzie sie uczyl i rozwijal, by z czasem skutecznie wykorzystac zdobyta podczas studiow wiedze do osiagniecia wyzszego stanowiska i zrobienia tzw kariery zawodowej
          czy tez..
          bedzie siedzial naburmuszony na caly swiat w domu, z nastawieniem, ze go nie doceniaja, za malo oferuja, ze nie bedzie zarabial tyle co starzy rodzice, bo jest lepszy i ma wieksze potrzeby, itd, bo przeciez przez 5 lat studiow odklejeni czesto od realnego zycia profesorowie powtarzali mu jakie to wspaniale mozliwosci sie przed nimi otworza na rynku pracy jak dyplomem uczelni zamachaja pracodawcy przed nosem?

Jak to mowia - decyzja nalezy do kazdego z nas :)
          • Gość: RR Oj Zuza, Zuza IP: *.xdsl.centertel.pl 09.03.13, 16:59
            Jak się mają przemyślenia "pani z biura" do sytuacji ludzi, którzy abu móc pracować MUSIELI skończyć studia by nabyć UPRAWNIERNIA do wykonywania określonego zawodu ? Praca "biurowa" to również wszelkie biura projektowe, konstrukcyjne czy nawet radiologia. Droga Zuzo twój przykład jest poprostu o kant .... i tak faktycznie do przekładania papierków nie wiele trzeba umieć (wszystko zależy od poziomu "pracy biurowej").
            Po wpisie poprostu widać że nie masz zielonego pojęcia o dzisiejszym rynku pracy, a "roszczeniowi" znajomi już dawno wyjechali z tego kraju ( tak coś koło 2005-2008), żeby nie musieć "siedzieć naburmuszonym" :)
          • Gość: ciekawy Re: Oto Polska właśnie IP: *.connectic.pl 10.03.13, 16:51
            doprecyzuj.
            Wedizałaś ,że nie chcesz pracować w magazynie, markecie. Ale co,że trzeba się naprawcować, nie płacą 2500zł netto.miesięcznie? A gdzie płacą? W urzędzie? A tam się nie narobisz? I status społeczny lepszy?
            Moim zdaniem trzeba mieć raczej pogląd co się chce robić, automatycznie wyjdą rzeczy ,których robić się nie chce.....
            Po L.O. ktoś dostał taką pracę, że po 5 latach, ktoś chce do niej iść po studiach? Po pierwsze po L.O. to możesz się zapisać do szkoly policealnej,żeby coś się nauczyć robić, bo z wiedzą z lektur z języka polskiego po maturze,to w przypadku posiadania statusu ucznia studenta możesz iść do baru.....
            Co do ludzi po technikum ( elektryk z uprawneiniami SEP czy mechanik) jeśli UMIE i CHCE pracować ,pracę dostanie, ale co miałby tam robić absolwent studiów....
            Scieżka kariery zawodowej? Bezpłatne praktyki? Bo nie wiem...
      • Gość: śmiech Re: Męcina: oferty pracy są, ale młodzi przegrywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.13, 10:22
        Ludzie! Co wy piszecie za bzury! Przecież według GazetaPracapl przeciętny Polak zarabia 5k złoty miesięcznie, a biedne kobiety tylko 3,5-4,5k! Statystyczny użytkownik portalu Gazety zarabia 5k złoty. Co wy gadacie! Żyjemy na Zielonej Wyspie!
      • detor [...] 09.03.13, 10:37
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: SUGA3 Re: Męcina: oferty pracy są, ale młodzi przegrywa IP: *.range86-162.btcentralplus.com 09.03.13, 12:27
          no to ja zapytam dlaczego nie sprowadzimy kosztow dzialanosci praktycznie do zera po calosci tak jak ma to miejsce w UK?

przyklad: mieszkam w UK, mam w Polsce dom i miejsce na prowadzenie dzialalnosci typu restauracja oldtimerow, firme zarejestruje w UK, poniewaz nie bede placil £100-200 miesiecznie na ubezpieczenie spoleczne jezeli moge zaplacic jakies £12, proste?

a panstwo polskie traci, jak to chytry 2 razy bo niedosc ze ZUS dostanie fige to jeszcze niemaly VAT za kazdy sprzedany samochod (a to nie sa tanie rzeczy) dostanie HMRC
          • Gość: SUGA3 Re: Męcina: oferty pracy są, ale młodzi przegrywa IP: *.range86-162.btcentralplus.com 09.03.13, 12:29
            swoja droga, VAT tez jest tutaj nizszy...
      • Gość: kamil Męcina: oferty pracy są, ale młodzi przegrywają... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.13, 10:47
        Bezrobocie od 20 lat utrzymuje się na mniej więcej stałym kilkunastoprocentowym poziomie, jest to jedyny wskaźnik który nie uległ zmianie od reformy Balcerowicza, a lekki spadek to efekt masowej emigracji zarobkowej Polaków po 2004 r., a w kraju jak była nędza z pracą tak i jest, i będzie.
      • Gość: JanKran Męcina: oferty pracy są, ale młodzi przegrywają... IP: *.opole.hypnet.pl 10.03.13, 17:55
        dopóki nie zniknie ostatnia śmieciowa oferta z gazeta.praca męcina będzie męcił, że ofert pracy są. żałosne.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka