Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jutro mam rozmowe w sprawie pracy, błagam o rady

IP: *.mmj.pl / 217.153.84.* 27.07.04, 12:24
    rozmowa jest w ZUS, nie mam doświadczenia i juz dziś sie boję...
    Obserwuj wątek
      • Gość: D Re: Jutro mam rozmowe w sprawie pracy, błagam o r IP: *.dyndns.org / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 12:27
        Doświadczenie zdobywa sie właśnie przez chodzenie na rozmowy...
        • sabe Re: Jutro mam rozmowe w sprawie pracy, błagam o r 27.07.04, 12:48
          Aniu!
          przecyztaj dokładnie ogłoszenie, zajrzyj na stronę interentową, zobacz, czym
          zajmuje się departament czy wydział, w którym masz pracować. Postaraj się
          przygotować na odpowiedzi na pytania, wyobrażając sobie, na podstawie
          stawianych wymagań, jak mogą brzmieć.
          I nie kłam - jeśli znasz odpoiwiedź, odpowiadaj, jesli nie - powiedz, ze nie
          wiesz, nie strzelaj, bo to jeszcze gorzej wygląda!
          Trzymam kciuki i życzę powodzenia
          sabe:-)
        • Gość: Denis Rada IP: 195.136.112.* 27.07.04, 12:55
          Jeśli w ZUS-ie, to najważniejszy jest ubiór, żeby dobrze wypaść. Musisz mieć
          koniecznie golf, na golfie łańcuszek z jakimś wisiorkiem, na to jeszcze
          żakiecik, ale koniecznie jakiś tandetny, najlepiej w mało klasycznym kolorze
          (broń Boże szary lub granatowy), do tego mogą być dżinsy (ale nie Levi's,
          wskazane raczej Big Star, Americanos, lub po prostu Cross), no i buty czółenka.
          Acha, kup jeszcze dziś w markecie farbę do włosów w kolorze kasztanowym lub
          jasny blond. Jak najszybciej pofarbuj włosy. Jutro rano przed rozmową
          absolutnie ich nie myj, muszą być trochę przetłuszczone.
          Wydaje mi się, że to powinno pomóc. Jak tylko wejdziesz będziesz wyglądała
          jakbyś w ZUS-ie pracowała od lat!
          • Gość: Denis Jeszcze jedno IP: 195.136.112.* 27.07.04, 13:07
            Jak tylko wejdziesz, od razu poproś o kawę po turecku, w szklance z wystającą
            łyżką. Bądź niemiła, na pytania odpowiadaj twierdząco "noooo" (zamiast "tak) i
            przecząco "nieek" (zamiast "nie").
          • Gość: Anka Re: Rada IP: *.mmj.pl / 217.153.84.* 27.07.04, 13:08
            heh poprawiłes mi humor ;-))
            • Gość: Denis Re: Rada IP: 195.136.112.* 27.07.04, 13:22
              Gość portalu: Anka napisał(a):

> heh poprawiłes mi humor ;-))

Taki miałem zamiar, ale nie tylko. Wbrew pozorom to o czym pisałem może mieć
              znaczenie. Nie wiem co prawda z kim będziesz rozmawiać i o jakie stanowisko się
              ubiegasz, ale w niektórych przypadkach - paradoksalnie - lepiej jest wygladać
              gorzej. Dam przykład. Miałem kiedyś proces w sądzie pracy. Mój kolega prawnik
              poradził mi bym wziął panią mecenas, która - mówiąc eufemistycznie - wygląda
              bardzo przeciętnie: sweterek, spalona trwała itp. Chodziło po prostu o to, żeby
              ta kobieta nie irytowała pań sędzin w składzie sędziowskim. To był sąd pracy,
              ja i mój mecenas musieliśmy wyglądać na pokrzywdzone przez pracodawcę sieroty.
              Odpadał więc znajomy prawnik w stylu: przystojny, zadbany trzydziestolatek w
              drogim garniturze, ze złotym zegarkiem i krawatem za równowartośc pensji
              sędziego. Taki po prostu kłuje w oczy.

• aqwert Re: Jutro mam rozmowe w sprawie pracy, błagam o r 27.07.04, 13:25
        Nie chce Cie zniechęcać ale nierób sobie wielkich nadziei jak nie masz tam
        pleców. Jak byś powiedziała na jakie stanowisko startujesz można by ci więcej
        pomóc. Byłem raz na rozmowie w ZUSie nawet było miło. Były szef pionu do którego
        sie starałem z Warszawy i kierrowinczka tego pionu z miejscowości w której był
        oddział oraz pani kadrowa. Pytania 3 słabe i 3 mocne strony, co pana wyprowadza
        z równowagi, trochę o funkcjonowanie ZUSu (ustawa o ubezpieczeniach
        społecznych), jak sobie wyobrażam prace na stanowisku, struktura ZUSu. Tyle
        pamiętam powodzenia.
        Ps.
        Ja się nie dostałem ale nie żałuje bo mam kumpla który tam pracuje za marne
        pieniądze, a sama praca jest ogłupiająca i nudna.
        • Gość: Anka Re: Jutro mam rozmowe w sprawie pracy, błagam o r IP: *.mmj.pl / 217.153.84.* 27.07.04, 14:01
          Problem tkwi w tym, że nie wiem na jakie stanowisko szukają pracownika.
          Zadzwoniono do mnie dzis rano i zaproszono na rozmowe(wcześniej słożyłam tam
          CV - na żadne konkretne stanowisko. Ja gapa byłam tak zaskoczona, że
          zapomniałam spytać choć wiem że to podstawa :(((.

Wiem, że nie mam większych szans (faktycznie nie mam pleców;-), ale ciekawi
          mnie jak taka rozmowa moze wyglądać więc zwłaszcza tobie dziękuje za
          podpowiedzi. Wkurza mnie że mam tak mało czasu żeby sie przygotować.
          • aqwert Re: Jutro mam rozmowe w sprawie pracy, błagam o r 27.07.04, 14:19
            Jak specjalnie do ciebie zadzwonili to masz pewnie duże. ale uważaj ZUS to
            bagno ;).
      • Gość: Vera Re: Jutro mam rozmowe w sprawie pracy, błagam o r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 16:03
        Ja tam z reguły wiem, że w takich dziwnych instytucjach dostaje się placę tylko
        po znajomości więc jeśli je masz to nie ma co się martwić, a jeśli nie to i tak
        nie zdążysz się przygotować do jutra chodzi mi o merytoryczne kwestie.
        Zastanów się jak odpowiedać na pytania co panią w tej pracy interesuje, jak
        pani siebie widzi w tej pracy za parę lat, co chce pani osiągnąć parcując u
        nas, w brew pozorom odpowiedź na tak banalne pytania w różnych urzędach
        państwowych itp nie jest prosta.
        pozdrawiam i powodzenia;)
        Vera
        • aqwert Re: Jutro mam rozmowe w sprawie pracy, błagam o r 28.07.04, 12:39
          I jak było dostasłaś się??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka