Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Umowa na okres próbny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.13, 21:09
    Witam,
    do 5.08.2013 mam umowę na okres próbny <3 miesiące> nie chcę przedłużać umowy u tego pracodawcy. Okres wypowiedzenia na umowie na okres próbny na 3 miesiące wynosi 2 tygodnie, ale mam pytanie czy jestem moim OBOWIĄZKIEM powiadomienie pracodawcę,że nie chcę u niego pracować? czy jedynym powodem, dla którego miałabym to zrobić jest uprzejmość z mojej strony,aby miał czas,na znalezienie nowego pracownika?i co z urlopem <co prawda niewielkim> ale który mi się należy?
    Obserwuj wątek
      • Gość: abc Re: Umowa na okres próbny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.13, 21:27
        nie musisz informować, możesz w ostatni dzień obowiązywania umowy powiedzieć żegnaj i będzie to ok albo nawet nie przyjść 6/8 do pracy- oczywiści formalnie, kurtuazja czy też przyjęte zwyczaje to co innego; urlop którego nie wykorzystasz zostanie wypłacony jako ekwiwalent; jeśli ci na tych pieniądzach zależy to nie mów, że nie przedłużasz umowy bo najpewniej dostaniesz propozycję nie do odrzucenia pójścia w ostatnim tygodniu pracy na urlop;
        • snajper55 Re: Umowa na okres próbny 18.07.13, 00:27
          Gość portalu: abc napisał(a):

> nie musisz informować, możesz w ostatni dzień obowiązywania umowy powiedzieć że
          > gnaj i będzie to ok albo nawet nie przyjść 6/8 do pracy- oczywiści formalnie, k
          > urtuazja czy też przyjęte zwyczaje to co innego; urlop którego nie wykorzystasz
          > zostanie wypłacony jako ekwiwalent; jeśli ci na tych pieniądzach zależy to nie
          > mów, że nie przedłużasz umowy bo najpewniej dostaniesz propozycję nie do odrzu
          > cenia pójścia w ostatnim tygodniu pracy na urlop;

Czepiam się. Umowy o pracę nie można przedłużyć (poza jednym przypadkiem).

S.
        • Gość: M Re: Umowa na okres próbny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 17:49

dziękuję
      • ak-69 Re: Umowa na okres próbny 18.07.13, 20:04
        Czy gdybym podpisał umowę o pracę na np. rok, a po 2 miesiącach chciałbym zrezygnować to wystarczy uprzedzić pracodawcę 2 tygodnie wcześniej?
        • Gość: mw Re: Umowa na okres próbny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 21:21
          w przypadku umów na czas określony - to zależy jaki okres wypowiedzenia masz wpisany do umowy, standardowo wpisywane są 2 tygodnie ( wypowiedzenie zawsze biegnie od soboty do soboty, nawet jak złożysz w pon, np. 8go lipca to bieg wypowiedzenia skończy się w sobotę 27go lipca); UWAGA - jeśli w umowie na czas określony nie masz wpisanego okresu wypowiedzenia, to nie możesz jej wypowiedzieć, umowa przestanie was wiązać dopiero po okresie na jaki została zawarta;
        • Gość: Jacek Re: Umowa na okres próbny IP: *.ip.netia.com.pl 19.07.13, 08:21
          Nie za bardzo jestem w temacie ale chyba w przypadku umow na okreslony, do 6 miesiecy, istnieje mozliwosc 2-tygodniowego wypowiedzenia (nawet jezeli takiej formulki nie bedzie w umowie).

W przypadku umow >6 miesiecy, mozna wypowiedziec ja z 2-tygodniowym okresem tylko jezeli taki zapis istnieje w umowie.
          Obecnie mam taka umowe i zapis o mozliwosci zwolnienia sie. Wczesniej, w innej firmie mialem umowe na rok i musialem meczyc szefa, zeby za porozumieniem stron zechcial szybciej zgodzic sie na zakonczenie wspolpracy.

Dopytaj jeszcze ten temat ale kwestia umow o prace na czas okreslony wyglada chyba tak jak powyzej.
          • dmman Re: Umowa na okres próbny 17.07.16, 14:23
            mam pytanie, jak to jest z urlopem wakacyjnym przy umowie na okres próbny? zgodnie z kodeksem pracy bodajże na "normalnej" umowie wymagany jest nieprzerwany wypoczynek 2 tygodnie. A np. jeśli trzeci miesiąc umowy na okres próbny to sierpień to czy pracodawca ma obowiązek dać jakiś urlop w określonej ilości dni?
            • tomeczek_44 Re: Umowa na okres próbny 17.07.16, 23:25
              dmman napisał(a):

> zgodnie
              > z kodeksem pracy bodajże na "normalnej" umowie wymagany jest nieprzerwany
              > wypoczynek 2 tygodnie.

Nie "jest wymagany" tylko "co najmniej jedna część wypoczynku powinna trwać nie mniej niż 14 dni kalendarzowych" (art. 162 KP). A to różnica.

> jeśli trzeci miesiąc umowy na okres próbny to sierpień
              > to czy pracodawca ma obowiązek dać jakiś urlop w określonej ilości dni?

Tyle dni, ile wynika z przepisów o stażu pracy, ale i urlopie proporcjonalnym (wg mnie - art. 155(1) KP ). Przecież nie automatycznie 2 tygodnie dla każdego. :)
            • snajper55 Do0precyzuję 18.07.16, 02:31
              dmman napisał(a):

> mam pytanie, jak to jest z urlopem wakacyjnym przy umowie na okres próbny?

Nie ma czegoś takiego jak urlop wakacyjny. Pracownik na prawo do urlopu wypoczynkowego, który pracodawca może mu udzielić w lutym lub listopadzie.

> zgodnie z kodeksem pracy bodajże na "normalnej" umowie wymagany jest nieprzerwany w
              > ypoczynek 2 tygodnie.

Wymagane jest, aby pracownik nie dzielił sobie urlopu na wiele części. Przynajmniej jedna z tych części powinna trwać co najmniej 14 kolejnych dni kalendarzowych. Czy pracodawca takiego urlopu mu udzieli - to już inne historia.

Art. 162. Na wniosek pracownika urlop może być podzielony na części. W takim jednak przypadku co najmniej jedna część wypoczynku powinna trwać nie mniej niż 14 kolejnych dni kalendarzowych.

> A np. jeśli trzeci miesiąc umowy na okres próbny to sierpień to czy pracodawca ma
              > obowiązek dać jakiś urlop w określonej ilości dni?

W takiej sytuacji pracodawca nie ma obowiązku udzielenia pracownikowi urlopu w sierpniu.

Pracownik ma prawo do 4 dni urlopu na żądanie w danym roku kalendarzowym. Może je wykorzystać w sierpniu, jeśli ma jeszcze do nich w danym roku prawo.

S.
              • dmman Re: Do0precyzuję 01.08.16, 19:37
                mam pytanie, jeśli mam umowę na okres próbny która trwa prawie 3 miesiące, prawie bo zacząłem pracę 2 czerwca gdy 1 czerwca był normalnym dniem pracy to obowiązuje mnie tygodniowe czy dwutygodniowy okres wypowiedzenia? Dzięki
                • snajper55 Re: Do0precyzuję 02.08.16, 00:59
                  dmman napisał(a):

> mam pytanie, jeśli mam umowę na okres próbny która trwa prawie 3 miesiące, praw
                  > ie bo zacząłem pracę 2 czerwca gdy 1 czerwca był normalnym dniem pracy to obowi
                  > ązuje mnie tygodniowe czy dwutygodniowy okres wypowiedzenia? Dzięki

Masz tygodniowy okres wypowiedzenia.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka