Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zapłata za urlop?

IP: 109.95.25.* 20.05.14, 17:07
    Czy to prawda, że nastąpiła zmiana przepisów i za urlop wypoczynkowy (za 2013 r.) można już pracownikowi zapłacić. Pracownik ma do wyboru: kasa za urlop lub urlop wykorzystać.
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Zapłata za urlop? 20.05.14, 21:31
        Gość portalu: ainafets napisał(a):

> Czy to prawda, że nastąpiła zmiana przepisów i za urlop wypoczynkowy (za 2013 r
        > .) można już pracownikowi zapłacić. Pracownik ma do wyboru: kasa za urlop lub u
        > rlop wykorzystać.

Nie, nie ma takiej możliwości.

S.
        • Gość: Gość Re: Zapłata za urlop? IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.14, 23:44
          A co w sytuacji gdy pracownik rozpoczął pracę w październiku 2012, a w 2013 część przepracował, później L4(ciąża) i macierzyński który kończy się we wrześniu 2014. I nie wykorzystał w tym czasie tzn. od początku od kiedy tam pracuje ani jednego dnia urlopu wypoczynkowego? to czy w przypadku gdy firma wypowie umowę pracownikowi po powrocie z macierzyńskiego, to czy musi zapłacić ekwiwalent za niewykorz.urlop czy może zmusić do wybrania urlopu. Bo rozumiem, że jeżeli sama złożyłabym wypowiedz. to wypłacają ekwiwalent?
          Snajper proszę o rozwikłanie tej zagadki bo nie chcę, żeby znowu firma zrobiła mnie w bambuko.
          Dziękuję serdecznie:)
          • snajper55 Re: Zapłata za urlop? 22.05.14, 04:32
            Gość portalu: Gość napisał(a):

> A co w sytuacji gdy pracownik rozpoczął pracę w październiku 2012, a w 2013 cz
            > ęść przepracował, później L4(ciąża) i macierzyński który kończy się we wrześniu
            > 2014. I nie wykorzystał w tym czasie tzn. od początku od kiedy tam pracuje ani
            > jednego dnia urlopu wypoczynkowego? to czy w przypadku gdy firma wypowie umowę
            > pracownikowi po powrocie z macierzyńskiego, to czy musi zapłacić ekwiwalent za
            > niewykorz.urlop czy może zmusić do wybrania urlopu. Bo rozumiem, że jeżeli sam
            > a złożyłabym wypowiedz. to wypłacają ekwiwalent?
            > Snajper proszę o rozwikłanie tej zagadki bo nie chcę, żeby znowu firma zrobiła
            > mnie w bambuko.
            > Dziękuję serdecznie:)

Ekwiwalent za urlop wypłacany jest wtedy (i tylko wtedy), gdy rozwiązuje się umowa o pracę a pracownik ma niewykorzystany urlop. Nie jest ważne kto umowę wypowiedział.

Ale w okresie wypowiedzenia pracodawca może wysłać pracownika na urlop i w ten sposób uniknąć wypłacania ekwiwalentu lub zmniejszyć jego wysokość.

S.
          • Gość: jaco Re: Zapłata za urlop? IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.14, 06:20
            Jak na razie to ty zrobiłaś firmę w bambuko. masz więcej płatnego urlopu niż realnie przepracowanych miesięcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka