Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zastępca Kierownika - Lidl. jak wygląda rekrutacja

IP: *.sta.asta-net.com.pl 01.07.13, 16:29
    Witam, zostałem zaproszony na spotkanie rekrutacyjne z ogłoszenia na zastępcę kierownika w sklepie Lidl. Był ktoś może na takim spotkaniu i jak to wygląda ? Spotkanie ma się odbywać od 13 do 18 ( 5 godzin ! ), coś długo . Co się na takim spotkaniu dzieje ? Będzie się odbywać w hotelu. Jak się ubrać ? w garnitur ?;/
    Obserwuj wątek
      • Gość: jon Re: Zastępca Kierownika - Lidl. jak wygląda rekru IP: *.pila.vectranet.pl 01.07.13, 20:21
        Pewnie jesteś kolego z Piły? ja też dostałem dzisiaj telefon z zaproszony na godz. 9 do 13 na kierownika. Dokładam się do twojego zapytania bo na internecie nie można znaleźć nic poza narzekaniami.
        • Gość: Martii Re: Zastępca Kierownika - Lidl. jak wygląda rekru IP: *.sta.asta-net.com.pl 01.07.13, 21:42
          A na kiedy masz spotkanie ? Ja na Piątek w Rodle.
        • Gość: gośc2 Re: Zastępca Kierownika - Lidl. jak wygląda rekru IP: 193.104.99.* 02.07.13, 15:29
          Witam, szukałam informacji aż znalazłam ten wątek. Również otrzymałam telefon na pt.(05.07.13) Z tego co wyczytałam to rekrutacja jest 2-stopniowa...pozdrawiam
        • Gość: jon Re: Zastępca Kierownika - Lidl. jak wygląda rekru IP: *.pila.vectranet.pl 14.09.13, 17:53
          Byłem na tym spotkaniu rekrutacyjnym w Pile na stanowisko kierownika sklepu.
          1 etap wygląda tak jak wszyscy opisują:
          ok. 12 osób słucha opowieści o tym jak działa Lidl. O szkoleniu 12 miesięcznym, o możliwościach awansu i o sposobie pracy.
          Po wysłuchaniu prowadzącego wyszliśmy na korytarz i po kolei wchodziliśmy na krótkie rozmowy sam na sam z komisją. Pytania w stylu: niech pan opowie coś o sobie i największe wady, zalety. Na koniec pytanko rozluźniające w stylu ile jest 5% z 240.
          na następny dzień miałem już odpowiedź z zaproszeniem na kolejny etap w Jankowicach k/Poznania.

2 etap:
          ok 4 osób + kandydaci z innych miast do innych sklepów.
          Zadanka w grupach w stylu narysować herb lub ułożyć wierzę z kartek papieru. Oczywiście efekt pracy jest nie ważny, ważne jest zachowanie kandydatów podczas pracy w grupie więc każdy stara się być „liderem”. Komisja obserwowała nas jak małpy w klatkach.
          Kolejnym zadaniem było ułożenie grafiku na jeden dzień dla całego sklepu i omówienie go przed komisją.
          Następnie podobnie jak w pierwszym etapie wychodzimy i wchodzimy po kolei na rozmowę z 6 członkami komisji. Każdy może ci zadać pytanie, ale u mnie głównie zabierał głos jakiś bos z dyrekcji. Pytania standardowe w stylu co panu najlepiej / najgorzej w życiu wyszło lecz bardziej dociekliwe, łapią za słówka i dociekają szczegółów, tak że puste odpowiedzi z internetu nie przejdą.
          Po wszystkim uzyskaliśmy informację, że ta rozmowa kwalifikacyjna jest ostatnia i w piątek otrzymamy telefonicznie informacje TAK lub NIE.

I tu pojawia się moje zniesmaczenie. W środę otrzymuję telefon od kierownika regionalnego (którego nie było podczas drugiego etapu w Jankowicach) z pytaniem czy mogę przyjechać w sobotę do Lidla w Złotowie (oddalony ok 30 km od Piły). Oczywiście się zgodziłem i ucieszyłem bo przecież nie miało być już kolejnych rekrutacji czyli MAM ROBOTĘ. W sobotę ubrałem się oczywiście elegancko, lecz wziąłem w auto także ciuchy robocze w razie czego. Rozmowa z panią kierownik trwała 5 min i polegała na opowiedzeniu prze zemnie jak wyglądała rekrutacja w Jankowicach, po czym otrzymałem informację, że do mnie zadzwoni w przeciągu godziny. Po godzinie poinformowano mnie telefonicznie, że niestety nie są w stanie mnie zatrudnić.

Ja rozumiem, że mogłem się nie nadawać według nich na to stanowisko tylko po co robią z ludzi idiotów. Gdyby zadzwonili w ten piątek i poinformowali mnie, że się nie nadaje bym ty po prostu przyjął z pokorą, lecz te ich podchody spowodowały, ze narobiłem sobie nadziei bo już nie miało być kolejnych etapów, a dodatkowo straciłem paliwo na dojazd i musiałem wziąć wolną sobotę w pracy.

Podsumowując firma oferuje całkiem fajne warunki pracy dla młodych ludzi i warunki rozwoju. Nie oszukujmy się, można trafić gorzej. Pomimo tego jak ze mną postąpili to uważam, że jest to praca o którą można się starać, lecz już na etapie rekrutacji trzeba się pogodzić, że będziemy w tej firmie tylko numerkiem, ale w jakiej dużej firmie tak nie jest.
          • Gość: ZKS NETTO Re: Zastępca Kierownika - Lidl. jak wygląda rekru IP: *.21-109-160.tkchopin.pl 09.07.14, 12:48
            |lecz już na etapie rekrutacji trzeba się pogodzić, że będziemy w tej firmie tylko numerkiem, ale w jakiej dużej firmie tak nie jest."

W Netto tak nie jest. Pracuję 1.5 roku na stanowisku ZKS. W Netto dbają o wszystkich pracowników, i podchodzą do każdego indywidualnie.
          • husarz_intercity Re: Zastępca Kierownika - Lidl. jak wygląda rekru 17.03.15, 14:07
            Bo to o co innego chodziło. Po prostu zostałeś wybrany, więc zaproszono Cię do sklepu. Tam pani kierowniczce się nie spodobałeś, więc dla picu powiedziała, że oddzwoni za godzinę, a w rzeczywistości swoim przełożonym w tym czasie powiedziała, że zrezygnowałeś, albo, że się nie stawiłeś.I tyle. Bo Polska to taki kraj cwaniaczków. Nigdy nie zaszkodzi w takiej sytuacji wysłać pisma do centrali z zapytaniem dlaczego, nawet jeśli nie odpowiedzą, albo się wymigają
      • Gość: Adam001 Re: Zastępca Kierownika - Lidl. jak wygląda rekru IP: *.31.144.186.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.07.13, 21:29
        Witam,
        Byłem niedawno na takiej rozmowie więc mogę uchylić Ci rąbka tajemnicy. Rozmowa podzielona jest na dwie części. Pierwsza część to prezentacja ogólna o firmie. Po tej prezentacji kolejno rekruci są proszeni na indywidualne rozmowy. Pytania są charakterystyczne dla wielu rozmów rekrutacyjnych w stylu: dlaczego zmieniam pracę, czego oczekuję po pracy w Lidlu, ile chcę zarobić, czy zwalniałeś pracowników itp. Ubranie - no cóż było strasznie gorąco jak byłem na rozmowach, więc nie odważyłem się założyć garnituru bo bym popłynął, ale koszula choć niebieska była - w końcu to rozmowa o pracę na stanowisko menadżerskie. Życzę powodzenia!
        • Gość: m Re: Zastępca Kierownika - Lidl. jak wygląda rekru IP: *.sti.net.pl 02.07.13, 22:28
          W sumie ja jade jutro rano na rozmowe na zastepce kiero w lidlu.Nie wiem czego sie spodziewac .jakie pytania moga byc ?moze ktos podpowie?
          • Gość: ania Re: Zastępca Kierownika - Lidl. jak wygląda rekru IP: *.play-internet.pl 29.07.13, 18:54
            A jestem wlasnie po drugim etapie rozmow. 1rozmowa indywidualna z kierownikiem reg. Nastepna praktyczna w grupie wybranych. Rozmowa mila i przyjemna, pytania typu co to jest doba pracownicza, jak zwiekszyla by pani wydajnosc, jak poprawić wyniki na inwenturze, co w sytucji gdy biedny pracownik ukradnie batonika, kilka zdan o sobie, co sie podoba w sieci sklepow Lidl i co mozna zmienic , dlaczego wlasnie ta firma itp..Drugi etap polegal na tym ze każdy z grupy dostał do opisania dzial , plusy i minusy ktore widzi i co by zmienil. Teeaz czekam na odp do tyg czasu. Gdy sie uda podpisanie umowy i 3 miesieczne szkolenie w innym mieście. Warunki placowe jednak niższe od moich oczekiwanych ale mam nadzieje ze nogacjacje w razie w pomoga. Czekam na odp moze sie uda :) Mam nadzieje ze pomoglam
            • Gość: ania Re: Zastępca Kierownika - Lidl. jak wygląda rekru IP: *.play-internet.pl 14.09.13, 18:28
              Tak jak pisałam wcześniej proces rekrutacji byl dosc mily jednak zarobki kompletnie nie adekwatne do pracy 2000zl netto ( przegiecie). Chce nawiazsv do odp jon fakt cos jest nie tak. Po tel ,ze dostalam prace bardzo sie ucieszylam , Pan z ktorym rozmawialam po krotkiej info ze wybrali mnie obiecsl, ze zadzwoni wieczorem z reszta szczegolow typu kiedy jak gdzie. Nagle nastala cisza.... nikt nie dzwonil ptzez ok dwa tyg. Po takim czasie kazdy pomyslalby , ze ktos tu jest niepowazny i chyba zrezygnowano z jego osoby. Nagle po dwoch tygodniach dostaje SMSa kiedy , gdzie , z czym mam przyjsc na podpisanie umowy. Wybuchlam smiechem zwlaszcza, ze termin byl 3 dni od smsa. Nawet nie raczyli do mnie zadzwonic tylko wyslas esa. Nie zapytali cxy moge, czy moze jestem na wakacjach czy wogole zyje. Podkreslam , ze wiedzili o tym ze jestem pracownikiem innej firmy nadal i obowiazuje mnie wypowiedzenie min 2 tyg. Jednak dokumenty ktore mislam zslatwic tprzez weekend to swiadectwo pracy, badania juz wykone i książeczke sanep.Hehe kompletnie olali moja osobe wiec odplacilam sie tym samym. Dziwna polityka firmy zniechecila mnie do tej pracy na dobre
        • Gość: gaga Re: Zastępca Kierownika - Lidl. jak wygląda rekru IP: *.ten.net.pl 02.07.13, 22:44
          Ja byłam na rekrutacji do Lidla w lutym. Strój kandydata powinien być oczywiście elegancki i schludny. Tak jak powyższy wpis: najpierw prezentacja o firmie, potem dają do wypełnienia krótki formularz, w którym wpisujecie podstawowe dane, doświadczenie zawodowe i oczekiwane zarobki. Po prezentacji dają możliwość zrezygnowania z dalszej części czyli rozmów indywidualnych, jeżeli komuś coś nie odpowiada. Ci co zostają: oddają formularz i czekają na swoją kolej do rozmowy. Na rozmowie są 2 osoby: kierownik regionalny i osoba z działu kadr.
          Pytania tak jak powyżej oraz:
          co byś zrobił jeśli zobaczysz, że pracownik kradnie? czy nie masz oporów, że będziesz musiał jako kierownik czy zastępca, myć podłogi na hali albo czyścić toalety? dlaczego odeszło się z poprzednich firm? czy nie przeszkadza praca w godzinach nocnych? itp.
          Wadą jest długie szkolenie poza miejscem zamieszkania... pomimo, że u nas są 4 Lidle to szkolenie kilkumiesięczne miałam mieć w innym mieście, oddalonym nawet o 250 km! Zakwaterowanie oczywiście gwarantują, ale w moim przypadku, jak mam 2 małych dzieci to nie wchodziło w grę...
          Atmosfera na rozmowie bardzo miła i nie było jakichś dziwnych zadań do wykonania, które stresują dodatkowo.
          Pozdrawiam i powodzenia!
      • Gość: Gość Re: Zastępca Kierownika - Lidl. jak wygląda rekru IP: *.gemini.net.pl 09.09.13, 16:45
        A więc rekrutacja wygląda następujaco:
        1 etap - mydlenie oczu - prezentacja firmy, dużo cyferek itp - ok 1,5h - proszą o wypełnienie formularza i deklarację zarobków. Zakomunikowanie "Ryczałtu" w ilości 34h miesięcznie do wypracowania, bez wyjaśnienia o co chodzi, informacja o 14 tygodniach szkolenia po za miejscem zamieszkania. Po prezentacji zapisy na krótką rozmowę wstępną, komu nie pasują ich warunki - "do widzenia"
        2 etap - Rozmowa wstępna - typowe HR pytania, dlaczego Lidl, co sprawiło mi największą trudność w dotychczasowej pracy, twoje mocne strony itp. Później możesz zadawać pytania, i się dowiedziałam że ryczałt - to nic innego jak nadgodziny na które trzeba się nastawić i że nie powinno ich być więcej jak 34 miesięcznie tak aby móc wypracować max ilość jaką dopuszcza kodeks pracy czyli 200 w skali roku. Czemu szkolenie po za miejscem zamieszkania? - bo ponoć w twojej okolicy nie ma wzorowego sklepu na którym możesz się szkolić - i ta odpowiedź Państwa prowadzących utwierdziła mnie że to jedno wielkie dziadostwo. Szukają osób które w pełni poświęcą się pracy, będą walić nadgodziny zrezygnują z rodziny i życia prywatnego. Jeszcze żeby pensja była adekwatna do pracy to ok. Jednak ja zdeklarowałam w formularzu 3 tyś netto i na rozmowie padło pytanie, czy jestem w stanie zejść niżej? Tak więc to chyba była górna granica widełek. Jak za taki zapowiedziany zapierdziel to nie warto zwłaszcza ze rozchodziło się o Kraków. Na koniec krótkie pytanie matematyczne wyliczenie w pamięci % z liczby. I zakończenie spotkania. Tak więc drodzy czytelnicy sami zdecydujcie. Moim zdaniem nie warto bo pracujemy aby jakoś godziwie żyć , a nie żyjemy po to żeby pracować! bo akceptując ich warunki sami psujemy rynek pracy.
        • Gość: xxx Re: Zastępca Kierownika - Lidl. jak wygląda rekru IP: *.17-4.cable.virginm.net 29.05.14, 14:30
          pracuje w londynie w lidlu. wszystko co napisal kolega to prawda niestety...praca w godzinac h nienormowanych. jako kasjer jeszcze skonczysz prace kolo polnocy ale jako manager to juz i do rana mozna tam siedziec...
      • Gość: ja Jakie dokumenty IP: *.vipnet.com.pl 04.10.13, 17:59
        Jakich dokumentów wymagają od zatrudnionego ? Potrzebne są wszystkie świadectwa pracy czy tylko ostatnie ?
        • Gość: Ja-34 Re: Jakie dokumenty IP: 93.154.161.* 18.11.13, 08:06
          zastanówcie się kilka razy czy na pewno chcecie poświęcić życie dla lidla, nieustanne przeniesienia, brak zarządzania tylko mobbing ze strony krs, kds itp. stres, ciśnienie, po prostu żal d**e ściska , i codziennie zastanawiasz się czy cię zwolnią czy nie (osobiście widziałem kilka zwolnień kierowników w ciągu kilku miesięcy)
          • Gość: kandydat Zastępca Kierownika IP: *.tomaszow.mm.pl 14.07.14, 15:56
            Witam. Byłam ostatnio na rozmowie w Lidlu na stanowisko Zastepca Kierownika Sklepu i chciałabym się podzielić z Wami informacjami.
            Rekrutacja była przeprowadzana w sklepie na zapleczu przez bodajże Kierownika sklepu- bo nawet Dama nie raczyła się przedstawić. Pytania standartowe...powiedz coś o sobie... a dlaczego Lidl... a co Pani robiła w poprzedniej pracy itd. Potem pytanie ile chciałabym zarabiać? I czy wiem na czym polega funkcja ZK? I tu się okazało, ze to jest ZK II bo jest jeszcze ZK I. I do jego obowiazków należy (jak to ujęła) obsługa kasowa z rozszerzonymi funkcjami, czyli rozkładanie towaru, mycie kilbli, przyjmowanie towaru, czyli chyba najgorsza fucha jaka może być.
            I dla zainteresowanych ZK II -3000 brutto,ZK I 4500 brutto a Kierownik 5900 brutto . Takich informacje mi udzielono. A i jezeli ktoś myśli, ze to jest duzo to jest w błędzie bo to jest praca 7 dni w tygodniu a nadgodziny sa wpisane w umowę więc zapitalasz po 10-12 godzin dziennie i Ci za to nie płacą bo to juz masz w pensji.
            Miałam wyjść w połowie rozmowy ale chciałam usłyszeć jak to naprawde jest w Lidlu.
            ...a i jeżeli ktoś przeszedł rozmowe z ta pożal sie... to ma rozmowę z w Strykowie ( dotyczy woj. Łodzkiego).
            ...i jeszcze jedno, podczas rozmowy obecny był chyba ZK I ale nie wiem bo tez sie nie przedstawiła ale wyglądała tak jakby w gacie nasrała i przez cała rozmowe sie nie odzywała.
            Zajmowałam sie kiedyś rekrutowaniem i u mnie w mieście w Lidlu to poniżej minimum jest ta cała rozmowa i cała oprawa artystyczna.
            pozdrawiam
            • Gość: magness Re: Zastępca Kierownika IP: *.173.11.215.tesatnet.pl 29.08.14, 18:10
              A jakie trzeba mieś wykształcen ie i doświadczenie na takiego kierownika?
      • czarny08 Re: Zastępca Kierownika - Lidl. jak wygląda rekru 24.10.14, 12:22
        CZYTAJCIE TO!! opowiem wam jak przebiegła rekrutacja na kier.sklepu w jakiej miałem wątpliwą przyjemność brać udział... 1 etap zaproszenie na rozmowę kwalifikacyjną,którą poprzedzała prezentacja kier.personalnego zapewniająca o wysokich standardach rekrutacji oraz pracy w Lidl...ble..blee i takie tam.Udzielona została informacja ze rekrutacja bedzie miała 2 etapy,1 rozmowa kwalifikacyjna oraz nastepny i kończący proces rekrutacji 2 Assessment Center.
        Rozmowa kwalifikacyjna prowadzona w dość luźnym trybie,aczkolwiek mało rzeczowa.Generalnie nie byłem z niej zadowolony więc zdziwiłem się kiedy dostałem zaproszenie do 2 etapu.!?Przy okazji potwierdzenia mailowego napisalii,ze z jednym z zadań assessment bedzie autoprezentacja. Tydzien później odbywał sie owy assesment .Na wstepei zostalismy poinformowani przez kier.personalnego,ze bez wzgledu na wyniki w ciągu tygodnia dostaniemy informacje zwrotna o wyniku rekrutacji.1 zadanie autoprezentacja,2 zadanie ułożenie grafiku na 1 dzień dla sklepu przy ustalonych w tekscie załóżeniach i braku 1 osoby w strukturze,3 zadanie to dyskusja w grupie polegająca na tym zeby z 8 sytuacji problemowych wynikających z funkcjonowania sklepu wybrac 2 najwazniejsze do zalatwienia w pierwszej kolejnosci i przedysktuowac to w grupie starając sie dojść do porozumienia.Osobiscie z assesment center bylem bardziej zadowolony niz z rozmowy kwalifikacyjnej.Szkoda ze: po mojej 1 czesci assesmentu czyli autoprezentacji pan kier.personlany poinformowal mnie ze bedzie jeszcze jeden ostatni etap polagajacy na rozmowie kwalifikacyjnej z obecnym kier.sklepu<<-
      • maurycy1010 Re: Zastępca Kierownika - Lidl. jak wygląda rekru 29.10.14, 21:13
        Ścieżka awansu jest w takich sklepach za....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka